גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחצית בענף הביטוח: הרווח הנקי זינק ל-1.73 מיליארד שקל

בין הגורמים לזינוק המצרפי ברווח: גידול ברווחים מהשקעות, עלייה בהכנסות מדמי הניהול ורווח כולל לפני מס בגובה של כחצי מיליארד שקל, שמגיע היישר מביטוחי החובה לרכב

גידול של כ-40% ברווחים מהשקעות - הודות לתשואות חיוביות בשוקי ההון; עלייה של יותר מ-620 מיליון שקל בהכנסות מדמי הניהול - בין היתר הודות לחזרה לגביית דמי הניהול המשתנים בפוליסות המשתתפות ברווחים; וכמו בעבר: גם רווח כולל לפני מס בגובה של כחצי מיליארד שקל, שמגיע היישר מביטוחי הרכב חובה שהמדינה כופה על הציבור לעשות.

אלו הן המגמות העיקריות שהובילו את חברות הביטוח להציג במחצית הראשונה של שנת 2013 רווח נקי מצרפי של כ-1.73 מיליארד שקל. זאת כמעט פי ארבעה לעומת רווח נקי של כ-459 מיליון שקל שרשמו חברות הביטוח במחצית המקבילה אשתקד.

בשקלול רווחי והפסדי השקעה בנכסים זמינים למכירה שנזקפו לקרנות הון, הציג הענף במחצית הראשונה של השנה רווח מצרפי של כ- 1.65 מיליארד שקל. מדובר בעלייה של יותר מ-150% לעומת התקופה המקבילה ב-2012, אז רשמו החברות רווח כולל של כ-649 מיליון שקל.

בשני הרבעונים הראשונים של 2013 הציגו חברות הביטוח רווח נקי מצרפי בשיעור ממוצע של כ-15% על ההון במונחים שנתיים. את חוד החנית של 5 הקבוצות הגדולות מהווה הפניקס, ואחריה ניצבות בסדר יורד מנורה מבטחים, כלל ביטוח, הראל ומגדל - שלה ההון העצמי הגבוה בענף.

כאמור, הפניקס, בניהול אייל לפידות, הציגה את הרווח הנקי הגבוה בענף במחצית הראשונה של 2013 וברבעון השני. הפניקס גם הציגה את הרווח הכולל הגבוה במחצית, ואת הרווח הכולל השני בגובהו ברבעון השני - אחרי כלל ביטוח בניהול איזי כהן, שעשתה כמה מהלכים אגרסיביים מאז נכנס לתפקידו בשלהי 2012.

לגבי הפניקס נציין שני היבטים: בתקופה זו השנה "נהנתה" החברה מרווח חד-פעמי של 72 מיליון שקל לפני מס בגין עסקה להחלפת מבטחות משנה באחת מפעילויותיה. עם זאת, גם בנטרול הרווח החד-פעמי האמור, ובהתחשב בכך שבשונה ממתחרותיה הפניקס סחבה עמה בתקופת הדוח גיבנת של אי-גביית דמי הניהול המשתנים, הציגה הפניקס תוצאות טובות ורווחיות גבוהה, בוודאי ביחס לגודלה.

מעבר לרווח ברבעון השני

ברבעון השני השנה רשמו חברות הביטוח רווחיות מצרפית שנרשמה בכל החברות, להוציא אחת - שירביט. בסך הכול רשמו החברות ברבעון השני השנה רווח נקי מצרפי של כ-747 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-227 מיליון שקל שרשמו ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הכולל הסתכם ברבעון השני השנה בכ-610 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-445 מיליון שקל שנרשם ברבעון המקביל.

השיפור בתוצאות הרבעון השני השנה לעומת הרבעון המקביל אינו רק תוצאה של הפעילות העסקית, שתלויה במידה ישירה וחזקה במתרחש בשוקי ההון. הוא נובע גם מכך שברבעון השני ב-2012, השינוי הרגולטורי לגבי אומדני תוחלות החיים - שעל-פיהם פועלות חברות הביטוח - הביא לפגיעה ברווח מתחום ביטוח החיים, והוביל לקיזוז של יותר מ-250 מיליון שקל נטו מרווחי קבוצות הביטוח.

שינוי אומדנים אלה הגיע יד ביד עם הודעת האוצר על ביטול הבטחת מקדמי תוחלת חיים בפוליסות החיסכון של ביטוחי החיים החל מינואר 2013. צעד זה גרר שינויים ניכרים במאפייני החיסכון הפנסיוני במשק, והוביל את חברות הביטוח לספר בדוחותיהן על עצירה ניכרת במכירת ביטוחי מנהלים חדשים והעברת מכירות לעבר הפנסיה.

הראל "הגדולה" בפרמיות במחצית

בשורה העליונה רשמו חברות הביטוח בששת החודשים הראשונים של 2013 גידול של כ-8% בפרמיות המצרפיות שרשמו בעסקי הביטוח (לא כולל דמי הגמולים בפנסיה ובגמל). סך הפרמיות הענפיות במחצית היה כ-24.2 מיליארד שקל.

ביחס לפרמיות נציין כי הראל, בניהול המנכ"לים המשותפים מישל סיבוני ושמעון אלקבץ, היא החברה "הגדולה" בענף (במונחי הון עצמי היא השנייה בענף לאחר מגדל). בששת החודשים הראשונים של השנה רשמה הראל - שחלק קטן מהפרמיות שהיא רושמת מגיע משתי פעילויות קטנות בחו"ל - פרמיות בהיקף כולל של כ-5.06 מיליארד שקל. זאת לעומת סך של כ-4.9 מיליארד שקל ושל כ-4.6 מיליארד שקל של מגדל וכלל ביטוח, בהתאמה.

מציאות זו, לצד הרווחיות הגבוהה של הפניקס, מלמדת כי החלוקה ההיסטורית של שתי קבוצות מובילות וגדולות הרחק מעל היתר (מגדל וכלל ביטוח) אינה קיימת עוד. משוואת הכוחות משתנה, וישנם תחומי פעילויות רבים שבהם ההובלה עברה ידיים. זאת במיוחד בנוגע לחלוקת הפעילות בעסקים שהרגולציה משפרת את עתידם, לעומת תחומים שאותם הרגולציה חסמה במידה רבה, ומידת השפעתה עליהם תבוא יותר ויותר לידי ביטוי בעתיד.

אגב ההכנסות מפרמיות, הרווח הכולל של החברות במחצית הראשונה של השנה היווה בממוצע שיעור של כ-6.8% מסך הפרמיות שרשמו החברות בתקופה זו. הפניקס ומנורה מבטחים הציגו בשורה זו שיעור של כ-9%, בעוד שמגדל, הראל וכלל ביטוח הציגו שיעור של בין 5% ל-6%.

כך או אחרת, נוסף על ההכנסות מפרמיות נהנו חברות הביטוח במחצית הראשונה של השנה מגידול של כ-39% ברווחים מהשקעות (ההכנסות מהשקעות), שהסתכמו בסך של כ-10.6 מיליארד שקל. ההכנסות גדלו ביותר מ-2.4 מיליארד שקל נוספים רק מדמי הניהול שגבו 5 קבוצות הביטוח הגדולות במחצית השנה הראשונה.

קופות הגמל מאבדות רווחיות

ממבט על תחומי הפעילויות המרכזיים של חברות הביטוח עולה, כי תחום ביטוח החיים הניב ל-5 קבוצות הביטוח הגדולות (שמחזיקות כמעט בכל השוק הזה) רווח כולל מצרפי של כ-841 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2013. זאת לעומת הפסד מצרפי של כ-152 מיליון שקל במחצית המקבילה אשתקד. כאמור, אשתקד היה לחברות הפסד חד-פעמי גורף בתחום זה, בשל שינוי האומדנים של תוחלות החיים.

לצד פעילות זו הציגו החברות במחצית הראשונה של השנה הנוכחית רווח כולל מצרפי של כ-137 מיליון שקל בתחום הפנסיה. רווח זה מהווה גידול קל של כ-3% ביחס לרווח שנרשם בתקופה המקבילה אשתקד, וזאת על אף הגידול בסך הנכסים המנוהלים בקרנות הפנסיה.

למרות הירידה ברווחיות ביחס לנכסים המנוהלים, תחום זה מהווה תחום ליבה עבור קבוצות הביטוח, והחל מהשנה הוא למעשה תחום החיסכון הפנסיוני היחיד כמעט שקיים לחוסכים החדשים.

במהלך התקופה האמורה הניבו קופות הגמל לקבוצות הביטוח הגדולות רווח כולל של כ-94 מיליון שקל. מדובר בקיטון של כ-22% ביחס למחצית הראשונה ב-2012, והחל מינואר השנה דמי הניהול המקסימליים בקופות אלה קטן מ-2% מהצבירה עד ל-1.1% מהצבירה ועד ל-4% מהפרמיות.

כך איבדו קופות הגמל מהרווחיות שהייתה טמונה בהן, על רקע הוראת הרגולציה להפחית את דמי הניהול המקסימליים שמותרים לגבייה בשוק (במטרה להפחית את דמי הניהול שהיו נהוגים בפועל, ושהיו גבוהים מדי). במקביל, ביטוחי המנהלים הרווחיים מפעם כבר כמעט אינם נמכרים השנה. כך, נראה שמנועי הצמיחה של החברות משתנים.

פירוש הדבר, בין היתר, התמקדות בביטוחי הבריאות (שבימים אלה נמצאים על שולחן הרגולציה), וביטוחי פרט בביטוחי החיים (דגש על ביטוחים טהורים) וחזרה לדגש על הביטוח הכללי. כל זאת תוך התייעלות בהוצאות. אלו הן מגמות שמורגשות בדוחות החברות.

כך, בששת החודשים הראשונים של השנה, ביטוחי הבריאות והסיעוד הניבו ל-5 הקבוצות הגדולות פרמיות בהיקף כולל של כ-3.6 מיליארד שקל. מדובר בגידול של כ-11% לעומת המחצית המקבילה אשתקד. פעילויות אלו הניבו ל-5 קבוצות הביטוח הגדולות רווח כולל מצרפי של כ-340 מיליון שקל - 132% יותר מהרווח הכולל שתחום זה הניב במחצית המקבילה אשתקד.

צמיחה של 52% בביטוח הכללי

בששת החודשים הראשונים של השנה רשמו חברות הביטוח רווח כולל לפני מס של כ-829 מיליון שקל בתחומי הביטוח הכללי. מדובר בגידול של כ-52% ביחס לרווח הכולל שהניבו הביטוחים הכלליים לכל חברות הביטוח במחצית המקבילה אשתקד.

אגב, על פניו חלה ב-AIG ירידה ענקית ברווחיות בפעילויות אלו. ואולם, AIG ישראל הייתה ועודנה חברה רווחית, והירידה נובעת בעיקר מרווח חד-פעמי בגובה 79.3 מיליון שקל לפני מס, שרשמה בתקופה המקבילה אשתקד, בשל שינוי ההכרה ברווחי רכב חובה (החברה שינתה את התקופה שבה היא שומרת את הצבירה ברכב חובה מ-5 שנים ל-3 שנים).

כך או אחרת, כ-60% מהרווח הכולל לפני מס שרשמו חברות הביטוח בתחום הביטוח הכללי (רק שירביט ושלמה ביטוח הצעירה לא רשמו רווח), נבעו מתחום הרכב חובה. הרכב חובה כשמו כן הוא - ביטוח שהמדינה מחייבת לעשות לנזקי גוף בתאונות דרכים.

ביטוח חובה זה, שהחברות מחכות 3 שנים בטרם הן מכירות ברווחים שנצברו בו, הניב רווח כולל לפני מס מצרפי של כ-496 מיליון שקל (כל החברות רשמו רווח בתחום זה). במחצית המקבילה אשתקד הניב תחום פעילות זה רווח כולל לפני מס בהיקף מצרפי של כ-508 מיליון שקל.

ביטוח

ביטוח כללי

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב