גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תא"ל במיל' עוזי עילם חושף את הכשל הטכנולוגי במלחמת יוה"כ

בין הכשלים המודיעיניים והפוליטיים שליוו את מלחמת יום כיפור, מסתתר הכשל הטכנולוגי, שנחשף כעת בספרו החדש של תא"ל במיל' וחתן פרס ביטחון ישראל (2002), עוזי עילם "עדות מן הבור"

כל-כך הרבה נכתב על מלחמת יום כיפור, כנראה יותר מאשר על מלחמות אחרות - בגלל המחיר הכבד, בגלל הזעזוע החברתי שהביאה עימה, ואולי גם כי התרבות הביקורתית המקובלת היום בישראל, משתלבת היטב עם מלחמה שלא חסר בה מה לבקר.

באופן טבעי, מלאות 40 שנה למלחמה, מלווה בהוצאתם לאור של שורת ספרים על המלחמה ההיא, אחד מהם הוא של תא"ל במיל' וחתן פרס ביטחון ישראל (2002), עוזי עילם. עילם לא היה אמנם מהשחקנים המוכרים במלחמה, דוגמת גולדה, דיין, דדו, שרון וגורודיש, שאינם עוד איתנו. ובכל זאת, השתתפותו בישיבות המטכ"ל התכופות במלחמה אפשרו לו לספק את מה שכתוב כשם הספר - "עדות מן הבור" (הוצאת "ידיעות ספרים"), באמצעות יומן שכתב בזמן המלחמה.

את עיקר דרכו בתפקידים הבכירים בצה"ל עשה עילם בתחומי הטכנולוגיה - ראש מפא"ת, מנכ"ל הוועדה לאנרגיה אטומית במשרד רה"מ ועוד קודם, רגע לפני פרוץ מלחמת יום כיפור, הוא מונה לראש יחידת המחקר והפיתוח במשרד הביטחון (בהמשך, אחרי ארגון מחדש, שמה שונה למפא"ת). ככזה, לא פלא שהוא שם דגש גם על התחום הטכנולוגי בהקשר של לקחי המלחמה, ופה הלקחים מקוריים יותר, לא כאלה שנלעסו לעייפה בשיח הציבורי.

לדבריו, "המאבק הטכנולוגי מלווה אותנו מתחילת המדינה. בכל שלב מצאנו נקודות שבהן הרוסים ציידו את אויבינו במערכות נשק, שהיינו צריכים למצוא להן פתרונות. במלחמת יום כיפור היו מולנו כלי נשק שלא הכרנו, כמו טילי ה-SA6 (טילי קרקע אוויר), שגם במערב לא ידעו עליהם, או כלי נשק שלא ידענו כיצד להשתמש בהם, דוגמת הסאגר (טיל נ.ט). לאורך כמעט כל המלחמה לא הצלחנו לשים את ידינו על ה-SA6, שהגביל מאוד את חיל האוויר והפיל לנו הרבה מטוסים.

"כשהצלחנו להשיג טיל כזה, הבאנו אותו לרפא"ל. לא עברו שעות ספורות והנספח הצבאי האמריקני הגיע וביקש שנעביר אליו את הטיל. אמרתי לו שאנחנו נעביר את הטיל לאמריקנים, אבל עכשיו מלחמה ואנו צריכים אותו. כעבור חצי שעה אני מקבל טלפון מהמזכיר של גולדה. הוא אמר שהגברת הורתה לתת את הטיל לאמריקנים עכשיו".

כתב הגנה על דדו

ה-SA6 בפרט ומעורבות הרוסים והאמריקנים בכלל, מזכירה עובדה נשכחת בנוגע ליום כיפור ולעימותים נוספים שידעה המדינה בחצי היובל הראשון לחייה. אנו נוטים לראות את עימותי ישראל מול מדינות ערב כסכסוכי המדינה עם שכניה הערבים, אבל למעשה במידה רבה אלו היו עוד זירות עימות בין ארה"ב לברה"מ במסגרת המלחמה הקרה, כמו קוריאה, וויטנאם וברלין. במלחמת יום כיפור אחד הזרזים לכפות על ישראל הפסקת אש בתנאים לא טובים מבחינתה, היה האיום הספק מרומז שברה"מ תיכנס לעימות באופן ישיר.

"גם במלחמת ההתשה הרוסים הרי היו מעורבים", מזכיר עילם. "היו טייסים רוסים שהפלנו וסוללות ליד קהיר שהופעלו בידי רוסים. הם מעולם לא נתנו למדינות ערב את המערכות הכי מתקדמות, כמו שגם האמריקנים לא התנדבו לתת לידידים שלהם את הנשק הכי חדש, אפילו לא לבריטים".

לצד הלקחים, הספר שכתב עילם הוא עדות לימי המלחמה בקרב צמרת צה"ל. "הימים הראשונים למלחמה היו הקשים ביותר", מספר עילם. "גם הידיעות היו קשות וגם התחושה שאנו לא יכולים לתת עוד ליחידות בשטח, כי אין לנו עוד כוחות. ביום השני למלחמה, כשהתבטלה קבוצת דיון עם הרמטכ"ל, הוא נסע לחזית הדרומית וטליק (סגן הרמטכ"ל, ישראל טל) לחזית הצפונית. היה ברור אז שהדברים לא הולכים.

"אני זוכר פנים אפורות ועיניים מזוגגות. בחדר היה מחניק, בגלל שבדיונים עישנו בלי סוף. בסוף המלחמה טליק אמר לי 'אתה יודע שהם היו יכולים לנקנק אותנו'. למרות הניצחון, הוא נשאר עם ההרגשה הזו".

- איך אתה זוכר את הרמטכ"ל דוד אלעזר (דדו)באותם ימים?

"הוא היה סלע איתן בכל הזמן הזה, עם ביטחון ואופטימיות מהסוג הבריא והלא מוגזם. לפעמים היה אפשר להבחין אצלו בעייפות, אבל הוא החזיק את המורל של כולנו. לכן כשוועדת אגרנט יצאה כל-כך קשה נגדו, התרעמנו".

אחד הדברים המעניינים שעילם מזכיר בתחילת הספר, הוא שהמילואים לא גויסו טרם המלחמה בין היתר בשל הביקורת הציבורית על הגיוס הארוך שהיה בחודשים שקדמו בשל התראות דומות, גיוס שפגע במשק.

בעצם, ייתכן שלצד הביקורת על הצבא והדרג המדיני, ראוי לבקר גם את הציבור ההפכפך, שרגע לפני המלחמה כעס כשרצו לגייס חיילים ומיד לאחריה פתאום זעק מדוע לא גויסו המילואים. עילם: "אי אפשר להתעלם מהאווירה שהייתה אחרי שהמילואים מגויסים ממאי עד אוגוסט ודבר לא קרה".

- אולי הדבר הנכון היה גיוס מילואים חלקי?

"אולי. אבל אי אפשר להתעלם גם מהתחכום של הנשיא המצרי סאדאת, שפתח בתרגיל צבאי גדול, שהפך ברגע למלחמה. ידענו שהוא עושה תרגיל, אבל את מה שמאחורי התרגיל הוא שמר קרוב ללבו ורק מעטים בצמרת הצבאית המצרים ידעו שזה לא יסתיים בתרגיל. עדיין היו קולות אצלנו שאמרו שתהיה מלחמה, אבל בצמרת רצו הוכחה רצינית, וה'הוכחה נבעך' של המרגל המצרי (אשרף מרואן - חתנו של נאצר י.מ), לא נתפסה כהוכחה המוחלטת".

לנוכח הביקורת על ניהול המלחמה, עלו טענות נגדיות, גם מצד נשואי הביקורת, כאלה שגורסות כי אמנם היו בתחילה טעויות ואבדות כואבות, אבל שלא בצדק מתעלמים מהניצחון הסופי, וכך למתבונן מהצד נדמה שישראל בכלל הפסידה במלחמה.

- היכן האמת?

"אף אחד לא מתווכח עם כך שניצחנו במלחמה ושניהלנו מו"מ מעמדה טובה. אבל כשאתה שואל בזכות מה ניצחנו ביום כיפור, אז פחות בזכות הפוליטיקאים והגנרלים והרבה בזכות החיילים והקצינים הזוטרים, ולכן להם מוקדש הספר שכתבתי".

במלחמה הזו בלט ההלם לנוכח האבידות הכבדות. היום התפיסה הציבורית מבחינת הקושי לספוג את מותם של חיילים, אף חזקה יותר.

"אין ספק שהרגישות בישראל לאבידות היא מהגבוהות. אין בזה רע. השאלה היא על מה מוותרים בגלל הרגישות לחיי אדם. זו לא סתם רגישות, אלא כזו שמשנה סדרי עדיפויות. במקרים מסוימים היא גורמת לכך שאנו מפסידים משהו חשוב בארגון המלחמה ובאופן עקיף גם כזה שעשוי לחסוך באבידות".

- מי לדעתך האחראים המרכזיים למשגי המלחמה?

"בכל מה שנוגע לתפיסה האסטרטגית - גולדה, דיין וגלילי. בכל מה שנוגע לצמרת הצבא, אי אפשר לפתור את ראש אמ"ן, אלי זעירא, מן האחריות ובמידה לא מבוטלת גם את צמרת המטה הכללי - הרמטכ"ל וסגנו, שיצא נקי בעיקר כי התכונן היטב עם עורכי דין".

- כיום אנו יודעים שסאדאת יצא למלחמה כדי להתניע מו"מ מדיני. ייתכן שהטענות שהיינו בסכנת השמדה קצת מוגזמות?

"נכון, אבל ברגע שפרצה המלחמה, לא ידענו לאן הוא רוצה להגיע ולאן יוכל. העובדה היא שברמת הגולן הסורים הגיעו עד מפקדת נפח ומשם להגיע לישובים שבגליל, זה שום דבר. היינו מאוד מוטרדים. זה שסאדאת רצה להתניע מהלך מדיני, אנו יודעים רק לאחר מעשה. "אנו גם לא יודעים מה היה קורה, אלמלא היינו כה נחושים בהגנה ובהקרבה והיכן באמת הם היו נעצרים".

בתחילת דרכו הצבאית היה עילם מהאנשים הקרובים לאריק שרון ומאיר הר ציון, כאשר יחידה 101 אוחדה עם גדוד 890. הר ציון הקים אז את סיירת צנחנים ועילם היה סגנו. בהמשך קיבל את "עיטור העוז" בפעולה ב-1955 והיה הקמ"ן של שרון. במסגרת זו הייתה לו היכרות אינטימית יוצאת דופן עם האלוף הפרובלמטי שנחשב בעיני רבים כמי שהביא לניצחון בחזית דרום במלחמת יום כיפור.

"אריק האמין שצריך לשנות אסטרטגיה ולצלוח את התעלה כמה שיותר מוקדם", אומר עילם. "לכן הוא שמר את הכוחות באוגדה שהייתה תחת פיקודו. זה כמובן לא התאים לפיקוד הדרום (שמעליו בהיררכיה), שרצה לראות אותה כמה שיותר חלק מהמאמץ המלחמתי, אבל ידוע שדברים מסוג זה לא הטרידו את אריק.

"השילוב בין אריק, שתמיד יש לו דעות משלו, לבין גורודיש שהתגלה בחולשתו, יצר בעיה בדרום, שגם הרמטכ"ל לשעבר, חיים בר לב, שנשלח לשם, לא הצליח לפתור".

- אפשר להבין שלא הופתעת ששרון לא גילה צייתנות.

"מתוך ההיכרות איתו, בכל שלב יכולתי להגיד בעיניים עצומות מה יהיה המהלך הבא שלו".

על היתרון האיכותי

בראייה לטווח ארוך יותר, ה"שוק" של המלחמה, בעיקר פתיחתה בהפתעה, הביא לגידול בתקציב הביטחון. עילם: "זו הייתה נקודה חשובה ובולטת. צה"ל כולו היה בהלם קרב, והתגובה הראשונה שנראתה מתאימה, זה עוד טנקים ועוד יחידות להקים. "זה נגד את דרכו של דוד בן גוריון, שהכיר בא-סימטריה הקיימת בין ישראל למדינות ערב - שלא נוכל להשתוות אליהן כמותית. לכן הוא דגל בגישה של 'הרתעה, התרעה והכרעה', בהעברת העימות במהירות לשטח האויב וביתרון איכותי. "נדרשו לנו מספר שנים עד שהתחלנו להסתכל על האיכות ולא על הכמות. "תקציב הביטחון הוא ביטוי של סדרי עדיפויות שמתקשים להשתחרר מהם. מצד שני, החשיבה שאפשר להוריד שומנים ולא להוריד באותה הזדמנות גם שרירים, אולי עובדת בכירורגיה הפלסטית, אבל לא בצבא".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק