גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש הקבלה בין משבר המניות בשנות ה-80 למשבר הדיור היום"

30 שנה למשבר מניות הבנקים ■ נגיד בנק ישראל לשעבר, פרופ' משה מנדלבאום, משחזר את רעידת האדמה ועדיין כועס על מסקנות ועדת בייסקי ■ וכן, הוא עורך השוואה למחירי הדירות: "לא צריך לשבת ולחכות לעוד משבר שיבוא"

לפני קצת פחות משלושים שנה, ביום חמישי אחר הצהריים, 6 באוקטובר 1983, נסגרה הבורסה לניירות ערך בתל אביב ונותרה נעולה במשך 18 ימים. זו הייתה רעידת אדמה והמשבר הגדול והחריף ביותר שידעה הבורסה הישראלית, משבר שנוצר כאשר בועת ויסות המניות - פרקטיקה שהייתה נהוגה על-ידי הבנקים בישראל כדי להבטיח עלייה מתמדת ורצופה בשער מניותיהם - התפוצצה. המסקנות מאותו משבר ניכרות עד היום בעבודת הרגולציה, בבורסה ובדמותה של המערכת הבנקאית כולה.

ויסות המניות החל כבר באמצע שנות ה-70 על-ידי בנק הפועלים, ועם השנים התפשט גם לשאר הבנקים בישראל, מלבד הבינלאומי. המטרה המוצהרת הייתה לשמר את שערי המניות על-ידי הזרמת ביקושים מלאכותיים; בפועל, הוויסות אפשר גיוסי הון אדירים ותכופים, שלא היו תלויים במצבם האמיתי (והרעוע) של השוק והמשק.

בתחילת 1981 עלה הוויסות מדרגה כאשר הבנקים הגדולים - לאומי, הפועלים ודיסקונט - לא הסתפקו עוד בשמירת שערי מניותיהם, אלא מימנו בסכומי עתק עליות קבועות במניות. הדבר הזה, שבמושגים של ימינו בלתי נתפס, אפילו נאמר מפורשות ללקוחות הבנקים בצורת הבטחות שניתנו על-אודות "השקעות בטוחות" במניות. מה היה עומק הוויסות? ועדת בייסקי, שבדקה את המשבר, מצאה כי "במשך כל שנת 1982 לא ירדו מניות אלה בערכים נומינליים, ובכל ימי המסחר בשנת 1983, עד למשבר באוקטובר אותה שנה, עלו מניות הבנקים הגדולים מדי יום ביומו, אמנם בערכים נומינליים, פרט ליום אחד שבו נסחרו מניות בנק לאומי ואי.די.בי (של משפחת רקנאטי שהחזיקה בדיסקונט) ללא שינוי".

ממרום גילו וניסיונו מביט פרופ' משה מנדלבאום, 80, על המשבר שפרץ במהלך כהונתו כנגיד בנק ישראל (1986-1982) באופן קצת שונה מאשר בעבר. מנדלבאום, איש עתיר ניסיון, כיהן במהלך הקריירה שלו כמנכ"ל משרד המסחר והתעשייה, יועץ כלכלי לממשלה זרה מרצה ואיש אקדמיה. לתפקיד כנגיד נכנס בינואר 1982, כשהוויסות כבר בשיאו, האינפלציה נושקת ל-120% בשנה והמערכת הבנקאית מעורערת, בעיקר בשל ההשקעות האדירות בוויסות. "עבורי המשבר הזה היה צפוי", הוא אומר בשיחה עם G. "באמצע 1982 כבר ידעתי שקיים ויסות מלאכותי של מניות הבנקים שיוביל בוודאות למשבר. זו הייתה עובדה קיימת, וככל שחלף הזמן הבעיה הלכה והחריפה".

מנדלבאום מספר שהתריע על המתרחש, לעתים בטונים צורמים, בשיחות סגורות מול שר האוצר בזמנו יורם ארידור, ולא רק בפניו. "הייתי מהבודדים שאמרו לבנקים שאני רואה בזה דבר פסול בעיקרו, שזה סרטן בגוף הכלכלי של מדינת ישראל ושצריך לסלק אותו", הוא משחזר. "אבל צריך לזכור - הבעלות על חלק מהבנקים הייתה של המפלגות (הכוונה בעיקר למפלגת העבודה ולמפד"ל ולבנקים הפועלים והמזרחי, צ' ק'), דבר שלא היה קיים בשום מקום בעולם". את המשמעות של הבעלות הזאת, בפרספקטיבה של המשבר, לא קשה להבין.

"אנשים פחדו לדבר על הוויסות מכיוון שהם פחדו שיאשימו אותם בכך שיהיה משבר", הוא מוסיף. "אני זוכר שסם ברונפלד קרא לזה דהירה על נמר - כשהנמר משתולל קשה לקפוץ ממנו. אבל בחדרי-חדרים של הפיקוח על הבנקים ידעו מזה. ידעו שיגיע משבר. חששו שאם חס ושלום זה יתמוטט המערכת לא תהיה מוכנה".

והמשבר אכן הגיע. לפי דוח ועדת בייסקי "האזעקה" שהחלה את המהלכים הייתה משיכה המונית של פת"חים - פקדונות תושבי חוץ - שהצטרפה למהלך הדרגתי שהחל בתחילת אותה שנה, של מעבר הציבור ממניות הבנקים למטבע חוץ, מגמה שהתחזקה מאוד בשבועות שלפני המשבר בשל צפי לפיחות גדול. החשש היה שהמשיכה הזאת תוביל לאפקט דומינו ולקריסה של המערכת הבנקאית כולה.

ה'אזעקה' גרמה לכינוס ישיבה אצל שר האוצר ארידור עוד באותו לילה בהשתתפות ראשי המערכת הכלכלית, ובסיומה הודיע השר כי הבורסה לא תיפתח עד אשר יושג הסדר. בתוך כשבועיים גובש הסדר שבו נטלה הממשלה על עצמה התחייבות לפדות את המניות במועדים שונים לאורך מספר שנים. כשנפתחה לבסוף הבורסה צנחו מניות הבנקים, ובשילוב עם פיחות דרמטי בתקופה שבה הבורסה הייתה סגורה, מחקו המשקיעים בין 30% ל-40% מהשקעתם. חלק לא מבוטל מהכסף הזה, נזכיר, היה בחסכונות לטווח ארוך של הציבור, קופות גמל וכולי, ומשמעות מחיקתו הייתה אדירה.

חסכונות של "אלמנות ויתומים" כינה זאת בזמנו ח"כ אברהם שפירא, שהיה יו"ר ועדת הכספים, והתכוון לחסכונות של חיים שלמים של ישראלים רבים. בנק ישראל קלט את ההיצעים האדירים של המניות, והמדינה הפכה לבעלים של הבנק ים הגדולים, שהפרטתם נמשכה שנים רבות לאחר מכן. העלות הישירה של ההסדר הוערכה בזמנו במיליארדי דולרים.

- אתה יכול לתאר את היחסים שלך לפני המשבר עם שר האוצר ועם המפקחת על הבנקים, גליה מאור?

"רבתי עם הבנקים בצורה חריפה. לגבי הפיקוח: הייתה הרגשה שהוא עבד בשיתוף פעולה מלא עם הבנקים. היו לי יחסים מאוד טעונים גם עם שר האוצר. היו מריבות אין-סופיות בין בנק ישראל והאוצר. אני לא חושב שזה דבר טוב. אבל האוצר רצה שאנחנו נזרים כסף לבנקים (לצורך המשך הויסות. צ' ק'), ולזה התנגדתי בכל תוקף. דרשנו איזון תקציבי והממשלה מאוד כעסה - ביקרתי את הממשלה גם בדוחות של בנק ישראל".

- בדיעבד ההתנגדות הזאת היא החלטה שאתה גאה בה.

"ודאי, האוצר רצה שאני אתן הלוואות מוניטריות; רק אחר כך אמרו איזה מזל שלא הסכמת לבקשתנו, אחרת כולנו היינו יושבים בכלא. כשהבנקים אמרו שהם לא יכולים להמשיך לווסת, ובנק ישראל לא היה מוכן לתת להם הלוואות מוניטריות, הם חיפשו הלוואות בחו"ל. רק אז הבינו שצריך להפסיק את הוויסות".

- במבט לאחור, מה היית משנה בהתנהלות שלך?

"יכול להיות שהייתי צריך ללחוץ יותר על המפקחת על הבנקים שתהיה תוכנית קונקרטית, שכן מהם לא קיבלתי שום תוכנית להפסיק את הוויסות. מערכת הבנקים הייתה מאוד ריכוזית, והיה חשש שאם יפרוץ משבר בבנקים המשק כולו ייפגע. גם כיום זה כך. מבחינה זו אני מצדיק את הנגיד לשעבר סטנלי פישר, שאמר שצריך לשמור על יציבות הבנקים בכל מחיר. לא תמיד זה מוצדק, כי כולנו משלמים את המחיר. למשל, כשהריבית מאוד נמוכה, מי משלם את המחיר? הפנסיונרים ומי שמפקיד כסף בבנקים".

- מה, לדעתך, הייתה ההשפעה ארוכת הטווח של המשבר?

"למדנו הרבה מאוד ממשבר המניות. בעקבות הפסקת הוויסות היה אפשר לעשות את תוכנית הייצוב שהצילה את המשק. כל ההצלחות של כל הנגידים כולם, כולל פישר ודוד קליין, נבעו מתוכנית הייצוב. דבר נוסף הוא שהוציאו את הבנקים משוק ההון במידה רבה. לוועדת בכר (שהמליצה על כך, ממש כמו ועדת בייסקי לפניה, רק שהמלצותיה יושמו. צ' ק') היו הרבה החלטות לא נכונות, אבל בסך-הכול היא הוציאה את הבנקים מהמערכת הזאת, ועל זה צריך לברך. שינוי נוסף הוא שהבנקים הפכו למאוד שמרנים; ראינו את זה במשבר של 2008, שאותו עברו בהצלחה; אמנם קצת בעזרת בנק ישראל והורדת הריבית שעזרה לכסות הפסדים של שוק ההון, אבל ישראל היא אחת המערכות הבנקאיות היציבות בעולם".

לעזוב את התפקיד

ועדת בייסקי הטילה על מנדלבאום אחריות אישית והמליצה כי יסיים את תפקידו. "מצאנו כי מוטלת אחריות אישית על ד"ר מנדלבאום כנגיד בנק ישראל למעשים ולמחדלים שפורטו בפרק המתאים בדוח זה. אין אנו מתעלמים מכך כי בעת שד"ר מנדלבאום מונה לתפקידו היה הוויסות בעיצומו והוא מצא מציאות קיימת. ואולם במשך קרוב לשנתיים עמד הנגיד מן הצד, כשלנגד עיניו התרחשויות והתראות המחייבות יוזמה ופעילות נמרצת לחסל את אחת התופעות המטרידות ביותר אשר עיוותו את שוק ההון ואת התפקוד התקין של הבנקים, והפריעו לקיום מדיניות מוניטרית מתוכננת וראויה", נאמר במסקנותיה.

- אתה מתאר את תפקידך במשבר בדרך מסוימת, אך למרות זאת ועדת בייסקי הטילה עליך אחריות ואילצה אותך לעזוב את תפקידך.

"הייתי בסיום התפקיד, ולכן לא התנגדתי לוועדה, אבל הודעתי שאני לא מקבל את המסקנות שלה. הסיבה המרכזית לכך היא שמצד אחד זאת ועדה משפטית, אבל היו כל מיני עדויות של אנשים שהיו להם כל הסיבות להעיד, כי הם היו מעורבים בעניין, ולא נתנו לעשות חקירה נגדית. זה לא תקין". בהקשר הזה יש לציין כי בראיון שנתן מנדלבאום לגלובס לפני כעשר שנים הוא מתח ביקורת הרבה יותר חריפה על הוועדה. "אני לא חושב שהייתה חקירת אמת. כאיש מקצוע, אני יכול לומר שמסמכים שהוועדה הביאה כאסמכתא לא היו קיימים. היא הציגה טיוטה שלא נשלחה. כתבה שהיא נשלחה והייתה על השולחן שלנו. לא דובים ולא יער. דבר כזה אולי לא היה משנה את התוצאות של הוועדה, אבל אני לא חושב שבדקו פה את האמת", הוא אמר בזמנו.

- נפגעת?

"הוועדה אישרה שהתרעתי מפני המשבר, ובכל אופן החליטו שאני צריך לעזוב. רציתי לעזוב עוד לפני כן, אבל ביקשו שאשאר כדי להסדיר את העניינים. לכן לא הייתי פגוע ממסקנות הוועדה. ועדיין, לדעתי הוועדה לא תרמה להבנת האמת על מה שבאמת הוביל למשבר".

- מי לדעתך עומד בראש האחראים למשבר?

"בראש האחריות למשבר אלה הבנקים, אבל גם הרשות לניירות ערך היו צריכים לפקח על העניין".

- ומה לגבי המפקחת על הבנקים?

"משום שהיא הייתה חדשה בתפקידה לא הייתה המלצה שתעזוב, אף שאני הגעתי לתפקיד הנגיד אחריה. לא חושב שיש מקום עוד להתווכח על זה".

- אתה רואה הקבלה בין משבר המניות ובין משבר הדיור בישראל, מבחינת הציפייה לתפנית חדה?

"יש הקבלה, לדעתי. אצלנו תמיד מתעוררים מאוחר; אני חושב שהמדיניות הכלכלית בישראל מאוד מאמינה בתורת המשברים. כל עוד אין משבר לא עושים כלום. אבל אני חושב שצריך להביא לכך שנבין שיש תרופות מונעות ולא רק תרופות מרפאות, וזה צריך להיות מיושם בהרבה שטחים במדיניות הכלכלית, כמו שער החליפין של המטבע או הדיור.

"אין אצלנו בארץ פורום כלכלי רציני שיושב בצורה שקופה וגלויה ודן בבעיות מרכזיות. לא היה דיון מרכזי כזה על נושא ויסות מניות הבנקים אף שכולם היו מודעים לבעיה, ולא היה דיון מרכזי רציני על בעיית הדיור. במבט לאחור, נראה שלא היה פתרון למשבר המניות אלא פיצוץ העניין, אבל לדיור יש פתרון וגם לשער החליפין; לא צריך לשבת ולחכות לעוד משבר שיבוא".

30 שנה למשבר המניות

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע