גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיבלתם מתנת חג מהמעסיק שלכם? תגידו תודה ותשתקו

לשכיר הישראלי יש שלושה מצבי תגובה מובנים: 1. המתנה לחג קטנה יותר משנה שעברה; 2. המתנה שווה בגודלה; 3. המתנה גדולה יותר ■ מי אמר שמגיע לכם משהו בכלל? על החוצפה של תפיסת מתנת החג כמובנת מאליה

"מה קיבלתם לחג" היא השאלה הכי נפוצה בימים אלה בקרב שכירי ארצנו, אפילו בהשוואה ל"איפה אתם בחג". השכירים משווים מבחר, שווי ותנאי מימוש בדקדקנות וקפידה של שמאי מדופלם. את ההכרעה האם המתנה שקיבלו "שווה" או לא הם בוחנים כפונקציה של עוד שני פרמטרים קובעים: מתנת החג של השנה שעברה - וזו של ארגונים מקבילים.

מיד מחושבת הדלתא בכמה נוסחאות מנטליות זריזות - אין צורך בשום תוכנה, אפליקציה או אפילו מחשבון - ועל-פיה תיקבע מידת שביעות-הרצון או האכזבה. כן חברים, שכירי ארצנו בעליל למדו מתמטיקה חמש יחידות.

וזה עובד כך:

מצב א': 2012 > 2013

אם מתנת החג השנה נחותה מזו של שנה שעברה חשים שכירי ארצנו התמרמרות, התקוממות ובאופן כללי מתייגים את המעסיק כמניאק. תחושה מתונה יותר מתאפשרת רק אם המעסיק בצרות כלכליות, אבל גם אז הנחת היסוד הסמויה היא ש"יש לו מאיפה, אז שלא יתקמצן".

מצב ב': 2012 = 2013

אם המתנה לחג זהה בגודלה ובערכה לזו שניתנה בשנה שעברה, אזי התחושה היא סתמית ותו לא. ציפיתם לשביעות-רצון? לא ולא. המהדרין עוד עשויים להוסיף עיקום אף קל, יען כי שכירי ארצנו יוצאים מנקודת הנחה שבכל שנה צריכה להינתן תוספת יוקר.

תפיסה זו, בגילומה הכספי במשכורת ובמתנה לחג, היא מן התפיסות ההסתדרותיות הידועות, שאין בינן לבין כישורים, ביצועים ומצב השוק דבר וחצי דבר, ואשר השתרשו להן גם בשוק העסקי.

מצב ג': 2012 < 2013

אם המתנה לחג השנה גבוהה בשוויה המשוקלל מזו של שנה שעברה, אזי מתגנב לו חיוך של סיפוק לפניהם של שכירי ארצנו, אך גם זה רק לשנייה קלה. אותה תפיסת עולם הסתדרותית מיד מציעה פרשנות הפוכה: רגע רגע, אם כל-כך טוב עד כי המעסיק יכול להרשות לעצמו כזו מתנה, מה קורה עם המשכורת? למה שלא נקבל העלאה? והנה הסיפוק הרגעי נגוז לו לבלי שוב.

הנה כי כן, מה שלא יהיה, למעסיק הקטן או הבינוני, הנאנק על הישרדותו גם כך, אין סיכוי לזכות בהערכה, הוקרה או הכרת-תודה מעובדיו על מתנות החג שזה עתה נתן להם, גם אם הוציא עליהן אלפים רבים של שקלים והשקיע בהן מחשבה וכוונה רבה.

אפילו העובדה שהמיתון עוד לגמרי כאן עבר רוב העסקים בארץ, אינו מאפשר נקודות זכות במלחמת התודעה על היות המתנה "שווה", כי בחדשות, כשמדברים על הגזירות הפוגעות במעמד הביניים, מתכוונים רק לשכירים. העצמאים-המעסיקים הם אקס-טריטוריה. ואולי בצדק. הם פשוט לא שייכים למעמד הביניים: רובם מתנדנדים סביב העשירונים התחתונים, או בקושי מגרדים את מעמד הביניים מלמטה.

יתירה מכך: מצב הבעל-בית לרוב גרוע מזה של עובדיו. הוא משלם שכירות וארנונה לעסקים מרקיעת שחקים, ומשלם משכורות בזמן (אחרת ייתבע על הלנת שכר, גם כשהלקוח מלין את שכרו הוא, או סתם משלם בשוטף-פלוס-שנה-הבאה). הוא גם מפריש לפנסיה של עובדיו (גם אם אין לו לפנסיה של עצמו), וכמובן גם לביטוח לאומי, ואם העסק ייפול, הוא עדיין יחוייב בתשלומי פיצויים מלאים לאותם עובדים (ולא שלא מגיע להם), אך בעצמו לא יהיה זכאי לדמי אבטלה.

כל זה לא מפריע לנורמות התעסוקתיות (ע"ע מתנה לחג) של שכירי ארצנו להתייחס אל המעסיק כאל קפיטליסט מושחת ולצפות ממנו להקיז את דמו הכלכלי, מבלי להכיר במלחמת ההישרדות הבלתי אפשרית הזו שלו.

מתנה היא מתנה - לא משכורת!

התשובה השגורה בפי שכירי ארצנו כשאני שואלת ישירות "מה עשית בשנה האחרונה, המזכה אותך במתנת חג מן המעסיק?" היא לרוב "עבודה קשה כל החודש", אבל לא לפני שפערו זוג עיניים תמהות על החוצפה שבעצם השאלה. ועל כך יכולים להתקומם המעסיקים.

מבלי להיכנס לתפיסה הקלוקלת והכה הסתדרותית של עבודה "קשה" במקום עבודה "אפקטיבית", קרי שתפוקות בצידה, הרי שהתשובה העובדתית, החד-משמעית והצודקת בכל קריטריון של אתיקה עסקית ואנושית - הכינו את הטוקבקים - היא: עבודה קשה כל החודש? על זה אתם הרי מקבלים משכורת! איך זה קשור למתנה?

זה כמו עניין הבונוסים. ברגע שהן נעשים אוטומטיים, למשל בסוף השנה, ללא קשר למצב העסק ולביצועים של העובד הספציפי, הם נתפסים כחלק מהמשכורת, מעין משכורת 13 דה-פאקטו. עם המתנה לחגי תשרי זה כבר 14. ועם מתנה לחג גם בפסח, זה 15. להבין את זה מספיקה גם מתמטיקה שלוש יחידות.

ברור שהמתנה אינה באותו סך של המשכורת, אבל אני מדברת על העיקרון, על חוסר הצדק, שלא לומר החוצפה, של תפיסת מתנת-החג כמובנת מאליה, כ"מגיעה" לעובד.

והראייה: אפילו המחוקק, המוטה עקבית לטובת העובד, מתוך תפיסת-העולם הארכאית לפיה המעסיק הוא אוטומטית עושק והמועסק הוא אוטומטית הנעשק (טוב, גם "המחוקק" זה רק שכירים) - אפילו הוא לא מחייב את המעסיק להעניק לעובדיו שי לחג, אלא אם נקבע אחרת בהסכם העבודה האישי או הקיבוצי.

אם עדיין קשה לכם לראות זאת מזווית המעסיק, חשבו נא על הילדים שלכם, על איך שאתם מרגישים כשגם לאחר שאתם נופלים שדודים, מנטלית וכספית, מעול פרנסתם, הם מצפים לעוד ועוד מתנות, גאדג'טים ומותגים, מתוך תחושת "מגיע לי" מרתיחה, שגם אם תמלאו אותה עד תום, עוד תשמש אותם על ספת הפסיכולוג בעוד 20 שנה, כשיתלוננו על כל מה שלא נתתם להם. אז זה כזה, רק שבעבודה.

ומה בדבר המעסיקים הגדולים, אתם שואלים, תאגידי הענק המרוויחים מיליארדים ומשלמים פרוטות? אתם צודקים. חלקם באמת מושחתים, מנקזים את כל הרווחים למעלֶה הפירמידה ולמי שתכל'ס עושה את העבודה השחורה לא מותירים אלא שיירים מבישים.

אבל יודעים מה? אפילו להם מגיעה הכרת-תודה בסיסית, ומאותה הסיבה: מתנה היא מתנה, לא משכורת! מתנה אמורה להיות אקסטרה, לא אוטומט! הילחמו בהם על השכר, אם תרצו, אך אל תבלבלו בינו לבין המתנה לחג.

ברור לי שהשכירים הקוראים טור זה ירצו להרוג אותי, ולעומתם המעסיקים ירצו לשאת אותי על כפיים. ככה העולם נחלק. המוח של שכירים ועצמאים בנוי לגמרי אחרת. לא לטובה או רעה - פשוט אחרת. המשך פיצוח הגנום האנושי לבטח יוכיח זאת מתישהו.

בינתיים, תהיו בני אדם ותעשו לי טובה: כשתקבלו את המתנה לחג מן המעסיק, פשוט תגידו תודה, תעריכו - ותשתקו.

שנה טובה.

■ הכותבת היא מנכ"לית BossProblem, הפורטל להצלחה בעבודה, יועצת ארגונית בכירה ופסיכולוגית חברתית.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל