גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלנכוליה אהובתי

ד"ר הלן מייברג היא החוקרת הראשונה בעולם שזיהתה את מיקומו של הדיכאון במוח. פריצת הדרך הרפואית שלה מאפשרת לשלוט במחלה בעזרת גירוי מוחי עמוק

מה משותף לאחות בית חולים, עורכת דין, אמן יוצר ופרופסור בקולג'? התשובה היא ששלושתם חלו בדיכאון עמוק, עמיד בפני תרופות וטיפולים פסיכולוגיים, חדלו לתפקד, עזבו את מקומות העבודה, והסתגרו בביתם. הדבר המשותף הנוסף להם הוא שהם החלימו ושבו לחייהם הסדירים. זה קרה לאחר שעברו הליך של גירוי מוחי עמוק. ד"ר הלן מייברג, נוירולוגית אמריקאית, בעלת שם עולמי, חקרה במשך שנים את הדיכאון, מיפתה את האזורים שאחראים לו במוח ולמדה שמדובר במחלה מוחית לכל דבר. כשהפעילות באזור ספציפי במוח משתבשת, האדם נכנס לדיכאון עמוק, כרוני ומתמשך, המכונה בעגה המקצועית 'דיכאון קליני'.

ד"ר מייברג הגתה טיפול רפואי פורץ דרך, המענה היחידי, כיום, לדיכאון עמיד שלא מגיב לשום טיפול. היא משתילה אלקטרודות במוח, באזור 25, שם נמצא המעגל החשמלי שאחראי על מנגנון ויסות מצב הרוח. מאותו רגע ואילך, האלקטרודות שולחות פולסים חשמליים לאזור ומחווטות אותו - בדיוק כמו שקוצב לב אחראי להסדרת הפעילות החשמלית של הלב. "אני קוראת לזה 'פיסמייקר' למוח", אומרת מייברג בראיון ל"ליידי גלובס".

"מצחיק אותי היום לחשוב שהמנתח הראשון שביצע את ההשתלה אמר לי ש'זה לא יעבוד'", היא נזכרת, "אבל הוא היה מוכן לנסות מכיוון שהוא ידע שניתן לעשות את זה באופן בטוח. מבחינתי, ידעתי שזה לא ניחוש, אלא פרי עבודת מחקר רצינית ומקיפה. אתה צריך להיות מסוגל להגן על הרעיונות שלך ולדעת שמדע זז קדימה רק אם מנסים.

"15% מהאנשים שמתגוררים במדינות המערביות יעברו לפחות אפיזודת דיכאון אחת במהלך החיים. 7% מהאנשים מדוכאים בכל זמן נתון", מסבירה מייברג, שתגיע החודש לישראל כדי לשפוט בתחרות "בריינטק", העוסקת בחידושים ופריצות דרך בתחום הנוירו-טכנולוגיה.

"דיכאון הוא מצב מאוד שכיח ומאוד חמור. יש כאלה שחושבים שלאנשים מדוכאים יש רק מצב רוח ירוד באופן מכאיב, אבל זה הרבה יותר חמור מזה. אנשים מדוכאים סובלים מחוסר יכולת לתפקד ומבעיות שמשפיעות על כל האספקטים של חייהם. יש להם בעיות חשיבה, מוטיבציה, בעיות שינה, תיאבון וחוסר חשק מיני. זה יכול להגיע עד מצב של רצון לפגוע בעצמם ולמות.

"אני פה כדי להגיד להם שזו מחלה מוחית, ושהם לא אשמים. זה טריק שהמוח עושה להם. זו המציאות האכזרית של המחלה. היא גורמת לחולה להרגיש חסר ערך. אנחנו גם יודעים שנשים מדוכאות יותר מגברים. ההורמונים תורמים לכך, אבל זה בעיקר כי דיכאון נובע מכאב נפשי שאי אפשר לכבות, ונשים מפנות את הכעס פנימה יותר מגברים".

- איך הפך הדיכאון למגיפה בעולם המערבי?

"סגנון החיים שלנו יותר תובעני. מצבי לחץ מתמשכים לא טובים למוח. אתם בישראל, למשל, מתמודדים עם איום מתמשך ובלתי פתיר, וזה יכול להקשות על הרבה אנשים פגיעים. יש גם אנשים שאפשר לראות בבירור שאצלם במשפחה יש רגישות לדיכאון, אבל דיכאון הוא לא גנטי, אין גן מובהק שאחראי לכך. יש גם אנשים מתפקדים, שנראים בסדר, ופתאום הדיכאון התפרץ. חוקרים מנסים עכשיו להבין אם יש משהו בעולם של ימינו שגורם לפגיעות, או שפשוט התחלנו להיות יותר מודעים לעניין. אלו שאלות פילוסופיות, אבל אני נוקטת באסטרטגיה ברורה: מה לא עובד כמו שצריך במוח של אנשים שלקו בדיכאון, ואיך אפשר לתקן את זה".

- מה שלום המוח שלך?

כבר מעל ל-20 שנה שד"ר מייברג, 57, חוקרת את המוח האנושי. התמסרותה לתחום הרפואה נעוץ בשורשים המשפחתיים. "אבי היה רופא משפחה, עם קליניקה. אמי ניהלה את המרפאה שלו. אחיה של אמי היה רופא מדען שעסק במחקר ברפואה גרעינית בבית חולים אוניברסיטאי. הושפעתי מאוד מהמיומנות של אבא שלי ומהמסירות שלו לפציינטים. הוא היה דיאגנוסטיקן ממולח, וגם מטפל אמפתי. מהדוד שלי לקחתי את האהבה שלו למחקר ואת המחויבות למסע לפתרון בעיות מדעיות פתוחות. כשגדלתי, הדוד ואני היינו מדברים על דרכים ואסטרטגיות חדשות למדידת תפקודי מוח. היום זה מדהים בעיניי להסתכל אחורה ולהבין שרעיונות שדיברנו עליהם כבר אז, ניבאו את הטכנולוגיות והיישומים שאני מתכננת היום".

ההתחלה, כמו בהרבה תגליות מדעיות, הייתה כמעט מקרית. "כנוירולוגית צעירה טיפלתי בפציינטים עם שבץ, פרקינסון, או אפילפסיה. הרבה פעמים חולים היו מדוכאים וידענו שהדיכאון הוא חלק מהמצב הנוירולוגי שלהם, ולא רק תוצאה פסיכולוגית של המחלה ואי התפקוד. רציתי לדעת מהו האזור הפגוע במוח שמשותף לכל אותן המחלות, שגורם לדיכאון כתופעת לוואי. התחלתי לצפות במוח בפעולה, בדקתי אם אפשר למפות את אזורי הדיכאון בחולים נוירולוגים. הסתכלתי במוחות של אנשים עם שבץ, פרקינסון ואלצהיימר, שגם לקו בדיכאון נוירולגי, וחיפשתי אילו חלקים במוח לא עובדים אצלם. גיליתי דפוס לא נורמלי אצל כל אותם האנשים בקבוצות המחלה השונות".

- איזה דפוס?

"פעילות נמוכה באזור במוח שנקרא האונה הקדמית. זה נהיה יותר מעניין כאשר ראינו כיצד אצל חולים שהחלימו, האזור הזה חזר לפעילות תקינה. זו הייתה הפעם הראשונה שמישהו מיפה את האזור במוח שבו ממוקם הדיכאון. הייתי הראשונה לגלות שתרופות משפיעות אחרת מטיפול התנהגותי. לפי סריקות מוחיות של לפני הטיפול ולאחריו, גילינו שמי שהאזור במוחו שנקרא 'האינסולה הפנימית' היה בעוררות, הגיב מאוד טוב לתרופה, אך לא הגיב בכלל לטיפול הפסיכולוגי, ומי שאותו אזור במוחו היה בפעילות נמוכה, הגיב מאוד טוב לטיפול הפסיכולוגי אך לא הגיב לתרופות.

"לאחר מכן עשיתי סריקה לחולים חדשים וטיפלנו בהם בהסתמך על סוגי המוח שלהם. הוכחנו שדיכאון של אחד לא דומה לדיכאון של האחר, שחלק צריכים טיפול התנהגותי וחלק צריכים תרופות. הגענו לבדיקה מהימנה שמספרת לנו איך לטפל בחולה בצורה הכי אפקטיבית. 'רפואה מנבאת' זו המגמה החדשה ברפואה, בדיוק כמו הטיפולים המותאמים לחולי הסרטן לפי הסוג והגנטיקה הייחודית".

כוחו של אזור 25

- יש אנשים שלא מגיבים לשום טיפול נגד דיכאון.

"זו הייתה נקודת המפנה. הבנו שיש אנשים שלא משנה מה נעשה עבורם מבחינה קלינית, הם לא יבריאו. במהלך המחקר בדקנו מה משתנה במוח אצל אדם שהשתפר מצבו, בשונה ממצבו של אדם שלא השתפר, והגענו למסקנה שדיכאון הוא תוצר של כמה אזורים במוח שקשורים אחד לשני ושיוצרים מעגל תנועה. המעגל הספציפי הזה, שאחראי לדיכאון, נמצא בחלק במוח שנקרא 'אזור 25', ולכן צריך להוריד את פעילות היתר באזור הזה. החלטתי לקחת את הטכנולוגיה שכבר הייתה קיימת, גירוי מוחי עמוק לחולי פרקינסון, ולגרות את האזור הזה במוח. ניסינו את זה על החולים הקשים ביותר בדיכאון, שעמידים לכל צורת טיפול, וזה עבד. עד היום נותחו עשרות חולים בחמישה מרכזים רפואיים ברחבי העולם".

- איך מתבצע הניתוח?

"אני מוצאת מהו המיקום המדויק במוח שבו יושתל המכשיר, לפי הסריקות שערכתי לאותו חולה, ובחדר הניתוח אני מנחה את הנוירוכירורג - הוא מבצע חתך קטן ולא מסוכן בגולגולת, ואז משתיל את המכשיר. במקביל, מותקנת בטרייה בתוך בית החזה של החולים, והיא זו ששולחת את הפקודה לגירוי מוחי תמידי".

- מה אחוזי ההצלחה של השיטה?

"ההקלה מגיעה כבר בחדר הניתוח. 60% מהאנשים הגיבו לטיפול תוך חצי שנה, וכ-70% מגיבים לטיפול אם הם ממשיכים לקבל את הגירוי למוח לטווח ארוך. רוב המטופלים שלי חזרו לחייהם, למשפחתם ולעבודתם.

"מה שכן, אחרי תקופה ארוכה של נכות, לוקח להם זמן לבנות את הריסות חייהם, לשקם את הקשר שנותק עם הילדים או עם בני הזוג. החולה מגלה שבזמן שהוא היה בפסק זמן מהחיים, העולם התקדם. יש משפחות שהתפרקו אחרי שבן משפחתם החלים, וכבר לא היה תלוי בהם ונזקק".

- אז בעתיד הקרוב חסל סדר כדורים?

"אני חושבת שהתרופות לא עובדות על כולם, והניתוח יהווה טיפול הולם עבור אותם חולים. אף אחד לא רוצה לעבור ניתוח אם הוא לא צריך אותו. יכול להיות שבגלל המחקר והידע שלנו על גירוי המוח, יהיה אפשר לפתח מכשיר שיושב מחוץ לראש, או תרופה שתגרה את אותו אזור במוח בצורה יותר מדויקת".

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים