גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך "מגיירים" כהלכה בישראל פורמט טלוויזיה מצליח מחו"ל?

לייצא פורמט למדינות טלוויזיה מפותחות זו משימה קשה, אבל "לגייר" פורמטים בינלאומיים בישראל זו משימה מורכבת לא פחות ■ איך עושים את זה נכון?

אנחנו נוטים להביט על ישראל בשנים האחרונות כעל מעצמת ייצוא תוכן. השם העולמי של התעשייה המקומית נקנה בזכות ובעמל רב, ואולם עדיין חלק ניכר מהפריים-טיים הישראלי משובץ בפורמטים תוצרת חוץ.

מלאכת אימוץ התוכן הבינלאומי היא קשה ומורכבת, כמעט כמו פיתוח של תוכן מקורי. למרות ההתמקצעות המקומית בגיור של מגה-פורמטים כמו "האח הגדול", "המירוץ למיליון" ו-"The Voice", עדיין יש כמה פורמטים שכושלים כבר בשלב ביקורת הדרכונים.

הנה כמה הלכות יסוד למגייר הטלוויזיה המקומי.

1. הכר את הקליינטים

פורמטים מיובאים הם בעיקר נחלתן של זכייניות הטלוויזיה המסחרית. ועדיין יש הבדל בין קשת, לרשת ולערוץ 10 בתחומי העניין שלהן. כש"האח הגדול" ו"מאסטר שף" באמתחתה, אפשר לומר כי בשוק רווחת התחושה שקשת עוסקת בימים אלה בעיקר בפיתוח פורמטים ייחודיים לייצוא, ולא מתעניינת ברכישה של פורמטים, בטח שלא גרנדיוזיים. בעוד שערוץ 10 עדיין מוגבל תקציבית ובעיקר מתעניין באלטרנטיבה חתרנית לערוץ 2, הפכה רשת ללקוחה מוצלחת לתוכניות המגה-ריאליטי תוצרת חוץ, שעדיין נותרו בסביבה. בשנה אחת תשדר הזכיינית, ששוקדת במסירות על חיזוק מעמדה, את "The Voice", "המירוץ למיליון", "דייט בחשיכה", ו"אקס פקטור" - כולן מיובאות.

ועדיין, בשל הפיתוח המואץ בטלוויזיה הישראלית, הולך וגדל הסיכוי שיש מישהו בארץ שחשב לפניך על משהו שתביא מחו"ל. כשכל להיטי הענק כבר נקנו (באחרונה ערוץ 10 רכש את אחד הפורמטים האחרונים שנותרו - "אני סלבריטי... הוציאו אותי מפה!" הבריטי), חשוב מאוד לדעת לא להציע לשוק המקומי פורמט, שדומים לו נמצאים כרגע במעבדות הזכייניות השונות.

2. תגדיל! תגדיל!

הלקוחות העיקריים בשוק הפורמטים הם זכייניות הטלוויזיה המסחרית, ששם הקוד בעולמן הוא כידוע "רייטינג". בדרך לישראל, פורמט קטן יהיה חייב לעבור שדרוג בקנה-המידה על מנת שיהלום פלטפורמה מרכזית כמו הפריים-טיים הישראלי - המצליח בעולם. כך למשל, המפיק אסף גיל, שעומד מאחורי הגרסה הישראלית של "מאסטר שף", מספר כיצד במקור היה מדובר בפורמט די צנוע ונישתי בבריטניה. הראשונים לזהות את הפוטנציאל שלו היו האוסטרלים, שהפכו אותו לאירוע לאומי. בישראל, קשת הלכו על השיטה של קנברה, והעצימו עוד יותר את החוויה, כך שתתאים לכל צופה שיפתח את הטלוויזיה, מכל גיל ומכל רקע סוציואקונומי. לא בכדי יותר מ-50% צפו בפרק הגמר של התוכנית השנה.

3. יאללה, קדימה

אם זה פורמט אירופי - הגבר את הקצב, אם זה אמריקאי - דכא את הצהוב. לכל מדינה יש את הטמפרמנט שלה. הישראלי, מסביר גיל, אוהב זירוז תהליכים וקיצור שלבים בפורמט. הם רוצים לראות מי הזוכה בהקדם, ולראות את התוצאה הסופית, בלי יותר מדי קשקושים ודיבורי סרק. לכן, כשגיל קונה פורמט מבריטניה, שם הלך הרוח מנומנם יותר ואף טרחני, הוא יגביר את הקצב. כך נעשה ל"מאסטר שף", ול"בוס בהסוואה", שהתנהלו בעצלתיים בארץ המקור.

האמריקאים, עם זאת, מהירים מאיתנו ושם התחושה היא כמעט קליפית. עם זאת, הנטייה בארה"ב היא לסנסציוניות יתר באריזה, ולא חוששים שם מניפוח מלאכותי של הסיטואציות ומצהבהבות. זה לא עובד בישראל, כאן לא רואים בעין יפה מכירה לא אותנטית של הסיפור.

4. תמרחו את העונה

בחר פורמט שאפשר לצלם כמה שפחות זמן ולשדר כמה שיותר זמן. אילוץ ישראלי תמידי הוא התקציב. אם כבר משקיעים סכומים אדירים של כרבע מיליון שקל בפרק של פורמט גדול מחו"ל, יש שאיפה למרוח אותו על פני כמה שיותר זמן, כדי לכסות את ההוצאות ולייצר כמה שיותר הכנסות. "האח הגדול" (אנדמול ישראל), ששודרה עכשיו בקשת, התארכה כמעט ארבעה חודשים תמימים - וזאת בעיקר מסיבות כלכליות. גם תוכניות כמו "הישרדות", שעונתה נמשכת בארצות-הברית 15 פרקים לכל היותר, הגיעה בישראל לכ-40 פרקים, בימיה בערוץ 10, ונמשכה לאורך כחמישה חודשים. "המירוץ למיליון" של רשת צולמה במשך לא יותר מחודש וחצי, ושודרה על המסך לאורך ארבעה חודשים - מראשית מאי ועד לסוף אוגוסט.

5. השד העדתי הוא חלק מאיתנו

אל תנסו להחביא את השד העדתי. אבי ניר, מנכ"ל קשת, הצהיר לא אחת כי לזכיינית שבראשה הוא עומד חשוב לגעת בבטן הרכה של הנושאים שמעסיקים את הישראליות. הסדקים החברתיים העדינים, שבטלוויזיה האמריקאית כל-כך מנסים להסתירם, הפכו להיות מתכון כמעט בטוח להצלחה מקומית, והם צצים מעצמם בלי יותר מדי מניפולציות. בישראל לא חוששים להפוך את ז'אנר הריאליטי, שנחשב לירוד וטראשי ברחבי העולם, לכזה שיעסוק בחומרי נפץ ציבוריים.

הטלוויזיה, בניגוד למה שנהוג לחשוב במקומות אחרים, אינה מקום אסקפיסטי עבור הצופה הישראלי. וזה לא רק "האח הגדול", שכמעט מדי שנה מספק לנו מראה מטרידה של המציאות שלנו. שדונים עדתיים מציצים עלינו גם ב"מירוץ למיליון", "דה ווייס", "מאסטר שף" ואפילו ב"דייט בחשיכה". אם לנסח זאת במילים אחרות, פורמט מיובא חייב ללבוש פנים מאוד "משלנו" - לטוב ולרע - בדרכו למסכנו. האפיל הבינלאומי מרשים אותנו, אבל הרבה פחות.

6. אל תיגעו בילדים ובמצב הביטחוני

הישראלים אמנם יכולים לשאת הרבה יותר מקהלים אחרים התעסקות עמומה בנושאים האלה, ועדיין, גם לנו יש את הגבולות שלנו. ראשית, ההגנה על ילדים - פורמטים שבהם מככבים ילדים הופיעו כאן בשנתיים האחרונות, אך הילדים שם נעטפים ודואגים שיהיו מרוצים ונטולי לחץ ודמעות. ברגע שיראה ילד סובל או מושפל על המסך, הטלוויזיה תכבה. לראייה, פרק של "סופר נני" (פורמט מיובא אף הוא) שגרר מבול של תלונות והפרה מהרשות השנייה.

נושא אחר שאין להשתעשע בו, הוא המצב הביטחוני. גיל מספר כיצד הציעו לו לרכוש פורמט הולנדי, שבו נבחנת סבלנות הציבור לאסונות בקנה-מידה לאומי. ברור לכל מפיק בר-דעת, כי עצביה הרופפים של אומה שעדיין מצויה תחת איום בטחוני ער, הם לא דבר שיש להעמידו במבחן. דווקא מזה, אנחנו חייבים מפלט אסקפיסטי.

מעוז אחרון שלא נכבש בפתיחות הישראלית הוא המיניות. מדינה חמה אמנם וטמפרמנטית, אבל גם דתית ודי שמרנית. בעוד שבסקנדינביה, בברזיל ובמזרח אירופה פורמט כמו "האח הגדול" נראה יותר כמו מסיבת חילופי זוגות ערה, בישראל נשיקה היא כבר מעל ומעבר. פורמט כמו "מפרץ האהבה", שהיה גרסה עברית ל"אי הפיתויים", שילם את מחיר הפוריטניות המקומית.

7. פה גדול אוכל הכול

מרכיב סודי בתיבול הישראלי של פורמטים זרים הוא "הדמות הכנה". בעוד שבאירופה נוהגים המתמודדים לנהוג בסטנדרטים כפולים ולומר דברים מסוימים רק למצלמה, בארץ חשוב לשלב מתמודד אחד לפחות שתוכו עד כדי כך כברו, עד שאפילו לאוזן ישראלית זה ידמה כגסות רוח וחוצפה. זה עוזר לקדם את העלילה ולמפיק לספר את הסיפור והישראלים מתים על זה, גם אם מעקמים אף.

טהוניה ב"האח הגדול", או בנות הדודות (משני הצדדים) מעיין ובת אל ב"מירוץ למיליון", הן דוגמאות מצוינות לדמויות מהז'אנר, שהישגיהן בקרב הקהל הוכיחו זאת.

8. לא חייבים סלבריטאים

סלבריטאים זה נחמד - אבל פחות בצד המתמודד. "האח הגדול", "הישרדות" ובקרוב גם "מאסטר שף" - כולן התנסו בעונה אחת של סלבריטאים במקום מתמודדים קבועים. במקרה של "הישרדות" זו הייתה הצלחה מסחררת ולמעשה מדובר במגמה שהולכת ומשתלטת על עולם הריאליטי ברחבי הגלובוס, בעיקר כי תוכניות הסוגה כבר הצמיחו שכבה אדירה של ידוענים סוג ג'. ואולם, הישראלים עדיין מעדיפים לראות את הבת של השכן הופכת לכוכבת לנגד עיניהם ולא את הסלבריטאים עושים את המסע ההפוך בדיוק - מתהילה לביזוי עצמי.

"טיפ שהייתי נותן", אומר בחיוך איש הפורמטים אבי ארמוזה, "הוא להביא את אסי עזר כמנחה". במילים אחרות, כשזה נוגע לעמדת המנחה או השופטים, הקהל המקומי רוצה לראות פנים מוכרות ככל האפשר - בניגוד לארה"ב למשל, שם יכול היה מנחה כמו ריאן סיקרסט לעשות את טבילת האש שלו ב"אמריקן איידול" ולהפוך מעמדת האנונימי לכוכב. דוגמה מקומית היא מיכאל אלוני, שאמנם מוביל את "'The Voice" הישראלית בהצלחה, אך עדיין סופג ביקורות מרובות על היעדר כריזמה.

9. אל תהרסו את הפורמט המקורי

"אם כבר השקעת כסף וקנית את הפורמט", אומר ארמוזה, "תבין שלא מדובר ברעיון בלבד אלא במאגר ידע רב, שאמור לקצר ולייעל את הדרך שלך להצלחה. אל תזלזל בידע הזה". כל עולה חדש יודע לספר כי הניסיון הישראלי לגרום לו לשכוח ולהשאיר מאחוריו את כל המטען התרבותי שהביא איתו, נדון מראש לכישלון חרוץ. כך גם פורמטים מצליחים, שבארץ הרגישו שהטוויסט המקומי יעלה על התנ"ך הבסיסי. כך למשל, "אקסטרים מייקאובר", שכשלה בערוץ 10, לאחר שהפכה מנחשול שיפוץ אנרגטי לאדוות "עשה זאת בעצמך" ידידותית ו"הרווק", שוויתרה על עקרונות יסוד בפורמט - אלגנטיות ונחשקות של הכוכב, לטובת חפלת הקאלט של דודו אהרון. טעויות דומות נעשו לאורך השנים גם בפורמטים כמו "פרויקט מסלול" ו"כישרון או כישלון". "אם זה לא מקולקל, אל תנסו לתקן את זה", אומר ארמוזה.

ריאליטי

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר