גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיים עם הפרעת קשב בעולם עם הפרעת מידע

אבחון יתר של הפרעת קשב וריכוז? נכון חלקית; יצירתיות? לא קשורה בכלל להפרעה; מחלה של כולנו בעידן המודרני? סריקות מוח מוכיחות שלא ■ ד"ר ג'ונתן רובין, מומחה להפרעות קשב, מפריך כמה מיתוסים שנקשרו באחת ההפרעות היותר מתוקשרות

"יש לי ADHD נרכש", נוהג לומר אחד העורכים ב"גלובס", ומתכוון לכך שתחת מתקפת המידע המתפרצת אלינו מצבא הטלפון-סמס-מייל-ווטסאפ-פייסבוק-טוויטר וסתם אנשים שבאים עלינו לכלותנו - מי לא מאבד לפעמים את ידיו ואת רגליו. איך אפשר לדבר בכלל על הפרעת קשב בעולם שבו אף אחד אף פעם לא קשוב לכלום?

ואולם, דווקא בעולם שבו משימת הקשב נעשתה מורכבת כל-כך, היכולת הזאת נהייתה מצרך חשוב כל-כך, ומי שסובלים מהפרעת קשב נמצאים במצב קשה הרבה יותר מבעבר - כך טוען לפחות ד"ר ג'ונתן רובין, שבמשך 15 שנה היה רופא מומחה לאבחון וטיפול בהפרעות קשב, ואחרי כן הצטרף למגזר העסקי כמנהל הרפואי בחטיבת הפרעות הקשב של שייר, אחת החברות המובילות בתחום. כיום הוא משמש בתפקיד דומה בחברת אלקוברה הישראלית, המפתחת תרופה לטיפול בהפרעת קשב.

"ההשפעה של החברה שבה אנחנו חיים על הפרעות הקשב היא שהרף שבו אתה מוגדר 'מאותגר קשב' ירד. הדבר דומה לחברה שבה כולם צריכים כל הזמן לרוץ. הרבה יותר אנשים יוגדרו בה 'מאותגרי ריצה' עד כדי חוסר תפקוד סביר בחיים". כוונתו היא כי תחת מתקפת המידע, גם החיים של מי שסובלים מהפרעת קשב קלה, הפכו מאוד קשים. זה כולל גם אנשים שהסתדרו נהדר אפילו עד לפני 5 שנים.

- אם כך, האם בכלל ניתן להבחין בין אנשים הסובלים מהפרעת קשב לאנשים הסובלים פשוט מחברה מופרעת?

"בהחלט. כולנו סובלים מעת לעת מאובדן ריכוז, וככל שאתגר הריכוז גדול יותר, כך זה יקרה לנו יותר, אבל ADHD היא הפרעה בעלת סימנים ביולוגיים ברורים, והמתאם הגנטי שלה הוא 0.7, אחד החזקים שיש - כמעט כמו גובה. כלומר, הסיכוי שלהורה הסובל מההפרעה יהיה ילד שיסבול ממנה כמעט זהה לסיכוי שלהורה גבוה יהיה ילד גבוה.

"כמו כן, ניתן לראות בסריקות מוח שיש הבדלים בין ילדים שאובחנו כבעלי הפרעת קשב לילדים שלא אובחנו ככאלה. הקורטקס הפרה-פרונטלי (האזור במוח האחראי על מחשבה קדימה, תכנון ואיפוק) של המאובחנים בהפרעת קשה פחות מפותח. הדבר המעניין הוא שעם השנים, רוב הילדים יסגרו את הפער, כלומר הקורטקס הפרה-פרונטלי שלהם יגיע לאותה רמת התפתחות כמו בכלל הציבור, אבל מאוחר יותר".

- אז ההפרעה אמורה להיעלם אצל מבוגרים.

"כך חשבו פעם. בעבר דובר על ילדים היפראקטיביים ולא ידעו מה קורה למבוגרים, אך מתברר שהמוח אינו פועל בצורה פשוטה כל-כך. עם השנים, המוח של הילדים עם הפרעת הקשב פיתח מנגנוני פיצוי כך שיוכל לתפקד עם קורטקס פרה-פרונטלי קטן יותר, ועד שהוא מדביק את הפער ומגיע לגודלו הסופי, בבגרות, כבר אי אפשר להחזיר את המצב לאחור. המוח כבר למד מנגנוני פיצוי, והם כנראה קצת פחות יעילים מאלה שמתפתחים באוכלוסייה הכללית. אנחנו רואים בסריקות MRI שבאותן משימות, מבוגרים עם הפרעת קשב מפעילים אזורים שונים במוח ממבוגרים ללא ההפרעה".

עם הגיל משתנה הלקות

בכל זאת, ההפרעה מקבלת פנים קצת שונות בבגרות. "עם ההתבגרות, יש פחות היפראקטיביות ויותר הפרעות ריכוז", אומר ד"ר רובין. באופן כללי נהוג לחלק את ההפרעה לשלושה תתי סוגים - הפרעת קשב עם היפראקטיביות דומיננטית, הפרעה שבה בעיית הקשב היא דומיננטית והפרעה משולבת. כולן נכללות תחת כותרת הגג של ADHD (Attention deficit and Hyperactiviry Disorder). להפרעה ללא היפראקטיביות קוראים לעתים רק ADD (רש"ת: Attention Deficit Disorder).

"בשנים האחרונות ההערכה היא שליקוי הקשב (חוסר היכולת לקלוט או לעבד מידע באופן רצוף לאורך זמן) הוא הגורם המוביל בהפרעה הזאת, ולא ההיפראקטיביות (הנטייה להיות כל הזמן בתזוזה)", אומר ד"ר רובין, "רואים הרבה יותר אנשים עם הפרעת קשב ללא היפראקטיביות, וההערכה היא שגם כשיש היפראקטיביות, הרצון לזוז נובע לאו דווקא מעודף אנרגיה (ראו מסגרת על הסיבות האפשריות לכך, ג"ו). בכל זאת, יש לי מכר, מנהל מצוין ומוערך עם ADHD מאובחן, שמעת לעת סוגר את הדלתות במשרד ורץ קצת במקום. הוא הופתע מאוד לגלות שלא כולם עושים כך.

"בבגרות ההפרעה יכולה להוביל אנשים למגוון גורלות, אבל למרבה הצער, בממוצע, אנשים עם ADHD מקבלים משכורות נמוכות יותר, הם מסופקים פחות מחייהם המקצועיים והאישיים ואפילו נוטים יותר להסתבך עם החוק מאשר חבריהם מסביבה ועם כישורים דומים לשלהם".

- ומה יקרה בזקנה? האם בעלי הפרעת קשב נפגעים ממנה מוקדם יותר?

"לא ידוע על הבדל בהזדקנות".

בנות לא מפריעות מספיק

- למרות האפיונים הביולוגיים, האבחון של ההפרעה מבוצע עדיין על ידי שאלון קליני, השם דגש על חוויית המטופל.

"נכון. עדיין לא זוהו הגנים המדויקים או סמנים בדם, או התמונה המוחית המדויקת של ההפרעה. יש חברה המנסה לאבחן על בסיס גלי מוח, שאפילו קיבלה אישור לשיווק המוצר בארה"ב, אבל אני לא בטוח שאני מתרשם מהמידע שהם הציגו. הייתי רוצה לראות עוד ניסויים במוצר הזה. חברה ישראלית בשם אלמינדה מפתחת מכשיר אבחוני בגישה דומה, אך היא בשלב מוקדם.

"היום האבחון מבוצע באמצעות שאלון לחולה עצמו או לסביבתו, שבו הוא צריך לתאר איך הוא מרגיש ואיך הוא מתפקד. גישה כזו אכן מובילה לאבחון יתר, כי מתבלבלים בין ADHD למגוון הפרעות הפוגעות בריכוז: חרדה, הזנחה הורית, תת-פעילות של בלוטת התריס, תרופות מסוימות. יש אבחון יתר גם כי סטודנטים הבינו שאם יאובחנו כבעלי הפרעת קשב זה יקנה להם גישה לתרופות ממריצות. אבל יש גם אבחון חסר, כי ילדים שלא 'עושים בעיות' אינם תופסים את תשומת הלב ואינם מאובחנים. למשל, בקרב ילדים, בנים מאובחנים פי שלושה מבנות, כי הם נוטים יותר להציג את האפיון ההיפראקטיבי של ההפרעה. בבגרות, השכיחות אצל נשים וגברים דומה.

"ההשערה היא שהבנות לא אובחנו בילדות כי הן לא עשו בעיות. כשהאבחון תלוי ברמת ההפרעה לתפקוד של האדם עצמו ולא למערכת החינוך, מתברר שהיא מפריעה לנשים ולגברים באותה מידה. כמו כן - עניים ובני מיעוטים מאובחנים פחות, בגלל היעדר מודעות ונגישות למאבחנים".

- קיים גם מבחן ממוחשב.

"נכון. המבחן הממוחשב כולל סדרה של מבדקים תפיסתיים, כמו ריבוע שקופץ על המסך ויש ללחוץ על כפתור כשרואים שהריבוע השתנה. המבדקים הללו בוחנים את התפקוד הקוגניטיבי. היום המבחן הממוחשב נמצא בשימוש נרחב, אבל אין חובה לבצעו כדי לקבל דיאגנוזה או לרשום תרופה. מותר להסתפק בשאלון, ואכן לא כל הרופאים טורחים להמליץ עליו לחולים, אם משום שהם אינם מאמינים בו ואם בגלל עלותו - על כל שימוש במבחן יש לשלם סכום לא קטן לחברה שפיתחה אותו.

"יתרון המבחן הממוחשב הוא שלאנשים שאין להם באמת ADHD קשה לזייף אותו. אבל הצד השני פחות ברור - אנשים אינטליגנטים במיוחד, גם עם ADHD חריף, יכולים לצלוח את המבחן הזה ולהשיג תוצאות כמו של האוכלוסייה הכללית. הם יצטרכו להתאמץ, ואחרי שיסיימו יתחשק להם למות, אבל הם יעברו ולא נדע שיש להם הפרעה".

לא כולם מצליחנים

- אולי אדם עם ADHD צריך פשוט לבחור עבודה שלא מצריכה ריכוז וזזים בה הרבה.

"וכמה משרות כאלה יש? והאם הוא רוצה בהן? האם הוא יכול להתמיד בהן ולא לשכוח את ההוראות? ומה בבית? ומה בזוגיות? ומה עם הטיפול בילדים? ההפרעה פוגעת בכל אלה. מטופלים שלי מדווחים שאחרי שנטלו ריטלין, לראשונה הצליחו לארגן את הילדים לגן. לראשונה ישבו עם הילד ולעשות פאזל.

"יש הורים שאוהבים לתת לילדים שלהם 'חופשה מריטלין' אחר הצהריים ובסוף השבוע, ויש גם מורים שלוקחים את התרופה און אנד אוף - אני לא בעד. מדוע הילד לא יכול ליהנות גם מסוף השבוע? מדוע הוא צריך להציק לאחים שלו ולוותר על חוגים?"

- היית אומר שההפרעה היא מצב שיש בו יתרונות וחסרונות, או שיש בו בעיקר חסרונות?

ד"ר רובין מגיב באי נוחות. קשה לו לומר שהמטופלים שלו נמצאים בנחיתות לעומת אחרים, ועם זאת הוא אינו רוצה להקל ראש בלקות. "זו אכן אופנה. תמיד נוח לתת כדוגמה את המצליחן האחד, את הריצ'ארד ברנסונים של העולם, אבל האם הם הצליחו בגלל ההפרעה או למרות ההפרעה - בזכות יצירתיות ואנרגטיות, שהם מזהים בטעות כחלק מ-ADHD? וכמה עזרה הם מקבלים? טיפלתי פעם במנכ"ל שלווה בשתי עוזרות והצליח נהדר, וכשפרש לא הצליח להשלים תואר ראשון כי לא הייתה לו העזרה שלהן. הן היו הקורטקס הפרה-פרונטלי שלו".

טיפול במחלוקת: "אומגה 3? כנראה לא מזיק"

הטיפול התרופתי בהפרעות קשב הוא סוגיה בוערת. אף שהתרופות הקלאסיות להפרעות קשב, כמו ריטלין, נחשבות בטוחות יחסית, הורים רבים חוששים לטפל בילד שלהם בתרופה הניטלת יום יום, משפיעה על המוח ונמצאת בפקודת הסמים בגלל השפעותיה על המוח - כל זאת לא כדי לטפל במחלה פיזית, אלא "רק" בהפרעה התנהגותית.

- האם הטיפול התרופתי הוא הכרחי? ברור לי שכנציג של חברת תרופות תאמר כנראה שכן, אבל בכל זאת, קודם לכן היית רופא.

"מניסויים מבוקרים עלה שהטיפול המועדף הוא משולב - טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי ותרופה. אם צריך לבחור בין השניים, טיפול תרופתי לבד יעזור, אבל פחות מן השילוב. לעומת זאת, טיפול פסיכולוגי לבד, עוזר פחות"

- אילו אפשרויות של טיפול תרופתי קיימות?

"התרופות הממריצות הן תרופות בטוחות. אצל מיעוט שבמיעוט של המטופלים יש השפעה על קצב הלב ולחץ הדם, אצל מיעוט שבמיעוט יש אובדן תיאבון עד כדי בעיה ויש מטופלים המתלוננים על כך שרגשות שלהם קהו. מטופל אחד שלי, נער, סירב לקחת את התרופה בטענה שהוא נהיה 'משעמם'.

"קיימות בשוק תרופות לא ממריצות. לאחת יש תופעות לוואי של פגיעה בכבד ועלייה בסיכון להתאבדות, לשנייה יש השפעה של נמנום. שתיהן פועלות פחות מהר מריטלין, שמשפיעה מיד, והן גם קצת פחות אפקטיביות.

"התרופה החדשה של אלקוברה, שנמצאת עדיין בשלב הניסויים הקליניים, פועלת במנגנון שונה. גם הוא לא פוענח עד הסוף, אבל מה שמאפיין אותה הוא שלא מרגישים בה, מלבד ההשפעה החיובית על הקשב. עד כה לא התגלו תופעות לוואי".

- מה לגבי אומגה 3, האם זה משפר את המצב?

"לא ברור שזה מועיל. זה כנראה גם לא מזיק. חברת אנזימוטק הישראלית, שעושה עיבוד מסוים לאומגה 3, פרסמה ניסוי שבו הראתה הצלחה מסוימת אבל ספציפית בבנים עם היפראקטיביות דומיננטית, ופחות הפרעת קשב".

מה אומרים המחקרים האחרונים

תזוזה לצורך שליטה

מדוע אנשים עם הפרעת קשב זזים כל הזמן? ייתכן שהם יודעים באופן טבעי את מה שגילה מאמר סקירה שפורסם בכתב העת British Journal of Sports Medicine. לפי המאמר, התעמלות מגבירה את זרימת הדם לקורטקס הפרה-פרונטלי, שאצל אנשים עם ADHD מתפתח אחרת. מיד עם סיום ההתעמלות רואים שיפור בזיכרון, בריכוז וביכולת התכנון. לא נמצאו הבדלים ביכולות הללו בין אנשים פעילים לאנשים פחות פעילים, אולם כשהפעילות הנמרצת התרחשה רגע לפני המבחן, השיפור נמצא בבני כל הגילים.

לא הערב מותק, יש לי ADHD

הפרעות קשב עלולות להוביל לאחת משתיים - היפר-מיניות או תת-מיניות, טוען הפסיכיאטר ג'ורי גודמן באתר Psychology Today. במקרה הראשון, ייתכן שהתופעה נובעת מכך שללוקים ב-ADHD יש פחות עכבות, וכך גם פחות עכבות מיניות. ייתכן שהם יחפשו סיפוק מהיר מאחר שאינם מצליחים להגיע לסיפוקים מורכבים יותר הדורשים התמדה. החומרים המופרשים בעת האורגזמה מרגיעים מעט את תחושת התזזיתיות המאפיינת את חלקם.

אצל אחרים המיניות דווקא נעלמת, כי גם פעילות מינית דורשת ריכוז, ובמיוחד אצל נשים פעילות מינית ובעיקר הגעה לאורגזמה דורשות ריכוז. טיפול תרופתי בהפרעה וייעוץ זוגי מיני יכולים לשפר מאוד את המצב.

המוח דורש את המזון שלו

בעבר נקשרו הפרעות קשב לצריכת סוכרים ופחמימות, ומומחים המליצו להימנע ממאכלים כאלה ואחרים כדיאטה מיוחדת לטיפול בהפרעה, אולם רוב הרופאים אינם מכירים ביעילותה. לעומת זאת, מחקר שפורסם ב-2010 ב-Journal of Attention Disorders. מצא שלבני נוער שאימצו מינקות "תפריט מערבי" (תעשייתי, עתיר שומן, סוכר וחלבון ודל בירקות ובדגים) היה סיכוי כפול מזה של בני נוער שאימצו תפריט בריא לסבול מ-ADHD. החוקרים העריכו שהתזונה המערבית אינה מכילה מספיק חומרים מזינים החיוניים לפעילות המוח. ויש לזה גם השפעה הפוכה: אנשים הסובלים מ-ADHD, ובעיקר מבוגרים האחראים על התזונה של עצמם, מתקשים יותר לתכנן תפריט ולפעול בהתאם לתוכנית - לקנות, לבשל ולצרוך מזון בריא.

המספרים של הפרעות הקשב

האפליקציות שיעזרו למאותגרי הקשב

עוד כתבות

מארק צוקרברג, סונדאר פיצ'אי, סאטיה נאדלה, אנדי ג'סי / צילום: ap

"הקפקס": הסעיף שנחשב לשולי בדוחות ענקיות הטק, וכעת גונב את ההצגה

גוגל, אמזון, מיקרוסופט ומטא הציגו זינוק בהוצאות הון, קפקס (CAPEX), אך גם שמרו על רווחיות ● הוצאות אלה הן השקעות בתשתיות ובציוד הוני לטווח ארוך, שהפכו לליבת מהפכת ה־AI ● אולם בשוק עולות תהיות: האם ההחזר העתידי יצדיק את ההשקעה המסיבית?

עדי ברונר, גיל סמסונוב, רונן גולדשמידט, יגאל שמיר / צילום: באדיבות החברה

גליקמן-שמיר-סמסונוב זכה שוב בתקציב הפרסום של קופ"ח כללית בהיקף 30 מיליון שקל

מכרז הפרסום של קופת החולים הגדולה בישראל כלל תנאי שחייב שימוש באותם פרזנטורים - והסתיים כצפוי בניצחון המשרד שמלווה אותה בעשור האחרון ● yes השיקה את סדרת הדוקו-ריאליטי "אני נועה קירל" ● בשיבא נחנך "משעול לאה רבין" להנצחת פועלה ● ושמוליק ארבל מונה למשנה למנכ"ל בנק הפועלים ● אירועים ומינויים 

חדשות הביומד / צילום: יונתן בלום

גלוטן הוא לא הבעיה? כתב העת שמערער על אחת הרגישויות הפופולריות בעולם

מאמר בכתב העת הרפואי "Lancet" טוען כי רוב האנשים שמדווחים על רגישות לגלוטן אינם מגיבים אליו כלל ● רמי לוי יתרום 5 מיליון שקל למכון השיקום של הדסה ● NeuroKaire הישראלית משתפת פעולה עם Compass Pathways הבריטית בתחום התרופות הפסיכדליות ● יורוג’ן קיבלה קוד ביטוחי קבוע לתרופה החדשה שלה ● ומחזור סטארט־אפים חדש של קרן דנגור והשגרירות הבריטית יתמקד בבריאות הנפש ● השבוע בביומד

בניין גב־ים בהרצליה / צילום: איל יצהר

ביהמ"ש בולם פשרה שהותירה את משקיעי גב־ים ללא פיצוי

בעל מניות בגב־ים הגיש תביעה ייצוגית בטענה כי מכירתה לנכסים ובניין קיפחה את הציבור ● הוסכם כי נכסים ובניין תתרום 4 מיליון שקל לחיילים, אך ביהמ"ש מתנגד: "הקבוצה לא מקבלת דבר"

הטבות המס לחברות הייטק / איור: Shutterstock

יש לכם חודשיים לבצע את תכנון המס הזה. והוא יכול לחסוך לכם הון

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קיזוז הפסדי הון ● איך הפסדים בהשקעה אחת, יכולים לחסוך במס בהשקעה אחרת, על איזה נכסים ההטבה חלה ועד מתי אפשר לממש את הזכאות? ● כתבה ראשונה בסדרה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; אמזון ואנבידיה הובילו את הנאסד"ק לעליות

הנאסד"ק עלה בכ-0.5% ● אמזון חתמה על עסקת ענק בגובה 38 מיליארד דולר עם OpenAI ● מיזוג ענק בארה"ב: קימברלי קלארק תרכוש את קנוויו תמורת 48.7 מיליארד דולר ● וול סטריט: שבע המופלאות מהוות כבר כ-40% מ-S&P 500, "ביג שורט" מזהיר מבועה ו"מלך האג"ח" מוכר אג"ח ארה"ב ● ההיסטוריה מלמדת: סבירות של 86% שגם נובמבר ודצמבר יסתיימו בעליות בניו יורק

מתחת לרדאר: המדינה שמהדקת את הלחץ על יצוא ביטחוני לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: חברות ביטחוניות באוסטרליה מעידות כי יש הגבלות חדשות על יצוא לישראל, ישראל לא הצליחה להתקרב למנהיג המורדים החות'ים עבד אל־מלכ אל־חות'י ואיך ישראל תושפע אם זוהרן ממדאני ייבחר לראש עיריית ניו יורק  ● כותרות העיתונים בעולם 

חדר מסחר / צילום: תמר מצפי

האם בגלל השינוי בבורסה יקוצרו שעות העבודה בכלל המשק?

החל מינואר 2026, המסחר בבורסה בת"א יתקצר מ־36 ל־34 שעות שבועיות, בעקבות ביטול יום העבודה בראשון והוספת ארבע שעות מסחר בשישי ● מעבר למטרות הסנכרון עם הבורסה בעולם, קיצור שבוע העבודה מסמל את המשך המגמה של איזון בין עבודה לפנאי בשוק המקומי

האם יש למועמדים סיכוי מול ממדאני / צילום: Reuters, RYAN MURPHY

הבוחרים בניו יורק לא מחכים: נתון שיא בשלב ההצבעה המוקדמת

מערכת הבחירות הסוערת לראשות ניו יורק מגיעה לישורת האחרונה, ושורה של סוגיות ליבה עומדות במוקד ● המועמד המוביל זוהראן ממדאני, המזוהה עם השמאל, מבטיח למסות עשירים וליישם מדיניות סוציאליסטית ● קרוב ל־600 אלף כבר הצביעו בשלב המוקדם

ארז צדוק / צילום: פרטי

מנהל תיקים ביום, סופר בלילה: העלילה החדשה של ארז צדוק

ארז צדוק, בעלי בית ההשקעות אביב המתמחה בהשקעות הוגנות, מוציא ספר חמישי ושומר על אופטימיות: "תהיה פה צמיחה כלכלית, וכולנו רואים את זה עכשיו. בהשוואה לדורות הקודמים, אנחנו בני מזל"

בנין הוועד הפועל של ההסתדרות בת''א / צילום: עינת לברון

ההסתדרות, הג'ובים והדירקטורים: כך נוצרה הקרקע לצמיחת השיטה שנחשפה

ההסתדרות זוכה למעמד יוצא דופן שמאפשר לה לא רק למנות את הדירקטורים בגופים שתחתיה, אלא גם דריסת רגל משמעותית בחברות הממשלתיות ● האירועים הנוכחיים מצטרפים לביקורת החריפה ולניסיונות להגביל את הכוח הזה באמצעות חקיקה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

כצמן מבצר את השליטה במדינות הנורדיות: קונה מניות סיטיקון בפרמיה של 36% על מחיר השוק

חברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי נדרשת לפי החוק בפינלנד להגיש הצעת רכש על סיטיקון בעקבות עלייתה בשיעור האחזקה בה ● בנוסף מקדם כצמן הנפקת נכסים בפולין

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

מה אומרת חוקת ההסתדרות על מעורבות היו"ר בפלילים?

לפי חוקת ההסתדרות, במקרה ש"הוגש כתב אישום נגד יו"ר ההסתדרות בגין עבירה שיש עמה קלון, יפנה יועמ"ש ההסתדרות לראשות השיפוט בתביעה להשעייתו" ● לפיכך, כרגע אין מניעה מיידית מבר-דוד להמשיך לשאת בתפקידו בגדר נחשד בפרשה; תהליך כזה יתחיל אם וכאשר יוגש נגדו כתב אישום בשחיתות שתוגדר כעבירה שיש עמה קלון

ווסטרן דיגיטל, סיגייט, סנדיסק משולב במכשיר נייד / צילום: Business Wire ,מצגת סנדיסק

400% תשואה: גם אנליסטים מנוסים לא עומדים בקצב הטרנד החדש בוול סטריט

עליות של מאות אחוזים מתחילת השנה במניות שלוש חברות הפועלות בתחום אחסון המידע, מיוחסות לייצור שבבי זיכרון שנהנים מביקוש גובר משוק הבינה המלאכותית ● ברקע, התחום סבל שנים מתמחור חסר ומיעוט השקעות ● ויש גם תזכורת מהיסטוריה ישראלית

תקיפת צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

בכיר ישראלי מאיים: "ייתכן שנתקוף שוב - אם חיזבאללה לא יפורק מנשקו"

בכיר בחיזבאללה: "ישראל מפעילה לחץ מקסימלי, נדרשת עמדה לאומית" ● ראש הממשלה נתניהו החליט - 200 מחבלי חמאס לא יורשו לעבור לשטח העזתי ● משפחותיהם של החטופים החללים אל"ם אסף חממי ז"ל וסמ"ר עוז דניאל ז"ל עודכנו כי יקיריהן הושבו לישראל ● טראמפ בישר על הזיהוי של עומר נאוטרה ● עדכונים שוטפים

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

סם אלטמן כנראה לא יהיה המרוויח הגדול מהנפקת טריליון הדולר. אז מי כן יהנו?

בסוף השבוע האחרון, דיווחים ברחבי העולם ניסו לחזות איך הולכת להיראות הנפקת OpenAI, שמתוכננת לפי שווי של כטריליון דולר ● אבל יש עוד דרך ארוכה עד ההנפקה, ובינתיים סם אלטמן יצטרך להוכיח שהוא יודע להרוויח כסף מהעסק הכי מדובר בעולם ● ומי הנהנית העיקרית?

מצעד של קבוצת פוליסריו, התנועה לשחרור סהרה המערבית / צילום: ap, Guidoum Fateh

תפקידה של ישראל בעסקה שתצייד את מרוקו במטוסי F-35 אמריקאים

הממלכה הצפון־אפריקאית מעוניינת לרכוש מארה"ב מטוסי קרב בשווי 17 מיליארד דולר, ברקע המתיחות בסהרה המערבית ● לפי דיווחים, ישראל לא מתנגדת לעסקה ותשתף פעולה בהליך ● הרצון להתחמש מסביר את "השקט התעשייתי" שהפגינה מרוקו במהלך המלחמה

יפעת תומר-ירושלמי, הפרקליטה הצבאית הראשית / צילום: דובר צה''ל

אחרי שעות של חיפושים נרחבים: האלופה יפעת תומר-ירושלמי אותרה

במשך שעות חיפשו כוחות הצלה רבים את הפצ"רית היוצאת אחרי שלא יצרה קשר עם משפחתה מאז שעות הבוקר ● רכבה אותר נטוש ומונע בחוף הצוק בת"א, ומכתב שנמצא בו גרר חשש כבד לחייה ● לאחר שעות של דאגה, המשטרה עדכנה כי האלופה יפעת תומר-ירושלמי "נמצאה בריאה ושלמה" ● ביום שישי האחרון היא הגישה מכתב התפטרות ובו הודתה כי אישרה את הדלפת הסרטון משדה תימן

בית שמש / הדמיה: olin

מהחרדים עד הירוקים: מתנגדים מכל כיוון לתוכנית לשכונה חדשה בבית שמש

הוועדה המחוזית ירושלים דנה במשך 11 שעות באלפי התנגדויות לתוכנית להקמת 2,600 יחידות דיור בבית שמש ● מעבר להרס השטחים הפתוחים ולאופי הבנייה, המתנגדים חוששים שמשרד השיכון מעביר רק חלק מהתוכנית בוועדה, ואת היתר הוא מתכוון לאשר בוותמ"ל

סטיבן א. סמית' בקמפיין פאפאיה / צילום: יח''צ

הפרזנטור החדש של פאפאיה

אחרי שפרשן הכדורסל האמריקאי המפורסם סטיבן א. סמית' נתפס משחק סוליטר בגמר ה–NBA, גייסה אותו חברת ההייטק הישראלית פאפאיה כפרזנטור אליפות הסוליטר העולמית שהיא מארגנת ● כעת היא עולה בקמפיין חדש מבוסס AI, וההשקעה במהלך כולו נאמדת במיליוני דולרים ● אירועים ומינויים