גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעד הבא של האדם

הוא הגיע בדמות הרחבה של הטלפון החכם שעל גופנו כל היום

חברת סמסונג הקוריאנית הציגה את הגלקסי-גיר - שעון חדש. אין כמו שעון כדי לדעת בן כמה אתה. הדור הצעיר מביט בסלולרי כדי לדעת מה השעה. שעון-היד המכני עם הקפיץ הנמתח מלווה את האנושות כבר מהמאה ה-17. בתחילת המאה ה-20 עברו השעונים מהכיס ליד תחילה על-ידי הנשים, אחר-כך על-ידי החיילים ולבסוף כולם ענדו אותו על היד. רק בשנת 1970 הומצא השעון האלקטרוני עם גביש הקוורץ ונורות הלד האדומות.

והיום, השעון החדש של סמסונג יוכל לשנות את האנושות. הוא מוליך אותנו צעד אחד קדימה בשילוב שבין אדם למחשב. צעד אחד קדימה לקראת מין אנושי חדש.

הגלקסי-גיר משמש כהרחבה של הטלפון החכם שרובנו כבר נושאים עלינו יום-יום. הוא מתחבר לטלפון ומאפשר לצלם תמונות, לענות לשיחות, לטפל בהודעות SMS. למעשה, זהו מחשב נוסף הנלבש על הזרוע כמו שעון. הוא גם מראה את השעה ויומן הפגישות. סמסונג אמנם לא המציאה את השעון הממוחשב אבל היא כנראה תהיה הראשונה להוציא שעון כזה לשוק בהפצה המונית. השעון החדש הזה מצטרף למגמה שמשנה הן את הטכנולוגיה והן את האדם - מחשבים נלבשים הנמצאים בחיבור מתמיד לאדם.

רק לפני מספר חודשים הכריזה גוגל על משקפי-מחשב בעלי יכולות מחשוב, צילום ותקשורת מרשימות. השעון החכם ממשיך את המגמה הזאת. בקרוב, המעודכנים שביננו יסתובבו עם משקפיים, שעון וטלפון - שלושתם מחשבים רבי-עוצמה ומחוברים לאינטרנט.

לפי הערכות של חברת סיסקו, כ-10 מיליארד מכשירים מחוברים כיום לאינטרנט. זאת לעומת ההערכה כי 2.5 מיליארד איש מחוברים לאינטרנט. כלומר, יותר מחשבים מאנשים מחוברים לאינטרנט וזה עוד לפני שכל חולצה, גרב וכובע יהפכו למחשב. אבל הנקודה המעניינת פה היא לא מספר המכשירים אלא מה קורה לאדם המחובר. מהי המשמעות של אדם, טלפון, משקפים ושעון מחוברים, ולאן זה יוביל אותנו?

החיבור בין האדם למחשב רק התחיל. עד היום השתמשנו במחשבים כדי להתחבר, להתקשר, לצלם, לחלוק ולראות. בקרוב יחלו המחשבים להרגיש אותנו באמת. הנתונים הראשונים שמחשבים יחושו יהיו נתונים רפואיים כמו לחץ-דם, דופק, טמפרטורה, ואולי גם רמת סוכר, פעילות חשמלית של המוח, סימני סרטן ועוד נתונים רפואיים רבים. הגרסה הבאה של השעון החכם כבר תכיל חיישנים מתאימים, ותספר למחשב המרכזי את כל הנתונים האלה. יותר מתמיד נהיה מוקפים ביכולות חישוב, עיבוד ותקשורת המשפיעות ישירות על החיים שלנו. הורים יוכלו לדעת שהילדים שלהם בריאים ושלמים, וכל אחד מאיתנו יוכל ליהנות מרפואה מניעתית ומטיפול מיידי במצבי חירום. המחשב יידע עוד לפני הרופא מה מצבנו ומה כדאי לעשות בעניין.

אדם הלובש מחשבים רבי-עוצמה עם חיישנים וגלאים המנטרים בהתמדה את פונקציות החיים שלו, וכן מחובר למחשבי ענק באמצעות האינטרנט - הוא אדם חדש. אדם משולב מחשב. סופרי מדע בדיוני רבים צפו את העתיד הזה. עשרות סרטים עוסקים בפחדים של האדם מהשילוב של אדם ומחשב. והנה כיום אנחנו רואים שהשילוב הזה מתרחש כאן ועכשיו, בהווה.

שילוב אדם-מחשב כבר אינו נושא לספרי מדע בדיוני, אלא מציאות עכשווית הדורשת מכל אחד מאיתנו התייחסות והחלטות. האם נרצה שהמחשב בענן יידע 24 שעות ביממה מהו הדופק ולחץ-הדם של התינוק שלנו? ואם לא - כיצד נרגיש אם משהו יקרה לתינוק? ומה איתנו?

מחשבים הפועלים בתוך גופנו

זוהי רק תחילת הדרך. עם הזמן, מחשבים נלבשים המנטרים את גופנו מבחוץ ייראו לנו פרימיטיביים בעוד שנים לא רבות. השלב הבא כבר פה. מחשבים הפועלים בתוך גופנו. איברים מלאכותיים, מודפסים, מחוברים. מחשבים זעירים או ננו-רובוטים המסוגלים לעבוד בתוך הגוף שלנו. בתוך התאים. בשלב זה, לא אנחנו נתחבר לאינטרנט אלא איברים ואולי אפילו תאים בגופנו יתחברו לאינטרנט.

יותר מכך - הרשתות החברתיות ומחשבי הענק ישתכללו אף הם, והבינה המלאכותית וחוכמת ההמונים יוכלו לספק לנו שירותי בריאות ושירותים רבים נוספים ישירות דרך המחשבים. השילוב אדם-מחשב נמצא מאחורי הדלת הבאה. קרוב יותר מתמיד, מעורר השתאות והבטחה אבל טומן בחובו גם פחד וסכנות.

יש מי שרואה בעתיד הזה אוטופיה מושלמת של קידמה וטכנולוגיה, ויש מי שיבחר להתנתק. ממחשבים, מטלפונים, משעונים, מהאינטרנט ומהרשתות החברתיות. יהיו מי שיטיפו לחזרה לטבע, לאנושיות ולחיים הפשוטים והטבעיים. אני לא יודע אם יהיה לאן לחזור. האידיליה הרומנטית של חיי הפרא האציל על שפת הנחל היא אידיליה מדומיינת, המייצגת יותר שאיפות לב ממציאות או מהיסטוריה. המין האנושי משתנה והשילוב אדם-מחשב הופך להיות עובדה מוגמרת.

זה התחיל במנוע קיטור וברדיו, המשיך במחשב ובטלפון, ובקרוב יגיע למחשבים נלבשים, נבלעים, מושתלים ומחוברים. לנו נשאר לצפות בהשתאות ביצירת האדם החדש, ואולי לנסות להשפיע קצת על התהליך. מה השעה?

* הכותב, מייסד אלאדין, הוא יזם חברתי.

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה