גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי גברות וקואליציה אחת

חלון הזדמנויות לישראל, שתעשית ההיי-טק שלה מעניינת את נורבגיה

100 שנים אחרי שאפשרה נורבגיה לנשים להשתתף בבחירות (1913), עומדות שתי נשים למלא את שני התפקידים הבכירים בממשלתה החדשה של ארץ הפיורדים והנפט, העשירה באירופה (תוצר-לאומי לנפש: 100 אלף דולר לשנה).

תוצאות הבחירות שהתקיימו החודש, 9.9.2013, לא הפתיעו: הסקרים צפו שלאחר שתי קדנציות רצופות של ראש הממשלה הצעיר והפופולרי ינס סטולטנברג, עומדת בפעם השנייה בתולדות המדינה אישה, ארנה סולברג (52), להיות ראשת הממשלה.

עם אחוזי אבטלה ואינפלציה אפסיים ועודפים גדולים של הכנסות, המניע העיקרי של הבוחרים היה רצון לשינוי.

סולברג עומדת בראש המפלגה השמרנית, שהגדילה את מספר המנדטים שלה מ-30 ל-48. מפלגת העבודה נשארה אמנם הגדולה בבית (55 מנדטים) אחרי שהפסידה 14% מכוחה, אך גוש הימין-מרכז בראשות סולברג נהנה מרוב של 96 מתוך 169 חברי הפרלמנט.

האישה השנייה בחשיבותה בממשלה החדשה שתוקם עד תחילת אוקטובר, תהיה סיב ינסן (44), מנהיגת מפלגת הקידמה. ינסן, אוהדת ישראל, ביקרה בשדרות בזמן ירי הרקטות מעזה, ותיארה את חוויותיה בשובה לנורבגיה. פעם אף כינתה את החמאס ארגון טרור.

עיתונים רבים באירופה כינו בהגזמה את מפלגת הקידמה כימנית-קיצונית מאחר שהמפלגה התנגדה להגירה הגדולה (בעיקר של מוסלמים) לנורבגיה. אולם ינסן מגדירה את מפלגתה כליברלית-דמוקרטית, מפלגה שהתמתנה בשנים האחרונות והחלה להיערך להשתתפות בשלטון.

ייתכן כי שתי מפלגות נוספות, קטנות בהרבה, ישתתפו בממשלת סולברג: מפלגת העם הנוצרי, שרוב בוחריה באים מערים קטנות בעיקר בדרום-מערב נורבגיה, וחלקם חברים בארגוני ידידות עם ישראל; והמפלגה הליברלית. אם כי יש עדיין ספק אם שתי מפלגות אלה או אחת מהן תצטרף לקואליציה, עקב הסתייגותן משותפות עם מפלגת הקידמה, אך בשיחות ראשונות השבוע הביעו מנהיגיהן רצון להמשיך במגעים.

יצוין, כי גם אם תקום בנורבגיה ממשלת מיעוט בראשות סולברג, לא תהא זאת הפעם הראשונה כי לפי החוקה הנורבגית מתקיימות הבחירות רק אחת ל-4 שנים. כך שכדי להפיל את הממשלה צריכה לקום קואליציה אלטרנטיבית. במקרה כזה, ייאלצו מפלגות האופוזיציה, שלהן סדר-יום שונה לחלוטין, לשבת בממשלה אחת. בנוסף, מפלגות אופוזיציה בנורבגיה נוהגות לעתים לתמוך בממשלת מיעוט מבחוץ.

סביר מאוד שסולברג תצליח לגבש רוב, ולהנהיג מדיניות שונה (תוך שינויים מתונים) מזאת של ממשלת השמאל. כולם מסכימים בנורבגיה, כי במסגרת מדינת הרווחה, שירותי הבריאות והחינוך הממלכתיים חייבים להימשך; נקודות המחלוקת העיקריות בין השמרנים למפלגת העבודה הן בתחומי המיסוי, השקעות בפיתוח תשתיות ובתעשיות חדשות.

נורבגיה היא יצואנית הגז השנייה בגודלה בעולם ואחת מיצרני הנפט הגדולים בעולם, אוצרות טבע שמכניסים למדינה יותר מ-40 מיליארד דולר בשנה. העודפים העצומים שהצטברו מתעשיית האנרגיה נחסכו, על-פי מדיניות הממשלות הקודמות, בקרן מיוחדת המכונה "קרן הפנסיה", הגדולה מסוגה בעולם, שעלתה לשווי של 750 מיליארד דולר (כמיליארד מהם מושקעים בישראל). מטרת הקרן: להבטיח ביטחון כלכלי לדורות הבאים גם כאשר יתייבשו בארות הנפט והגז.

חלון הזדמנויות לישראל

כאן עלולה לצוץ מחלוקת בין שתי "גברות הברזל" הנורבגיות סולברג וינסן. ינסן שואפת להתיר יותר את הרסן ולשחרר סכומים גבוהים יותר לפיתוח תשתיות ולהעלאת רמת השירותים הציבוריים. סולברג כנראה לא תסכים למשוך הרבה כספים מהקרן. מטרותיה העיקריות הן להוריד מסים ולפתח תחומי תעשייה חדשים שיגוונו את המשק הנורבגי ויאפשרו קבלת הכנסות ותעסוקה גם בתום עידן הנפט והגז.

כאן טמון גם חלון הזדמנויות לישראל, שתעשיות ההיי-טק שלה מעניינות את נורבגיה. לאחרונה ביקר בישראל מנכ"ל איגוד חברות הנפט והגז והחברות הקשורות בהן בישראל, במטרה לאתר מוצרים וטכנולוגיות ישראליים שעשויים לעניין את מגזר האנרגיה בנורבגיה.

השקעות נורבגיות נוספות בישראל ורכישות מוצרים מתחומי התקשורת, הטיפול במים, ביוטכנולוגיה ותוכנה, עשויות להקפיץ את היצוא הישראלי לנורבגיה, שמסתכם כיום רק ב-70 מיליון דולר, ויאפשרו שיתופי-פעולה ומיזמים משותפים בין חברות ישראליות לנורבגיות.

בינתיים חייבות שתי הגברות הראשונות של הפוליטיקה הנורבגית להסכים (הן קרובות לכך) על מדיניות משותפת, ולגבש רוב קואליציוני שיכין את נורבגיה לעידן שאחרי הנפט והגז.

הכותב הוא יו"ר לשכת מסחר ישראל-נורבגיה

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים