גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא ייתכן שאדם שעובד לא יכול לפרנס את משפחתו בכבוד"

בגיל 93 ברונו לנדסברג, שייסד את סנו במחסן קטן בדרום תל-אביב והפך אותה לחברה בשווי של למעלה ממיליארד שקל, קורא לצדק חברתי ■ "הטבות המס לטבע מוצדקות ביותר. התרומה שלה לישראל בלתי ניתנת להערכה"

הימים שלפני ראש השנה תופסים את ברונו לנדסברג עובר מהרמת כוסית אחת לשנייה, חותם על דוחות כספיים, ומשיק עוד שנת עסקים. ואיך הבריאות? "בסדר, תודה", אומר בנונשלנטיות בן ה-93, שלאחרונה הצליח להחלים מסרטן הלימפומה שבו חלה לפני כשנתיים, ושבוודאי היה מחולי הסרטן המבוגרים בארץ שטופלו בכימותרפיה.

חד ומעודכן, נראה שגילו המתקדם לא גורע מאופיו. בראיון שנערך בביתו שברמת אביב, לנדסברג כרגיל גונב את ההצגה, מפגין חוש הומור בריא ונימוסים אירופים, הכוללים סגנון לבוש מוקפד וחיבה מוגברת לאוכל משובח. הוא עדיין משמש כיו"ר סנו, שאותה הקים בעשר אצבעות ב-1965, וגם אם מגבלות הגיל לא מאפשרות לו להגיע בכל בוקר למשרדי החברה בהוד השרון, אלא רק לפעמים, הוא עדיין מעורב בחברה, שומר על שאיפות גדולות, בקיא בפרטים הקטנים ומתקומם מהביורוקרטיה הבלתי נגמרת.

"הממשלה צריכה לתת יותר תשתיות לתעשיינים ולעזור להם ולא כמו שקורה לעתים קרובות, שהביורוקרטיה מונעת מאיתנו לפעול", הוא אומר. "רצינו, למשל, להקים מפעל חיובי מאוד בדימונה. מראש אמרתי: בטח לא יתנו לנו לעשות את זה. וזה בדיוק מה שקרה, במקום שיגידו - בדימונה יש בעיה, והמפעל יספק תעסוקה לכמה עשרות עובדים. בסוף נתנו לנו אישורים, אבל זה לקח שנה וחצי. היום המפעל כבר בהקמה".

עם הקיצוץ בקצבאות ילדים הוא לא מסכים ("אני נגד קיצוצים בשטח הזה"); את יאיר לפיד הוא לא תמיד מבין ("הטעות שלו היא שהוא הלך להיות שר האוצר; אם הוא היה הולך להיות שר החוץ, הוא היה עושה הרבה יותר טוב"), ובבחירות האחרונות הצביע מרצ ("יותר נוח באופוזיציה; שם אתה תמיד צודק").

לנדסברג, אולי זקן התעשיינים בישראל, מודאג מהמצב החברתי במדינה. "הפערים החברתיים גדולים מדי וזה נובע מהמשכורות הלא נכונות שישנן בארץ", הוא נחרץ. "לא ייתכן שאדם שעובד לא יכול לפרנס את משפחתו בכבוד. צריך לחלק את השכר בצורה הוגנת יותר בין כל הדרגים, מנהלים ועובדים, כדי שלא יהיה פער גדול כל-כך. המשכורות למנהלים הן דבר בלתי נסבל, על אחת כמה וכמה כשיש מפעלים שלא מרוויחים. מי שלא יכול לשלם משכורות, שלא יחזיק את המפעל על חשבון קיצוץ לעובדים; לפעמים יותר הוגן לסגור אותו".

פעם גם לנדסברג היה שיאן השכר במשק. זה קרה בסוף שנות השמונים, כשהשתכר 60 אלף שקלים בחודש, והיה ידוע כאיש עסקים שאוהב ליהנות מהחיים הטובים. הוא חטף כותרות בעיתונים וביקורת ציבורית, ושנה לאחר מכן כבר הזדרז לקצץ בשכרו. "אנחנו לא רק אומרים, אנחנו גם עושים", מזכיר לנדסברג, שעלות שכרו ב-2012 עמדה על 1.6 מיליון שקלים.

את המחאה החברתית הוא מבין. "יש מצוקה. בסנו אנחנו משתדלים לתת יותר לאנשים, בכל מיני כלים, אבל המנגנון בנוי ככה כדי למנוע מהעובדים את מה שמגיע להם. למשל, בשביל לתת לעובדים ארוחת צהריים, מחייבים אותי שאגלם את זה במס. אנחנו משלמים עד הגרוש האחרון, אבל זה מסבך את העניין. לא נותנים לנו לתת לעובדים וזה אבסורד".

אגב, את הטבות המס שמעניקה המדינה בשנים האחרונות לחברות, וביניהן לסנו, הוא מבטל. "זה סכום מגוחך", הוא אומר על כך שסנו נכללה ברשימת החברות שקיבלו הטבות במשך מספר שנים, ואומר כי מדובר בחצי מיליון שקלים עד מיליון בשנה. "סנו משלמת מס חברות מלא".

- מה לגבי הטבת המס האדירה שהעניקה המדינה לטבע, שנחשפה ב"גלובס"? מדובר בכ-12 מיליארד שקלים שניתנו בשנים 2006-2011.

"אני חושב שזה מוצדק ביותר", משיב אלכס, בנו וסגנו בחברה. "התרומה של טבע למדינת ישראל היא בלתי ניתנת להערכה".

הנכד בלשכת המנכ"ל

- מחשבות על המוות מעסיקות אותך?

"לעתים רחוקות. טבע האדם בנוי כך שאנשים לא חושבים על המוות. לו היו חושבים עליו, היו עושים סטופ ולא עושים יותר שום דבר".

המוות בדרכו האכזרית דפק על דלתה של משפחת לנדסברג בסוף 2011, כשבתו אווה שמה קץ לחייה. "הבת שלי הייתה אישיות אדירה, אמנית, בחורה מוכשרת מאוד... קשה לי להסביר מה קרה לה", אמר לאחר מותה ל"ידיעות אחרונות". בראיון זה ביקש שלא לדבר על הטרגדיה.

העובדה שהצליח להפוך את שושלת לנדסברג - תחילה הילדים ובהמשך גם הנכדים - לקברניטי סנו, היא מקור הגאווה העיקרי שלו.

- סנו הייתה מצליחה פחות אלמלא הייתה חברה משפחתית?

"רבים חושבים שבני משפחה שעובדים ביחד זה חיסרון, אבל אנחנו הפכנו את זה להצלחה. הנכדים הם נכס לחברה. הצלחתי להקים חברה משפחתית ולמרות זאת, במשך כל-כך הרבה שנים אנחנו משתפים פעולה ולא רבים".

זה לא היה מובן מאליו. לא כולם חלמו לעבוד בסנו, ואפילו הבן אלכס מודה שבחברה אמנם רצה לעבוד - אך לא כמנכ"ל. בכל זאת, לנדסברג (לו הוא קורא "ברונו", ולא אבא) מינה אותו למנהל המפעל כבר ב-1973.

- כבר כמעט 50 שנה אתה עומד בראש סנו; היה שלב שבו שקלת למנות מנכ"ל שאינו מהמשפחה?

"לא. אני לא כזה טיפש. אני חושב שיש בזה יתרון עצום, נדמה לי שבחברות משפחתיות מסתכלים יותר על הטווח הארוך ופחות על הקצר. מנכ"ל חיצוני יודע שהוא בא לשלוש-ארבע שנים והוא רץ הלאה, הפרמיות שלו תלויות במחיר המניה ולפעמים הוא לוקח סיכונים מיותרים. ברונו, לעומת זאת, כבעלים, חשב על הנכדים ועובדה היא שכבר צריך להתחיל לחשוב על הנינים".

סנו בכל בית, ברומניה

לנדסברג מקווה שהשליטה בחברה תישאר בעתיד בידי המשפחה. בדיוק מהסיבה הזאת הוא משאיר אותה ציבורית, לאחר שהנפיק אותה בבורסה ב-1982, ולמרות עודף הרגולציה שהוא מלין עליה. כך, אם מישהו מצאצאיו יחפוץ בכך, יוכל בהמשך למכור את מניותיו בחברה. כיום משאיר לנדסברג את השליטה בחברה עמוק בחיק המשפחה: סך אחזקותיה בסנו עומד על כ-86% (מתוכן הוא מחזיק בכ-38% ואלכס בכ-30%).

כששואלים את לנדסברג מהם האתגרים העיקריים שעומדים כיום בפני סנו, הוא נותן שתי תשובות: הנפקת מוצרים חדשים לשוק וייצוא. "אפילו שאף אחד לא חשב שזה אפשרי לעשות ייצוא תחת השם שלנו, סנו עושה הרבה ייצוא. מי בכלל חשב שזה אפשרי. תמיד היו עושים ייצוא, אבל תחת 'פרייבט לבל', שזה ייצוא של שירות, זה הכול".

סנו מייצאת למזרח אירופה, בעיקר לרומניה ולבולגריה. "האתגר הראשון שלי היה סנו בכל בית ישראל. האתגר השני הוא סנו בכל בית ברומניה והאתגר הכי גדול - סנו בכל בית בעולם", כך לנדסברג.

ברומניה יש לסנו מפעל מזה עשור. "לאחרונה התחלנו לייצר שם בעיקר מוצרים כמו אקונומיקה, שאי אפשר להוביל מפה", אומר אלכס ומציין שהייצוא מהווה כ-10% מכלל מכירות הקבוצה.

- איזו עצה אתה יכול לתת ליזמים תעשייתיים?

לנדסברג: "להשקיע הרבה מאוד במחקר ופיתוח. אנחנו משקיעים בכך הרבה וכל הזמן יוזמים דברים חדשים".

- איך היית מגדיר את עצמך?

"איש שיודע לפתח יחסי עבודה נהדרים עם העובדים, וזה כנראה אחד מסודות ההצלחה - לתת יחס חם לעובדים, מלמטה ועד למעלה. ויש לי כנראה מה שנקרא כוח מנהיגות".

"שכחת משהו", מוסיף אלכס מהצד. "יזם. יזם בלתי נלאה".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35