גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוזמת אוסלו לא היתה בזבוז

20 מלאו לאוסלו. היא הייתה ניסיון נועז, לא קפריזי, להתיר את הקשר

הרבה יותר מדי ימי-שנה מזדמנים אל תחילת השנה הזאת, גם מפני שהלוח העברי עדיין לא הספיק להתעבר. יום השנה ה-40 למלחמת יום הכיפורים נוסף ליום השנה ה-12 למגדלים התאומים; ויום השנה ה-20 להסכמי אוסלו מתחכך בכתפיו של יום השנה החמישי להתמוטטות ליהמן ברדרס.

הבה נדבר להלן על אוסלו, ההחמצה הטרגית הגדולה ביותר של דורנו. החמצה - אבל לא בזבוז מוחלט. היא העניקה ארכה-צורך-מחשבה לשתי תנועות לאומיות שנטו להניח, בכל מיני אופנים, כי בררה להן בין הכול ובין לא כלום. אוסלו לא יכלה להתרחש אלמלא המלחמות שקדמו לה, בייחוד יום הכיפורים ולבנון הראשונה; והיא בוודאי לא הייתה מתרחשת אלמלא התמוטטה ברית המועצות.

נפילת הקיסרות הסובייטית זירזה שורה של תהליכים בין-לאומיים כלליים במידה שאינה צריכה ראיות. אבל היא גם זירזה תהליכים לאומיים פרטיים. שקיעתה פתחה את השערים לעלייה גדולת ממדים, שלקראתה ישראל לא התכוננה. שיכון העולים הצריך מימון מסיבי, בריבית נמוכה בהרבה ממה שהשוק הפתוח היה מוכן להעניק. רק ערובה של ממשלת ארצות-הברית יכלה להוריד את הריבית. ממשל ג'ורג' בוש האב סירב להעניק אותה כל זמן שישראל מיישבת את השטחים.

התוצאה הבלתי נמנעת: העולים הדואבים העלו את מפלגת העבודה לשלטון בקיץ 1992, והשאר ידוע. שנה ורבע אחר כך כתבה גאולה כהן רשימה מרירה כלענה בידיעות אחרונות: "ערפאת צריך להגיד לעולי רוסיה 'ספאסיבה'", כך ממש.

רבין - וגרמי השמיים

תוצאה בלתי נמנעת, מה? היש בכלל תוצאות בלתי נמנעות? מה היה קורה אילו שמעון פרס עמד בראש מפלגת העבודה בקיץ 1992? אפשרות סבירה בהחלט, בהתחשב בזה שהוא סולק מן ההנהגה רק ארבעה חודשים לפני הבחירות. האם בהנהגת פרס הייתה מפלגת העבודה מקבלת 44 מושבים? יתר על כן, האם הליכוד היה מאבד שמונה מושבים, אילו פרס היה החלופה לשמיר? מותר לפקפק.

זו הייתה הפעם הראשונה שבה התערבות אמריקאית גלויה הטתה את כף הבחירות בישראל. אפילו ביל קלינטון לא הצליח להציל את פרס ב-1996. 1992 הייתה מאורע יחיד במינו, שבו גרמי השמיים נערכו לטובת יצחק רבין, שמזל וגרמי שמיים היו ממנו והלאה.

חזרתי והבעתי כאן את דעתי, שטעותו הגדולה ביותר של רבין בניהול תהליך אוסלו הייתה הימנעותו מלהכין את הציבור ומלשתף אותו. כמובן, אוסלו לא הייתה מתאפשרת אלמלא חשאיותה. אבל ארץ דמוקרטית אינה יכולה לשנות כיוון, ב-180 מעלות, בחשאי. ד"ר יוסי ביילין טען שאוסלו לקתה בייחוד בזה שלא פנתה מיד אל נוסחה של פתרון מלא. אפשר להבין את הגיון טענתו, אבל לא ברור כלל כיצד היה אפשר לכפות פתרון מלא הר כגיגית דרך ערפילי הבוקר.

אין לה מנדט שמיימי

ממה נפשך, האומנם היה אפשר להודיע - מעשה ביילין ויאסר עבד א-ראבו, שותפו הפלסטיני בסימולציה בז'נבה - כי ישראל מפנה בזה את כל השטחים, מפרקת את כל היישובים, ומעניקה אחיזה לממשלה פלסטינית אי-שם בירושלים? לא בדמוקרטיה. סטאלין היה יכול לעשות דברים כאלה, אטאטורק, אנוואר א-סאדאת. אמנם בדמוקרטיה יציגה הממשלה הנבחרת מקבלת מנדט לתקופה קצובה, אבל אין לה מנדט לגיטימי לשנות את העולם.

שאלת הלגיטימיות ליוותה את אוסלו כמעט מיומה הראשון. מלכתחילה, על אף ההלם, או אולי בזכותו, היא נהנתה מתמיכה ציבורית ניכרת. 61% מן הנשאלים בסקר דעת קהל (של ד"ר מינה צמח, אמצע ספטמבר 1993) תמכו בהסכמים, רק 31% התנגדו. המספרים האלה השתנו, וחזרו והשתנו, בשנתיים הבאות, בהתאם לנסיבות, בייחוד ביחס למעשה הטרור האחרון. אפילו בסוף 1994 נרשמה תמיכה של 60% באוסלו, אם כי היא פחתה ל-35% בינואר 1995, לאחר טבח החיילים בתחנת הסעה בבית ליד.

אפשר לטעון, בדרגה סבירה של רצינות, שמשאל עם על אוסלו לצורך אשרורה, נניח באוקטובר 1993, היה מנחיל לרבין ניצחון ברור. כמובן, דינמיקות של תהליך אלקטורלי הן לעתים קרובות בלתי חזויות; ותמיד היה אפשר לסמוך על רדיקלים פלסטיניים שיעשו איזה מעשה רצח נואל בזמן מערכת בחירות, כדי להרחיק את הסיכוי של פיוס.

רבין, עם מנדט קונקרטי להמשיך את אוסלו, היה בהכרח בעל סמכות הרבה יותר גדולה. הוא היה יכול למשל לסיים את הפארסה האיומה של ההתנחלות היהודית בלב חברון לאחר שהשאהיד ד"ר גולדשטיין הוציא לפועל את שבועתו ההיפוקרטית בלב מסגד, ב-1994. משהו מעין זה היה, אולי, משנה את הדינמיקה.

מי לא רוצה שלום

בסופו של דבר, הכול היה עניין של דינמיקה, לא של חוזים משפטיים. אוסלו יכלה להצליח אילו הניבה דינמיקה של התפייסות, זאת אומרת אילו אפשרה התפתחות הדרגתית של דו-קיום בשלום, שהייתה נבחנת לאורך זמן. למשל, כדי להאמין בסיכוי של נוסחה כזאת צריך להאמין בכנותן של כוונות השלום הפלסטיניות. קצת קשה.

זאת אומרת, בוודאי שהפלסטינים רוצים שלום. מחרחרי המלחמה הגדולים ביותר רצו שלום, כל זמן שיתמלאו תנאיהם לשלום. הימין הישראלי רוצה שלום, תמיד רצה שלום. וכי ז'בוטינסקי לא כתב "שם ישליו [לשון "שלווה"] בן ערב, בן נצרת ובני"? כתב, אבל בנשימה אחת, באותו השיר עצמו, גם כתב "שתי גדות לירדן, זו שלנו, זו גם כן".

למרבה העצב, אוסלו נכשלה מפני שמאוויי השלום של הפלסטינים לא כללו את קבלת העיקרון של מדינה יהודית (שציווה האו"ם, ב-1947); ומאוויי השלום של הישראלים לא כללו הסכמה לחלוקה אותנטית של הארץ (שציווה האו"ם ב-1947). אוסלו הייתה ניסיון נועז להתיר את הקשר הגורדי. היא לא הייתה קפריזית, אלא תוצאה של בחירה אסטרטגית. היא לא התירה את הקשר. היא עלתה בדמים. אבל במזרח התיכון קשרים נידונו להתהדק הרבה לפני שהם מתרופפים.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה