גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלון נסגר, אפשר להתחיל לספור את הכסף

כ-2.1 מיליארד אירו הוציאו 5 הליגות הבכירות על רכישת שחקנים הקיץ, במה שהפך לחלון השני הכי יקר בהיסטוריה; אנגליה שוב הפציצה ■ סיקור נרחב

2.1 מיליארד אירו. זהו הסכום הכולל המוערך שהוציאו הקיץ 98 המועדונים בחמש ליגות הכדורגל הבכירות של אירופה (אנגליה, צרפת, גרמניה, ספרד ואיטליה) על רכישת שחקנים חדשים. כך עולה מנתונים ראשוניים שמנפק אתר transfermarkt, עם סגירת חלון ההעברות הלילה (בין שני לשלישי).

מדובר על עלייה פנטסטית של כ-30% לעומת הסכומים שהוציאו בליגות הבכירות בחלון ההעברות של קיץ 2012. כמו כן, מדובר על החלון השני הכי פורה בכל הזמנים, אחרי זה של קיץ 2007 (בו ההוצאות הגיעו לכדי 2.2 מיליארד אירו).

אז מה היה לנו הקיץ? מי השחקנים הכי יקרים שעברו בכל ליגה, מי הבזבזניות הגדולות, מי המרוויחות הגדולות, וכמה כסף התגלגל בשוק ההעברות של הכדורגל האירופי?

אנגליה
סך הוצאות על רכש בקיץ 2013: 746.6 מיליון אירו

כמדי שנה, ריכזה הפרמיירליג את מרבית תשומת הלב של השוק, וכרגיל - היתה זו הליגה האנגלית שקבוצותיה הוציאו את הסכומים היקרים ביותר. הסכום הכולל שהוציאו המועדונים באנגליה הוא הגבוה ביותר בהיסטוריה של חלון ההעברות של הליגה.

גארת בייל, כוכב טוטנהאם בשנים האחרונות, נמכר לריאל מדריד תמורת סכום הנע בין 91 ל-100 מיליון אירו. הדבר הפך את "הספרס" לשחקנית מרכזית בשוק - וגרם לה לרכוש בהעברה כספית לא פחות משבעה שחקנים חדשים, כולל שניים שנקנו תמורת 30 מיליון אירו כ"א (רוברטו סולדאדו שהגיע מוולנסיה, ואריק לאמלה שהגיע מרומא).

יריבתה העירונית של טוטנהאם, ארסנל, זכתה לביקורות רבות במהלך החלון על העובדה שלא הביאה אף שחקן, למרות מצבה הכלכלי המעולה. בסופו של דבר, ביום האחרון של החלון, שפכו "התותחנים" 50 מיליון אירו על מסוט אוזיל, קשרה של ריאל מדריד. הגרמני הפך להחתמה הכי יקרה בתולדותיה של ארסנל, וגם לשחקן הכי יקר שנרכש על-ידי קבוצת פרמיירליג בקיץ הנוכחי.

מנצ'סטר סיטי סיימה אמנם מוקדם את מסע הרכש שלה, אבל כמו תמיד, הקבוצה של השייח'ים מאבו-דאבי לא השאירה את הכסף בכיס: שפכה 116 מיליון אירו על חמישה טאלנטים חדשים, כשהיקר מביניהם הוא הקשר פרננדיניו (שהצטרף משחטאר דונייצק תמורת 40 מיליון אירו). גם ליברפול ביצעה מתיחת פנים משמעותית כשצירפה שמונה שחקנים חדשים, בסכום כולל של 58.2 מיליון אירו.

ומנצ'סטר יונייטד? היא רושמת את אחד מהחלונות הכי מאכזבים שידעו אוהדיה, כשלמרות הציפייה לסופרסטארים שיינחתו באולד טראפורד, הרי שאלו לא הגיעו, ולאלופה הצטרף רק שחקן משמעותי אחד - מרואן פלאייני מאברטון (נקנה תמורת 32.4 מיליון אירו).

מחוץ לקבוצות הבכירות, בלטו בעיקר קארדיף סיטי (הוציאה 38.1 מיליון אירו בחלון הקייצי) וסאות'המפטון (39.6 מיליון).

ספרד
סך הוצאות על רכש בקיץ 2013: 381.9 מיליון אירו

אחרי שאשתקד המשבר הכלכלי הקשה בספרד והחובות האדירים של הקבוצות הוציאו את העוקץ משוק ההעברות, בקיץ הנוכחי ההוצאות כבר צמחו בסכום של 191%. מן הסתם, היתה זו במיוחד העברתו של גארת בייל שניפחה הפעם את הסכום. בכלל, ריאל מדריד רשמה קיץ גלאקטי במיוחד - עם הוצאות של 163.5 מיליון אירו על רכש (מקום שני באירופה בפרמטר זה אחרי מונאקו הצרפתית, אליה מיד נגיע).

גם ברצלונה רשמה רכישה משמעותית מאוד - ניימאר הברזילאי, שהגיע מסנטוס תמורת 57 מיליון אירו.

עניין אחד מרכזי ששווה לשים לב אליו כשמדברים על השוק הספרדי: הבועה של ברצלונה וריאל. מלבד שני מועדוני הפאר, יתר הקבוצות רשמו יחד רווח של למעלה מ-200 מיליון אירו מהפעילות שלהם בשוק (כלומר, מכרו שחקנים ביותר כסף מאשר קנו אחרים, ככל הנראה מתוך כוונה להשתמש בשוק כדי לצמצם חובות ולהתיישר כלכלית). ההוצאה הנקייה של ברצלונה וריאל בשוק, בקיזוז הכסף שהן קיבלו ממכירת שחקנים, הסתכמה ב-90.9 מיליון אירו.

עד כמה עמוק המשבר הכלכלי בכדורגל הספרדי? מלבד ברצלונה וריאל, אף קבוצה לא רכשה הקיץ אפילו שחקן אחד במחיר הגבוה מ-10 מיליון אירו.

איטליה
סך הוצאות על רכש בקיץ 2013: 380.3 מיליון אירו

בדומה למה שקורה בספרד, גם בסרייה A המצב הכלכלי רחוק מלהיות מושלם, ובהתאם גם ההוצאות של הקבוצות על רכש, שהתיישרו פחות או יותר עם ההכנסות ממכירת שחקנים (שעמדו על 392.7 מיליון אירו). האלופה יובנטוס לא התבלטה באופן מיוחד, עם רכש בשווי 32.1 מיליון אירו. השחקנים היקרים ביותר שהצטרפו ל"גברת הזקנה" הם קרלוס טבז ממנצ'סטר סיטי (9 מיליון אירו) ואנג'לו אוגבונה מטורינו (13 מיליון אירו).

מילאן הציתה את הדמיון עם החזרתו הביתה מריאל מדריד של הבן האובד קאקה (שהגיע בהעברה חופשית, אחרי שלפני ארבע שנים נמכר לספרדים תמורת 65 מיליון אירו...), וגם חיזקה את החוד עם חלוץ יובנטוס אלסנדרו מאטרי (12 מיליון אירו).

אבל היו אלו שתי קבוצות פחות בכירות באיטליה, נאפולי ורומא, שהפעילות שלהן בשוק הקיץ עוררה הכי הרבה הדים. הראשונה ניצלה את הכסף הגדול שקיבלה ממכירת אדינסון קבאני לפריז סן-ז'רמן כדי להתחזק בין היתר בשלושה שחקנים מריאל מדריד (קייחון, ראול אלביול וגונזאלו היגוואין) ובטאלנט הבלגי דריס מרטנס (הצטרף מאיינדהובן). בסך הכל קנתה נאפולי שחקנים ב-85.4 מיליון אירו. וברומא? שם התבצעה מהפכת ענק בסגל, עם 15 שחקנים חדשים שהגיעו תמורת סכום כולל של 66.2 מיליון אירו (הבכיר מביניהם: הכישרון הענק של נבחרת הולנד, קווין סטרוטמאן, שהגיע מאיינדהובן תמורת 16.5 מיליון אירו). מנגד, למעלה מ-20 שחקנים עזבו את ה"ג'יאלורוסי", שרשמו הכנסה נאה של מעל 104.9 מיליון אירו ממכירת שחקנים.

צרפת
סך הוצאות על רכש בקיץ 2013: 378.8 מיליון אירו

אחרי שנים של דשדוש מאחורי כל יתר הליגות הבכירות, גם במונחים הפיננסיים, בשנתיים האחרונות הפכה ה"ליג 1" לכוח משמעותי ביותר בשוק ההעברות. מה שהתחיל בקול תרועה עם פריז סן-ז'רמן כבר ב-2011, לאחר שזו נרכשה על-ידי זרוע ההשקעות של קטאר, נמשך הקיץ עם שחקנית חדשה וכוחנית - א.ס מונאקו.

הקבוצה מהנסיכות הקטנה והעשירה, שנרכשה על-ידי האוליגרך דמיטרי ריבולובלב, היכתה את השוק עם הוצאות עתק בסך 166.2 מיליון אירו, כאמור יותר מכל מועדון אחר באירופה. גולת הכותרות: רדמאל פלקאו, החלוץ שהצטרף מאתלטיקו מדריד בתמורה ל-60 מיליון אירו; חאמס רודריגז, שנרכש מפורטו תמורת 45 מיליון אירו.

לא שפ.ס.ז' נחו בקיץ: הקבוצה מעיר האורות שפכה 110.9 מיליון אירו במהלך החלון, ואחראית על העסקה הכי יקרה בתולדות הליגה הצרפתית, והשנייה הכי יקרה בקיץ 2013: אדינסון קבאני, החלוץ הנפלא של נבחרת אורוגוואי, שנרכש מנאפולי תמורת 64.5 מיליון אירו.

מי שמנסה באופן נואש לשרוד בצמרת הכלכלית תחת התחרות הקשה מול שתי המעצמות האלו שממולה, היא מארסיי - הקבוצה האהודה והמעוטרת ביותר במדינה, שנפרדה הקיץ מ-37.7 מיליון אירו על רכש. אולימפיק ליון, מעצמה בשקיעה, הסתפקה הקיץ ברכש של 4 מיליון אירו בלבד.

גרמניה
סך הוצאות על רכש בקיץ 2013: 263.2 מיליון אירו

שתי הקבוצות הבכירות בליגה, שהגיעו אשתקד לליגת האלופות - לא ניצלו את הבוננזה הכספית שמבטיחה אופ"א בגין העפלה לשלבים הגבוהים בצ'מפיונס ליג על מנת להשתולל בשוק ההעברות. באיירן מינכן רכשה רק שני שחקנים משמעותיים - מריו גצה שהגיע מאותה דורטמונד, וטיאגו אלקנטרה (ברצלונה), תמורת סכום כולל של 62 מיליון אירו. במקביל, הטרבליסטית של עונת 2012/13 דאגה למכור שחקנים קיימים בסך של 41 מיליון אירו (את הכסף הגדול ביותר עשתה על לואיס גוסטבו, שנמכר עבור 17.5 מיליון אירו לוולפסבורג).

גם דורטמונד שמרה כאמור על שקט יחסי בשוק. היא קנתה שחקנים חדשים ב-50 מיליון אירו, היקר מביניהם הנריק מחטיריאן הארמני (הצטרף משחטאר דונייצק תמורת 27.5 מיליון אירו). במקביל, קיבלה 44.6 מיליון אירו ממכירת שחקנים - בעיקר ממריו גצה (באיירן שילמה עליו 37 מיליון אירו).

בסך הכל, רשמו 18 קבוצות הבונדסליגה עלייה צנועה על כ-7% בלבד בהוצאות על רכש בקיץ הזה, לעומת הקיץ שעבר.

שווה לשים לב ל...
רוסיה

זוהי העונה השנייה ברציפות בה הליגה הרוסית חודרת לרשימת הליגות הגדולות - לפחות בכל הקשור לכסף שמוציאות הקבוצות שלה על רכש, עם 272.3 מיליון אירו שבזבזו (הפעם יותר מהבונדסליגה, כשבעונה הקודמת הקדימו הרוסים את הליגה הספרדית בסעיף זה). יש לציין כי החלון ברוסיה ייסגר רק בהמשך השבוע (בלילה שבין שישי לשבת).

מי שבלטה במיוחד היא אנז'י מחצ'קלה, שאחרי כמה שנים של בזבוזים מאסיביים, סגרה את הארנק והודיעה על מכירת חיסול הקיץ, לאור החלטתו של האוליגרך שלה, סולימאן קארימוב, לסגור את הברז. אנז'י מכרה שחקנים בסך כולל של 136.6 מיליון אירו.

הקבוצה ש"סידרה" לאנז'י את הקיץ היא דינמו מוסקבה - שרכשה ממנה לא פחות משישה שחקנים.

10 ההעברות הכי יקרות בקיץ 2013 (במיליוני אירו):

גארת בייל (מטוטנהאם לריאל מדריד) - 91
אדינסון קבאני (מנאפולי לפ.ס.ז') - 64.5
רדמאל פלקאו (מאתלטיקו מדריד למונאקו) - 60
ניימאר (מסנטוס לברצלונה) - 57
מסוט אוזיל (מריאל מדריד לארסנל) - 50

חאמס רודריגז (מפורטו למונאקו) - 45
פרננדיניו (משחטאר למנצ'סטר סיטי) - 40
וויליאן (מאנז'י מחצ'קלה לצ'לסי) - 38
מריו גצה (מדורטמונד לבאיירן מינכן) - 37
גונזלו היגוואין (מריאל מדריד לנאפולי) - 37

בסך הכל נאמדות 10 ההעברות היקרות של הקיץ בסכום של 519.5 מיליון אירו. אשתקד הן היו שוות "רק" 384.7 מיליון אירו, כשהעסקה היקרה ביותר כללה את העברתו של האלק הברזילאי, מפורטו לזניט סט. פטרסבורג תמורת 55 מיליון אירו.

עוד כתבות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים