גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אולמרט: "פרויקט הולילנד ראוי. לא לקחתי שוחד - זו המצאה שמאחוריה מסתתר משהו"

אולמרט הכחיש כי לקח שוחד מיזמי פרויקט הולילנד באמצעות עד המדינה המנוח, שמואל דכנר: "לא היה ולא נברא. שקר וכזב. חשבתי שהפרויקט הוא בעל חשיבות" f באשר ליחסיו עם דכנר הבהיר: "מעולם לא נוצרו בינינו יחסי חברות אינטימיים. הוא ייצג פרויקט שחשבתי שהוא חשוב, ודלתי הייתה פתוחה בפניו"

יום לפני יום הולדתו ה-68 וכתשעה חודשים אחרי שנפתח משפט פרשת הולילנד, עלה היום (א') לראשונה לדוכן העדים בביהמ"ש המחוזי בת"א נאשם מספר 8 - רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט, העומד לדין במשפט באשמה של לקיחת שוחד. בעדותו הכחיש אולמרט בצורה חד-משמעית את הטענה כי לקח שוחד מיזמי פרויקט הולילנד באמצעות שמואל דכנר, עד המדינה המנוח שניהל את הפרויקט, תמורת קידומו. "אני שולל את זה. לא היה ולא נברא. שקר וכזב. המצאה לא מקרית שמאחוריה מסתתר משהו", אמר אולמרט ורמז לטענותיו כי הפרקליטות מנהלת מסע רדיפה נגדו..

אולמרט, שנחקר בחקירה ראשית בידיי פרקליטו, עו"ד רועי בלכר, התבקש להגיב למרבית טענות הפרקליטות ונשאל בהרחבה גם על מערכת היחסים ששררה בינו לבין דכנר.

ביולי 1994 הוצג פרויקט הולילנד לראשונה בפני אולמרט שהיה באותה עת ראש העיר ירושלים. היום העיד אולמרט כי הוא תמך בפרויקט מהרגע הראשון וראה בו פרויקט בעל חשיבות מיוחדת. "חשבתי שהפרויקט הוא בעל חשיבות במיוחד לעיר ירושלים. אהבתי את העובדה כי שש שנים לפני המילניום ייבנו בעיר בתי מלון חדשים. אמרתי ליזמים את מה שאני אומר תמיד - אתם תעשו הכול כדי לבנות, ואם יהיו לכם בעיות - אנחנו נעזור".

כאשר נשאל אולמרט האם העובדה שהפרויקט היה גדול וחריג בנוף לא הפריעה לו, הוא השיב כי האזור היה ראוי לפיתוח ולבנייה. "הייתי שותף לעמדת כל הגורמים שחשבו שזה פרויקט שראוי לפתח אותו במקום הזה. הייעוד של הפרויקט, השילוב של גני ילדים, בתי מלון, בתי ספר ודירות למגורים נראה לי דבר נכון", ציין.

"לא היו יחסים מיוחדים"

אולמרט תיאר בעדותו את יחסיו עם דכנר. "היום, עלול להיווצר הרושם שכל חיי לא עסקתי בדבר, זולת במר שמואל דכנר. למעשה, דכנר היה רק אחד מהרבה יזמים שהגיעו לעירייה, פנו אלינו ולא הרפו", אמר אולמרט. "דכנר היה פעלתן מאוד ועקשן מאוד לגבי הדברים שרצה. מעולם לא נוצרו בינינו יחסי חברות אינטימיים. היו יזמים שאהדו את בית"ר ירושלים, ואז אולי הייתי נשאר לדבר איתם על כדורגל אחרי הפגישות. עם דכנר לא היו לי יחסים מיוחדים. עם זאת, הוא ייצג פרויקט שחשבתי שהוא חשוב, ודלתי הייתה פתוחה בפניו".

פרקליטו של אולמרט ציין כי קיימות תמונות שבהן אולמרט נראה מחובק עם דכנר באירוע שעסק בפרויקט הולילנד ובאירוע נוסף, וביקש את התייחסותו של אולמרט לכך. "אני לא מאמין שהתביעה תטען טענה מגוחכת כאילו התמונות שלי עם דכנר מצביעות על מערכת יחסים מיוחדת שנרקמה בינינו. יש היום אופנה שאפוא שאתה לא הולך - לסרט, מסתובב ברחוב, ואנשים שאתה לא מכיר תופסים אותך ומבקשים להצטלם איתם. את דכנר הכרתי וייתכן שצולמנו ביחד, אבל אין בכך שום דבר שחורג מנורמה מקובלת. אפשר למצוא מאות תמונות שלי עם כל מיני אנשים, שבהרבה מאוד מקרים אני אפילו לא מכיר אותם", אמר.

בהמשך הדיון ניסה עו"ד בלכר, להמשיך ו"להקדים תרופה למכה" לטיעוני התביעה באשר ליחסי אולמרט-דכנר והציג בפני אולמרט קבלה המעידה כי כאשר אולמרט מונה ב-2003 לשר התמ"ת שלח לו דכנר זר פרחים בשווי 750 שקל בצירוף ברכה שבה נאמר: "אהוד יקירי, הרבה הצלחה בהמשך הדרך". "התביעה תטען כי הדבר מלמד על יחסי השוחד בינך לבין דכנר", אמר הפרקליט לאולמרט. "קיבלתי מאות ברכות ולא הייתה ברכה אחת שלא נפתחה בנוסח 'אהוד היקר' או 'יקירי. התביעה יכולה לטעון מה שהיא רוצה", השיב אולמרט.

"חובה אנושית לגד סומך"

אולמרט נשאל גם על היחסים של דכנר עם שולה זקן, ראש לשכתו, שלפי הפרסומים בין השניים שררה מערכת יחסים אינטימית. "ראיתי שנוצר קשר ידידותי, אבל לא חשבתי שהוא יותר הדוק מהקשר שהיה לה עם אנשים כמו יעקב פרי למשל, שהיה מנכ"ל סלקום וידיד שלי. לא ראיתי בעיה ביחסים ביניהם", ציין אולמרט. לדבריו, לא היה לו מושג שדכנר רכש לכאורה עבור זקן רהיטים ותכשיטים, כטענת הפרקליטות.

בעדותו במשפט העיד דכנר כי מכוח היחסים המושחתים שנרקמו בין אולמרט לבין יזם הולילנד, הלל צ'רני, כפה אולמרט על צ'רני למנות את מקורבו, רו"ח מיקי ברזילי לרואה חשבון של פרויקט הולילנד במקום רו"ח גד סומך. "מעולם לא הייתי מעלה בדעתי לעשות דבר כזה לסומך", טען היום אולמרט. "אני מכיר את גד סומך כמעט 50 שנה. כשסיימתי טירונות גולני היו לי בעיות רפואיות קשות, וגד סומך שהיה מ"פ מפקדה, לקח אותי תחת חסותו וטיפל בי במסירות ובנאמנות. הייתי בסה"כ טוראי. יש לי חובה אנושית כלפיו, ומעולם לא הייתי חותר מאחורי גבו".

חצי מיליון שקל לאחיו של אולמרט

בכתב האישום שהגישה פרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) בינואר 2012 מואשם אולמרט כי בעת שכיהן כראש עיריית ירושלים וכשר התמ"ת, הוא קיבל שוחד בסך מאות אלפי שקלים מיזמי פרויקט הולילנד, ובתמורה סייע בקידום פרויקט הנדל"ן עצום הממדים. אולמרט הוא ראש הממשלה הראשון בישראל שמואשם בעבירה החמורה של לקיחת שוחד.

לפי כתב האישום, החל מאמצע שנות ה-90 ובמשך יותר מעשור פעל יזם פרויקט הולילנד, הלל צ'רני, בצוותא עם שמואל דכנר, עד המדינה שהלך לעולמו בתחילת מארס 2013, להקמת שכונת מגורים עתירת זכויות בניה וחריגה בנוף העירוני.

לדברי הפרקליטות, השניים הבינו כי אופי הבנייה וחריגותו מהמצב התכנוני הקיים, יחייבו תמיכה רחבה של נבחרי ציבור ועובדים בכירים והחליטו כי את התמיכה הם ישיגו באמצעות מתן שוחד וטובות הנאה לבכירים. לפי הנטען, אחד הבכירים שלקחו שוחד בתמורה לתמיכה בפרויקט היה אולמרט שכיהן בתקופה הרלוונטית כראש העיר ירושלים ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.

השוחד, נטען, ניתן לאולמרט, בין היתר, באמצעות חצי מיליון שקל שהועברו לבקשתו מדכנר לאחיו, יוסי אולמרט, שנקלע למצוקה כלכלית. לטענת הפרקליטות, בשלהי שנת 2002 פנה אולמרט לדכנר וביקש לקבל כספים בסכומים משמעותיים שיועברו לידי אחיו, יוסי. "אולמרט פנה לדכנר וביקש את סיועו, נוכח מערכת ה'תן וקח' שנוצרה ביניהם לאורך השנים, תפקידו כראש העיר ויכולתו להשפיע על קידום (או הפסקה) של תוכניות הולילנד ההולכות ונרקמות, והצורך בהמשך תמיכתו לקידום פרויקט הולילנד", נטען בכתב האישום. לפי הנטען, בהמשך לסיכום בין אולמרט לדכנר, פגש דכנר את יוסי אולמרט בבית קפה בתל אביב והעביר לידיו סדרת המחאות בסך כולל של חצי מיליון שקל, כאשר דכנר וצ'רני סיכמו לשאת במשותף בתשלומים אלה.

עוד טוענת הפרקליטות כי לבקשתו של אולמרט העבירו יזמי פרויקט הולילנד 1.4 מיליון שקל לאורי שטרית, מהנדס עיריית ירושלים באותה תקופה, בתמורה לתמיכתו בקידום פרויקט הולילנד. "במעשיו פעל אולמרט ליצירת מחויבות בין שטרית ליזמי הולילנד, באמצעות בקשה מדכנר כי יעביר כספי שוחד לשטרית, ובתמורה דאג אולמרט לסיוע של שטרית ולהסרת התנגדותו לפרויקט", טוענת הפרקליטות.

"סיפורי אלף לילה ולילה"

בפרשיית משנה של משפט הולילנד שמכונה "פרשת חברת הזרע", מואשם אולמרט כי במהלך 2004, בעת שהיה שר התמ"ת, קיבל שוחד בסך 60 אלף שקל מדכנר, ובתמורה פעל לקידום ענייניה של חברת הזרע להשבחת קרקע שבבעלותה בחוות מבחור ובחוות שלם. לפי הטענה, אולמרט פעל לדחיית תוכנית "פארק איילון" שבחוות שלם כתוכנית ללא הקצאת שטחי בנייה למגורים.

כמו כן טוענת הפרקליטות כי לקראת סוף 2004 פנתה ראש לשכתו של אולמרט באותה תקופה, שולה זקן - המואשמת אף היא בלקיחת שוחד בפרשה - לדכנר בשמו של אולמרט על-מנת שיממן סקר שביקש אולמרט לערוך. "בהמשך לפניה, באוקטובר 2004 לקחה זקן בעבורה ובעבור אולמרט סך של 70 אלף שקל מדכנר למימון סקר זה", נטען בכתב האישום.

באמצעות פרקליטיו, עוה"ד אלי זהר ורועי בלכר, מכחיש אולמרט את האישומים נגדו, שכמו שאר חלקי כתב האישום מבוססים בעיקרם על עדותו של דכנר ז"ל. בתגובה שמסר יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, עם תחילת המשפט נאמר כי "טענותיו של דכנר נגד אולמרט הן אסופה של סיפורי אלף לילה ולילה, ממוחו הקודח של עד מדינה מפוקפק ושקרן. במקום להכניס אדם זה מאחורי סורג ובריח, עשתה עמו הפרקליטות יד אחת וקנתה את עדותו במיליונים".

בחודשים הקרובים יכריע בית המשפט העליון בערעור שהגישה המדינה על זיכויו של אולמרט במשפט הנוסף שהתנהל נגדו בבית המשפט המחוזי בירושלים. אולמרט זוכה על-ידי המחוזי בירושלים מהאישום כי ביצע עבירות מירמה והפרת אמונים בפרשות "טלנסקי" ו"ראשונטורס" והורשע בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות. ההכרעות של בתי המשפט במשפט הולילנד ובערעור המדינה בעליון, יקבעו את גורלו האישי והפוליטי של ראש הממשלה לשעבר.

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה