גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נכשלנו? התרסקנו? לא. זה בדיוק מה שאנחנו שווים

נבחרת ישראל כנראה שוב תסיים קמפיין במקום השלישי שלא מביא אותנו לשום מקום; איך יוצאים מהלופ הזה?

1. חובבי תורת ההסתברות לא איבדו עדיין את התקווה. הם ודאי מאמינים שעדיין ניתן לעשות משהו היום (ג') ברוסיה ולהשאיר בחיים את חלום המונדיאל. לאנשים שמעט בינה בראשם, יהיה הרבה יותר קשה לזרום עם אופטימיות קוסמית שכזאת.

כל 25 השחקנים שמרכיבים את סגל נבחרת רוסיה מגיעים מהליגה הרוסית החזקה (אין ליגיונרים), שבמונחים כלכליים כבר הפכה לאחת מחמש הבכירות באירופה. חזקה עד כדי כך ש-16 קבוצות הליגה הרוסית בזבזו הקיץ 271 מיליון אירו על רכש, יותר ממה שהוציאו בחלון ההעברות 18 קבוצות הבונדסליגה. ובזמן שאצלנו התברברו עם שני מחזורי ליגה, שחקני הליגה הרוסית כבר עמוק בתוך הקצב אחרי שבעה מחזורים. חוחורין, דזגואב, פייזולין, שירוקוב, דניסוב, קרז'קוב: לא פלא שאלי גוטמן דיבר במוצ"ש על "להימנע מבושות". ניכר כי לא מדובר בלוחמה פסיכולוגית. יש למאמן הלאומי חשש אמיתי מהתפרקות מנטלית שמתקרבת, במיוחד על רקע רוחות סוף הקמפיין שכבר נושבות בראשי השחקנים.

לפני שבונים על ניסים צריך לקחת בחשבון עוד כמה דברים. רוסיה חייבת לקחת מולנו את הנקודות כדי להימלט מהמקום השני וממפגש פלייאוף שעשוי לגרור אותה לקרבות מול נבחרות כקרואטיה או צרפת. כך שעל זלזול מהצד של חניכיו של פאביו קאפלו אין מה לדבר. ואם זה לא מספיק, אז גם ההיסטוריה לא מבשרת טובות לישראל - בטח לא הקרובה (המאצ'אפ האחרון הסתיים ב-0-4 ברמת גן), אך גם לא הרחוקה (מעולם לא ניצחה ישראל משחק חוץ רשמי מול רוסיה או בריה"מ).

רוצים בכל זאת סיבה לטיפה, ממש טיפה, אופטימיות? עד לפני יומיים היינו בדיוק כמו רוסיה עבור אחת בשם אזרבייג'אן. בסוף זה 11 בני אנוש מול 11 בני אנוש. כדורגל.

2. העובדה שנבחרת שנתפשת כעלובה כמו אזרבייג'אן, שהפסידה עד היום בסביבות 90% ממשחקי החוץ שלה, גרמה לנו לשמוט ארבע נקודות בקמפיין הזה היא זאת שמבעירה כאן את כל האש. אלא שבפועל, מה בעצם השתנה? הרי כמעט בכל קמפיין ישראל הקפידה לאבד נקודות "בטוחות". במוקדמות יורו 2012 סיימה ישראל בתיקו בגיאורגיה; במוקדמות מונדיאל 2010 זרקה לפח חמש נקודות מול לטביה (לטביה!); לאברם גרנט זוכרים את קמפיין המזליקי של ה"כמעט עלינו מבית עם שווייץ אירלנד וצרפת", אבל שוכחים את הקמפיין שלפניו עם תוצאות תיקו ביזיוניות נגד מלטה וקפריסין; וכל זה רק בשנות האלפיים.

מה שקרה נגד אזרבייג'אן, שאגב רחוקה מלהיות נבחרת הפחחים שהביטה בזמנו ברוני רוזנטל דוהר מחוף לחוף, הוא בסך הכל איזון קטן שמגיע אחרי סטיית תקן קטנה: בדיוק כמו שאנחנו לא באמת שווים תיקו 3-3 עם פורטוגל, ככה גם התוצאות מול האזרים לא בהכרח משקפות את המציאות המקצועית. הייאוש התהומי שנוצר כאן ממקום שלישי אולי משקף את האופי הישראלי האימפולסיבי, אבל הוא מוגזם. עובדתית, ישראל לא נכשלת באופן מובהק כמעט באף קמפיין שלה בעידן האירופי - היא משיגה את מה שהיא שווה. הבעיה של ישראל היא אחרת: חוסר היכולת להתעלות. לפרוץ את תקרת הזכוכית הפרטית שלה.

3. איך פורצים את התקרה? נכון שיכולת ההשפעה של מאמנים על שחקנים שהם פוגשים למשך שלושה שבועות בשנה מוטלת בספק. זו גם אחת הסיבות שגוטמן הכל כך מתודי בשיטות העבודה שלו, לא התאים מלכתחילה לנבחרת. זה לא חייב להיות ככה. הנה הצעה: תארו לכם אוטופיה, בה יש מאמן לנבחרת שבונה מערך שלם לטווח ארוך מאוד (לפחות שש שנים) והולך יד ביד עם שחקנים שהוא מאמין בהם מגיל צעיר, ומלווה את הקריירה שלהם; מאמן שמשתלט לחלוטין על המערך המקצועי וממנה תחתיו - גם כעוזרים בנבחרת הבוגרת וגם כמאמנים ראשיים בנבחרות הצעירות - אנשי מקצוע שמתיישרים עם רצונותיו ועם האג'נדה שלו; מאמן שמקבל מנדט חוזי לסיים במקום השלישי או אפילו הרביעי בבית מוקדמות, מבלי שחרב הפיטורים של יו"ר ההתאחדות התורן תרחף מעליו: מאמן כזה אולי כן יוכל לעשות כאן משהו ולהשפיע באופן ניכר על הסטטוס קוו המעיק שלנו.

הנה דוגמה רלוונטית: ברטי פוגטס הגיע לאזרבייג'אן ב-2008 כשאחוזי ההצלחה שלה בטורנירים מוקדמות עומדים על 13.8%. אחרי חמש שנים הוא כבר מקדם את הנבחרת ל-21% ולמצב שבו היא מגיעה למקומות כמו רמת גן, מוסקבה ובלפסט - ועומדת על הדשא כמו נבחרת כדורגל.

כמובן שלישראל עדיף סוג של פוגטס על-פני סוג של גוטמן. אם יש משהו שהעונה האחרונה של מכבי ת"א צריכה ללמד אותנו, זה שהגנום של הכדורגלן הישראלי לא באמת פגום, ושאפשר ללמד אותו שיטות משחק מתקדמות, להנחיל דוקטרינות מחו"ל, אפילו כאלו שמגיעות מברצלונה.

כדי להנחיל את האוטופיה של מאמן זר שמשתלט כאן על כל העסק, ההתאחדות צריכה להשקיע הרבה כסף. לכאורה בזבוז כספי ציבור, בפועל השקעה שעשויה להתברר כמניבה: מונדיאל אחד שבו מתנגן ההמנון הישראלי שווה רווח עצום לכדורגל - של אוהדים חדשים, של עניין ולגיטימציה ציבוריים, של תקציבי עתק (פיפ"א תשלם מענק מינימלי של 9 מיליון דולר לכל התאחדות שהנבחרת שלה תעפיל למונדיאל 2014), של ילדים שבקיץ אחד יחליטו שהם חייבים להתחיל לשחק כדורגל. רק ככה מקצרים תהליכים.

הסיפורים על הגול שדודו אכל או ההחמצה של ברדה, מאלו יש לנו מספיק.

עוד כתבות

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הפטור ממע"מ יעלה מחר: סמוטריץ' יחתום על הצו, הקמעונאים נאבקים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' צפוי להודיע בעוד שעות ספורות כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

מרחב דרום הר חברון / צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון

5 ישראלים נעצרו ע"י המשטרה, הפלסטינים מדווחים: "נכנסו לבית בכפר בדרום הר חברון, שחטו 3 כבשים ופצעו תושבים"

במערכת הביטחון העלו חשש, ההבנה: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

המהלך של רשות ני"ע שירחיב את האכיפה למנהלים בחברות פרטיות

ועדת האכיפה המינהלית הטילה עיצומים של כמיליון שקל על חברה פרטית לקנאביס רפואי בשל טעויות בדוחות ● בהחלטתה קבעה הוועדה כי לראשונה סמנכ"ל הכספים ורואה החשבון המבקר נושאים באחריות לכשל ● ההחלטה עשויה להשפיע על לפחות 10% מהחברות בבורסה

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

המכס האמריקאי על ישראל יישאר 15%: "זה האפס החדש"

גובה המכס הכללי שיוטל על סחורות מישראל לא ישתנה לעומת השלב הקודם של תוכנית המכסים האמריקאית ● החידוש בהכרזה צפוי להיות בהחרגות ובהקלות שיינתנו למוצרים מענפים מסוימים - כגון תעשיות ביטחוניות ויהלומים ● בכירה במשרד הכלכלה: "ישראל כבר הלכה כברת דרך גדולה לכיוון האמריקאים; מקווה שנצליח להשיג הקלות נוספות"

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט־לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכול בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בבורסה; ת"א 35 שוב ננעל בשיא - הפעם ה-61 השנה

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6%, ת"א 90 איבד 0.2% ● מיטב: למרות הגירעון בחשבון השוטף, השקל לא ייפגע ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? ● לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש - זו רשימת הסיכונים

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה את החברה בחסר משמעותי"

במקביל מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה, הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות" ● יו"ר הוועד של צים: "לא ניתן להעביר את החברה לידיים זרות"

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

קניון הזהב בראשון לציון / הדמיה: ולדי קובליוב

אחרי רכישת השליטה בידי מליסרון: קניון הזהב עובר שיפוץ ב-180 מיליון שקל

במקביל להקמת קומה חדשה, גם האגף הוותיק של קניון הזהב עובר חידוש, ובנוסף מתבצע שיפוץ מקיף של כלל חזיתות הקניון ● בהודעת הקניון צוין כי המהלך נועד לשמר ולחזק את מעמדו ולהתאים אותו למציאות הקמעונאית המשתנה