גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון: שלמה אייזנברג ישלם לתים טלקום 750 אלף שקל

מדובר במחצית מהפרשי מס שהחברה הסכימה לשלם לפקיד השומה לאחר שאייזנברג מימש אופציות ■ החיוב התבסס על הסכמתו להסכם עם פקיד השומה

מחלוקת כספית שהתגלעה בין איש העסקים שלמה אייזנברג לבין החברה "טי.טי.אי. טלקום אינטרנשיונל בע"מ" ("תים טלקום"), הביאה את בית המשפט העליון להכריע בסוגיה עקרונית של פרשנותה של הוראה בפקודת מס הכנסה, המתירה לפקיד השומה לשום לפי מיטב השפיטה את הכנסותיו של גורם, אשר דוח הניכויים, שהוגש על-ידו, היה לא נכון ולא כלל את ההכנסה, שממנה היה עליו לנכות מס במקור. לשם מציאת הפרשנות הראויה של הוראה זו, הורה העליון על צירופו להליך של היועץ המשפטי לממשלה (רשות המסים), ולאחר שזה הגיש לו את עמדתו, פסק העליון בניגוד לה.

המס שנוכה הוערך בחסר

ננסה להפוך סיפור מורכב לפשוט. תים טלקום הקצתה לאייזנברג - שבתקופה מסוימת היה יושב-ראש הדירקטוריון שלה ובעל שליטה בה - אופציות לרכישת מניותיה. על הקצאת אופציות זו חלה הוראה, שנכללה בתוכנית הקצאת האופציות ושחייבה את מקבל האופציה לשפות את תים טלקום בגין תשלומי מסים, שבהם היא תחויב בגין הקצאת האופציות או מימושן. בשנים 2001-2002 מימש אייזנברג חלק מהאופציות, והדבר דווח לרשויות המס. בגין כך ניכתה תים טלקום מס במקור. מאוחר יותר התברר, שהמס הוערך בחסר, ושמהכנסתו של אייזנברג נוכה מס בחסר, וזאת מאחר שהוא חושב בהתאם למחיר המניה ביום ההודעה על מימוש האופציות, ולא בהתאם למחירה, הגבוה יותר, ביום המימוש. בראשית 2003 חתם אייזנברג על הסכם פשרה עם רשויות המס לגבי חובותיו עד לשנת 2001. בהסכם זה נכללה גם התייחסות להטבה המגולמת באופציות, שמומשו בשנת 2001.

רק בשנת 2005 גילו רשויות המס שהמס, שנוכה במקור על-ידי תים טלקום, הוערך בחסר. בשנת 2006 הגיעה תים טלקום להסכם פשרה עם פקיד השומה, ובמסגרתו היא שילמה למעלה מ-1.5 מיליון שקל נוספים. לאור סעיף השיפוי של תשלומי מס שבתוכנית הקצאת האופציות, תבעה תים טלקום את הסכום האמור מאייזנברג.

שופטת בית משפט השלום בתל-אביב, תמר אברהמי, קיבלה את התביעה במלואה. הכרעתה התבססה בעיקר על חובתו של אייזנברג לשפות את תים טלקום בגין התשלום לרשויות המס, מכוח תוכנית הקצאת האופציות שלה. אברהמי לא ראתה מניעה "לפתוח מחדש" את שומת המס של אייזנברג, שנקבעה בהסכם הפשרה משנת 2003, באמצעות שומת הניכויים של תים טלקום משנת 2005. כך לאור הוראה בפקודת מס הכנסה, המאפשרת לעשות זאת "אם השומה או הצו לא כללו את ההכנסה שממנה צריך היה לנכות".

על-פי אברהמי, גם אם בעת עריכת השומה נכללה "כותרת", שהייתה יכולה להיות מיוחסת לאותה הכנסה, שלא נכללה, אין די בכך, כל עוד הסכום השקלי של אותה הכנסה לא נכלל בשומה. אברהמי חיזקה את קביעתה בכך שאייזנברג היה מודע למגעים, שהתנהלו בין תים טלקום לבין פקיד השומה, ואף אישר את הסכם הפשרה, שנכרת עמו ושבמסגרתו נקבע כי המס נוכה בחסר.

ערעורו של אייזנברג לבית המשפט המחוזי התקבל בחלקו. השופטים שנלר ולבהר-שרון פירשו אחרת את הוראת פקודת המס הכנסה, וקבעו כי די היה בעובדה, שאירוע המס, הנובע ממימוש האופציות, דווח במסגרת הסכם הפשרה משנת 2003, כדי למנוע מפקיד השומה לפתוח עניין זה מחדש במסגרת שומת הניכויים, שנערכה לתים טלקום. השופט קובי ורדי הצטרף אליהם בקביעה, שלפיה יש להעניק משמעות רבה לכך שאייזנברג היה מעורב בהסכם הפשרה, שנחתם, בשנת 2005, בין תים טלקום לבין פקיד השומה, ושמכוחו שולמו כ-1.5 מיליון שקל נוספים, בגין הניכוי בחסר. סופו של ערעור, שאייזנברג חויב לשלם לתים טלקום רק מחצית מן הסכום.

בית המשפט העליון קיבל את בקשתם של שני הצדדים לרשות לערער על פסק הדין, אך דחה את ערעוריהם. בדרכו לעשות כן, הוא הורה, כאמור, על צירופו להליך של היועץ המשפטי לממשלה. האחרון צדד בקביעותיה של השופטת אברהמי מבית משפט השלום, שקיבלה את התביעה במלואה, וזאת בעיקר מפאת האינטרס של גביית מס אמת.

השופט אליקים רובינשטיין לא ראה את הדברים עין בעין עמו. הוא ראה לעצמו לדון בשתי סוגיות: הראשונה, שאלת פרשנותה של אותה הוראה בפקודת מס הכנסה, שהזכרנו למעלה מכאן והמתירה לפקיד השומה "לפתוח מחדש" שומה של נישום במסגרת שומת הניכויים במקור של הגורם המשלם. השנייה, שאלת האפשרות לייחס לאייזנברג חלק מהאחריות לכך שתים טלקום הסכימה לשלם מס נוסף בגין הקצאתן לו של האופציות.

בשתי השאלות הותיר רובינשטיין את קביעותיו של בית המשפט המחוזי על מכונן. הוא הדגיש, שכך הוא עושה, אף שברור לו, שמשמעות הדבר עלולה להיות גבייה פחותה מן המס במלואו, וזאת "נוכח החשש כי טעות שנפלה בשומתו של מקבל ההכנסה תחייב את רשויות המס גם במגעיה עם המעביד". הוא הוסיף והטעים כי "דבר זה עלול לנבוע במקרים מסוימים מחוסר תשומת לב או (חלילה) מרשלנות הרשות, ולכך יש מחיר".

בפרשו את ההוראה בפקודת מס הכנסה, המתירה לפקיד השומה לפתוח מחדש שומת מס, קבע רובינשטיין נחרצות: "בנסיבות שבהן מדווח אירוע המס כשלעצמו, גם אם לא סכומו, אין הפתיחה מחדש אפשרית". כך, חד וחלק.

לתוצאה זו הגיע רובינשטיין בדרכים שונות, ואף שמבחינה לשונית דווקא עמדת פרקליטיו של אייזנברג, עוה"ד מיטל בן-בסט, אופירה אלון וענת שביט, נראתה יותר בעיניו. הוא לא התעלם מן ההבדלים הניסוחיים, הנמצאים בתוככי סעיפי המשנה של אותה הוראה בפקודת מס הכנסה ומכך שפרשנות דווקנית שלהם עשויה להוביל לתוצאה הפוכה. רובינשטיין חזר על קביעתו של המחוזי, שלפיה "במקרה שבו נזכר קיומה של ההכנסה בשומת מקבל ההכנסה (העובד) הייתה הזדמנות לפקיד השומה לבחון את אשר דווח", והוסיף: "מה שאין כן שעה שהעובד כלל לא דיווח על ההכנסה, שאז עשויה להשתנות נקודת האיזון. אך במקרה בו הייתה לרשויות המס הזדמנות לבחון את שדווח להן והם לא עשו כן מטעם כלשהו, נראה כי אין מקום לפתוח את השומה, וגובר עקרון סופיות השומה. במקרה זה על הספק לפעול לטובת הנישום".

בדונו בעקרון סופיות השומה, הדגיש רובינשטיין, שדבריו נכונים עוד יותר כשמדובר בשומה שבהסכם. במקרה כזה אינטרס ההסתמכות, ואף אינטרס רשויות המס בקיום ההסכם, גדולים שבעתיים. הוא שב וציין כי הוא מודע לכך, שקביעתו עלולה לפגוע באינטרס של גביית מס אמת, והדגיש כי "גביית המס במלואו אינה ניצבת בדד, והיא מושא לאיזון מול עקרונות נוספים".

משבמקרה הנדון דיווח אייזנברג לפקיד השומה אודות מימוש האופציות, הייתה לרשויות הזדמנות לבדוק את אירוע המס, ולפיכך, לא הייתה להן עוד אפשרות לפתוח את השומה מחדש, בדיעבד.

הסכום חולק שווה בשווה

בנוגע לכך ראה רובינשטיין להוסיף כי "יש לזכור כי 'החטא הקדמון' הוא טעות בשומת מקבל ההכנסה, ודרך המלך במקרים מורכבים צריכה להיות תיקון טעות זו במקורה... ולא תיקון 'תמונת הראי' שלה (בשומת הניכויים)". שהרי ניכוי במקור, במהותו, אין עניינו חבות במס, אלא הוא דרך לגבייתו של המס.

לאחר קביעה עקרונית זו, פנה רובינשטיין לבחון את שאלת "האשם התורם" של אייזנברג בחתימת הסכם הפשרה של תים טלקום מול פקיד השומה. "כאשר אדם (ולא למותר לציין כי מדובר באיש עסקים מנוסה) אשר חלה עליו חובת שיפוי לפי הסכם, נותן את הסכמתו לעריכת הסכם פשרה שתוצאתו היא חיובו בשיפוי, יש לראות בכך הסכמה לשאת בתוצאות", חרץ והותיר על כנה את תוצאת פסק דינו של בית המשפט המחוזי, שחילק את הסכום, ששולם בגין הניכוי בחסר, שווה בשווה בין אייזנברג לבין תים טלקום. (שיוצגה בידי עורכי הדין בן-חורין וכהן-חרש). (רע"א 684/11; רע"א 770/11).

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35