גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנה הכסף: כך מנווטות חברות הביטוח את החסכונות שלכם

מדובר בסכום של קרוב ל-40 מיליארד שקל, אותו משקיעות 5 קבוצות הביטוח הגדולות בישראל באפיק החוב העסקי החוץ-בנקאי בארץ ■ במניות משקיעות החברות כ-17% מהתיק שלהן

חמש קבוצות הביטוח הגדולות אוחזות כיום במעל ל-96% משוקי ביטוחי המנהלים וקרנות הפנסיה החדשות, והודות לכך הן למעשה חולשות על ניהול נתח משמעותי מהחיסכון הציבורי לטווח ארוך. מדובר במאות מיליארדי שקלים אותם מנווטים מנהלי ההשקעות של חמש הקבוצות הללו - מגדל, כלל ביטוח, הראל, הפניקס ומנורה מבטחים.

מדי רבעון מפרסמות החברות (כמו גם יתר הגופים המוסדיים שמנהלים את החיסכון הפנסיוני של הציבור) את הרכב תיק ההשקעות שהם מנהלים עבור המבוטחים. פרסום זה מאפשר הצצה לאופן בו כספי הציבור מושקעים כיום, בניסיון לספק לחוסכים לפנסיה תשואה נאותה אי-שם בעתיד הרחוק.

הדיווח האחרון של חברות הביטוח מעודכן לסוף חודש יוני, והנתונים שלהלן משקפים את מסלולי ההשקעות המרכזיים שלהן בתיקי ביטוחי החיים, שמהם ניתן לגזור את תפיסת ההשקעות הכוללת שלהם. אז מה מלמדים הנתונים הללו? המספרים העיקריים של תיקי ההשקעה המייצגים של חמש קבוצות הביטוח הגדולות, לפניכם.

37.5 מיליארד שקל, זהו שווי ההשקעה של חמש הקבוצות באפיק החוב העסקי החוץ-בנקאי בישראל. היקף אדיר זה מהווה כ-25% מסך התיק הכולל של חברות הביטוח הגדולות. למעלה מ-20.7 מיליארד שקל הושקעו על ידי הפוליסות המושקעות בשוקי ההון של הקבוצות באג"ח קונצרניות סחירות בישראל. מדובר בשיעור של כ-13.7% מהתיק הכולל הרלבנטי. ההשקעה השקלית הגדולה ביותר נמצאת בתיקי מגדל, קבוצת הביטוח המובילה בישראל (למעלה מ-8.8 מיליארד שקל). ואולם, מבחינת היקף ההשקעה באפיק זה ביחס לתיק הכולל עולה שלהראל, ואחריה למנורה מבטחים, חשיפה יחסית גדולה יותר לתחום: 16.2% ו-14.7%, בהתאמה.

אצל כלל ביטוח והפניקס, שמשקיעות יותר באופן יחסי במניות ישראליות, החשיפה לאג"ח הקונצרניות הסחירות נמוכה לעומת המתחרות. ואולם, השתיים הללו בולטות מעל ליתר בשיעור החשיפה שלהן לאג"ח קונצרניות לא סחירות, שמהווה כ-6% מהתיק הכולל.

על מנת להשלים את תמונת האשראי העסקי החוץ-בנקאי שמעמידות חברות הביטוח הגדולות בכספי המבוטחים נציין כי 5.1% נוספים מהתיק הכולל, שמהווים כ-7.7 מיליארד שקל, הופנו לאפיק הצומח של מתן הלוואות פרטיות לפירמות.

כשמשקללים את שלושת אפיקי השקעה שמרכיבים את תחום החוב העסקי, מגלים כי חברת הביטוח שחובבת את האפיק הזה יותר מהאחרות היא מנורה מבטחים, וזאת בדומה לעדיפות שהיא מעניקה להשקעה ישירה במניות. 28.7% מהתיק של מנורה מבטחים הופנה לאפיק חוב עסקי ישראלי סחיר ולא סחיר (כ-4.2 מיליארד שקל), כשאחריה ניצבות הראל (27.8% מהתיק שהם כ-7.2 מיליארד שקל), הפניקס (27.3%, כ-5.2 מיליארד שקל), כלל ביטוח (24.6%, כ-7 מיליארד שקל) ומגדל (22%, כ-14 מיליארד שקל).

22.5 מיליארד שקל הוא היקף ההשקעה הישירה של חמש הקבוצות במניות של חברות ישראליות. בצירוף מניות זרות שנסחרות בחו"ל מדובר בהיקף השקעה ישירה במניות של כ-25.5 מיליארד שקל, בארץ ובחו"ל. מדובר על כ-17% מהתיק המייצג הכולל של החברות הללו - שמסתכם ב-151.5 מיליארד שקל - שהופנו להשקעה ישירה במניות ישראליות וזרות (15% מהתיק מושקע במניות ישראליות הנסחרות בארץ ובחו"ל).

12.1 מיליארד שקל - זהו היקף הכספים שמופנים להשקעה ישירה במניות הנכללות במדד ת"א 25. בסוף יוני האחרון שווי השוק הכולל של כל החברות הנסחרות במדד המוביל עמד על כ-419 מיליארד שקל, כך שהתיקים המוסדיים שנבחנו - שמהווים את הרוב המכריע של הפוליסות המשתתפות ברווחים ומסלולי ההשקעה שלהן (בהפניקס נלקחו רק נתוני הפוליסות המשתתפות ברווחים) - מחזיקים בכ-3% מסך מניות המעו"ף.

בעוד שההשקעה במניות הכבדות של ת"א 100 הסתכמה בשיעור של כ-11.4%מהתיק המוסדי של חמש הקבוצות (ההשקעה הישירה במניות ת"א 25 עמדה על כ-8% מהתיק, וההשקעה במניות ת"א 75 הסתכמה בכ-3.4% ממנו), הרי שההשקעה במניות הקטנות יותר - מניות היתר - היוותה כתובת לכ-1.3% מהתיק. מבחינה שקלית מדובר בהשקעה של כ-2 מיליארד שקל. כ-3.1 מיליארד שקל נוספים הושקעו על ידי חמש הקבוצות במניות ישראליות הנסחרות מעבר לים.

מבין החמש, קבוצת כלל ביטוח היא זו שמאמינה בישראליות, ואילו מנורה היא זו ששמה את מבטחה במניות הזרות. כלל, שמחזיקה בתיק ביטוחי החיים השני בהיקפו בשוק, היא בעלת החשיפה היחסית הגבוהה ביותר להשקעה ישירה במניות ישראליות. נכון לסוף הרבעון השני השנה החזיקה הקבוצה בתיק מניות ישראליות (בארץ ובחו"ל) שהיווה כ-17.3% מהתיק - כ-4.9 מיליארד שקל (מבחינה שקלית התיק של מגדל גדול יותר, אך הוא מהווה שיעור קטן יותר מהתיק שלה, שהוא הגדול בשוק).

לעומתה, מנורה מבטחים מאמינה כאמור בהשקעה ישירה במניות זרות. למעלה ממיליארד שקל, המהווים כ-7.2% מסך התיק שלה, מושקע במניות אלה. למנורה מבטחים יש גם את ההחזקה הישירה הגדולה ביותר מקרב חמש הקבוצות במניות בכלל - 22.8% מהתיק.

מן העבר השני, הראל ומגדל מחזיקות ברכיב המניות בהחזקה ישירה הנמוך מקרב קבוצות הביטוח הגדולות ביחס לגודל התיק. שיעור החשיפה של הראל ומגדל להשקעה ישירה במניות בארץ ובחו"ל עמד בסוף הרבעון השני על 13.2% ו-14.8% מהתיק שלהן, בהתאמה.

מעדיפות קרנות השקעה בתשתיות על פרייבט אקוויטי

8.2 מיליארד שקל - זהו השווי ההוגן של ההשקעה שביצעו המוסדיים בקרנות השקעה מתמחות חיצוניות, נכון לסוף הרבעון השני השנה. מדובר בשיעור של כ-5.4% מהתיק הכולל שבחנו, שרובו הושקע בקרנות השקעה בחו"ל. יחד עם זאת, חלק לא זניח ממנו מושקע בקרנות השקעה שמשקיעות בשוק המקומי - בו המוסדיים עצמם פועלים ומתמחים.

דיווחי חמש קבוצות הביטוח הגדולות מגלים כי כ-2% מהתיק המוסדי המנוהל על ידן מופנים למנהלי השקעות חיצוניים - קרנות השקעה מתמחות ופרטיות - בישראל, וכמעט פי שניים ממנו מופנים לקרנות השקעה פרטיות בחו"ל.

מבחינה מספרית מדובר על הפניה של כ-2.7 מיליארד שקל לקרנות השקעה מתמחות חיצוניות שמשקיעות בשוק הישראלי. החברה בעלת החשיפה הגבוהה ביותר לקרנות כאלה היא קבוצת הפניקס, שכ-3.7% מהתיק שלה הושקעו בקרנות השקעה מקומיות. אחריה נמצאות הראל וכלל ביטוח.

מנגד, בהשקעה בקרנות השקעה מתמחות בחו"ל התמונה משתנה כשהחברה עם התיק הגדול ביותר היא מגדל - שלאורך שנים דוגלת בהשקעות מחוץ לשוק המקומי. נכון לסוף יוני האחרון כ-4.5% מהתיק הכולל של מגדל הושקע בקרנות השקעה בחו"ל, כ-2.8 מיליארד שקל.

תשתיות בראש

בבחינת קרנות ההשקעה בהן השקיעו המוסדיים בישראל עולה שפימי, קרן פרייבט אקוויטי שביצעה שורה ארוכה של אקזיטים מוצלחים בשנים האחרונות, אינה בולטת בצמרת הדירוג. זאת, לכאורה, משום שבמקרה של פימי כל חברות הביטוח מושקעות בה שנים רבות והשקיעו אצלה בסה"כ בכל אפיקי ההשקעה שלהן, כולל קרנות הנוסטרו וקופות הגמל, סכומים אדירים בהרבה.

בצמרת הדירוג בולטות דווקא שתי קרנות ההשקעה בתשתיות: קרן נוי, שבראשות היו"ר פיני כהן ובניהול רן שלח וגיל-עד בושביץ, וקרן תשתיות ישראל (ת.ש.י.), שבה שותפים קבוצת הראל, עו"ד יהודה רווה וירון קסטנבאום, המשמש שותף מנהל.

ההשקעה הגדולה ביותר בקרן מקומית, בשווי נוכחי של כ-164 מיליון שקל, היא זו שביצעה כלל ביטוח בקרן נוי. ההשקעה השנייה בשוויה היא ההשקעה שביצעה הראל בקרן ת.ש.י., ששוויה עומד עתה על 121 מיליון שקל, כאשר לצד זה יש להראל השקעה נוספת של 90 מיליון שקל בת.ש.י. כך שבסך הכל משקיעה הראל בקרן הזו למעלה מ-211 מיליון שקל.

ההשקעה השלישית בשוויה מבין קרנות השקעה בישראל היא השקעה בשווי של כ-91 מיליון שקל שביצעה הפניקס בקרן נוי, ואחריה נמצאת השקעה של כ-86 מיליון שקל של הראל בקרן המנוף בראשית.

עוד בולטות השקעה בשווי של כ-82 מיליון שקל שביצעה הפניקס בקרן המנוף אוריגו, השקעה בשווי של כ-78 מיליון שקל שביצעה כלל ביטוח בקרן המנוף kcps, והשקעה של 69 מיליון שקל של מנורה מבטחים בקרן המנוף בראשית. לגבי מגדל נציין כי ההשקעה הגדולה שביצעה הקבוצה בקרן השקעות בישראל היא השקעה בשווי של כ-51 מיליון שקל ב-Plenus III.

תיק ההשקעות

המניות הישראליות

ההשקעות הגדולות

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות