גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נכשלנו? התרסקנו? לא. זה בדיוק מה שאנחנו שווים

נבחרת ישראל כנראה שוב תסיים קמפיין במקום השלישי שלא מביא אותנו לשום מקום; איך יוצאים מהלופ הזה?

1. חובבי תורת ההסתברות לא איבדו עדיין את התקווה. הם ודאי מאמינים שעדיין ניתן לעשות משהו היום (ג') ברוסיה ולהשאיר בחיים את חלום המונדיאל. לאנשים שמעט בינה בראשם, יהיה הרבה יותר קשה לזרום עם אופטימיות קוסמית שכזאת.

כל 25 השחקנים שמרכיבים את סגל נבחרת רוסיה מגיעים מהליגה הרוסית החזקה (אין ליגיונרים), שבמונחים כלכליים כבר הפכה לאחת מחמש הבכירות באירופה. חזקה עד כדי כך ש-16 קבוצות הליגה הרוסית בזבזו הקיץ 271 מיליון אירו על רכש, יותר ממה שהוציאו בחלון ההעברות 18 קבוצות הבונדסליגה. ובזמן שאצלנו התברברו עם שני מחזורי ליגה, שחקני הליגה הרוסית כבר עמוק בתוך הקצב אחרי שבעה מחזורים. חוחורין, דזגואב, פייזולין, שירוקוב, דניסוב, קרז'קוב: לא פלא שאלי גוטמן דיבר במוצ"ש על "להימנע מבושות". ניכר כי לא מדובר בלוחמה פסיכולוגית. יש למאמן הלאומי חשש אמיתי מהתפרקות מנטלית שמתקרבת, במיוחד על רקע רוחות סוף הקמפיין שכבר נושבות בראשי השחקנים.

לפני שבונים על ניסים צריך לקחת בחשבון עוד כמה דברים. רוסיה חייבת לקחת מולנו את הנקודות כדי להימלט מהמקום השני וממפגש פלייאוף שעשוי לגרור אותה לקרבות מול נבחרות כקרואטיה או צרפת. כך שעל זלזול מהצד של חניכיו של פאביו קאפלו אין מה לדבר. ואם זה לא מספיק, אז גם ההיסטוריה לא מבשרת טובות לישראל - בטח לא הקרובה (המאצ'אפ האחרון הסתיים ב-0-4 ברמת גן), אך גם לא הרחוקה (מעולם לא ניצחה ישראל משחק חוץ רשמי מול רוסיה או בריה"מ).

רוצים בכל זאת סיבה לטיפה, ממש טיפה, אופטימיות? עד לפני יומיים היינו בדיוק כמו רוסיה עבור אחת בשם אזרבייג'אן. בסוף זה 11 בני אנוש מול 11 בני אנוש. כדורגל.

2. העובדה שנבחרת שנתפשת כעלובה כמו אזרבייג'אן, שהפסידה עד היום בסביבות 90% ממשחקי החוץ שלה, גרמה לנו לשמוט ארבע נקודות בקמפיין הזה היא זאת שמבעירה כאן את כל האש. אלא שבפועל, מה בעצם השתנה? הרי כמעט בכל קמפיין ישראל הקפידה לאבד נקודות "בטוחות". במוקדמות יורו 2012 סיימה ישראל בתיקו בגיאורגיה; במוקדמות מונדיאל 2010 זרקה לפח חמש נקודות מול לטביה (לטביה!); לאברם גרנט זוכרים את קמפיין המזליקי של ה"כמעט עלינו מבית עם שווייץ אירלנד וצרפת", אבל שוכחים את הקמפיין שלפניו עם תוצאות תיקו ביזיוניות נגד מלטה וקפריסין; וכל זה רק בשנות האלפיים.

מה שקרה נגד אזרבייג'אן, שאגב רחוקה מלהיות נבחרת הפחחים שהביטה בזמנו ברוני רוזנטל דוהר מחוף לחוף, הוא בסך הכל איזון קטן שמגיע אחרי סטיית תקן קטנה: בדיוק כמו שאנחנו לא באמת שווים תיקו 3-3 עם פורטוגל, ככה גם התוצאות מול האזרים לא בהכרח משקפות את המציאות המקצועית. הייאוש התהומי שנוצר כאן ממקום שלישי אולי משקף את האופי הישראלי האימפולסיבי, אבל הוא מוגזם. עובדתית, ישראל לא נכשלת באופן מובהק כמעט באף קמפיין שלה בעידן האירופי - היא משיגה את מה שהיא שווה. הבעיה של ישראל היא אחרת: חוסר היכולת להתעלות. לפרוץ את תקרת הזכוכית הפרטית שלה.

3. איך פורצים את התקרה? נכון שיכולת ההשפעה של מאמנים על שחקנים שהם פוגשים למשך שלושה שבועות בשנה מוטלת בספק. זו גם אחת הסיבות שגוטמן הכל כך מתודי בשיטות העבודה שלו, לא התאים מלכתחילה לנבחרת. זה לא חייב להיות ככה. הנה הצעה: תארו לכם אוטופיה, בה יש מאמן לנבחרת שבונה מערך שלם לטווח ארוך מאוד (לפחות שש שנים) והולך יד ביד עם שחקנים שהוא מאמין בהם מגיל צעיר, ומלווה את הקריירה שלהם; מאמן שמשתלט לחלוטין על המערך המקצועי וממנה תחתיו - גם כעוזרים בנבחרת הבוגרת וגם כמאמנים ראשיים בנבחרות הצעירות - אנשי מקצוע שמתיישרים עם רצונותיו ועם האג'נדה שלו; מאמן שמקבל מנדט חוזי לסיים במקום השלישי או אפילו הרביעי בבית מוקדמות, מבלי שחרב הפיטורים של יו"ר ההתאחדות התורן תרחף מעליו: מאמן כזה אולי כן יוכל לעשות כאן משהו ולהשפיע באופן ניכר על הסטטוס קוו המעיק שלנו.

הנה דוגמה רלוונטית: ברטי פוגטס הגיע לאזרבייג'אן ב-2008 כשאחוזי ההצלחה שלה בטורנירים מוקדמות עומדים על 13.8%. אחרי חמש שנים הוא כבר מקדם את הנבחרת ל-21% ולמצב שבו היא מגיעה למקומות כמו רמת גן, מוסקבה ובלפסט - ועומדת על הדשא כמו נבחרת כדורגל.

כמובן שלישראל עדיף סוג של פוגטס על-פני סוג של גוטמן. אם יש משהו שהעונה האחרונה של מכבי ת"א צריכה ללמד אותנו, זה שהגנום של הכדורגלן הישראלי לא באמת פגום, ושאפשר ללמד אותו שיטות משחק מתקדמות, להנחיל דוקטרינות מחו"ל, אפילו כאלו שמגיעות מברצלונה.

כדי להנחיל את האוטופיה של מאמן זר שמשתלט כאן על כל העסק, ההתאחדות צריכה להשקיע הרבה כסף. לכאורה בזבוז כספי ציבור, בפועל השקעה שעשויה להתברר כמניבה: מונדיאל אחד שבו מתנגן ההמנון הישראלי שווה רווח עצום לכדורגל - של אוהדים חדשים, של עניין ולגיטימציה ציבוריים, של תקציבי עתק (פיפ"א תשלם מענק מינימלי של 9 מיליון דולר לכל התאחדות שהנבחרת שלה תעפיל למונדיאל 2014), של ילדים שבקיץ אחד יחליטו שהם חייבים להתחיל לשחק כדורגל. רק ככה מקצרים תהליכים.

הסיפורים על הגול שדודו אכל או ההחמצה של ברדה, מאלו יש לנו מספיק.

עוד כתבות

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גם מחיר כלכלי ואישי: הדילמה של טראמפ בדרך למלחמה רחבה

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדותיה": הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית