גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מעדיפה עיריית ת"א מבנים לעסקים במקום דירות למגורים

בגבול שטח חולון, החליטה עיריית תל אביב להפקיד תוכנית מתאר חדשה שמוותרת על התוכניות של משרד הפנים להקים במקום אלפי דירות מגורים, לטובת הקמה של עוד שטחי תעסוקה ומלאכה ■ הסיבות, כמובן, כלכליות

בחודש מארס האחרון החליטה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל אביב, להפקיד בתנאים את תוכנית המתאר המקומית שיזמה עיריית תל אביב הנקראת תא5000. התוכנית גובשה על ידי מינהל ההנדסה בעיריית תל אביב בארבע השנים האחרונות, והיא קובעת איך תיראה תל אביב עד שנת 2025. בין השאר הוחלט שם כי אזור תעסוקה חדש יוקם בצומת חולון, על שטחה המוניציפאלי של תל אביב.

"אזור התעסוקה בצומת חולון מיועד לסוגי תעסוקה מגוונים: משרדים, מסחר, היי-טק, ושימושים אחרים אשר התמקמו עד עתה בעיקר במע"ר (מרכז עסקים ראשי) המרכזי ובאזור רמת החייל", צוין בתוכנית המתאר. "שילוב של שימושי תעסוקה אחרים ובכלל זה מלאכה יתאפשר תוך הקפדה על מגבלות סביבתיות".

סותר תוכנית מתאר

תושבי חולון, שהתוכנית נושקת לבתיהם, הופתעו לשמוע על הכוונות של עיריית תל אביב להקים על השטח הענק שבגבולם המערבי אזור תעסוקה הכולל שטחי מלאכה.

'מתחם חולון', בשטח של 700 דונם, משתרע מגבול חולון בדרום ועד דרך בן צבי בצפון, ממקווה ישראל במזרח ועד רחוב תל גיבורים במערב (נתיבי איילון דרום חוצים אותו). 80% מהקרקע היא בבעלות המדינה והשאר בבעלות העירייה ופרטיים.

עד כה הגדיר משרד הפנים את השטח בצומת חולון כאזור המיועד למגורים, על פי תוכנית המתאר המחוזית (תמ"מ 5). על פי חוק התכנון והבנייה, הגוף היחידי שבידיו הסמכות לשנות את יעודי התמ"מ היא המועצה הארצית לתכנון ובנייה. אי לכך, נראה כי החלטת הוועדה המחוזית להפקיד את התוכנית, כשהייעוד שנקבע לקרקע בצומת חולון סותר את התמ"מ, מנוגדת לחוק.

חשוב להבין שרשויות מקומיות - למרות אין ספור סיסמאות והכרזות בדבר הדאגה לדיור מוזל וכו' - מעדיפות לראות אצלן כמה שיותר שטחי תעסוקה - משרדים, מסחר או תעשייה, ואם אפשר אז על חשבון שטחי מגורים. אלה הראשונים מכניסים הרבה יותר כסף ממיסוי ארנונה, ומנגד תובעים הרבה פחות הוצאות מאותה רשות עבור מי שמאכלס אותן.

עיריית תל אביב, לשם דוגמא, נהנית מדי יום ממאות אלפי ישראלים שמגיעים אליה לעבודה או לקניות מכל רחבי הארץ, צורכים ומשלמים ארנונה בסכומי עתק לקופת העיר, בעוד שאת גני הילדים, בתי הספר, המרפאות ופינוי האשפה הם דורשים מהרשויות שבהן הם גרים.

בדיון שהתקיים בוועדה המחוזית בחודש מארס התייחסה הוועדה לתוכנית, ולסתירה בין הייעוד שנקבע בתוכנית המתאר לייעוד שמבקשת עיריית תל אביב לקבוע בשטח: "אזור צומת חולון מוגדר בתמ"מ כאזור עירוני בדגש מגורים, ואילו בתוכנית המתאר נקבע כי הוא ישמש כאזור תעסוקה מטרופוליני. תנאי לאישור תוכנית המתאר יהיה אישור לשינוי התמ"מ בהתאם למוצע בתוכנית זו הכולל איזון בין מע"ר מטרופוליני, מתחם לוגיסטי וטבע עירוני. התוכנית תופקד על שתי חלופות, אחת תואמת את התמ"מ והשנייה עם השינוי המוצע".

שמאית המקרקעין גלית צור, תושבת העיר חולון, אומרת כי החלטת הוועדה המחוזית להפקדה עם שתי חלופות, שאחת מהן סותרת את הייעוד שנקבע בתמ"מ 5, מהווה חריגה בוטה מסמכותה של הוועדה ומנוגדת לחוק התכנון והבנייה, הקובע כי תוכנית מתאר מחוזית עולה על תוכנית מתאר מקומית.

"בלתי סבירה לחלוטין"

ואמנם, חוקיות ההחלטה להפקיד את התוכנית, מבלי שהועברה לעיונה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, מוטלת בספק רב. "חוק התכנון והבנייה קובע היררכיה של תוכניות: תוכנית מתאר מקומית כפופה לתוכנית מתאר מחוזית", מסבירה עו"ד ענת בירן, "לכן לא ניתן לאשר תוכנית מתאר מקומית הסותרת תוכנית מתאר מחוזית. בנוסף, מוסד תכנון אינו מוסמך להפקיד תוכנית שאינו מוסמך לאשרה. במקרה זה, ההחלטה על הפקדה של תוכנית מתאר מקומית הסותרת תוכנית מתאר מחוזית אינה בסמכות הוועדה המחוזית, כל עוד לא שונתה תוכנית המתאר המחוזית, במקרה זה על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה".

בירן מוסיפה כי "ההחלטה שלפיה התכנית תופקד כשהיא כוללת חלופה הסותרת את תכנית המתאר המחוזית, ודחיית אישור המועצה הארצית לשינוי התמ"מ לשלב מתן תוקף אינה חוקית, ולכל הפחות היא בלתי סבירה לחלוטין. מה הטעם לגרום לציבור להתארגן להגשת התנגדויות ולבזבז אנרגיה ומשאבים ביחס לחלופה שלגביה בכלל לא ברור אם המועצה הארצית תיתן בסופו של דבר את אישורה?"

לדברי בירן, גם בנושא המהותי ישנה בעיה להניח כי המועצה הארצית תאשר את שינוי יעוד השטח ממגורים לתעסוקה. "החלופה המוצעת היא לשנות ייעודו של אזור צומת חולון, המוגדר בתמ"מ כאזור מגורים בדגש עירוני, לאזור תעסוקה" מסבירה בירן. "חשוב לשים לב שהתמ"מ כוללת הוראה מפורשת המסמיכה את הוועדה המחוזית לשנות אזור מייעוד תעסוקה לאזור מגורים בדגש עירוני, אך כאן מבקשים לעשות בדיוק ההפך, ולכך אין לוועדה המחוזית סמכות במסגרת התמ"מ. סעיף הגמישות בתמ"מ המאפשר שינוי מתעסוקה למגורים מוכיח כי מגמת התמ"מ היא דווקא לעודד אזורי מגורים, ועובדה זו מחזקת את הגישה שאין להפקיד תכנית המציעה לשנות אזור מגורים לאזור תעסוקה ללא אישור המועצה הארצית מראש לשינוי התמ"מ".

במשרד הפנים מסרו בתגובה כי "תכנית המתאר תא/5000 הופקדה עם שתי חלופות, לתעסוקה ולמגורים, תנאי לאישור החלופה הינו אישור שינוי תמ"מ 5 על יד המועצה הארצית". על הטענה כי ראש עיריית חולון מוטי ששון, חבר בוועדה המחוזית, לא השתתף בדיון על הפקדת התוכנית, נמסר כי "ראש עיריית חולון הינו חבר בוועדה המחוזית וככזה מוזמן לכל ישיבותיה".

מעיריית תל אביב נמסר כי תוכנית המתאר המחוזית אכן הגדירה את המתחם כאזור עירוני בדגש על מגורים, "עם זאת, במסגרת החשיבה על תכנית המתאר, נראה כי במקום בו מתוכנן מפגש של אמצעי הסעת המונים (3 קווי רכבת קלה וקו רכבת ישראל) נכון לפתח שימושי קרקע באופן אינטנסיבי, כלומר זכויות בנייה גבוהות. כמו כן, במקום כזה, בו הנגישות באמצעי תחבורה ציבוריים גבוהה, נכון לתכננו כאזור תעסוקה".

בעירייה ציינו כי תכנית המתאר מגדירה את המתחם כאזור תעסוקה מטרופוליני בבנייה אינטנסיבית, עם אפשרות לבנייה של עד 25% מגורים. "לנוכח היקף הזכויות הגבוהות במתחם", אמרו שם, "מדובר באלפי יחידות דיור בנוסף לשטחי התעסוקה".

"ת"א מעבירה את המטרדים לחולון"

גלית צור, שמאית ותושבת העיר חולון, מעריכה כי התוכנית המדוברת "נועדה לאפשר לעיריית תל אביב להעתיק את שימושי התחנה המרכזית החדשה הקיימת ולהקים מרכז לוגיסטי חדש רחב היקף, בשער הכניסה לעיר חולון. חלופה זו תאפשר לעיריית תל אביב למקם את השימושים המטרדיים והבעייתיים בשולי תל אביב ובכניסה הראשית לעיר חולון. לחלופה זו השלכות מרחיקות לכת על העיר חולון ועל תושביה, מהן בחרה להתעלם הוועדה המחוזית".

צור מדגישה כי ראש עיריית חולון, מוטי ששון, החבר בוועדה המחוזית, נעדר משני דיונים שקיימה הוועדה המחוזית בתוכנית, ולא פעל על מנת למנוע החלטה בלתי חוקית זו של הוועדה המחוזית, העתידה להטיל מכה קשה על תושבי חולון ועל איכות החיים בעיר.

בעיריית חולון מסרו כי ראש העיר חזר והדגיש בשנה האחרונה כמה פעמים בפני משרד התחבורה ובפני ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, שבמידה ותהיה החלטה בעתיד על הקמת תחנה מרכזית בצומת חולון, "הוא יילחם בה בכל כוחו ולא יאפשר לה בשום פנים ואופן להתממש, אף שמדובר בתחום השיפוט של תל אביב".

בנוסף אומרים בעיריית חולון כי לטענה כאילו יש החלטה בעיריית תל אביב להעביר את התחנה המרכזית לצומת חולון אין כל אחיזה במציאות, וגם בדיון על הפקדת התוכנית בוועדה המחוזית לא הוזכרו אפילו צמד המילים "תחנה מרכזית". הסעיף היחידי המתייחס לצומת חולון אומר כי ניתן להציע שינוי לתמ"מ, באופן שיהיה בו איזון בין הרצון לפתח באזור מרכז עסקים מטרופוליני לבין הצרכים של עיריית תל אביב למתחם לוגיסטי ובין טבע עירוני.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר