גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המזון לחיות מחמד מגלגל 400 מיליון שקל בשנה

שוק המזון לבעלי חיים מגלגל מאות מיליונים, אבל רובו נמצא מחוץ לרשתות השיווק הגדולות ■ מוצרי הפרימיום מככבים, למרות שהצרכנים לא תמיד מבינים את מהות והרכב המוצר, והקרב האמיתי על השוק מתנהל בין החנויות המתמחות

"בשנות ה-80 היה רק בונזו ודוגלי, והכלבים היו מאושרים. אני זוכר היטב את השנים הללו, ואני לא זוכר שום בעיה, הכול היה בסדר. הם אפילו היו שמחים ומאושרים יותר". את הדברים הללו אומר ל"גלובס" בעל אחת מהרשתות המתמחות במזון לכלבים.

מאז שנות ה-80, עברו הרבה מים בנהר, ושוק המזון לבעלי חיים עבר מהפכה של ממש. על-פי הערכות, בכל שנה מוציאים הצרכנים בישראל כ-360-400 מיליון שקל על מזון לבעלי חיים והקרב על פרוסת העוגה מתנהל הן בין הקמעונאים והן בין היבואנים והיצרנים.

בניגוד לתחום המזון, בכל הקשור במזון לבעלי החיים, רשתות השיווק מחזיקות יחד בנתח שוק כספי של כ-20%. עיקר המכר (80%) מתבצע בחנויות וברשתות מתמחות. לפי נילסן, בשנת 2012 הסתכמו המכירות ברשתות השיווק ב-70.6 מיליון שקל בלבד. אז איך זה שרשתות השיווק שמחפשות כל הזמן מנועי צמיחה להגדלת המכירות, נותרו השחקן הקטן והפחות משמעותי?

את הסיבה המרכזית לכך ניתן למצוא בעובדה שרשתות השיווק מוכרות את המותגים הבסיסיים ביותר, ומטבע הדברים הזולים יותר, בזמן שמותגי הפרימיום או סופר פרימיום נמכרים בחנויות המתמחות בלבד, כתכתיב של החברות היצרניות.

חברות המזון ומוצרי הצריכה הגדולות בעולם, זיהו זה מכבר את הפוטנציאל הגלום בשוק המזון לבעלי החיים. מדובר בשוק שבמונחים עולמיים מגלגל מיליארדים רבים, ונחשב ליציב ורווחי. על הפוטנציאל הזה תעיד הרכישה שביצעה נסטלה העולמית בשנת 2002, שהשקיעה 11.5 מיליארד דולר ברכישת חברת פורינה, בעלת המותג פרו-פלאן - אחד ממותגי הפרימיום המובילים. נסטלה, שהחזיקה במותגים זולים יותר, חיפשה מותג "שובר שוויון" בקרב מול הענקית פרוקטר אנד גמבל (P&G) המחזיקה במותג הפרימיום המוביל יוקנובה, וגם מול חברת קולגייט פלמוליב בעלת רויאל-קנין, המחזיקה במותג הפרימיום סיינס-פלאן.

מזון פרימיום בחנויות מתמחות

החדירה המואצת של החברות הבינלאומיות הגדולות לשוק, הביאה גם לשינויים - לא רק ברמת המוצרים, אלא גם בטקטיקה השיווקית שהתוצר שלה הוא, בין היתר, ההחלטה לא להכניס את מותגי הפרימיום לרשתות השיווק.

לדברי איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, הרשת דווקא מעוניינת למכור את המותגים היקרים אך "היבואנים לא מכניסים את המותגים האלה לרשתות השיווק וכך מבחינתם הם שומרים על המחיר. ברור שברגע שהם ייכנסו לרשתות, תהיה להם תחרות יותר קשה, ויהיה להם קשה לשמור על המחיר שבו נמכרים היום המוצרים. מאוד רצינו להכניס את מזון הפרימיום וכיום יש לנו מזון טוב, איכותי, ובמחיר הוגן, אבל אין לנו את מוצרי הפרימיום".

טל כרמי, מייסד שותף בחברת טל-גל, המשווקת את מוצרי חברת פורינה של נסטלה לחנויות המתמחות אומר, כי ההחלטה לא להכניס את מזון הפרימיום לרשתות היא הנחיה של החברה הבינלאומית. לדבריו, "מדובר במזון מקצועי שצריך מישהו שידריך ויתאים את המזון לבעל החיים. מזון מקצועי הוא גם יקר, מעל 300 שקלים לאריזה. למה שמישהו יקנה מזון במחיר הזה ברשת? צריך להסביר. נכון שאנחנו לא רוצים למכור לרשתות, אבל גם הן בתמורה לא רוצות לתת את מה שאנחנו דורשים ולא רוצות לתת מגוון ומדף. המותג יוקנובה לבדו כולל 14 סוגי מזון במשקלים שונים, והמקום שלו הוא בחנויות מתמחות, בדיוק כמו שמזון רפואי לבעלי חיים נמכר רק במרפאות".

וטרינר פעיל בתחום אומר ל"גלובס", כי ההבנה המקצועית של רשתות השיווק בתחום נמוכה. לדבריו, "התחום מאוד לא מפותח ברשתות השיווק בישראל, בהשוואה למה שקורה בעולם. הן נותרו שנים אחורה. הן למשל משווקות אריזה ב-12 ק"ג, שהאדם הממוצע לא יכול לסחוב אותה. הרשתות המתמחות הפרטיות עושות שליחויות".

לדבריו, "ברור שאת רשת השיווק מעניין יותר המחיר שבו היא קונה את הבמבה מאשר המחיר שבו אסם מוכרת לה את הדוגלי. אותו דבר גם לגבי בונזו של חברת מעברות. כולם קושרים מוצר למוצר, ובסוף היום הרשתות מודדות כסף".

עודד אילון, יבואן ובעל הרשתות אניפט ופט פוינט, מתנגד אף הוא למכירה לרשתות השיווק. "בחיים אני לא אמכור לרשתות השיווק, גם אם יבואו אליי עם צ'ק של מיליון שקל. אין להם את הכלים ואת היכולת להסביר את המוצר. למה אי- אפשר למכור בושם שאנל ברמי לוי? זה אותו הדבר".

המותגים הפרטיים פורחים

תהליכי המיתוג והשיווק והאסטרטגי שהביאו לייצור של מותגים יקרים, הביאו במקביל להתפתחותה של תעשיית מותגים שלמה, כשברוב המקרים מדובר במוצרים מיובאים. לדברי אורי ברנע מבעלי הרשת ZOOLU, "בשנים האחרונות הייתה נדידה מאסיבית מהמותגים הגדולים למותגים קטנים ולמותגים שפורחים. למותג יש את העלויות שלו, וצריך להניע מטה של 100 איש כדי לספק את הסחורה, בזמן שאפשר לספק מותגים מתחרים ואפילו טובים יותר במחירים נמוכים יותר".

בשוק משווקים היום לא פחות מ-30 מותגים שונים והבלבול רב. לדברי אילון, "התחרות מטורפת, כי יש הרבה מותגים וכל אחד צועק 'אני הכי טוב'. יש אתרים שמדרגים את המוצרים והלקוחות מסתכלים כל הזמן על המותגים ובודקים מחירים כי הם רוצים תמורה טובה לכסף".

לדברי וטרינר המבקש להישאר בעילום שם, "לצרכן אין מושג מה הוא קונה. כך למשל הוא יכול לקרוא למוצר שהוא עשוי מבשר טרי, או בשר עוף, והדבר שובה את עיניו, למרות שבפועל מדובר במוצר יבש ואין לזה שום משמעות. דבר נוסף שהצרכן רץ אחריו בעיניים עצומות הוא אחוזי השומן. הצרכנים מחפשים יותר אחוזי חלבון למרות שאם מדובר בחלבון ממקור איכותי, לא צריך אחוזי חלבון גבוהים. עודף חלבונים לכלב בריא פוגע בו. כמו בכל תחום בחיים שלא מבינים בו, מוליכים את האנשים שולל".

שוק מפוזר

בניגוד לשוק רשתות השיווק שנחשב לשוק מאורגן, שוק המזון לבעלי החיים מפוזר במיוחד, אפילו בחנויות המתמחות. בשוק פועלות אמנם לא פחות מ-10 רשתות אך כל אחת מהרשתות מונה מספר בודד של סניפים והגדולות בהן מונות כ-7 סניפים בלבד כל אחת.

לפני כחודשיים עזבו 4 זכיינים שהפעילו יחד 7 סניפים של רשת PET BUY את הרשת והקימו את רשת זולו שמציעה לזכיינים מודל פעולה אחר, דהיינו שותפות בתנאי המסחר, בשיווק ובמיתוג אך הפרדה מוחלטת בפעילות העסקית של כל אחד מהזכיינים, כשהיא עצמאית לחלוטין. ברנע, שהפעיל קודם לכן שתי חנויות של רשת פט ביי, אומר, כי העזיבה היא על רקע חובות שצברו הזכיינים וחוסר היענות לעזרה מצד הרשת. לדבריו, "דמי הזיכיון היו 5% מהמחזור. היינו אמורים לעמוד בכל המבצעים שהרשת הכתיבה וגרמו לנו להפסדים של מאות אלפי שקלים ואפילו מיליונים. במהלך הדרך פט ביי ייבאה את מוצר המזון 'נוטרם' בבלעדיות שעליו הייתה לנו רווחיות קצת יותר גבוהה והוא נועד לאפשר לנו כזכיינים להתמודד עם הורדת מחירים של מתחרים, אבל זה לא קרה כי בפועל פט ביי מכרה את המותג גם למתחרים שלנו. היום אנחנו מתנהלים כמו קואופרטיב ועובדים בשיתוף פעולה מלא".

ברנע טוען עוד כי מאז ההחלטה לעזוב את פט ביי ולפתוח רשת מתחרה, פט ביי מקשה עליהם את הפעילות. "הם פותחים סניפים מול הסניפים שלנו, אני עכשיו עומד בחנות שלי ורואה את החנות שלהם נבנה מולי. הם גם מחזיקים בבסיס הנתונים של הלקוחות, ופונים לכל לקוח ולקוח שלנו".

עו"ד אריה נח, המייצג את פט ביי, מסר בתגובה: "מדובר בהפרת הסכם קשה ובוטה של זכיינים אשר נכנסו לשוק באמצעות ודרך הרשת, ובמשך שנים קנו עוד ועוד זיכיונות - דבר שמפריך לחלוטין את טענתם על מצג שווא, בעת החתימה.

"אם אדם רוכש זיכיון ומגלה שהטעו אותו מדוע הוא רץ ומבקש לרכוש עוד זיכיון נוסף מאותו גוף שהטעה אותו? אנו רואים כאן תופעה פסולה של זכיינים שמצטרפים לרשת נהנים ממוניטין שלה מנסים לבסס לעצמם שוק ולקוחות ובשלב מסוים מחליטים כי אין להם רצון לעמוד יותר בתנאי הזיכיון. כשם שהרשת מחויבת לעמוד בתנאי הסכם הזיכיון גם הזכיין מחויב לכך".

מכירות מזון המזון

שוק המזון

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם