גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האישה שלא מוותרת: הכירו את מירב בן ארי

מירב בן ארי רגילה להתמודד נגד כל הסיכויים, וגם לנצח ■ לקורס קצינות היא יצאה אחרי ששכנעה את קצין חינוך ראשי, את הלימודים במרכז הבינתחומי מימנה מבאסטה ביפן, ואת מיליוני השקלים שבהם זכתה בריאליטי "דרוש מנהיג" היא מינפה להקמת מרכזים לנוער בסיכון ■ עכשיו היא רצה למועצת העיר תל-אביב

הצעירה הג'ינג'ית נראית לחוצה כשהיא יושבת במשרדה של מירב בן ארי בשכונת נווה עמל בהרצליה. זה מובן, כי מדובר בראיון עבודה, אבל הג'ינג'ית הייתה רגועה במשך כל השלבים הראשונים של הראיון כשהיא התבקשה לספר על הניסיון שלה בהדרכת בני נוער ולספר על המסלול שעשתה עד כה. יש לה תואר בקרימינולוגיה, ניסיון עשיר בהדרכת נוער והרבה מוטיבציה להתקבל לעבודה כמדריכה בדרך הגלים, המרכז לנוער בסיכון שבן ארי הקימה, אבל כשהמייסדת בת ה-37 שואלת אותה כיצד תתמודד אם תתבקש להוביל את הנערים במסגרת מסע ההישרדות השנתי של המרכז, הג'ינג'ית זזה בחוסר נוחות בכיסאה.

העובדה שעל קירות משרדה של בן ארי יש אינספור תמונות מהמסעות שהתקיימו בשנים האחרונות כנראה לא עוזרת. בני הנוער סוחבים על גבם את הציוד, את האוכל ואת האוהלים, וברובן המוחלט של התמונות - הם נראים סובלים למדי. רק באלו מהן שמתעדות את רגעי הסיום של המסע בן ארבעת הימים ניתן לראות אותם מחייכים במלוא פיהם ונראים מאוד-מאוד גאים.

"זה מסע קשה, לנו ולהם, ואין להם מושג שהם יהיו מסוגלים בכלל לסיים אותו", אומרת בן ארי ובוחנת את תגובותיה של הצעירה שמולה. "כשהאוטובוס נוסע והם מוצאים את עצמם באמצע המדבר ומבינים איפה זרקו אותם ושמעכשיו הם יצטרכו להסתדר בכוחות עצמם, הם מיד מתחילים לקלל. את חושבת שתהיי מסוגלת להוביל אותם במשך כמה ימים כאלה? אני מזכירה לך - לא מדובר בילדים פשוטים במיוחד".

דרך הגלים, שבן ארי הקימה בהרצליה ב-2009, הוא המרכז השני לנוער בסיכון שהיא הקימה. את הראשון - דרך האתגר שמו - היא הקימה בנתניה ב-2006 ומימשה בו חזון של יצירת מסגרת חינוכית משלימה לבני נוער משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות. במרכזים פועלים מדריכים שמלווים את בני הנוער מכיתות ח' עד י"א במשך כמה שעות בכל יום.

הנערים - כולם בנים עם בעיות התנהגות קשות, בעיות לימודיות או בעיות חברתיות - נדרשים לעשות במרכז את שיעורי הבית שלהם, להתכונן למבחנים, ולהראות שיפור מדורג בהישגיהם. במקביל, הם משתתפים בפעילויות חברתיות ובחוגי ספורט אתגרי ויוצאים לטיולים. היכולות שלהם, כמו גם ביטחונם העצמי, נבנים בהדרגה, והתוצאות אינן מאחרות לבוא - שיפור בציונים, זכאות לבגרות וגיוס לצה"ל. לולא הפעילות, יש להניח שרבים מהם היו נושרים ממערכת החינוך ואף מסתבכים עם החוק.

הריאליטי ששינה את חייה

אחרי שבן ארי סיימה את הלימודים והחלה לעבוד במשרד עורכי דין, יצרה איתה קשר הפקת התוכנית "דרוש מנהיג", שעמדה לעלות ברשת ב-2005, והיא הוזמנה לאודישן. "הם לא הצליחו ללהק מספיק נשים לתוכנית והם הגיעו אליי בגלל שהייתי יו"ר האגודה בבינתחומי", נזכרת בן ארי. "לא ממש התעניינתי בעניין, ואני לא אוהבת ריאליטי במיוחד, אבל אמרתי לעצמי שאני אלך לנסות בכל זאת".

התוכנית הייתה ריאליטי מסוג קצת שונה. אלה שהשתתפו בה היו צריכים להפגין רוח יזמות ומנהיגות ולהיות מסוגלים להוכיח שיש בכוחם להוציא אל הפועל חזון ייחודי. הפרס למנצח: מלגה מלאה ללימודי מינהל עסקים בבינתחומי ותקציב של 5 מיליון שקלים מקרן רש"י, שיאפשר להפוך את החזון החברתי של המתמודד למציאות.

האודישן הראשון היה קטסטרופלי: בן ארי מספרת שהיא הגיעה לאולפני הרצליה ב-20:00 בערב, נטולת כוחות לאחר יום ארוך בבית הדין הרבני בטבריה. לאחר יומיים שבהם שכבה חולה בבית, התקשרה אליה המפיקה ואמרה לה שהיא לא עברה את האודישן. בן ארי אמרה יפה תודה, אבל אף שהיא טוענת שעצם ההשתתפות בתוכנית לא עניינה אותה, היא לא מהטיפוסים שאוהבים לקבל תשובה שלילית.

"יומיים לאחר מכן התקשרתי אליה ושאלתי אותה למה בעצם לא עברתי את האודישן, והיא אמרה שמי שצפה באודישן אמר שאין לי מספיק אנרגיות. אמרתי לה שאפשר להגיד עליי הכול, אבל אנרגיות יש לי בשביל עולם שלם. היא אמרה שהיא תדבר עם רן תלם (כיום בקשת ואז באולפני הרצליה, שהפיקו את התוכנית עבור טלעד) והוא סידר לי עוד אודישן. נכנסתי לתוכנית, ומהנקודה הזו כל סיפור חיי השתנה".

המתמודדים האחרים שהופיעו בתוכנית הלחיצו את בן ארי בתחילה. "היו שם סגני ראש עיר או חברי מועצות מקומיות ואני בסך הכול הייתי בעצם בוועד תלמידים. חשבתי שיעיפו אותי אחרי הפרק הראשון כי כל הרזומה שלי היה נורא מיינסטרימי, אבל ככל שהתוכנית נמשכה, ראיתי שבעצם אני לא פחות טובה מהם ושיש לי את העניין הזה של המנהיגות גם אם אני צריכה להשתפשף. זו הייתה תקופה מעניינת, רק חבל שאף אחד לא ראה את זה", היא אומרת וצוחקת, אבל שנייה לאחר מכן היא שוב מרצינה. "בסופו של דבר, לא הייתה אף פעם תוכנית ריאליטי כזאת שבאמת עשתה שינוי. בזכות התוכנית הזו יש לי את האפשרות לקום כל בוקר לעבודה שאני אוהבת ובעיקר לשנות לאנשים את החיים".

מתמודדים אחרים הודחו בעוד בן ארי שרדה ובסיום העונה היא הוכרזה כמנצחת וקיבלה לידיה את הכסף כדי להגשים את חזונה, שבאותו שלב כבר היה מגובש למדי. "תמיד חלמתי לעזור לבני נוער כי ידעתי שאך ורק בעזרת חינוך אפשר לצאת מהחיים האלה. רציתי לעבוד עם אנשים שרוצים שמשהו ישתנה בחיים שלהם. בזמנו הייתי מאוד נאיבית וחשבתי שכולם צריכים לעשות תעודת בגרות וללמוד, אבל גם היום אני חושבת שהדרך היחידה לצאת ממעגל העוני והפשע זה חינוך.

"נכון, יש פה ושם פוקסים של אנשים כמו יצחק תשובה שגדל במעברה עם אימא שלי, אבל אי אפשר לסמוך על זה בחיים. אני לא רוצה יותר מדי להיכנס לעניין של העדתיות, אבל בוא תראה את שמות המשפחה של הילדים שלי פה - חג'ג', אלבז, סולטן, ביטון וכן הלאה. מבחינתם, כדי להגיע לנקודת פתיחה טובה יותר בחיים, הם צריכים סיוע. ואצלי זה בער כי ראיתי את החבר'ה אצלי בנתניה ואת מה שנהיה מהם".

מקום רביעי ברשימה

בן ארי עזבה את משרד עורכי הדין שבו עבדה והחלה לעבוד על מימון החזון. למזלה, השלב הראשון בדרך להגשמתו החל בקלות. "יום אחרי סיום התוכנית התקשרו אליי מעיריית נתניה, ומנכ"ל העירייה אמר לי 'בואי, אנחנו רוצים אותך'. ישבתי חצי שנה במאורת נרקומנים בנתניה, שהפכה למרכז הראשון שלי, ופיקחתי על העבודה. בנינו את המקום מאפס. כתבתי את כל התוכניות של מה שאני רוצה שהמרכז הזה יעשה. הגדרתי מה הילד יעשה מהרגע שהוא מגיע אלינו אחרי בית ספר ועד הרגע שהוא ילך הביתה, כולל את הסנדוויץ' שהוא יקבל.

"ידעתי מה שאני רוצה לעשות עם הכסף, אבל לא היה לי מושג ירוק איך לגרום לזה לקרות. זה היה קשה מאוד להבין איך לקדם את זה. כל הזמן היו אנשים שאמרו לי שאני לא מתאימה לזה ובאמת בהתחלה עשיתי הרבה טעויות ובזבזתי הרבה כסף, אבל צריך לרצות מאוד להצליח ולממש את מה שמאמינים בו. ראיתי רק ילדים בעיניים וביום הראשון שפתחתי את המרכז בכלל לא ידעתי אם הם באמת יגיעו, אבל זה קרה. במבט לאחור אני חושבת שזה לא מקרה ששני המרכזים שלי נמצאים בערים שבראשותן עמדו נשים", (מרים פיירברג בנתניה ויעל גרמן בהרצליה, ש' ס').

עם הקבלות הללו, אין זה מפתיע שעם תחילת המירוץ לבחירות הארציות האחרונות קיבלה בן ארי הצעות משתי מפלגות מרכז שרצו אותה במקום טוב ברשימותיהן. היא סירבה לשתיהן בשל רצונה להפוך לאם בעתיד הקרוב וכן בגלל שהחליטה שאין לה עדיין ניסיון מספיק. עם זאת, היא לא ויתרה על הזירה המוניציפלית: בבחירות הקרובות היא מקווה להיבחר למועצת העיר תל-אביב מטעם רשימת הצעירים "רוב העיר", שבה היא ממוקמת במקום הרביעי. בבחירות המוניציפליות הקודמות היא נשארה בחוץ כיוון ש"רוב העיר" הצליחה להכניס למועצת העיר רק שלושה נציגים.

אם תיבחר למועצה, היא מעוניינת להקים בעיר מרכז להורים צעירים שילווה אותם ויסייע להם בשנים הראשונות של ההורות וכן להקים ולהרחיב גנים ומרכזים לגיל הרך. "אני חושבת שנכון שיוקם מרכז של העירייה עצמה שיהיו בו אנשי מקצוע שנותנים ייעוץ ושיהיה בו דגש על תמיכה במשפחות חד הוריות, שכמותן יש הרבה מאוד בעיר".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל