גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנתיים לוועדת זליכה: כיצד היא השפיעה על שוק הרכב?

בסוף החודש שעבר מלאו שנתיים ל"ועדת זליכה", שמינה שר התחבורה במטרה לזהות כשלים תחרותיים בשוק הרכב ולשפר את התחרותיות בו ■ מה המרחק בין תיאוריה למציאות?

בסוף החודש שעבר מלאו שנתיים ל"ועדת זליכה", שמינה שר התחבורה ישראל כ"ץ במטרה לזהות כשלים תחרותיים בשוק הרכב ולשפר את התחרותיות בו. הוועדה גיבשה מסמך ובו עשרות המלצות במגוון רחב של תחומים - החל בזיכיונות יבוא הרכב וכלה בחלפים ובמוסכים. מיד לאחר הצגתו מונה צוות בין-משרדי לבחינת היישום המיידי של המסקנות, וזה הגיש את מסקנותיו באפריל 2012.

עוד בטרם הספיק להתייבש הדיו על המלצות הצוות, מיהר שר התחבורה לוועדת הכלכלה והודיע כי "משרד התחבורה יפעל ליישם את כל מסקנות הוועדה הציבורית להגברת התחרותיות בענף הרכב והציבור כולו ירוויח מכך". עוד נמסר כי "שר התחבורה אימץ את כל המלצות זליכה למעט שתיים, על פיצול מותגים, שמגבילה יבואן ישיר מלהחזיק כמה מותגים, והמלצה נוספת בנושא מחירי כלי רכב שמגבילה את הפער בין המחיר ללקוחות פרטיים לבין המחיר לציי רכב". השר הוסיף כי "חלק מההמלצות כבר מיושמות הלכה למעשה וחלקן כבר נמצא היום בתהליך יישום".

שנתיים הן ללא ספק פרק זמן מכובד ליישום רפורמות ממשלתיות, גם אם מביאים בחשבון שבאמצע הייתה תקופת בחירות. לפיכך יצאנו לשטח כדי לבדוק מה הניבו המלצות אותה רפורמה היסטורית. חלק מההמלצות של אותו דוח זליכה מצאו את דרכן ל"חוק שירותי הרכב החדש", שמשרד התחבורה מנסה להעביר כיום בוועדת הכלכלה, אבל המלצות אחרות של הדוח יושמו כבר בשטח בשיטת "נסה וטעה". מתברר שהדגש הוא על "טעה".

פיצול זיכיונות יבוא רכב וניתוק בעלויות צולבות בין חברות הליסינג ליבואנים

"המלצות הדגל" של דוח ועדת זליכה המקורי כללו קריאה להתערבות אקטיבית של הרגולטור במבנה זיכיונות היבוא ושינוי ערוצי השיווק המוסדיים של שוק הרכב הישראלי בשל "ריכוזיות יתר בתחום היבוא ושיתוף פעולה של היבואנים עם חברות הליסינג על חשבונו של הלקוח הפרטי". אלא שנראה כי רשות ההגבלים העסקיים, הגוף המשפטי האחראי מבחינת המדינה על קביעות בנושא ריכוזיות, קרטלים ומונופולים, מסרבת לרקוד על פי חלילם של זליכה ושל שר התחבורה.

רשות ההגבלים הציגה היום את עמדתה בנושא התחרותיות בשוק הרכב (ראו בנפרד). עד היום היא שמרה על עמימות תקשורתית מכוונת בסוגיה, אבל בשטח החלטותיה - המבוססות על שיקולי תחרות ושיקולים משפטיים מקצועיים - לימדו כבר מזמן על הכיוון.

בשנתיים האחרונות הובאו אל שולחנה של רשות ההגבלים שלל מיזוגים ורכישות בענף: מיזוג חברת הליסינג פסיפיק לתוך קבוצת קרסו, מכירת זיכיון המשאיות של איווקו לקבוצת סמל"ת של מיכאל לוי, מכירת זיכיון משאיות מאן לקבוצת מכשירי תנועה ובאחרונה גם מכירת זיכיון "סובארו" למיכאל לוי.

בכל המקרים הללו פעל משרד התחבורה באופן אקטיבי מול רשות ההגבלים כדי למנוע את המיזוגים, ובמקרה של סובארו אף הודיע השר על כך רשמית במסגרת מסיבת עיתונאים. בפועל, כל המיזוגים הללו אושרו על בסיס שיקולים ענייניים ומשפטיים כמו נתחי שוק, סיכונים לפגיעה בתחרות וכדומה, ותוך התעלמות מההתנגדות העקרונית של משרד התחבורה ברוח ועדת זליכה.

בימים האחרונים ממש אישרה רשות ההגבלים העסקיים את מתווה המיזוג של חברת הליסינג איוויס - אחת השחקניות הדומיננטיות בשוק הליסינג - לתוך קבוצת יבוא הרכב UMI, יבואנית מותגי ג'נרל מוטורס. זהו מהלך של מיזוג בין שתי שחקניות לא קטנות בענפים שלהן, שמחזק את מבנה הבעלויות הצולבות של היבואנים וחברות הליסינג בשוק. המהלך היה אמנם צפוי ומתבקש ולא מפתיע אבל בעיתוי הנוכחי אישורו מוסיף עוד שריטה ליוקרתו של משרד התחבורה.

המהלכים בפועל מסבירים מדוע מתאמץ כיום משרד התחבורה ליצור "מסלול עוקף ממונה" במסגרת אותו "חוק רישוי הרכב". המסלול הזה, אם יתקבל, יאפשר לשר התחבורה לשלול זיכיונות ייבוא רכב ולשלב "שיקולי תחרות" במתן זיכיונות כאלה "כפי שיקבע השר" ותוך מה שמכונה "התייעצות עם הממונה על ההגבלים", שעדיין תותיר את ההכרעה הסופית בידי השר ולא בידי הרשות.

מכירת רכב ליסינג עם אפס קילומטרים כחדש

הרעיון שהמליצה עליו ועדת זליכה היה לאפשר לחברות הליסינג למכור ללקוחות פרטיים רכב חדש שרכשו מהיבואנים ולרשום את "היד הראשונה" ישירות על שם הלקוח. כלומר, לנצל את ההנחות שמקבלות חברות הליסינג מהיבואנים כדי להוריד את מחירי הרכב לצרכן. התקנה הזאת יושמה בתחילת הקיץ ולקראת כינונה מסרו בכירים במשרד התחבורה שהיא "מוסיפה עוד מרכיב תחרותי נוסף ופותחת ערוץ שיווק מקביל לאולמות התצוגה של יבואני הרכב".

אלא שכמו המלצות רבות נוספות מדוח זליכה המקורי, גם ההמלצה הזאת סבלה מחוסר היכרות מספיקה עם השוק. ההצעה לא הביאה בחשבון את התלות של חברות הליסינג בהנחות היבואנים, הותירה את הרישום ואת הפיקוח על רישום רכבי הציים בידי היבואנים והטילה את המשימה של הוזלת המשפחתיות על חברות הליסינג, שיהיו הנפגעות העיקריות אם המחירים יירדו ובעקבותיהם יירדו מחירי מחירי המשומשות.

באופן לא מפתיע, בדיקת השטח שקיימנו בימים האחרונים גילתה שכארבעה חודשים לאחר כניסת התקנה לתוקף מספר כלי הרכב הנמכרים בשוק הליסינג עם "אפס קילומטרים יד ראשונה פרטית על שם הלקוח" שואף לאפס. אפשר אמנם לקנות כלי רכב מוזלים "מהניילונים" מחברות הליסינג, אבל למעט מקרים מיוחדים, "היד הראשונה" עדיין נרשמת על שם חברת הליסינג.

שקיפות אטומה בחלפים

עוד המלצה של ועדת זליכה, שיושמה לפני כמה חודשים, הייתה ליצור שקיפות בשוק החלפים באמצעות חיוב כל יבואני וסחרי החלפים לפרסם מחירון מקוון של החלפים שהם משווקים. התקנה הזאת נכנסה לתוקף בתחילת הקיץ והשפעתה על השוק עד כה אפסית. חלק גדול מיבואני החלפים העצמאיים התעלמו ממנה כליל ולא טרחו לפרסם מחירונים כאלה.

אבל גם יבואני הרכב ה"מסודרים" לא ממש מקלים על הלקוח. היבואנים אמנם מפרסמים "קטלוגים" שלקוח מהשורה כמעט שלא יכול למצוא בהם את ידיו ואת רגליו גם אם ימצא מוסכניק שיפעל בניגוד לאינטרסים שלו וימסור לו את ההגדרה והסימול המדויק של החלפים שהוא זקוק להם. בקיצור, מה שנראה טוב על הנייר לא בהכרח פועל בשטח, במיוחד כשלמשרד הממונה אין משאבי אכיפה.

ייבוא מקביל ואישי

ניסיונות משרד התחבורה להמריץ את היבוא המקביל והאישי החלו עוד הרבה לפני כינון ועדת זליכה, ולמעשה זו הייתה אחת המוטיבציות המרכזיות של משרד התחבורה בהקמת ועדת זליכה. אבל גם לאחר שאותה ועדה "סיפקה א הסחורה" ונתנה לגיטימציה לכל השאיפות של משרד התחבורה בנושא, הבדיקה בשטח מגלה שהתוצאות רחוקות מאוד מהמוצהר. בחודשים ינואר-ספטמבר יובאו רק 928 כלי רכב (כולל אופנועים ורכבי אספנות) ביבוא אישי, שיא שלילי חדש בחמש השנים האחרונות.

"חוק שירותי הרכב" המתוכנן אמנם ירחיב את גבולות היבוא האישי ליבוא מסחרי של מכוניות משומשות (במסגרת תקנות "יבואן זעיר"), אבל ספק אם זה יסיר את המכשולים הבסיסיים החוסמים את היבוא האישי ב-2013, דהיינו תחרות מחירים עזה מול יבואני רכבי היוקרה הסדירים, הידוק חגורת הפיקוח של המכס וחוסר הכדאיות ביבוא כלי רכב עממיים.

ואילו היבואן המקביל הראשון, של פורד, שפועל בשוק כבר כמה חודשים, עדיין לא הצליח להותיר חותם משמעותי על השוק, ככל הנראה בשל פערי מחירים שוליים למדי (בסביבות 8%-12%) ממחירי היבואן הרשמי.

בשורה התחתונה המצב בשטח ממחיש עד כמה גדול המרחק בין תיאוריה למציאות. כל עוד מגבשים המלצות אקדמיות ומתעלמים מהגורם המעוות המרכזי בשוק - המיסוי הכבד על רכב - הרגולטור ימשיך להיות כמו קפטן של מכלית ענק דולפת נפט, שאוחז בידו מסננת ומצהיר על כוונתו לנקות את הים.

מכוניות

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"