גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוסט טראומה: כמה מרוויחים עובדי ענף הפרסום בישראל?

אחרי טלטלות גדולות, ענף הפרסום נכנס ליציבות מסוימת, והעובדים יכולים קצת להירגע ■ המשכורות יציבות, ויש עלייה בביקוש לעובדים ■ פרויקט השכר 2013

אחרי שנה של טלטלות, קיצוצים ופיטורים, עובדי ענף הפרסום יכלו השנה לנשום מעט לרווחה, בשעה שהענף נכנס ליציבות מסוימת.

אמנם עוגת הפרסום רחוקה מלחזור לממדיה הקודמים, היקפי הפעילות לא שבו לגמרי למסלולם וכמות הפרסום המכירתי עדיין גבוהה, אבל לשם שינוי ניתן היה לראות שוב הפקות מושקעות, הן מבחינת התקציב והן מבחינת הקריאייטיב, שסימנו שינוי מגמה: יציאה מתסמונת הפוסט-מחאה וחזרה מסוימת לשגרה.

המשמעות של כך הייתה יצירת יציבות גם במשכורת ובתנאי השכר, שבאופן גורף כמעט בכל הקטגוריות נשארו זהים לשנה שעברה.

פרט להתייצבות המצב הכלכלי, תרמה לכך גם העובדה שהשנה לא נרשמו קריסות של משרדים או גיוס של מנכ"לים כפי שהיה שנה קודם לכן. אשתקד, לשניים מתוך עשרת המשרדים הגדולים (ריצ'י הנטר במקאן וארי מלמוד בפובליסיס ישראל) הגיעו אז מנכ"לים חדשים, שעמלו על גיוס כוורות כוח-אדם משלהם.

אמנם טאלנטים עברו ממשרד למשרד, אך הם היו מהסוג שמשפיע בעיקר על משרד ספציפי כזה או אחר ולא בהכרח על מגמה של ענף. יש הבדל גדול בין עזיבתו של סמנכ"ל קריאייטיב כמו יורם לוי בבאומן-בר-ריבנאי לבין גיוס מנכ"ל כמו גיא קלנר בליאו ברנט. תזוזה של איש קריאייטיב תשפיע על צמרת הקריאייטיב במשרד, בעוד שגיוס של מנכ"ל עשוי להשליך על המשרד כולו.

חסרים תקציבאים?

הדרגה היחידה שבה חל שינוי כלשהו השנה היא דרג סמנכ"לי הקריאייטיב, שם ירד מעט הרף העליון של המשכורות.

הדבר נובע בעיקר מעזיבתם של טאלנטים יקרים מאוד, כמו לוי או בני ברונסקי מ-y&r ישראל, שאמנם הוחלפו באנשים מוכשרים אך פחות יקרים.

בן סבר שהצטרף כסמנכ"ל קריאייטיב לגליקמן-נטלר-סמסונוב, וגיא בר שעבר ל-y&r ישראל, הם טאלנטים, אך מחירם עדיין אינו כה גבוה כמחירו של לוי.

עם זאת, מתחת לפני השטח מתחילות להתגבש מגמות תעסוקתיות שמציגות כרגע כיוונים בלבד, שטרם באים לידי ביטוי בשכר אך יש להניח שהם ישפיעו בטווח רחוק יותר.

כך למשל, אחרי שנים ארוכות, תקציבאים - שמכונים לפעמים "בשר התותחים" או "העבדים של הענף" - מתחילים להיות משאב בחסר: "פעם", אומר אחד המנכ"לים הבולטים בתעשייה, "היינו מפרסמים מודעה לגיוס תקציבאי ומקבלים 1,000 קורות חיים. היום כבר כמעט שלא פונים".

לכאורה, עשוי להיות בזה משהו מטריד, שכן תפקיד זה הוא השער המקובל לעולם הפרסום, וכשצעירים נמנעים מלהיכנס בו עלולה להיות בעיה בתחום בהמשך.

מקצועות נוספים הנמצאים בחסר הם המקצועות הטכנולוגיים. לאחר שרוב משרדי הפרסום הבינו שדיגיטל הוא לא תחום שהם יכולים להרשות לעצמם להדיר ממנו רגליהם, ברובם רוצים לגייס את אנשי הטכנולוגיה, אבל לא תמיד יש ביקוש לתוצר שלהם.

לעומת זאת, בתחום הקריאייטיב נרשם שיפור מסוים. אחרי שנים ארוכות שבהן נמנעו צעירים מבוקשים, כמו בוגרי בצלאל, מלדרוך בענף הפרסום, והתפתו יותר לתחומים כמו טלוויזיה, היי-טק ופיתוח פורמטים, נרשמה בחודשים האחרונים התפכחות מסוימת מענפים אלה, שגם הם כמו ענף הפרסום חטפו בשנים האחרונות מכות לא פשוטות.

אמנם את אותם צעירים טרם רואים בשכבה העליונה של המנהלים, ועד שיגיעו לשם ייקח עוד זמן, אך יש לראות בכך מגמה מעודדת באשר לחומר האנושי שיוביל בעוד מספר שנים את הענף.

הפערים בין היקפי הפרסום שמנהלים המשרדים הגדולים-בינוניים והקטנים עדיין גדולים מאוד, עובדה המשליכה כמובן על היקפי העבודה ומכאן גם על השכר.

לכן, בדרגים הגבוהים קיים פער עצום בין השכר שיכול לקבל מישהו בדרגה מסוימת במשרד גדול או בינוני, למה שמשתכר מישהו בדרגתו במשרד קטן.

אור גלייכר, מנהל מחלקת אסטרטגיה באדלר-חומסקי: "בענף הפרסום כולם מתחילים במשכורות רעב"

אור גלייכר, מנהל מחלקת אסטרטגיה במשרד הפרסום אדלר-חומסקי, אומר כי עד לפני מספר שנים ענף הפרסום לא נחשב מבחינתו כאופציה לתעסוקה. אחרי הצבא הוא סיים לימודי הנדסת תעשייה, ואז עבר לחברת ייעוץ שבה התנהל בעיקר מול גופים ממשלתיים כמנהל פרויקטים.

"היום אני יודע, שהעבודה שעשיתי אז לא מאוד שונה ממה שאני עושה היום: לבוא לארגון, ללמוד אותו מאפס ולתת לו את הפתרון המתאים. לפעמים מדובר בהקמת מחלקה, פיתוח מוצר או כל דבר אחר. זה לא משנה מאיזה כיוון באים, צריך את הגמישות להתחיל בכל חברה מחדש ולהבין איך אפשר לעזור לה בדרך שמתאימה לה".

אחרי תקופה מסוימת, גלייכר חיפש עבודה יותר דינמית, לאחר שנוכח כי תהליכים בחברות האלה יכולים לקחת שנים. התחנה הראשונה בענף הפרסום הייתה בחברה-בת של קבוצת באומן, שהוקמה על-ידי הפרסומאים מיקי בר וגיא טולדנו, ועסקה בעיקר בפרויקטים של מיתוג ללקוחות ישראליים בחו"ל כמו קומברס או נייס. משם עבר לתקופה קצרה דווקא לצד הלקוח כמנהל מותגים, אבל שוב העבודה נראתה לו צרה מדי: "כמנהל מותג יש לך חמישה מק"טים שאתה מטפל בהם ועולמך צר יחסית - להראות שברי אחוזי מכר שזזו מכאן לכאן. אני מעדיף 400 לקוחות ולעבוד על 40 פרויקטים".

לאחר מכן מצא את עצמו באדלר-חומסקי, שם הוא נמצא כבר חמש שנים. את השחיקה במשכורות שמאפיינת את הענף הוא מכיר. "בענף הפרסום יש פירמידה שונה מזאת שיש למשל בהיי-טק. בשנים הראשונות, למרות שהרוב אקדמאים, כולם מרוויחים משכורות רעב ועובדים כמו עבדים. כשהצטרפתי לאדלר באתי ממשכורת של יותר מ-16 אלף שקל בחודש והרווחתי בהתחלה 5,200 שקל. נכון שזאת בחירה שיותר קל לעשות כשההורים משלמים על דירה ומכונית, אבל זה לא פשוט, ורציתי את זה מספיק בשביל לעשות את הוויתור.

"מצד שני, היום אני בן 33 וכבר מנהל מחלקה ומרוויח הרבה יותר מרוב החברים שלי. זה תחום שאם אתה לא מסתדר בו או מתאים למערכת, אתה נפלט מאוד מהר החוצה. אבל אם יש סבלנות, נכונות לעבוד קשה וכשרון אפשר להתקדם מהר מאוד. אם מישהו טוב, די מהר הוא יכול להרוויח יפה. מי שרוצה לבוא בשביל מכה גדולה של כסף לא יעשה עסקה טובה, אבל מי שאוהב את זה ומסתכל קדימה בסוף ירוויח טוב".

גלייכר מאמין שהענף כולו נמצא בעיצומו של תהליך שבו הצעירים עוברים לקדמת הבמה. "ברוב המשרדים הגדולים השמות שכתובים על הדלת - שמות המייסדים - הם רק שמות. רובם לא נמצאים כבר במשרד ואם הם נמצאים זה על תקן יו"ר או משהו לא פעיל. המנכ"לים והסמנכ"לים ברוב המכריע של המשרדים הם צעירים, וזה משליך עד למטה".

מדגמנים מספרים

עוד כתבות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; מגמה חיובית בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי צלל ב-1.6% ● החוזים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול" בישראל יבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה