גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשם שמיים: הצצה אל כלכלת חגי תשרי בבתי הכנסת

כמה יעלה כיסא בבית כנסת טוב? איזה חזן מרוויח בחגים מאות אלפי שקלים? ומי יכול להיכנס לבית הכנסת של הרב עובדיה יוסף? ■ וגם כמה המלצות לראש השנה

החגים הבאים עלינו לטובה הם כמובן קודם כול זמן לתפילה, לתשובה, לצדקה ולחשבון נפש, במטרה להעביר את רוע הגזירה ולצאת לשנה החדשה נקיים, טהורים וטובים יותר; אבל הם גם העונה החמה של החזנים. ממש כמו שלפני פסח זו העונה הלוהטת אצל השיפוצניקים. זה הפריים טיים של החזנים, שעתם הגדולה. גם רוחנית, כמובן - יש המון כוח, במובן מלוא היראה של המילה, בייצוג ציבור שלם אל מול פני השכינה - אבל גם כלכלית. כי לכל דבר יש המחיר שלו.

החזנים הכוכבים עושים בחודש הזה את השנתית שלהם, וכמותם גם שלל אברכים ובני תורה בעלי קולות נעימים המוכנים לעבור לפני התיבה תמורת סכומים שיכולים להיות גבוהים עד למאוד - בראש הפירמידה עומדים חזנים שיכולים לקבל גם 400 אלף שקלים תמורת עבודתם. ומדובר, בלי צחוק, בעבודה קשה מאוד: ראש השנה לבדו מכיל שלוש או ארבע "הופעות" כאלה, וביום כיפור צריך לעמוד יום שלם ולשיר בקול גדול בלי טיפת אוכל ושתייה.

הסכומים המדויקים המשולמים לחזנים הם כמובן סוד כמוס. איש אינו אוהב להתפאר בהם, ומי בכלל מדבר על כסף בימים קדושים אלה. אולם מביני דבר מסכימים שמדובר באלפים רבים, רבים מאוד, של שקלים. רבים מהם סוגרים את ההופעות שלהם לשנים מראש. מקומות רבים מטיסים את החזנים שלהם, כולל בני משפחותיהם, מה שמוסיף לחבילה טיסות, מלונות וכיוצא באלה.

את הכסף הגדול, מאות אלפי שקלים כאמור, עושים החזנים הגדולים בחוץ לארץ. דודו פישר, למשל, יעשה את החגים בברזיל; דוד ויינבך, שם ענק בחזנות, יעשה את הסליחות בבית הכנסת בוומבלי, לונדון, ואת החגים יטוס להתפלל במונטריאול, קנדה. בית הכנסת של הקהילה החלבית בניו יורק נחשב למקום שמשלם הכי הרבה, אבל גם בית הכנסת הגדול במוסקבה, שעומד סגור רוב ימות השנה, ידוע כמשלם לא רע בכלל.

יחיאל נהרי, פייטן רב קסם (לשמיעה של חלק מהחזנים המופיעים בכתבה סרקו את הקודים בהמשך הכתבה), המכונה "עופר לוי של הפייטנים", הוא מהכוכבים הגדולים בעולם. נהרי, 52, הוציא כשלושים אלבומים. הוא חי בניו ג'רזי בקיץ ובחורף במיאמי, וחורש את העולם בהופעות. הוא מגיע מדי פעם גם לישראל, ונחשב למובחר שבין החזנים וליקר שבהם. את החגים יעשה באנטוורפן. אבל לא צריך לנסוע רחוק, כסף גדול אפשר למצוא, למשל, גם בבית הכנסת של הרב יאשיהו פינטו באשדוד.

וזה רק חלק קטן מהכלכלה של הימים הנוראים. זה מתחיל, קודם כול, במקום טוב בבית הכנסת. בבתי הכנסת הגדולים והמכובדים יעלה מקום בין 800 ל-2,000 שקלים (ובערך מחצית מזה בבינוניים) - המחיר נקבע גם לפי בית הכנסת עצמו, כמובן, אבל גם בתוכו יש דרגות: ככל שאתה קרוב יותר למזרח, כלומר לארון הקודש, לחזן ולרב, תשלם יותר.

וזה נמשך בשלל כיבודים: החל בעליות לתורה, עבור בפתיחת ארון הקודש ובסגירתו, בהגבהת ספר התורה, בגלילתו, בכיסויו ובנשיאתו הלוך וחזור מהארון אל הבמה, ועוד. ולכל כיבוד כזה, הנותן ללא ספק לבעליו נקודות זכויות רבות בשמיים, יש מחיר. וגם הוא יכול להגיע לעשרות, לפעמים אפילו למאות, אלפי שקלים.

זה לא אותו הדבר אצל כולם, כמובן. בציונות הדתית לא מקובל לשלם סכומים גדולים לחזנים, אם בכלל, והנטייה היא להשתמש בבעלי תפילה מהקהילה. כך גם אצל הליטאים; אולם אצל החסידים, וודאי אצל החרדים הספרדים, הכול הרבה יותר שקוף וברור ומונח על השולחן. כל מי שביקר פעם בבית כנסת בחגים, במיוחד אצל הספרדים, יכול היה לראות איך העליות והכיבודים נמכרים במעין מכירה פומבית לכל המרבה במחיר. מראה מוזר ומקסים.

החבילה הבסיסית לבעל תפילה משתנה. היא יכולה להתרחב מהסליחות (ספרדים מתחילים לומר סליחות בראש חודש אלול, והאשכנזים בשבוע שלפני ראש השנה) ועד להקפות שניות במוצאי סוכות - עבודה קשה. החבילה המקובלת היא ראש השנה ויום הכיפורים, וכמובן אפשר לעשות קומבינות. רבים הם בעלי התפילה שעושים את הסליחות במקום אחד, את ראש השנה במקום שני, ואת יום הכיפורים - בשלישי. כך יכולים יותר אנשים ליהנות מהם ומקולם הערב.

אחד מהמקומות המומלצים להתעדכן במי מתחזן איפה הוא פורום "לשמוע אל הרינה ואל התפילה" באתר בחדרי חרדים (מהאתרים המומלצים בכל ימות השנה). שם גם אפשר לעמוד מקרוב על התופעה של מעין גרופיז של חזנים, קהל ההולך אחרי החזנים והפייטנים האהובים עליו מבית כנסת לבית כנסת.

עוד דיל מקובל - המופיע בכל עלוני השבת בבתי הכנסת - הוא להעביר את החגים בבית מלון במעין חבילת "הכול כלול: ארוחות וחזן. המחירים נעים מ-2,000 שקלים ועד לעשרת אלפים, תלוי במלון ובחזן.

אצל הרב עובדיה

משה חבושה הוא אולי החזן הנחשב ביותר כיום אצל הספרדים. אבל חבושה, יליד 1963, מוכן לוותר על מאות אלפי שקלים כדי לעבור מול התיבה בבית הכנסת הקטן של הרב עובדיה יוסף ברחוב הקבלן 45 בשכונת הר נוף. בית הכנסת של הרב עובדיה קטן, לא יותר ממאה מקומות, ולא מפואר כלל וכלל, אבל אתם יכולים לתאר לעצמכם שלהתפלל יחד עם הרב עובדיה, שיהיה בריא, זו חוויה מיוחדת במינה. כשמר"ן בחדר, אמר לי אדם נחשב בקהילה, אתה מרגיש ששערי שמיים נפתחים והתפילה מתקבלת יותר טוב. לי זה הזכיר קצת את אלה שנוסעים בפקק אחרי האמבולנס. בן שיחי צחק ואישר.

אף שאצל הרב המבוקש המחירים נמוכים מאוד - 50 שקלים למקום עבור בן תורה, ולא יותר מ-150 לכיסא היקר ביותר - הכניסה היא על בסיס מקום פנוי, כך שאל תבנו על זה שיהיה לכם מקום. אם בכל זאת תצליחו להיכנס תתפללו ליד צמרת ש"ס ובקרבת אנשים כמו אלי יצפאן. בשנה שעברה, מספרים, עלתה כל פתיחה של ארון הקודש עשרת אלפים שקלים, והארון בחגים נפתח ונסגר כל הזמן.

חבושה זה הוא סיפור מעניין. סגנונו המוזיקלי מושפע מהמוזיקה הערבית, והוא מרכיב טקסטים מהתפילה לשירים של מוחמד עבד אל-והאב, אום כולתום ועוד. הוא הוציא שמונה אלבומים והופיע עם אמנים רבים, בהם ברי סחרוף. לפני כארבע שנים הופיעו פשקווילים בגנותו, כולל מסע גינויים של המחזיר בתשובה אמנון יצחק, על כך שהוא מופיע מול קהל מעורב של נשים וגברים, ואפילו, רחמנא לצלן, גויים. הרב עובדיה, יחד עם רבנים בולטים נוספים, נחלץ לעזרתו של חזן הבית שלו, והוציא מכתבי תמיכה בחבושה.

אצל הליטאים, כאמור, אין מסורת של חזנים בכסף; משתמשים בבעלי תפילה מהקהילה, אבל אצל החסידים, בעיקר בחסידויות הגדולות - גור, בעלז, ויז'ניץ - זה עניין גדול. החסידויות הגדולות בונות אוהלים ענקיים לאלפי חסידים שעושים את החג יחד עם האדמו"ר. מימים אחדים לפני ראש השנה ועד לאחר סוכות המקומות האלה נראים כמו פסטיבלי ענק, והאווירה בהתאם, רק קצת יותר קדושה. אם אתם באים לבקר, התלבשו בהתאם.

אחד המקומות שמומלץ לבקר בהם הוא בית מדרש גור, מרכז חסידות גור השוכן ברחוב ירמיהו בירושלים (ליד מתחם שנלר), קשה יהיה לכם לפספס אותו: זהו בית הכנסת הגדול ביותר במדינת ישראל. גם בית הכנסת של בעלז, אף הוא בירושלים (בין הרחובות דובר שלום ודברי חיים) הוא מהגדולים ומהמפוארים בישראל. אפשר לראות אותו כמעט מכל מקום בעיר - זה בית הכנסת עם הצריחים המשוננים. יש בו כאלפיים מקומות (לגברים, וקצת פחות מכך לנשים) והוא ידוע בעיקר בשל האקוסטיקה המעולה שבו, המאפשרת לשמוע את הרינה, את הקינה ואת התפילה מכל מקום. במרכז כדאי לבקר במרכז חסידות ויז'ניץ בבני ברק, וגם בית הכנסת שם, המכונה "בית המדרש אהבת ישראל", אדיר ממדים. הוא נמצא ברחוב תורת חיים. סוכות אצל ויז'ניץ זו חוויה מיוחדת - התקרה מוסרת, ובית הכנסת הופך לסוכה ענקית. מומלץ לבקר. לא שיש לכם סיכוי לתפוס מקום, ובכל זאת.

מקומות קונבנציונליים יותר הם בתי הכנסת הגדולים בערים המרכזיות. בבית הכנסת הגדול בירושלים יתפלל, כמו בכל שנה, החזן חיים אדלר. אדלר, יליד 1939, הוא החזן הראשי של בית הכנסת הגדול בירושלים מאז 2009, אז החליף את נפתלי הרשטיק הגדול. בילדותי לקח אותי סבי ז"ל, חובב חזנות, לשמוע את הרשטיק בבית הכנסת הגדול. חוויה רוחנית. גם הוא הוציא כמה תקליטים משיריו, מופיע בקונצרטים מסביב לעולם, ואף זכה להדליק את משואת יום העצמאות במלאות שישים שנה למדינה. בבית הכנסת הגדול תלווה את החזן, כמו תמיד, המקהלה שבראשה יעמוד אלי יפה, חזן ידוע בזכות עצמו. 1,400 מקומות יש בבית הכנסת הגדול בירושלים (רחוב המלך ג'ורג' 58), והוא מפואר ומרשים.

מקום בו יעלה לכם בין 800 ל-2,000 שקלים, אבל אפשר גם להיכנס לשמוע את התפילה על בסיס מקום פנוי. כדאי לבוא מוקדם ולשמוע את אדלר ואת המקהלה.

אחיו של נפתלי הרשטיק - חיים אליעזר הרשטיק, חזן גדול בפני עצמו - יעבור לפני התיבה בבית הכנסת הגדול בתל אביב (אלנבי 110), גם הוא בליווי מקהלה. עוד מרכז חזנות גדול הוא בית הכנסת הגדול ברמת גן (בכיכר רמב"ם), שבו מתפלל החזן הנודע ישראל רנד הבינלאומי בליווי מקהלת "קולות מן השמיים" בניצוח רפי ביטון.

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי