גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין תשובה באירופה

למה ארה"ב מובילה בטלקום ואיך זה קשור לשוק הסיטונאי בארץ

הכנס שערך איגוד ה-GSMA בבריסל, בשבוע שעבר, סיפק לא מעט תובנות מעניינות לגבי שוק התקשורת באירופה, ביחס לשוק המקביל בארה"ב. ראוי לציין שההשוואה היא יחסית, מאחר שאירופה אינה מקשה אחת בכל מה שנוגע לפיתוח והשקעות בשוק התקשורת.

למרות זאת, ניתן לומר באופן כללי שארה"ב חווה שגשוג משמעותי בתחום התקשורת, אשר מתבטא בזרם של השקעות ובתחרות גוברת. אירופה, שסובלת ממיתון מתמשך, מתקשה להדביק את הפער מול ארה"ב בכל מה שנוגע להשקעות בסיבים אופטיים לבתים ובעיקר בדור הרביעי בסלולר. בסגמנט האחרון ארה"ב מובילה בפער משמעותי על פני אירופה, הודות לכך שהייתה הראשונה להשיק ולהקצות תדרים מבעוד מועד.

את הכנס פתח יו"ר ומנכ"ל טלקום איטליה פרנקו ברנבה, שהפתיע את הנוכחים באומרו שמה שהתעשייה עדה לו בשבוע האחרון מנוגד לטובת תעשיית הטלקום באירופה. ברנבה דיבר על העסקה שבה מיקרוסופט רוכשת את נוקיה, וקרא לרגולטורים לבדוק היטב את השפעותיו של המהלך על טובתה של אירופה.

העסקה השנייה שטרדה את מנוחתו של ברנבה היא העסקה שבמסגרתה קבוצת וודאפון מכרה את חלקה בחברת הסלולר ורייזון. הוא ציין שהעסקה מצוינת לבעלי המניות ואמר שוויטוריו קולאו, יו"ר וודאפון, עשה דיל טוב. למרות זאת, להערכתו אירופה לא תתחזק בעקבות המהלך אלא תיחלש.

ברקע הדברים ניתן להזכיר את התסכול המתמשך של החברות האירופאיות שחוות דעיכה מסוימת בעסקיהן כתוצאה מרגולציה מכבידה, ותחרות הולכת וגוברת מצד מתחרים שמקבלים הקלות גדולות על חשבון החברות הוותיקות. האחרונות נאלצות לצמצם השקעות, בהיעדר תמריצים מצד הממשלה.

"אנחנו צריכים לקחת בחשבון שאירופה הייתה במרכז תעשיית הטלקום. עכשיו אנחנו מאבדים את מעמדנו בעולם, ואנחנו לא יכולים לקבל את המחשבה שזה עומד להיות המצב בשנים הבאות. חייבים למצוא דרך להחזיר את אירופה למרכז תעשיית הטלקום העולמית", הוא אמר. כדי לתמוך בעמדתו הוא הראה סקר שמראה שאירופה מפגרת אחר העולם בהשקה של רשתות תקשורת חדשות.

לחזור למושב הקדמי

בהמשך האירוע דיברה נילי קרואו, שהיא הרגולטורית באיחוד האירופאי שאחראית על תחום התקשורת. קרואו החרתה-החזיקה אחרי ברנבה ואמרה שאירופה חייבת לחזור למושב הקדמי בהובלת תעשיית הטלקום ושזה הזמן לפעול.

קרואו צפויה להגיש בימים הקרובים הצעה לפרלמנט האירופאי שתנסה לאזן את המצב. חלק מההצעה כולל את השאיפה להכריז על אירופה כשוק מאוחד שבו תונהג רגולציה משותפת שמטרתה להנהיג הקצאת תדרים ברורה ואחידה לכל המדינות.

ברנבה הגיב ואמר שהנציבות האירופאית עושה נכון כשהיא מכירה בבעיה של התעשייה שהיא היעדר השקעות בתשתיות תקשורת, מה שמונע צמיחה של האזור ומקטין את התחרותיות בכל הענף ומשפיע כמובן על כלל המשקים והתעשייה.

היוזמה לשוק טלקום אירופאי מאוחד משקפת הזדמנות חשובה לנקודת מפנה באירופה, שתוביל לצמיחה מחודשת בתעשייה ותגדיל את נפח ההשקעות, ברגע שהחברות יבינו שישנה מדיניות ותוכנית אסטרטגית מסודרת, אמרה.

הנקודה שבבה שקרואו וברנבה נותרו חלוקים לגביה היא הנדידה הסלולרית בין המדינות באירופה. קרואו נאבקת לקבוע תעריפי נדידה נמוכים לכל מדינות האיחוד בעוד ברנבה, שמרוויח מיליארדים מהנדידה, מתנגד למהלך.

האמירה המעניינת שיצאה מהכנס היא הווידוי של קרואו שלפיו אירופה הפסידה בתחרות על הדור הרביעי בסלולר. היא ציינה שהיא מתכוונת להוביל מהלך גדול שיכלול יצירת התאגדויות בין החברות לממשלות, לטובת הדור החמישי בסלולר שאותו תוביל אירופה.

דיון נוקב

הדיון באירופה רלוונטי מאוד לישראל. מתי שמעתם בפעם האחרונה דיון ציבורי נוקב בשאלה, מדוע ישראל מפגרת בצורה כה חמורה בדור הרביעי ומדוע אנחנו כל כך מפגרים בהשקעות בסיבים אופטיים ובתחום הטלוויזיה?

מתי עמד שר תקשורת בישראל ונתן דין וחשבון על כך שבתחום שהוא מופקד עליו אנחנו כל כך מפגרים, ומה הוא עושה בעניין כדי להוציא אותנו מהמשבר. הדיון הזה לא מתקיים בגלל דבר אחד: פחד. כשבראש המערכת עומד שר תקשורת שהוא איש פוליטי, אף אחד מהמנכ"לים לא יוצא ומוביל מאבק ציבורי.

שימו לב למה שקורה בשיח הישראלי בתחום התקשורת. אין מנכ"ל אחד שיש לו את האומץ לבוא ולהגיד לשר התקשורת: "אתה מנהל מדיניות כושלת שפוגעת במשק". זה קורה מפני שכולם מפחדים שהשר לא יבוא לביקור אצלם או יעכב להם שירות כלשהו, מה שביכולתו לעשות, כדי להרתיע אותם.

לפני כן, צריך לקיים דיון אמיתי בשאלה הכי חשובה ומרכזית בשוק התקשורת, איך להגביר את ההשקעות בתשתיות תקשורת ולהאיץ את התחרות, לנוכח הניסיון האירופאי. צריך להבין שאירופה קוטפת היום את פירות המודל של השוק הסיטונאי, שהעניק תמריצים גדולים לתחרות על חשבון ההשקעות העתידיות. זה בדיוק אותו שוק סיטונאי שבישראל רוצים ליישם היום, באיחור של 20 שנה.

האם התחרות בסלולר, מבורכת ככל שתהיה, הגדילה את ההשקעות של השחקנים? היא הורידה מחירים והפסיקה את העושק השיטתי של החברות הסלולריות, אבל האם מעבר לכך היא קידמה את התעשייה במשהו? אילו, במקום לחשוב על האינטרסים של הוט מובייל ושל גולן טלקום, היו מעדיפים את כלל טובת הציבור ומקצים תדרים לדור הרביעי כפי שהבטיחו לנו, יכולנו לקבל השקעה מבורכת בתשתית תקשורת שהייתה מסייעת בהגדלת קצבי הגלישה ובמעבר הולך וגדל לעולמות של סחר אלקטרוני, והשקעה בטכנולוגיות ובתשתיות מחשוב שהיו מסייעים לגידול הצמיחה במשק. אצלנו הפחד מהשרים משתק את הביקורת.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם