גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה יעלה לכם לשלוח את ילדיכם לתנועת נוער - ולמה זה כ"כ יקר?

כמעט כל ההורים שמחים לשלוח את הילדים לתנועת נוער, אלא שהמחיר הגבוה הופך את הפעילות הערכית הזאת לעול כלכלי כבד, שמסתכם בתנועות הגדולות באלפי שקלים למשפחה עם כמה ילדים ■ "גלובס" בדק על מה אנחנו משלמים

הפעילות בתנועת נוער היא דבר שאינו מובן מאליו. פעילות שטח, מפגש חברתי, שלא לדבר על מילה גסה כמו "ערכים" - הם אלטרנטיבה שכל הורה צריך לשמוח אם ילדו בחר בה.

כ-300 אלף חניכים פעילים בישראל ב-14 תנועות נוער מוכרות העומדות בתנאים ומתוקצבות על-ידי המדינה - להן נוספות להן תנועות לא רשמיות, כמו "כנפיים של קרמבו" המשלבת ילדים מוגבלים.

שיטת המפקד שהייתה נהוגה בעבר עוררה לא מעט מחלוקות, התכתשויות וטענות הדדיות לזיופים במרדף אחר התקציב. כיום מקיים משרד החינוך הערכה עצמאית של גודל התנועות - וגם אם עדיין נשמעות טענות על חוסר התאמה למספרים האמיתיים בשטח, הנה הן על-פי סדרן הכרונולוגי: הצופים העבריים, הנוער העובד והלומד, בני עקיבא, בנות בתיה (תנועה חרדית), השומר הצעיר, נוער לאומי בית"ר, עזרא, מכבי צעיר, האיחוד החקלאי, המחנות העולים, אריאל, היכלי עונג (תנועה של חסידות גור), תנועת הנוער הדרוזי ותנועת הצופים הערבים והדרוזים.

ואולם, לא ניתן להתעלם מהעלות הנלווית לאותה פעילות ערכית - ולהבדלי העתק בסכומים הנגבים מהורים בתנועות נוער שונות.

עבור מה וכמה משלמים ההורים, האם יש מי מפקח ועד כמה התשלום מוצדק?

גובה דמי החבר בתנועות המובילות - הצופים, הנוער העובד והלומד, השומר הצעיר, הנוער הלאומי (לשעבר בית"ר) ובני עקיבא - נע בין 180 ל-700 שקל, אבל זו רק ההתחלה: לזה נוסף תשלום נפרד עבור פעילויות שונות, כמו טיולים, מחנות קיץ וסמינרים - שעלותם יכולה להגיע גם לאלפי שקלים בשנה, וכן תשלום (סמלי יחסית) עבור מדי התנועה במרבית המקרים.

אם לא רק אחד מצאצאיכם פוקד תדירות את הסניף/הקן/השבט/המעוז, ההוצאה תוכפל בהתאם (לעתים בניכוי הנחות למספר חניכים מאותה משפחה).

העלות הגבוהה מעוררת בקרב הורים רבים תהיות. "גלובס" עונה על כמה מהשאלות:

מי מממן את תנועות הנוער?

התנועות כולן מוגדרות ארגונים ללא מטרת רווח - ונתוניהן הכלכליים חשופים לכל, לא רק בפני הרשויות. התקציב הממשלתי לתנועות הנוער, שעומד היום על כ-85 מיליון שקל בשנה לאחר שתוגבר משמעותית כחלק ממסקנות ועדת טרכטנברג, מחולק לתנועות בין השאר בהתאם לגודל התנועה ולהיקף פעילותה: כלומר, חלק מהתקציב ניתן באופן שווה לכל התנועות עבור פעילותן, על-פי סעיפים שונים בתקנת תנועות הנוער, וחלק נקבע באופן יחסי לגודל התנועה. סך המימון הממשלתי לחניך בתנועת נוער עומד כיום על כ-270 שקל לשנה.

אולם החלק הזה של התקציב מגיע, לפי נתונים שהציג בכנסת מזכ"ל מועצת תנועות הנוער, נפתלי דרעי - רק ל-15% מסך התקציב בתנועות גדולות כמו הצופים, ועד 40% בתנועות הקטנות. מקורות מימון נוספים יהיו רשויות מקומיות, בהתאם למדיניותן; תורמים שונים; ארגונים המעניקים גב אידיאולוגי לתנועה - כמו התנועה הקיבוצית בשומר הצעיר, הסתדרות עובדים לאומית בנוער הלאומי, וכמובן דמי החבר המשולמים על-ידי ההורים. לזאת יש להוסיף תקצוב נוסף לו זכאיות חלק מן התנועות מכוח תקנת שנת השירות - המאפשרת הפעלת מערך מתנדבים צעירים על חשבון המדינה. מדובר במקור מימון רציני, בהתאם להיקף ההתנדבות ומידת ההסתמכות עליו בפעילות התנועה.

עבור מה אנחנו משלמים דמי החבר?

מכיוון שפעילות חריגה ממומנת באופן נפרד - דמי החבר נועדו למימון שוטף, בעיקר: ציוד, עלויות שכר, תפעול שגרתי כמו חשמל ומים במבנים בהם מתקיימת (במקרה הטוב) הפעילות. בדיון שנערך בנושא בוועדת החינוך של הכנסת, לפני כשנתיים, הדגיש משרד החינוך את עלויות הביטוח, הביטחון והבטיחות הגבוהות להן נדרשות תנועות הנוער נוסף לכל אלה - שבאות אף הן לידי ביטוי בסכומי הגבייה. "אנחנו נותנים שתי פעולות בשבוע פלוס טיולים פלוס מחנות פלוס סמינרים", טען אז דרעי, מזכ"ל מועצת תנועות הנוער. "אין גוף - חוגי סיור, פעילות חוגים במתנ"סים -שגובה 70-50 שקל לפעילות כזאת בחודש. אנחנו באמת ברף התחתון של גבייה עבור סוג כזה של פעילות". וכמה מרוויחים המנכ"לים והמזכ"לים של התנועות? מזכ"ל הצופים משתכר ברוטו 29,500 שקל, מנכ"ל הנוער הלאומי משתכר 16,000 שקל, ומזכ"ל הנוער העובד והלומד הוא בכלל מתנדב. מזכ"ל בני עקיבא משתכר 28,222 שקל בחודש.

האם כל החניכים באותה תנועה משלמים אותו דבר?

התשובה היא, במרבית המקרים - לא: בחלק מהתנועות, קיימת חלוקה ראשונית שונה של דמי החבר הבסיסיים בהתאם לאזורים בארץ, תוך ניסיון להתייחס למצב הסוציו-אקונומי של יושביהם. כך לדוגמה בנוער העובד והלומד קיימות 6 דרגות תשלום שונות הנעות בין 100 ל-600 שקל, ובשומר הצעיר נע התשלום בין 350 ל-500 שקל בהתאם לקן. משרד החינוך מעודד את המגמה ומתגבר את הפריפריה כדי לעודד הצטרפות חניכים.

בתנועת הצופים, למשל, נקבע רף עליון כשכל שבט מנהל תקציב עצמאי וסגור מכספי חניכיו - וקובע את גובה התשלום בפועל על-פי נתונים נוספים: "לפעמים קיימים שני יישובים באותו סטטוס כלכלי", מסביר מזכ"ל התנועה גל בן-שימול, "אבל הגבייה מההורים משתנה בהתאם למימון הקיים מהרשות המקומית".

האם קיימות הנחות נקודתיות?

התנועות כולן מתפארות במערך סבסוד מקיף למי שאינו יכול לשאת בנטל התשלומים - כל תנועה על-פי המנגנון שלה. בנוסף, קיימות פעמים רבות הנחות לאחים: כך למשל בבני עקיבא המכוונת בעיקר לציבור הדתי, מערכת ההנחות מגבילה את סך התשלום הכולל לבית-אב - גם אם מדובר במשפחה מרובת ילדים. אגב, בתנועת הנוער העובד והלומד מציעים להורים לפרוס מראש את סך התשלומים הכולל (דמי חבר פעילויות וטיולים) בתשלומים מראש על פני כל השנה, כמו תשלום עבור חוג - כנגד הנחה של 5% מהעלות.

האם קיים פיקוח על גובה הגבייה?

לאחר שנים ארוכות לא פיקוח על הגבייה, פרסם משרד החינוך בינואר 2013 הנחיה לפיה אין לגבות מחניכי תנועות נוער יותר מ-690 שקל לשנה עבור דמי חבר.

תנועת הצופים היא היחידה כיום שנצמדת לרף הגבוה, בסניפים בהם נגבה הסכום המקסימלי (לא הרבה אחריה - הנוער העובד והלומד). אם גובה התנועה דמי חבר גבוהים מהסכום שנקבע, ניתן לפנות בתלונה למינהל חברה ונוער שבמשרד החינוך.

הילד נרשם לתנועה ופרש בדרך. האם אקבל כסף בחזרה?

החזר יחסי מתאפשר במרבית המקרים, לרוב עד נקודה מסוימת במהלך השנה.

כדאי להתעניין מראש בתנאים הספציפיים לקבלת החזר. בבני עקיבא, למשל, החזר כזה כלל לא מתאפשר מרגע ששולמו דמי החבר.

האם קיים פיקוח על התכנים?

התנועות, מצדן, נדרשות להוכיח עמידה בקריטריונים חינוכיים-ערכיים תוך שפעילותן מפוקחת באופן שוטף. המדינה לא מתערבת באידיאולוגיה פוליטית או דתית של תנועה, אבל מחייבת עמידה בתנאי סף כמו חינוך לערכי מגילת העצמאות - וגם דורשת שפעילות התנועה תשקף בפועל את ערכיה המוצהרים.

הצופים: תנועה גדולה ויקרה. מדוע?

קשה להתעלם מהפער הקיים בין עלויות דמי החבר בתנועות שונות - כשמלמעלה בולטת, ולא לטובה, דווקא הצופים - התנועה הגדולה ביותר, שנצמדת לרף העליון שנקבע על-ידי משרד החינוך ואף חורגת ממנו בשקלים בודדים.

מזכ"ל הצופים, גל בן-שימול, מנסה להסביר מדוע נדרשים ההורים לשלם כל-כך הרבה: "לא כל התנועות מבצעות את אותם טיולים", הוא אומר, "אנחנו תנועה שהצופיות בה היא ערך, אם משקללים הכול - תנועה שמטיילת יותר מוציאה יותר.

"אצלנו קיים סל סגור בכל שבט. אתה לא מממן חניך במקום אחר. 700 שקל שאנחנו גובים מהחניכים מממנים את הפעילות הקבועה בשבט שבו הם חברים, כולל שכר מרכזים, תשתיות, תחזוקה בסיסית, ציוד וגם קרן הנחות שבטית לסבסוד בשבט עצמו. אנחנו גם התנועה היחידה שמחויבת בדמי חבר לתנועה העולמית - שכוללת 40 מיליון צופים בעולם - כשיש פעילויות עולמית ומחנות עולמיים אחת לכמה שנים".

- איך הורה שמשלם כל-כך הרבה יכול לדעת שהוא לא מממן משכורות מנופחות?

"המשכורת הגבוהה ביותר על-פי הכללים שלנו מגיעה ל-80% ממשכורת של מזכ"ל משרד ממשלתי בדרג הזוטר ביותר. זו משכורת יפה, אבל הוגנת לכל הדעות".

בן-שימול מדגיש כי עלויות השכר בתנועה כמו הצופים גדולות במיוחד, שכן רכזי השבטים הם אנשים בוגרים בשכר מלא ולא מתנדבים בשנת שירות, כמו שפועלת למשל בני עקיבא. לדבריו, "אנחנו מעדיפים לשלם למרכזים בוגרי צבא שכירים, שיוכלו לקחת על הכתפיים 500 ילדים שיוצאים לטיול. זו ההוצאה האמיתית, וגם הם לא מרוויחים בשמיים".

תנועת נוער

עוד כתבות

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה