גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אמא נפטרה בראש השנה בגלל מחלה אכזרית; העבירו אותנו 6 בתי חולים, חדרי המיון עמוסים; חסרי הקשרים שבינינו הופכים לגופה במערכת הבריאות"

דמיטרי צוקינובסקי פרסם מכתב פתוח ליעל גרמן המהווה דוגמה לתחלואי מערכת הבריאות הציבורית - שאמור להטריד מאוד כל אזרח במדינת ישראל

ל"אזרח הקטן", הלא מקושר והלא "מחובר", אין לרוב שום דרך להביע את מצוקותיו למעט הרשת החברתית. מאות ואלפים עושים זאת מדי יום בפייסבוק ומתלוננים על כל דבר שבעולם כמעט, אולם מדי פעם צץ ועולה ביניהם פוסט, מכתב יוצאי דופן, כואבים ועם זאת מלאי תקווה לשינוי.

כזה הוא הפוסט של דמיטרי צוקינובסקי, שהחליט לפרסם בפייסבוק מכתב פתוח לשרת הבריאות יעל גרמן, בו מגולל בפניה את המאורעות שחווה בבתי החולים בעת האשפוזים של אמו, שחלתה במחלה קשה ומתה.

הדברים שכותב דמיטרי מתארים את חוליה של מערכת הבריאות הציבורית והם דוגמה צורמת נוספת לשורה של ליקויים שגם הובאו כאן בהרחבה ב"גלובס", בפרויקט מיוחד באוגוסט:

כשלי מערכת הבריאות: חדרי רנטגן סגורים ורופאים שעוזבים

כך רוקנו פקידי האוצר את הרפואה הציבורית מנכסיה

35,000 תיירים רפואיים מכניסים לבתיה"ח מיליארד שקל בשנה

משרד הבריאות אמור לפקח על בתי החולים - אך מנהל 11 מהם

מרכז לעומת פריפריה: חיים יותר שנים, פחות תינוקות מתים

להלן הפוסט כפי שפורסם על-ידי דמיטרי, בתיקוני הגהה קלים:

"מכתב פתוח לשרת הבריאות. שלום יעל, אני לא מרבה לכתוב הודעות בפייסבוק ובוודאי שלא לשרים או לפוליטיקאים. אבל הפעם המציאות העגומה פשוט לא השאירה לי ברירה אחרת אלא רק לכתוב - כי דמעות כבר נגמרו לי לעת עתה.

"אמא נפטרה ב-5.9.2013 - חג ראשון של ראש השנה בדיוק. היא הייתה בסך הכל בת 66, אישה יחסית בריאה ובתקופתנו אפילו לא נחשבת זקנה. כן, הייתה לה מחלה נדירה, ערמומית וחסרת רחמים, שמתגנבת בשקט כמו נחש, ואם לא תופסים אותה בזמן - הורגת במהירות וביעילות אכזרית. מחלה שאפילו לא כל רופא שמע עליה. אם תכנסי לוויקיפדיה עם השם, לא תמצאי שאפשר למות מזה. כמו לכל מחלה אוטואימונית, אין לה מרפא, אך יש טיפולים שונים שאיתם אפשר לחיות עד 120, ואפילו לנהל אורך חיים נורמלי לגמרי.

"רשלנות של רופאים בקופת חולים גרמה לכך שפשוט פספסנו את נקודת האל-חזור - והנחש הגיע קרוב מדי... זה מקומם, זה נורא, זה כואב מאוד ואני לא הולך לוותר על בדיקה רצינית של המקרה, אבל לא לשם כך החלטתי לכתוב לך, יעל, כשרת הבריאות שלי במדינה שלי.

"בפעם הראשונה אמא אושפזה ב-1.8.2013 בבית החולים 'סורוקה'. זאת הייתה הפעם הראשונה בכלל שהיא הייתה מאושפזת ב-35 השנים האחרונות לפחות. מאז, במשך חודש ושבוע, אמא עברה אשפוז עוד חמש פעמים: פעמיים בבי"ח וולפסון ושלוש פעמים בבי"ח שיבא (תל השומר).

"הייתי איתה כל הזמן - זאת אומרת, צברנו ביחד תוך חודש 'קילומטראז' של 6 מיונים בשלושה בתי חולים גדולים וחשובים בארץ (לא שיש בית חולים לא חשוב, אבל יש קטנים יותר). ומה אני אגיד לך, יעל - כל מיון הורג אותך באותה שיטה... כן, יעל, לא טעיתי במילה, ואני אחזור: חדר מיון בבי"ח ציבורי במתכונתו הנוכחית מחליש את החולה במקום לעזור לו. ואם אתה לא מספיק חזק, מצבך עלול רק להידרדר בחדר מיון, בהמתנה אינסופית לבדיקת דם, לצילום רנטגן, לבדיקת רופא.

"אם אתה בן/בת 20 והגעת למיון עם אצבע חתוכה, אז 6-8 שעות המתנה באמת לא יהרגו אותך. אתה תקלל (אולי) בשקט את מה שאתה רואה מסביב, בסוף תקבל את הטיפול הדרוש, תעוף הביתה ותנסה לשכוח מהר את הסיוט שעברת. כי אתה רק בן/בת 20, ובאמת שאין לך ראש לשטויות האלה. וקשה לך לדמיין אולי שאי פעם גופך יכול לבגוד בך בדברים הכי בסיסיים כמו לדבר, לבלוע אוכל, לשתות מים ואף לנשום אוויר... שבעולם הזה יש מחלות קצת יותר רציניות משפעת, ושאין דבר כזה שאתה צריך רופא דחוף והוא איננו.

"פעמיים במשך תקופה של חודש הרופאים העבירו את אימא מבי"ח וולפסון לבי"ח תל השומר וחזרה. אני מאוד רוצה לחשוב שבאמת הייתה סיבה מוצדקת לכך, במיוחד מאחר שבוולפסון פשוט אין ציוד משוכלל שיש בתל השומר, ושאמא הייתה צריכה. אבל, התברר שאין שום נוהל מיוחד שמאפשר לחולה במצב קשה לעבור מבי"ח אחד לאחר בלי לעבור חדר מיון, או לפחות מיון מהיר מהרגיל... וזה אומר עוד בדיקות דם שאולי עשית רק אתמול, ועוד תורים ארוכים לבדיקות, ואחות ממיינת לא נמצאת ולאף אחד אין מושג איפה היא, ועוד שעות על גבי שעות של המתנה לרופא ש'מסתובב במחלקות'... והכוחות של הגוף בינתיים אוזלים, וזה כבר לא סתם אמירה ששומעים בתור מטבע לשון, זה כבר אמיתי ומפחיד. אבל למי אכפת?

"לא, אמא לא נפטרה בחדר מיון - למרות שבאותו יום אחרון השחור היא הייתה קרובה מאוד לזה. במיון היא סבלה סבל נוראי כי המחלה הגיעה, כנראה, לשרירי הנשימה שלה, אבל סבל בכלל לא עניין שם אף אחד. מה שעניין אותם זאת בכלל לא הייתה אימא, אלא מוניטור המחובר אליה. והספרה על המוניטור דווקא הייתה בסדר - והם היו מרוצים מאוד וחייכו לי בפנים כשהתחננתי לעזרה אלף פעמים.

"אוי יעל, יעל... אני מאחל לך שתהיי בריאה ושאף פעם לא תגיעי לחדר מיון בבית חולים ציבורי במדינת ישראל. ואם לא תהיה לך ברירה, תשתדלי מאוד שלא להגיע לשם ביום שישי בערב או בשבת, תמשכי עד יום ראשון אם אפשר, כי אין מי שיכול לעזור לך בימים 'השמחים' האלה. למרות שאת בטח יודעת את כל זה - אבל אני לא ידעתי, ואימא שלי גם לא.

"ואם למרות הכול תעברי את 6-8 ולפעמים גם 10 שעות הגיהנום הזה שבמקומותינו שמו חדר מיון ותגיעי למחלקה, אז את צריכה להיות בת מזל שתיפלי על אחות 'טובה'. אחות 'טובה' פשוט תשתדל לתת לך תרופה בזמן ולא באיחור של שעתיים, בגלל שיש 'הרבה חולים והיא לא מספיקה לכולם'. היא לא תשכח לחבר לך עירוי נוזלים כשאת לא מסוגלת לבלוע אף טיפת מים, וחוסר נוזלים מחליש אותך יותר ויותר. היא תענה לבני משפחה לטלפונים ולא תנפנף אותם ב'הצעה' להתקשר עוד חצי שעה כשהיא יודעת בדיוק שאז היא כבר תסתלק הביתה...

"אני פונה אלייך, יעל, אך לא מתכוון אלייך אישית, כמובן, וגם לא לאף אחד מקרובי משפחתך או מהחברים הקרובים והרחוקים שלך, חס וחלילה. אני מדבר על מישהו אחר ומדומה, אזרח קטן, משלם מסים (כולל מס בריאות כמובן), אלמוני שאנחנו לא מכירים בכלל. רק שכל אחד מאתנו הופך מבן אדם אמיתי לגוף מדומה בבית חולים ציבורי במדינת ישראל, וחסרי מזל (שווה ערך לחסרי קשרים בתוך המערכת הרפואית) יהפכו גם לגופה... רופא מוכר שישתדל בשבילך אישית - הוא הגאולה היחידה.

"אנשים שביקרו אצלנו בזמן השבעה לא כל כך נדהמו לשמוע את הסיפור שלי - וזה הדהים אותי עוד יותר. כי כמעט לכל אחד יש 'סיפור מחדר מיון' משלו, והשוני היחידי זה אולי סיבת המקרה. חלקם חוו את 'מכת המיון' דווקא בלידה, בחיפוש מתמיד אחרי המרדים, שכמובן איננו... וחלק מהחברים אף סיפקו לי הסבר מלומד למה קורה במערכת הבריאות הציבורית החולה והקורסת שלנו. תקציב הביטחון המועדף, תקציבי הבריאות והחינוך המוזנחים באותה מידה ובעקביות למשך עשרות שנים, המלחמה הבלתי פוסקת, אינטרסים של חברות התרופות הענקיות, אינטרסים של רופאים בכירים שעובדים בו-זמנית בקליניקה פרטית ובגלל זה מעוניינים ליצור שטף לקוחות ממערכת הציבורית אל מערכת הפרטית... ופוליטיקה, פוליטיקה, פוליטיקה - מלוכלכת פחות או יותר, תלוי את מי שואלים.

"אני בטוח שאת יודעת את כל זה יותר טוב ממני ובהרבה. כי את עוסקת בדברים גדולים, בכסף גדול, יש לך כוח לשנות והרבה אנשים מסתכלים עלייך עכשיו בתפקידך החשוב. ואני עושה את מה שאני יכול - כותב לך מכתב. את אמא שלי זה לא יחזיר כבר, אבל תקוותי היא שאימא של מישהו אחר תישאר בחיים.

"יעל היקרה, צריך לעשות משהו במערכת הבריאות הציבורית, ודחוף. יש הרבה מאוד מה לעשות שם - אני בטוח שאת יודעת גם את זה. ובקשה אחת אישית ממני: תתחילי מחדרי מיון. אין שום סיבה שבעולם שתהליך המיון יימשך יותר משעה אחת, מקסימום שעתיים במקרים מסובכים. כל כך לא נכון שמקום שאמור להציל חיים, להקל על הסבל, לעזור ולתת תקווה - שדווקא הוא יעורר תחושות של פחד, כעס, חוסר אונים וייאוש.

"בכבוד ובתקווה, דמיטרי".

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים