גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטראומה שלי

כל דור ומלחמתו. הם עם יום כיפור, אני עם האינתיפאדה הראשונה

א. המילים האלה נכתבות תחת ההשפעה הכבדה שהותירו בי הגיליונות המיוחדים שהוציאו העיתונים כולם לרגל 40 שנה למלחמת יום הכיפורים. חוויה לא קלה. כל המילים הקשות יצאו שוב בהורה סוערת, או אולי נכון יותר במחול המוות - ההלם, השכול, התופת, המחדל, הטראומה, החורבן, הכשל, הפצע, ואם פספסתי כמה, ואין ספק שפספסתי, יסלח לי האל תזאורוס.

אני רוצה להיות זהיר ועדין פה, לא לפגוע באף אחד, אבל אחרי שקראתי וקראתי ומחיתי דמעה ועוד אחת נותרתי בעיקר מבולבל ואפילו, אודה, טיפה כועס. כי תגידו, אחרי שהופתענו וכל זה, אחרי שקרסה הקונספציה ואחרי שהופרה קדושת היום כמו גם קדושת הגנרלים - לא ניצחנו במלחמה הזו? לא היכינו בהם שוק על ירך, גם בדרום וגם בצפון? נכון, המחיר היה כבד, כבד לאללה, נכון, גולדה ודיין וכל זה, אבל בסוף קרענו אותם, לא?

אחרי שהתעשתנו באבי-אביהם נכנסנו, גם שטחים כבשנו והכול - את דמשק שמנו בטווח התותחים שלנו ולא היינו נורא רחוקים מקהיר. לא ככה? אני לא מצביא או היסטוריון צבאי, אבל לפי כל מדד שאני יכול לחשוב עליו - מלבד מדד הגיליון המיוחד - יצאנו כשידנו על העליונה, ועוד איך. ותעיד העובדה הפשוטה והחותכת שאנחנו עדיין פה, מדברים על זה.

אבל איכשהו הפרט הזה, השולי, די הוצנע. כאילו עורכי העיתונים ומהדורות החדשות, כמו גם אלה שכותבים ומשדרים בהם, התעלמו מהעובדה הזו, כאילו הם קצת מתביישים בזה. מעטים מהם טרחו לציין את העובדה הזו, והרוח השלטת שנשבה מהתקשורת הייתה של הפסד נוראי, אולי אפילו תבוסה. אני מבין את הקטע ואת החשיבות של לזכור את הדברים הקשים והלא נעימים, לחקור את הדורש חקירה, כמו גם את הנטייה הבלתי נשלטת לחטט שוב ושוב בפצע. הכול בסדר. ובכל זאת: ניצחנו. וטוב שכך.

ב. אני מתאר לעצמי שזה בעיקר עניין דורי. הדור הוותיק, הנוכחי והבכיר של העיתונאים, השדרנים, העורכים והמובילים בתקשורת היו במלחמה הזו, לחמו בה ו/או סיקרו אותה בזמן אמת, רובם כחפ"שים שחוו את מוראות הקרב, ואת כאבם וכעסם הם מוציאים, וזה בסדר גמור כמובן - יותר מבסדר (ובכל מקרה מי אני שאתן ציונים). אבל אני, כשאני קורא את זה קשה לי להתחמק מעניין פשוט אחד: זו לא הטראומה שלי, מצטער.

אין לי שום זיכרון מהמלחמה, גם לא מגולדה, וכל מה שהם מתארים בצבעים כה חדים פשוט לא כל-כך מדבר אליי. אני מבין מה הם אומרים ואפילו מצליח לחוות איתם את הפחד, את האובדן ואת הזעם - אבל כשהם מתארים את מלחמת יום הכיפורים כקו השבר של החברה הישראלית אני פשוט לא יכול להסכים איתם.

זה קו השבר שלהם, לא שלי. כשהם מתארים חברה הסוגדת לאנשי הצבא שלה וחיה במין טרוף מערכות ותסביך גדלות מטורלל (ניצחנו מלחמה אחת מפוארת = אנחנו בלתי מנוצחים) אני פשוט לא מצליח להזדהות, ואפילו קצת שמח שזה כבר לא קיים. המדינה שהם מתארים, די בסדר מבחינתי שהיא עברה מן העולם. לא שמה שבא אחר כך טוב בהרבה.

מובן שאי-אפשר לעשות את זה באמת, אבל כשאני מנסה להשוות בין הטראומות שלהם ושלי (לא שלי אישית, של בני הדור שלי; נולדתי ב-1970) - שלי נראית לי רצינית יותר, במחילה. אני מקבל עליי מראש את הקביעה שזה גם להפך, כמו גם את האמת הנצחית שהטראומה שלי תיראה לבני הדור שלפניי (מלחמת לבנון הראשונה) כמו מין משחק ילדים, ולאלה של הדור שאחריי כמו טיול בפארק. ככה זה פער הדורות - כל צעיר חושב שהגדולים לא מבינים אותו וכל מבוגר סבור שהולך ופוחת הדור.

אני מדבר כמובן על האינתיפאדה הראשונה. היו בה כמה מהמאפיינים של המחדל של 1973: שחצנות בלתי נסבלת של הדרג המדיני והצבאי, חוסר אמון במנהיגות, חוסר הבנה מוחלט של הצד שכנגד וכל זה. אלה הרי הדברים שחוזרים על עצמם בכל מלחמה ובכל עימות: תמיד יש הפתעה, תמיד יש כשל, תמיד יש מחדל ותמיד הדברים לא הולכים לפי התכנון (שלא קיים) - האין ההפתעה בת לוויה תמידית גם לאירועים הכי פחות מפתיעים בחיים? האין האכזבה מהמנהיגים, כמו גם הפער הלא ברור בין הציפיות ובין המציאות, עומדים תמיד בצל ומחכים להתגלות (האכזבה, נדמה, היא הרגש הבולט ביותר שלנו)? והאין זו דרכה של כל קונספציה להתרסק? האין זו דרכם של גנרלים להתכתש תמיד על כבוד ועל קרדיט ולהטיל את הכישלון כמה שיותר רחוק מהם?

ובכל זאת - יש הבדלים מהותיים בין טראומת 73' לטראומת 87'. בראשונה היינו עם הגב לקיר, בסכנת השמדה, נלחמים על חיינו. אבל בשנייה לא אנחנו היינו אלה עם הגב לקיר, אנחנו היינו החזקים, המצוידים, לא על חיינו נלחמנו. מול ילדים עמדנו. לא דוד היינו. הצדק לא היה לגמרי בצד שלנו, וכל מה שסיפרו לנו על עצמנו שוב הוכח כלא נכון. ובעיקר - ניצחון לא היה שם, אף שהרובה הביס בסוף את האבן, כי ככה זה בטבע.

אשר לי, ג'ובניק הייתי. כדור לא יריתי, לא גומי ולא ברזל, לא סיירתי בשום קסבה ואין לי שום סיפור לספר, לשמחתי. אבל אני זוכר טוב מאוד כמה וכמה חברים שמצאו את עצמם יורים על ילדים ונשרטים מזה לכל החיים. זה אולי לא גבעת התחמושת או החווה הסינית אבל זו טראומה. ולא קטנה בכלל.

ג. בחישוב פשוט ואכזרי, אלה שמובילים כיום את התקשורת והיו חיילים ביום כיפור יפרשו להם עוד מעט לחופים המוזהבים של הפנסיה. יכול להיות שגיליונות ה"40 שנה ליום הכיפורים" היו המכה האחרונה בזנבו של לווייתן הזיכרון הספציפי. מה יבוא אחריו? הדור של לבנון הראשונה העדיף, כך נדמה, לנתב את תסכולו ואת זעמו אל האמנות - ביטוייה החריפים ביותר של מלחמת לבנון הובעו בקולנוע. אשר לדור שלי, דור האינתיפאדה הראשונה, עוד מוקדם לומר. לאט-לאט אנחנו הולכים ותופסים את מקומנו בשורות הראשונות, ההולכות ומידלדלות. מעניין יהיה לקרוא את הגיליונות המיוחדים בדצמבר 2017, 30 שנים לאינתיפאדה הראשונה, אם בכלל עוד יהיה קיים הקונספט הזה. איך ניזכר בה?

אגב, אותו הדבר בדיוק תופס לא רק בתקשורת, גם בצבא מתחלף הדור. הרמטכ"ל, בני גנץ, היה תלמיד כיתה ט' במלחמה ההיא, אלופי המטכ"ל חבשו אז את ספסלי בית הספר היסודי והמח"טים היו תינוקות. אני לא מדבר בשמם, זה ברור, אבל נדמה לי שגם הם, כמוני, קראו את מוספי החג והתקשו להזדהות.

ובאשר לדורות הבאים בתור, עליהם אני בכלל לא מרחם: מלחמת המפרץ, האינתיפאדה השנייה, הפיגועים, ההתנתקות, לבנון השנייה, ומי יודע מה צופן לנו העתיד. אח, דבר אחד בטוח: לא הולך להיות פה משעמם גם בעתיד הבינוני והרחוק. ובכל מקרה, הנקודה היא שכל העניין פה הוא הנרטיב. כל אחד חי רק את חייו שלו, וכל אחד כותב לעצמו רק את הסיפור שלו. הסיפורים של האחרים - כואב, אבל חייבים להתמודד עם זה - נשארים בדיוק כאלה: סיפורים.

ד. אבל כשאני מנסה לחדור עמוק יותר אל הטראומות הכלליות שלי, כבן דורי, במקום גבוה מאוד עומדים 3 ילדים. אורון ירדן, שהיה צעיר ממני בשנתיים, נחטף ונרצח ב-1980 - זו הייתה הפעם הראשונה שדבר כזה קרה בישראל. הייתי בן 10. שנתיים אחר כך נחטפה ונרצחה נאווה אלימלך, שהייתה צעירה ממנה בשנה. בשנה שאחר כך נחטף ונרצח דני כץ, שהיה מבוגר ממני בשנה או בשנתיים. פרשות איומות ונוראות, צלקות שלא יגלידו. אלה הדברים שנחרתו בי עמוק הרבה יותר מכל מלחמה, מבצע או התקוממות.

ואולי גם מזה אפשר לגזור איזה לקח: מין הפרטה של הטראומה, מהלאומי אל הפרטי, מהחייל אל הילד, מהמנהיג אל הסוטה. מהקריסה הרועמת (אך המתבקשת) של הקונספציות הגדולות אל ההתמודדות הבלתי אפשרית מול הרוע האנושי.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין