גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המציאות, גרסת הלמ"ס

מסתבר שלא צריך לשנות את המצב, מספיק לשנות את המדד

א. היה כיף לקום השבוע ולגלות שהמצב כל-כך הרבה יותר טוב. ויאמר הלמ"ס יהי אור - ויהי אור: התמ"ג זינק לו ביותר מ-63 מיליארד שקלים והנה הוא כמעט ונושק לטריליון שקלים; הגירעון בתקציב המדינה ירד מתחת ל-4% ויחס החוב-תוצר ירד אל מתחת ל-70%; ההכנסה הממוצעת של תושב ישראל בשנה הקודמת טיפסה ביותר מאלפיים דולרים עד לרמה של 33 אלף דולרים, עשירים שכמותנו.

ולא רק עשירים, גם חרוצים: פריון העבודה במגזר העסקי גבוה ב-10% ממה שחשבנו, מתברר (עבדתם קשה, אזרחים, אני גאה בכם), ההשקעות בענפי המשק גבוהות ב-20% בהשוואה למה שידענו ואפילו ההשקעה בבנייה למגורים גדולה ב-10% ממה שאמרו לנו. חזון המדינה שכיף לחיות בה הפך למציאות אל מול עינינו ממש, ובבת אחת. ניסים קורים, מסתבר.

לא יודע מה אתכם, אבל אני החלטתי שלא להתייחס ברצינות לכל המומחים האלה בעיתונות מטעם עצמם, שאומרים שמדובר בסך הכול בשינוי שיטת המדידה ושאין ממש קשר בין זה לבין המציאות. אם אתם שואלים אותי, מדובר באמירה חתרנית ומסוכנת ביותר, שהרי לא רק שיש קשר בין שיטת המדידה לבין המציאות - שיטת המדידה היא-היא המציאות, ואין בלתה. להפריד בין המציאות ושיטת המדידה שלה יכול להוביל לבלבול, לסחרחורות ולהתקפי חרדה.

הנה, רק יממה לפני הזינוק בתמ"ג קמנו, אזרחי המדינה, שעה מוקדם יותר ונאלצנו להחליף את השעה באופן ידני. היה שש וחצי, נכנסנו להגדרות המכשיר - ופתאום נהיה שבע וחצי. אז הרווחנו שעה או הפסדנו שעה? לא זה ולא זה. האם יש לזה או אין לזה קשר למציאות? אין דרך לענות על השאלה הזו, כמו גם על השאלה בסעיף הקודם, כי אין באמת דבר כזה, מציאות. עכשיו רק נותר לחכות שישנו את שיטת חישוב מדידת הטמפרטורות ויהיה פה קצת יותר קריר, או חמים.

ב. לא צריך להתפלא יותר מדי על הנס של השבוע; שינוי שיטת החישוב הוא טריק ישן וידוע שחוזר על עצמו מדי פעם. רק לפני שנה שינה הלמ"ס, אותו למ"ס נהדר, את שינוי שיטת מדידת שיעור האבטלה, וזו צמחה פתאום. האם נוסף או נגרע מובטל אחד מאותה "מציאות"? לא באמת.

כולם עושים את זה כל הזמן. הידעתם: לפני כשלוש שנים שינתה אגודת שומרי משקל את שיטת הנקודות שלהם ונתנה עדיפות למאכלים עשירים בחלבון ודלים בשומן: דגים מסוימים הפכו לבעלי ניקוד גבוה יותר ודגנים מלאים קיבלו ניקוד נמוך יותר. האם זה הפך מישהו לרזה או לשמן יותר במציאות? אל תהיו מצחיקים. אבל מה שכן, הרבה אנשים הרגישו קצת יותר טוב עם עצמם, וזה שווה הרבה יותר מעוד קילו-שניים או מידת מכנסיים, לא?

ואפרופו מכנסיים, מה עם נעליים? אני מידה 45 בישראל ומידה 11 בארצות הברית: האם זה משנה במשהו את גודל טביעת כף רגלי היחפה על חוף הים? ואפרופו הים: הים הוא מלוח, הים הוא עמוק - אבל מה אכפת לו לים אם העץ הוא ירוק בקבוק או ירוק זית? אומרים שאי אפשר לשמוע מחיאת כף יד אחת, אבל אני אומר: שנו את שיטת מדידת כפות הידיים - והופה, כפיים!

במאי שנה שעברה שינה בית הדין את שיטת החישוב של דרגת הנכות לנכי רדיפות הנאצים. האם זה הפך ניצול שואה אחד לפחות נכה או ליותר נכה? תלוי איך מסתכלים על זה. לפני כמה שנים שינה משרד התחבורה את שיטת הניקוד של עבירות התנועה ופתאום עבריין הפך זכאי וזכאי לעבריין. איפה הייתה המציאות? נשכחה במושב האחורי.

נקודות זיכוי במס הכנסה עולות ויורדות כמו שיר במצעד הפזמונים. במאי השנה שינו כמה רשויות את שיטת חישוב תעריפי הביוב, האם זה הפך אותו לפחות מסריח? לפני כשנתיים אימצה כור של נוחי דנקנר תקן חשבונאי חדש, IFRS9 שמו, והפסד של 2.4 מיליארד שקלים נמחק מהספרים.

איפה הוא היה עד אז, ההפסד הזה, איפה הוא מאז? בנק ישראל משחק עם הזכאות למשכנתא ומשרד האוצר עם המשכורת הממוצעת - האם תרוויחו שקל אחד יותר אם תשונה שוב שיטת המדידה? המשרד לאיכות הסביבה משנה את שיטת חישוב התקן של זיהום האוויר - מי ישתעל פחות בגלל זה? שינוי שיטת שיעורי ההפרשה לפנסיה? שונתה. האם מישהו יכול שלא להזדקן עכשיו?

השר בנט רוצה לשנות את שיטת החישוב של השעות הנוספות, מחישוב יומי לחודשי - האם לעובד ניקיון אחד יכאב מזה הגב פחות? השר בנט רוצה להרשות למתפללים לאחר בחצי שעה לעבודה - האם זה אומר שיש או אין אלוהים? הרשויות המקומיות משנות את שיטת חישוב הארנונה יותר פעמים משאתם מחליפים תחתונים, האם זה משנה את גודל האמבטיה שלכם? משרד החינוך משנה כל כמה זמן את נקודות הזיכוי לבגרות לצורך קבלה לאוניברסיטה והופ! חכם הופך לאהבל ודביל לגאון. איפה המציאות?

משרד התחבורה שינה את שיטת החישוב הליניארית לקביעת שווי שימוש ברכב צמוד, משבע קבוצות מחיר קשיחות לאחוז ממחיר כל רכב - האם מישהו איחר פחות לעבודה בגלל זה? אנחנו דורשים לשנות את שיטת חישובי הטבות המס לחברות הגדולות ואת שיטת תשלום התמלוגים.

כי ככה זה - המציאות, או מה שהיא לא תהיה, מתיישרת לפי שיטת המדידה שלה ולא להפך. כולם אכלו לנתניהו את הראש על אמירתו שבניכוי הערבים והחרדים מצבנו מצוין. אבל מה בדיוק אתם רוצים? היש אמירה נכונה מזו, ובמה זה שונה מהצעד האחרון של הלמ"ס? כולנו בונים לעצמנו תמונת מציאות ומנסים לזרום איתה.

ועוד, ועוד, לבלי סוף. שלא לדבר על שינוי שיטת הממשל - הגביע הקדוש של שינויי שיטות החישוב כולן. או אחוז החסימה שעולה ויורד. הכול משתנה כל הזמן. כשהייתי בן 15 הפכו בן לילה אלף שקלים לשקל אחד חדש. לא הבנתי אז הרבה בכלכלה (בטח לא כמו היום, כשאני יודע מהם ראשי התיבות של תמ"ג) והדבר נראה לי כמו פלא פלאים. האירוע הזה חרט בנפשי ושינה את תפיסת עולמי לעד: פשוט לא הצלחתי להפנים איך לקרוא למשהו "חדש" ולהגיד שיש ממנו עכשיו חמישה במקום חמשת אלפים יכול לשנות את מצבה הכלכלי של מדינה או את מצבו של היחיד? אבל הנה, עובדה!

ועד היום, האמת, אני נזכר בזה בסוג של התרגשות: ראו, אני אומר לקהל הדמיוני שבראשי, הכול אפשרי. צריך רק לשנות את זווית הראייה, המציאות כבר תצטרף.

ג. אני יודע מה אתם חושבים עכשיו כי חשבתי על זה בעצמי: למה אנחנו לא יכולים לשנות את שיטת החישוב? נסי, אחות יקרה, להתקשר לבנק ולומר להם שלפי החישוב החדש שלך את לא במינוס של 15 אלף אלא בפלוס של אלפיים. נסה, חביבי, להתקשר למס הכנסה ולהודיע ששינית את שיטת חישוב המקדמות. נסו להגיש חשבון משלכם לקופאית בסופר. תנו לי להזהיר אתכם מראש: זה לא יילך כמו שאתם מתכננים. זה מזכיר לי שלפני כמה זמן ראיתי הרצאה על אתאיזם ביוטיוב. המרצה אמר שאם אדם אחד יחליט שהוא ראה את ישו על טוסט יקראו לו משוגע, אבל כשמיליארד אנשים שותים את דמו כל יום ראשון קוראים להם קתולים.

קצת חבל שלא כל אחד יכול ליצור לעצמו את חשבון הבנק שלו, אבל מצד שני יש בזה סוג של היגיון. ובכל מקרה, השיעור הגדול, היחיד החשוב שאנחנו יכולים ללמוד מנס התמ"ג שקרה לנו השבוע הוא זה: כלכלה אינה מדע מדויק. היא אפילו לא מדע לא מדויק. היא איפשהו בין אידיאולוגיה למשחק.

אומרים לנו שהגירעון הוא ככה והמצב כזה? נכון יותר יהיה לומר שהם מאמינים, או רוצים להאמין, שהגירעון הוא כזה והמצב הוא ככה. זו אמונתם, זה המשחק שלהם. כי הנה, עובדה - הכול יכול להשתנות בהינף מחשבון. והאמת: בעיניי יש בזה משהו מקסים.

עכשיו רק נותר לחכות שישנו את שיטת חישוב מדידת הטמפרטורות ויהיה פה קצת יותר קריר, או חמים

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים