גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מצליחה זארה במקום בו נכשלו רשתות כמו בנטון וסטפנל?

מול שלל ההצלחות המרשימות של רשתות אופנה בינלאומיות בישראל, יש גם כאלה שניסו ונכשלו ■ נראה שלא מספיק להביא רק סקס אפיל בינלאומי, אלא צריך גם לשווק קולקציות שמתאימות למזג-האוויר ובעיקר לתת לצרכן ערך מוסף

מול שלל ההצלחות המרשימות של רשתות אופנה בינלאומיות בישראל, יש גם כאלה שניסו ונכשלו. נראה שלא מספיק להביא רק סקס אפיל בינלאומי, אלא צריך גם לשווק קולקציות שמתאימות למזג-האוויר הישראלי החם ובעיקר לתת לצרכן המקומי הצעה עם ערך מוסף אטרקטיבי.

סטפנל: נכנעה לתחרות

מותג האופנה האיטלקי סטפנל הושק בישראל ב-1992 על-ידי חברת קסטרו. בשיא, הפעילה קסטרו 7-8 חנויות של המותג במקומות מרכזיים כדוגמת קניון דיזינגוף סנטר. בתום 6 שנות פעילות החליטה קסטרו לסיים את הפעילות ולסגור את רשת החנויות.

מאחורי ההחלטה של קסטרו להביא את המותג עמד רצונה לחזק את הקבוצה באמצעות מותג אירופי. התמריץ היה הסכם הסחר החופשי, שבמסגרתו בוטל המכס על יבוא בגדים מאירופה ומארה"ב. ההצלחה נראתה מובטחת, אלא שקסטרו מצאה את עצמה מתמודדת עם מציאות שלא הכירה.

לדברי מנכ"ל קסטרו, גבי רוטר, "בנינו חנויות בקונספט משפחתי לנשים, גברים וילדים. בפועל החברה העולמית העבירה חלק מהייצור של בגדי הגברים והילדים למדינות שלא יכולנו לייבא מהן סחורות. בחלק ממדינות הייצור נדרשנו פתאום לשלם מכסים גבוהים. כמו כן, היינו צריכים לייצר חלק מהמוצרים לבד, והכמויות היו קטנות. העסק הפך להיות מסובך".

רוטר אומר גם כי מחירי המותג היו יקרים ביחס למוצר. מה שעוד הקשה על פעילותו של המותג היה החדירה של מותגים בינלאומיים נוספים לישראל, כמו זארה ומנגו, והתגברות התחרות.

לדברי רוטר, "ב-1997-1998 הגיעו מותגים יותר חזקים עם הצעת ערך יותר גדולה, והחלטנו שאנחנו לא ממשיכים. זה כבר לא היה כלכלי. יש לנו את התשתית הניהולית כדי לגרום למותג להצליח, אבל צריך שניים לטנגו. אי-אפשר להיות זכיין מבלי לקבל את התמיכה הבינלאומית".

סטפנל ישראל

השקה: 1992

השיא: 7-8 חנויות

סיום: הרשת נסגרה ב-1998

בנטון: 3 כישלונות

3 פעמים הגיע מותג האופנה האיטלקי בנטון לישראל - ו-3 פעמים הוא נכשל, והפעילות נסגרה. מה הביא לכישלונו של המותג בארץ?

בנטון הוא מותג אופנה איטלקי, הממוקד באופנת בייסיק ומאופיין בצבעוניות. הזכיינית הראשונה הייתה משפחת בן-דב. הגלגול השני היה תחת קבוצת גולף, שאף פתחה 15 סניפים אך הרימה ידיים.

לדברי מנכ"לית קבוצת גולף, אילנה קאופמן, המותג נכשל כי החברה הבינלאומית לא ערכה התאמות לשוק המקומי. "הם לא יודעים מה זה ראש השנה, מה זה 8 חודשי קיץ, והם טוענים שצריך למכור סוודרים בקיץ. הדברים היו מאוד קשים ולא התאימו", אומרת קאופמן.

הגלגול האחרון היה לפני שנתיים. דובי שניידמן וערן ויזר קיבלו את הזיכיון למותג וחשבו להפוך אותו לסיפור הצלחה. שניידמן ו-ויזר ראו את ההצלחה של מותגי האופנה הבינלאומיים וחשבו שהזוהר הגלובלי יאיר גם על הפעילות שלהם.

זה לא קרה. ראשית, בנטון הושק כאן מחדש בזמן שמעמדו בעולם המערבי נשחק. שנית, המותג הושק בתקופה מאוד תחרותית. שלישית, לבנטון לא היה יתרון במוצר או במחיר.

לדברי בכיר בענף, "הקונספט עצמו איבד ערך בעשור האחרון. זה לא מספיק להביא בגד איכותי במחיר לא הכי זול ולהגיד 'בואו תקנו אותי'".

7 חודשים אחרי תחילת הפעילות, נסגר הסניף האחרון בישראל.

בנטון

השקה (גלגול שלישי): ספטמבר 2011

השיא: 3 סניפים

סיום: במארס 2013 נסגרה החנות האחרונה

זארה: ההצלחה הגדולה

המותג זארה מסמן ללא ספק את ההצלחה הגדולה ביותר של מותג אופנה בינלאומי בשוק המקומי. תחילה החזיקה בו המשביר לצרכן בגלגולה הקודם, וכאשר הרשת קרסה ב-2003, המותג נרכש על-ידי אפריקה ישראל, ג'ואי שוובל וחנן אליטוב. כעבור כמה שנים אפריקה ישראל מכרה את חלקה לשותפים.

זארה מונה היום 22 סניפים גדולים, והיא משאת-נפשם של הקניונים. מחזור מכירות המותג חצה מזמן את רף ה-500 מיליון שקל (לפני מע"מ).

את ההצלחה של זארה תולה שוובל בהתאמת המותג לקהל הישראלי. "זארה היא בול מה שהישראלי רוצה. היא האופנה שהוא רוצה, במחיר שהוא רוצה והיא נותנת ווליו", אומר שוובל.

יש לציין כי ההצלחה של המותג היא קודם כל ניהולית. קבוצת זארה מחזיקה גם ברשת האופנה הבינל' לצעירים, פול אנד בר, המונה 24 סניפים וזוכה להצלחה מיוחדת.

לרשימת ההצלחות יש להוסיף את רשת האופנה הצרפתית סליו (33 סניפים). "סליו הוא מותג הגברים היחיד שמתמחה בגברים בלבד, והוא זוכה לקהל לקוחות נאמן. כל החנויות שלנו רווחיות", אומרת שגיב שקד, מנכ"לית סליו.

ב-3 השנים האחרונות נכנסו לישראל מותגים בינלאומיים נוספים, שלפי שעה פועלים כאן בהצלחה. ביניהם אפשר למנות את H&M, אמריקן איגל ו-forever 21.

* המותג סליו הוא בבעלות אליעזר פישמן, בעל השליטה ב"גלובס".

עוד כתבות

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?