גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ECI שוב מפטרת: כ-300 עובדים ילכו הביתה אחרי החגים

זאת בהמשך לשני סבבי פיטורים שהיו ב-2012 וכללו מאות עובדים ■ מאז רכש שאול שני את השליטה ב-2007, איבדה החברה 43% מכוח האדם שלה

סבב פיטורים נוסף בחברת ציוד התקשורת הישראלית ECI. החברה עתידה לקצץ את מצבת כוח האדם שלה בישראל בכ-300 עובדים נוספים "לאחר החגים", זאת בהמשך לשני סבבי פיטורים שהיו ב-2012 וכללו מאות עובדים. בסך הכול מונה ECI ערב הפיטורים כ-2,000 עובדים, מעט יותר ממחצית מהם בישראל.

מחברת ECI נמסר בתגובה כי "כחלק מהליך ההתאוששות של ECI, החברה מתאימה את מבנה הוצאותיה למצב בשוק הטלקום העולמי. הליך הפיטורים נובע משינויים אסטרטגיים וכניסת החברה לתחומים חדשים, ובמקביל קולטת ECI עובדים חדשים בתחום הפיתוח".

הפיטורים הנוכחיים, כפי שניתן ללמוד מהתגובה הפורמלית של החברה, מהווים עדות נוספת לתהליך התאוששות שמנסה החברה לבצע, אם כי ספק אם סופו של התהליך נראה באופק.

הפרמטר היחיד הוודאי לגבי מצבה של החברה בשנים האחרונות עולה ממצבת כוח האדם שהיא יחסית ידועה. עם רכישת השליטה בחברה בשלהי 2007 על ידי שאול שני (51%) באמצעות קרן Swarth ובשיתוף קבוצת ההשקעות Ashmore הבריטית תמורת 1.24 מיליארד דולר, מנתה החברה כ-3,000 עובדים.

לאחר גל הפיטורים הנוכחי יעבדו בחברה כ-1,700 עובדים בסך הכול בעולם. כלומר, החברה איבדה 43% מכוח העבודה.

התמונה ב-ECI בשנים האחרונות אינה סימפטית, ולפי גורמים שונים בשוק הסיבה היחידה להישרדותה של החברה קשורה בכיסים העמוקים של בעלי הבית. מצבה של ECI הידרדר באופן מואץ בשנים האחרונות, והחברה נמצאה במצב פיננסי קשה והתקשתה לא פעם לפרוע תשלומים לספקיה. אף נודע כי שני באמצעות Swarth, נאלץ להלוות לחברה כספים בכדי לשלם לספקים, או לפחות נדרש לתת ערבות על התשלום.

ההשקעות לא יצאו לפועל

המשבר אליו נכנסה ECI, שגם כיום לאחר ההידלדלות הניכרת בכוח האדם נחשבת לאחד המעסיקים הבולטים בהיי-טק הישראלי, קשור בעיקר לשני גורמים. המשבר הכלכלי ב-2008-2009 שפגע קשות בחברה בעקבות הפסקת ההצטיידות של חברות הטלקום. בנוסף, התחרות בחברות ציוד התקשורת הסיניות - בעיקר Huawei - הביאה לפגיעה קשה בהכנסות וברווחיות של החברה, כך ששוויה הידרדר למספר נמוך של כמה מאות מיליוני דולרים בלבד.

במהלך השנתיים האחרונות ניסתה החברה לגייס כספים מגורמים חיצוניים, כך נודע, כולל מקרנות פרייבט אקוויטי בינלאומיות. השווי לפיו ניסתה החברה לגייס, 700-800 מיליון דולר, נחשב לגבוה למדי וההשקעות לא יצאו לפועל.

פעמיים במהלך השנים האחרונות, ב-2010 וב-2012, התפרסמו ידיעות על כך ש-ECI מנהלת מגעים למכירתה לגורמים רוסיים בתמורה למיליארדי דולרים.

הפרסום האחרון בעיתונות הרוסית, מפברואר אשתקד, תמחר את העסקה בכ-5 מיליארד דולר, אך המו"מ שהתנהל היה בסכומים צנועים בהרבה וכלל חלקים מהפעילות שרלוונטיים לתשתיות התקשורת ברוסיה.

מאז הרכישה ב-2007, דיברו גורמים בשוק ההון ואנשי ECI על כך שהחברה מעוניינת לחזור לוול סטריט, כאשר הזמן המשוער היה 2012-2013 עם סדרת מוצרים חדשה והתרחבות במרחב הפעילות שלה. עם זאת, לנוכח מצבה העסקי, ספק אם התוכנית תצא לפועל בעתיד הקרוב.

לפני כשנה מונה דריל אדוארדס, איש טלקום ותיק לניהול החברה, ו-ECI מנסה מאז להתייצב. תנודות נוספות בכוח האדם היו סביב רפי מאור שנכנס לחברה בשנת 2004 וכיהן במהלך השנים כמנכ"ל וכיו"ר, ומונה לפני כחודש ליו"ר תע"ש. מאור, כך נודע, עזב כבר לפני תקופה ארוכה את תפקיד היו"ר ובמקומו תפס את כורסת היו"ר אחד מאנשיAshmore, שעל פי הערכות גם רכשה במשך הזמן חלק ניכר מאחזקותיו של שאול שני בחברה.

החברה מוכרת בהיקפים של כ-500 מיליון דולר וסיימה את 2012 בהפסד, אולם בשנה האחרונה, כך נודע, הצליחה לחזור לרווחיות תפעולית של עשרות מיליוני דולרים. חלק אחר מההתפתחות שבחברה שמקווים שיסחוב אותה קדימה מגיע מהשקעה אסטרטגית. בחברה מנסים כעת להגיע להסכם על רכישת חלק מהפעילות של אורכית שנקלעה לקשיים, מה שיאפשר ל-ECI רישיון שימוש בטכנולוגיות של אורכית ובקניין הרוחני, וכן לקבל עשרות עובדים שאמורים לחזק את פעילות הפיתוח בתחומים מתקדמים.

סכסוך פומבי

מהכיוון השני הגיעה ECI לסכסוך פומבי עם שני ספקים מרכזיים. פלקסטרוניקס בתחום הייצור של המוצרים שלה ו-HP בתחום מערכות המידע. כבר בקיץ שעבר החליטה פלקסטרוניקס להפסיק את העבודה מול ECI עקב אי-עמידה שלה בתשלומים.

על הרקע הזה, נתקלה הנהלת פלקסטרוניקס ישראל בקושי להשיג ערבות או ביטוח אשראי בהיקף של כ-50 מיליון דולר שיבטיחו את פעילותה מול ECI בסוף 2012, ואיימה להפסיק הפעילות ולפטר את 600 העובדים, שחלקם הועבר אליה ע"י ECI ב-2008.

החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, הטילה וטו על ביטוח האשראי על ידי החברה הממשלתית לביטוח אשראי "אשרא" בטענה שמדובר ב"ביטוח בסיכון גבוה", ועד כה לא בטוח כי מתווה הפתרון ייצא לפועל. בכל מקרה, גם אם ההתאוששות אינה חד-משמעית, מוקדם להספיד את ECI או את הצלחת ההשקעה.

עבור שאול שני לא מדובר בפעם הראשונה שחברה שבה הוא מעורב נלחצה עם הגב לקיר עקב קשיים.

הסכסוך בין ECI ל-HP, שהגישו תביעות הדדיות בעקבות פרויקט המחשוב הענק שיצא לדרך ב-2010 אך הופסק, מעלה תחושת דז'ה וו למי שעקב אחרי שני בעשור וחצי האחרון.

12 שנה אחורה, נפגשה חברת תקשורת אחרת בה החזיק שאול שני עם ענקית המחשוב HP. אז נדרשה GVT הברזילאית שאך הוקמה, לגייס כספים למערך מחשוב מתקדם. הימים אז היו בתקופת המשבר הכלכלי וכסף לא היה זמין.

קרלי פיורינה, שכיהנה כמנכ"לית HP, הסכימה להעניק ל-GVT קו אשראי של 50 מיליון דולר למימון רכישת ציוד מחשוב. ב-2009 נמכרה GVT לויוונדי לפי שווי חברה של 4.2 מיליארד דולר, ושני הפך למיליארדר.

בסיבוב הנוכחי, סביר שמ-HP לא תבוא הישועה, מכיוון שהחברות תובעות אחת מהשנייה החזרים של עשרות מיליוני שקלים. אך בפרספקטיבה היסטורית, שני ידע בעבר לחלץ את האחזקות שלו ממצבים פיננסים קשים, כך שגם במקרה של ECI ייתכן שפתרון יצירתי יסייע לו ולחברה להמשיך ולהצדיק את ההשקעה.

ECI

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים