גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לך פטור, להשכירך

ההטבות למשכירי דיור המסתתרות בסעיף חוק עידוד חברות ■ מדריך ומחשבון - מס על שכר דירה

בשנים האחרונות אנו עדים למחאה ציבורית הולכת וגדלה לאור יוקר המחייה הכללי ובפרט יוקר מחירי הדירות והשכירות למגורים. פתרון אפשרי, לפחות מצד המיסוי, מצוי בהקלות המס שהעניק המחוקק לבנייה להשכרה למגורים. במאמר זה, נסקור בקצרה את הפטורים וההקלות במס שנועדו לעודד ולהגדיל את היצע שוק הדירות להשכרה בישראל ונבחן האם הם אכן הגשימו את ייעודם ועד כמה הייתה להם השפעה על שוק הדיור להשכרה.

א. שוק הדירות להשכרה בישראל

בניגוד למרבית המדינות המפותחות בעולם אפשר לומר כי במדינת ישראל כמעט ולא קיים שוק דירות להשכרה לטווח ארוך וממילא לא קיימת רגולציה המתאימה לשוק כזה. למעשה, שוק ההשכרה למגורים בישראל, במתכונתו הנוכחית, פונה בעיקרו להשכרה לתקופות מוגבלות ולא להשכרה לטווח ארוך. יתר על כן, גם בתקופות הקצרות של ההשכרה, אין לדייר הגנה שדמי השכירות יישארו קבועים וכל חידוש של חוזה שכירות רגיש לתנודות במחירי הנדל"ן, למשל, כל עלייה במחיר שוק הדירות, זמנית וספקולטיבית ככל שתהיה, גוררת עלייה מידית בדמי השכירות כבר במועד חידוש הסכם השכירות. לעומת זאת, ברוב המדינות המערביות, קיים מנגנון המגן על הדייר מפני עליית דמי השכירות במהלך כל התקופה שבה הוא מעוניין להמשיך להתגורר בדירה.

התנודתיות הרגישה של שוק הדיור להשכרה בישראל פוגעת ביציבותו ובהתפתחותו. כך, למשל, המציאות מלמדת כי קרנות פנסיה וחברות ביטוח, המחזיקות בתיק ההשקעות שלהן נכסים משיאי תשואה כגון משרדים ומרכזי קניות, נמנעות מלהיכנס לשוק הדיור להשכרה בישראל.

 

ב. פטורים והקלות במס הכנסה על הכנסה מדמי שכירות למגורים

בעקבות גלי העלייה ממדינות חבר העמים בסוף שנות ה-80 נוצר הכרח למציאת פתרונות להגדלת היצע הדירות למגורים. מלבד בנייה מסיבית של דירות למגורים ופתרונות זמניים אחרים, נחקק גם חוק מס הכנסה (פטור ממס על הכנסה מדירת מגורים) (הוראת שעה), תש"ן 1990, המעניק פטור ממס הכנסה על הכנסה מהשכרת דירה למגורים עד לתקרה מתואמת בסך של 4,680 ש"ח לחודש.

בדברי ההסבר לחוק נקבע כי מטרת החוק היא:

"לעודד בעלי דירות שאינן משמשות למגורי בעליהן להשכיר את הדירות ועל ידי כך לגרום להיצע גדול יותר של דירות מגורים להשכרה ולהקל על שוכרי הדירות"

חלופה נוספת להקלה במס הכנסה על הכנסה מהשכרת דירה למגורים נמצאת בסעיף 122 לפקודת מס הכנסה לפיה, יחיד שהייתה לו בשנת המס הכנסה מדמי שכירות מהשכרת דירה המשמשת למגורים בישראל, יהיה רשאי לשלם עליה מס בשיעור של 10% (ללא ניכוי הוצאות).

פטור והקלה אלו ניתנו כל עוד ההכנסה מדמי השכירות אינה מהווה הכנסה מעסק בידי מקבלה.

אכן, פטורים והקלות אלו נועדו לעודד את הגדלת ההיצע של דירות להשכרה. יחד עם זאת, לא היה בהם כדי לעודד בנייה מאורגנת ומתוכננת להשכרת דירות מגורים במסגרת עסקית. להיפך, בנייה מאורגנת להשכרה הייתה מבטלת את הפטור או ההקלה, לפי העניין, מאחר וההכנסה מדמי שכירות הייתה נחשבת, ככל הנראה, כהכנסה מעסק בידי מקבלה.

ג. חוק לעידוד בניית דירות להשכרה, תשס"ז- 2007, "חוק שטרית".

החוק לעידוד בניית דירות להשכרה, הידוע גם בכינויו "חוק שטרית", נועד לעודד בנייה לטווח ארוך. החוק מעניק הטבות מס באמצעות ניכוי פחת בשיעור של 20% ופטור ממס במכירת הבניין אולם ללא הטבה במס על ההכנסה השוטפת מדמי השכירות. החוק נכשל בעקבות התנאים המחמירים שהציב למבקשים להיכנס לפתחו. התנאים כללו, בין היתר, דרישה להחזקת כל הדירות בבניין לתקופה מינימאלית של 25 שנים, הגבלת שטח הדירה ותנאים נוספים שהפכו את החוק לבלתי רלוונטי.

ד. חוק לעידוד השקעות הון

החקיקה המשמעותית ביותר, לעידוד בנייה למגורים, נחקקה כבר בשנת 1968 בתיקון מס' 5 לחוק עידוד השקעות הון , התשי"ט-1959 ( להלן: "החוק לעידוד השקעות הון" ) על ידי הוספת פרק שביעי 1 לחוק שכותרתו "הטבות במס לגבי בנינים להשכרה".

בדברי ההסבר לחוק נכתב כך :

"קיים קושי בהשגת דירת מגורים בדמי שכירות.. תכליתה של הצעת החוק לאפשר לאנשים החסרים הון התחלתי למימון רכישת דירה להשיג דירה בתנאי שכירות חודשית סבירה בזה יהא כדי לסייע לזוגות צעירים בסידור מגוריהם"

גם בחלוף למעלה מ- 40 שנים נראה כי דברי ההסבר רלוונטיים היום מתמיד. מאז ועד היום נערכו שישה תיקונים בפרק שביעי 1 לחוק עידוד שהאחרון בהם היה תיקון מס' 67 משנת תש"ע.

החוק במתכונתו הנוכחית, מעניק שורת הטבות ליחיד או לחברה הבונים בניין להשכרה שלפחות מחצית משטחו מיועד להשכרה למגורים לתקופה של לפחות 5 שנים. ההטבות שלהן זכאי המשקיע כוללות בין היתר ניכוי פחת בשיעור של 20% לשנה (משמעות ההטבה המזכה בניכוי פחת בשיעור של כ-20% לשנה הינה, כי בשנים הראשונות של הפרויקט לא תהיה חבות מס), שיעור מס של 11% לחברה ו- 20% ליחיד וזאת הן על ההכנסה מדמי השכירות והן על ההכנסה ממכירת הדירות, פטור ממע"מ בהשכרה ובמכירת הדירות ומס בשיעור של 20% על חלוקת דיבידנד מרווחי הבניין המאושר. יודגש, כי ההטבות מוענקות גם להכנסה ממכירת דירות שנמכרו לפני תום התקופה של חמש השנים ובלבד שמחצית משטח הבניין מושכרת למגורים לתקופה של חמש שנים לפחות. באמצעות המכירה המידית של הדירות, שאינן מיועדות להשכרה למגורים, המשקיע יכול להחזיר לעצמו חלק מההון שהושקע בפרויקט מיד עם סיומו.

לכאורה, החוק לעידוד השקעות הון אינו מעניק הטבה אפקטיבית ליחיד, הואיל ויחיד זכאי לפי סעיף 122 לפקודת מס הכנסה לשיעור מס מוטב של 10% על הכנסת דמי השכירות ובמכירת הדירות הוא זכאי לשיעור מס שבח של 20% בלבד ולעיתים אף לפטור מוחלט.

ברם, יש לזכור כי קיים סיכון ממשי שרשויות המס יראו בהכנסות היחיד מדמי השכירות ו/או ממכירת הדירות כהכנסה עסקית לפי סעיף 2(1) לפקודה ולכן ישללו ממנו את ההטבות של שיעור המס המוטב לפי סעיף 122 לפקודה ( 10%) ושיעור המס של 20% על השבח. במקרה כזה, שיעור המס שיחול על היחיד יהיה בהתאם למדרגות המס הקבועות בסעיף 121 לפקודה שמדרגתו הגבוהה עומדת על 45% ועליה יש להוסיף דמי ביטוח לאומי בשיעור של כ-16% עד לגובה תקרת ההכנסה החייבת בתשלום ביטוח לאומי.

סיכום והמלצות

החוק לעידוד השקעות הון במתכונתו הנוכחית הביא לתחילתו של שינוי מגמה בשוק הדירות להשכרה בישראל ומשקיעים בוחנים כיום את האפשרות להיכנס בשעריו. נציין כי חישובים כלכליים מלמדים שהתשואה בפועל מהטבות המס הניתנות בחוק עשויה לשפר את התשואה בהשקעה בבניין להשכרה בשיעור של עד כ-33% לעומת השקעה אלטרנטיבית שאינה זכאית להטבות במס.

תודתנו לשי כהן , עו"ד (רו"ח) על עזרתו בכתיבת המאמר.

עוד כתבות

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

פגיעות נ"ט ישירות ב-3 בתים במטולה, ירי לשדרות ולעוטף

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה, נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי ואחריו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל