גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לנושי חבס הייתה הזדמנות, אבל הם העדיפו מזומן עכשיו"

מחזיקי אג"ח חבס העדיפו את הצעת קרן דואט אבל זו חזרה בה, ועכשיו לאילן גיפמן, מנכ"ל אספן גרופ, שהצעתה נדחתה, יש מה לומר להם

אנחנו לא בוכים על חלב שנשפך, וממשיכים קדימה. היינו ממוקדי מטרה במשך חמישה חודשים, והייתה הזדמנות פז לבעלי האג"ח של חבס לקבל את מיטב כספם, אבל הם העדיפו מזומן עכשיו, מאשר לתת הזדמנות למימוש פוטנציאל עתידי".

כך מסכם אילן גיפמן, מנכ"ל אספן גרופ, את ניסיון החברה שלא צלח להשתלט על חברת חבס השקעות באמצעות הסדר חוב, בהיקף של כ-450 מיליון שקל. זאת לאחר שבשבוע שעבר הודיעה קרן דואט הבריטית, שאת הצעתה העדיפו מחזיקי האג"ח על פני זו של אספן, כי היא נסוגה מהעסקה שהציגה למחזיקים רק לפני כחודש.

בעקבות סיבוב הפרסה של קרן דואט, המחזיקים באג"ח חבס נותרו בשלב זה בידיים ריקות. ההערכות הן כי הם יגישו תביעה נגד הקרן הזרה, במקביל למינוי מפרק וכונס נכסים, שינהלו את התביעה וינסו לאתר משקיע חדש לחברה שקרסה תחת שליטתו של הרצל חבס.

גיפמן מספר כי "אספן ריתקה 100 מיליון שקל לעסקת חבס, מתוך כוונה אמיתית לבצע אותה. ההצעה של דואט מבחינתנו הייתה כמו מחטף. במהלך התקופה גיבשנו שלושה מתווים שונים ונציגות המחזיקים עמדה מאחוריהם. אבל אחת הבעיות במקרים כאלה היא שאת מתווה הסדר החוב צריכה לאשר אסיפת בעלי האג"ח, שם לכל אחד יש דעה, והפיזור מקשה לייצר קונצנזוס. אפשר לראות את זה קורה גם בהסדרים נוספים בשוק".

"לא יכולים להיות בסטנד ביי"

במהלך המו"מ שהתנהל בעבר בין אספן לנציגות מחזיקי האג"ח נסוגה החברה מהצעתה המקורית, ובהמשך הציגה מתווה נוסף, בעקבות ממצאי בדיקת הנאותות שביצעה בחבס. בסופו של דבר, הציעה אספן למחזיקים הזרמת 70 מיליון שקל בתמורה להקצאה של 51% ממניות החברה. את יתרת מניות חבס הציעה אספן להקצות למחזיקי האג"ח, בנוסף להנפקת סדרת אג"ח חדשה בהיקף של כ-70 מיליון שקל (תספורת של מעל 50% על החוב המתואם). גיפמן אומר כי "בדיקת הנאותות הוכיחה את עצמה, והראייה לכך היא שבהמשך חבס מכרה נכסים פחות או יותר במספרים שתאמו את ההערכות שלנו".

ומה עכשיו לאחר שהמהלך של החברה מול חבס לא יצא בסופו של דבר לפועל? "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיות בסטנד ביי כל כך הרבה זמן", אומר גיפמן. "אספן נמצאת היום בשיא פריחתה, עם נכסים בשווי של 1.8 מיליארד שקל, הון עצמי קרוב ל-450 מיליון שקל ומזומנים ושווי מזומנים של כ-220 מיליון שקל. אנחנו מכוונים להמשיך ולהוריד את המינוף ולשפר את האיתנות הפיננסית, ומתחילת השנה מכרנו שבעה נכסים בהיקף של רבע מיליארד שקל.

"במקביל, אנחנו בוחנים כמה עסקאות של מיזוגים ורכישות, בוחנים שיתופי פעולה עם גופים מוסדיים ברכישות ובוחנים רכישת פורטפוליו של מתקנים סולאריים בארץ בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. אנחנו גם שמים דגש על השבחת הנכסים שבידינו, ולא מסתפקים בתשואה שהם מניבים לנו".

לדברי גיפמן, "מנוע הצמיחה של אספן עבר בשנים האחרונות לאירופה, שם אנחנו פועלים בגרמניה, שוויץ והולנד. הפורטפוליו שבנינו בשנים האחרונות מושכר לשוכרי עוגן איכותיים, שמייצרים לנו כל שנה תזרים חופשי, אחרי פירעון קרן וריבית לבנקים בחו"ל, של כ-30 מיליון שקל". "היום", הוא מוסיף, "אנחנו נמצאים כבר ביחס הון למאזן של 25% ורמת המינוף שלנו סייעה לנו לעבור את המשברים הכלכליים".

"אין מקום לחברות קטנות"

גיפמן מציין כי "התקופה הזו מאתגרת, אבל בסך הכל המדינות בהן אנו פועלים הן חזקות וחוזי השכירות שלנו באירופה הן בממוצע עד 2020-2025".

לדבריו, "בעולם של ריביות נמוכות, אנחנו מעוניינים לגדול, אבל לא להגדיל את המינוף. אירופה עדיין לא יצאה מהמשבר, אבל הריביות אפסיות, וחברות חזקות כמו אספן יכולות לממן ולרכוש נכסים ולמצוא עסקאות בתשואות של 7%-7.5% בערים מרכזיות במדינות בהן אנו פועלים".

במחצית השנה הראשונה של 2013 הציגה אספן, הנמצאת בשליטת רוני צארום, צמיחה של 5% בהכנסותיה, ל-61 מיליון שקל ושיפרה את הרווחיות הגולמית והתפעולית. יחד עם הכנסה חד פעמית של כ-14 מיליון שקל ממכירת קרקע באזור פארק אפק בראש העין (עליה עמד נכס שנשרף בו החזיקה), הרווח הנקי שלה במחצית השנה הכפיל עצמו ל-30.5 מיליון שקל.

במקביל לדוחות הודיעה אספן על מדיניות דיבידנד חדשה של עד 50% מהרווח הנקי השנתי ובסכום מקסימלי של 15 מיליון שקל, כל עוד הסכום לא יעלה על 50% מתזרים המזומנים מפעילות שוטפת. "הגדרנו את היעד הבא שלנו", אומר גיפמן, "להצטרף למדד היתר 50, והכיוון הוא לת"א 100, אבל אי אפשר לעשות זאת ביום אחד. הרגולציה מכה בכולם, ולחברות הקטנות זה כואב יותר. תחת הרגולציה, אין מקום לחברות הקטנות ולכן אנחנו רוצים ללכת קדימה ולגדול".

עוד כתבות

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס