גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השכר בתקשורת: 4,000 שקל למתחילים, 70 אלף לטאלנטים

שוק התקשורת לא מצליח להרים ראש: בעיתונים היומיים מקצצים, ערוץ 10 והחדשות המקומיות שרדו משבר, והעתיד לא נראה מבטיח ■ פרויקט השכר 2013

גם השנה נדמה היה כי העיתונאים בישראל היו מעדיפים לעסוק במלאכת הכתיבה והדיווח ולא בתנאי ההעסקה שלהם. אבל בהמשך ישיר לשנה שעברה, גם ב-12 החודשים האחרונים הפכו המסקרים להיות המסוקרים. ב"מעריב" המשיכו להיערם הבעיות לצד קיצוצים, פיטורים וחוסר הוודאות, ב"ידיעות אחרונות" ובגופי תקשורת נוספים נרשמו קיצוצי שכר, פיטורים ומחאות, עובדי ערוץ 10 והחדשות המקומיות התנדנדו בין אור לחושך, בין המשכיות לבין הפסקת השידורים, וכעת הקרקע שלהם התייצבה קצת אבל היא עדיין רעועה.

קבוצת מוטו תקשורת, על שלל מגזיניה, הודיעה בחודשים האחרונים על פשיטת רגל ונכסיה הוצאו למכירה, כשחלק מהעובדים הלכו הביתה.

מנגד, היו גם ניצנים של אופטימיות. כך, למשל, קם עיתון חדש בשם "סופהשבוע" בבעלות אלי עזור, הבעלים של "ג'רוזלם פוסט" שביסס אכסניה לפליטי ומפוטרי "מעריב", בהם בן כספית, יהודה שרוני, נתן זהבי וליאורה גולדנברג-שטרן.

גם ארגון העיתונאים המשיך במלאכתו ואיגד תחתיו גם את ועד העובדים של אתר הספורט one. הארגון הכריז גם על הקמת ועד יציג בקבוצת "ידיעות אחרונות", משמע בעיתון היומי, ב"כלכליסט" וב"לאישה", אך הכרזה זו פתחה צוהר למאבק משפטי שעדיין מתנהל בימים אלה. מצד אחד ניצב ארגון העיתונאים עם רוח גבית של ההסתדרות ומנגד ניצבת הנהלת "ידיעות" ולצדה אגודת העיתונאים, שפתאום נזכרה בתפקידה המקורי. "ידיעות", אגב, נמצא היום במצב שבו הוא מאחד תקנים ולא מגייס עובדים חדשים במקום כאלה שעזבו, מלבד מקרים חריגים.

באגף האינטרנט, השנה האחרונה הייתה בסימן ניסיונות של האתרים הישראליים וגופי התקשורת שמאחוריהם להידמות קצת יותר לערוצי הטלוויזיה.

וואלה, ynet ו"ישראל היום" השיקו אולפני טלוויזיה במערכות שלהם, מתוך מטרה להביא שידורי וידיאו חיים ותוכניות מוקלטות אל קהל הגולשים, בעידן שבו הטלוויזיה כבר לא באמת משמשת כמדורת השבט.

לצד המיתוג היפה והניסיון להקנות חשיבות עליונה לאולפנים, מהלכים אלה דרשו השקעה גדולה. הבעיה היא שהמאמצים הכספיים באולפנים באו לצד ועל רקע קיצוצי שכר ופיטורים של עובדים באתרים כמו וואלה ו-ynet וגם באתרים אחרים מקומיים אחרים. הדיסוננס הזה - השקעה רצינית באולפני וידיאו לצד מדיניות של צמצום - הוליד לא מעט תסכול בקרב העובדים, שרק הוסיף עוד יותר לתחושת המרמור הכללית שאופפת את הענף הזה בשנים האחרונות.

על אף קיצוצי השכר, שבחלק מהמקרים צפויים להתבטל בעוד מספר חודשים, נראה כי השכר הממוצע בענף המדיה והעיתונות כמעט לא השתנה לעומת שנה שעברה.

אף אחד אמנם לא ציפה שהשכר יעלה, בטח ובטח לא במצב שבו נמצאות היום העיתונות בישראל ובעולם, אך הסטטוס קוו שנרשם בטבלה הוא דווקא חדשות טובות - כי במקום שבו כלל לא צופים צמיחה ועלייה, חוששים בעיקר מירידה ומכך שהשכר ישתנה לרעה.

בינתיים, השנה הבאה לא מאירה פנים במיוחד. שוק הפרסום לא ממש מצליח להתרומם ובתור מנוע הכנסות מרכזי בהתנהלות השוטפת של גופי התקשורת, הם יתקשו להמשיך ולהישאר עם הראש מעל המים.

אביב עזוז, כתב מהדורת החדשות המקומיות "חדר החדשות": "הפכנו לסוג של עבדים"

אביב עזוז, 44, כתב "חדר החדשות" צפון, הוא אמנם לא צעיר, אבל לענף התקשורת הצטרף רק לפני שנתיים. לדבריו, "התחלתי לכתוב במקומון 'מידע 8' בקריית שמונה ובמקביל התחלתי לעבוד ככתב בחדשות המקומיות. למה גם וגם? כי כדי להתפרנס היום בתקשורת לא מספיקה משרה אחת. יש טאלנטים שמשתכרים מאות אלפי שקלים אבל רוב האנשים בתחום חיים משכר ממוצע-מינוס".

- נכנסת די מאוחר לתחום.

"כן, 42 זה גיל די מבוגר ואני עובד עם חבר'ה שרובם צעירים ממני, אבל אני עומד בקצב. נכנסתי לתחום בלי שום קשרים ומבלי להכיר אף דובר. קודם הייתי ארבע שנים עקר בית, גידלתי את הילדים כשאשתי עבדה. אין לי שום תואר, עשיתי פה ושם קורסים, אבל תחום התקשורת משך אותי.

"אני פעיל חברתי הרבה שנים ותמיד עזרתי לאנשים בכל מיני תחומים, בכל מיני ביורוקרטיות וכו'. כך שלרוץ בין משרדי ממשלה, עיריות, ביורוקרטיה, ניצולי שואה, נכים וכו' ולעשות על הדרך עבודה עיתונאית זה אני. אני חייב פעם בשבוע לעזור למישהו בכתבה שלי. זה הדלק שלי".

- בשנה האחרונה היו כמה מקרים שדווקא אתה זה שהיו צריכים לעזור לו, עם כל המשבר הקיומי של החדשות המקומיות.

"נכון, אבל היה מי שיעזור לי. בתור עיתונאי ובתור יו"ר ועד העובדים במהדורה בקריית שמונה אני מקבל לויאליות מוועדי עובדים בסביבה. כשאני צריך אותם, אז ועדי העובדים של מפעלי המתכת בקריית שמונה ועובדי פרי הגליל איתי. כל אלה עשו הפסקה מהעבודה והתייצבו לצדי במאבק על החדשות המקומיות עם שלטים. ולהיפך. אני אישן איתם במפעל אם הם יתבצרו שם".

- אתה מרוצה מהעבודה והשכר?

"כן, אני אומר לעצמי שחבל שלא נכנסתי לתחום העיתונות לפני 20 שנה. באתי לפני שנתיים עם ספר טלפונים ריק ובלי להכיר אף אחד. היום טוויתי לי קשרים עם ראשי רשויות, כוחות הביטחון, עולם תחתון. כולם מכירים אותי. אני מאמין שאם הייתי מתחיל לפני 20 שנה בתחום, היום עדיין הייתי נשאר בו.

"לגבי השכר - אתה יודע, אנחנו יהודים, אף אחד לא מרוצה מהשכר שלו. אני עובד בשתי עבודות כי צריך להשלים הכנסה. גם אשתי עובדת משרה ורבע. זה בהרבה תחומים ולא רק בתקשורת.

"הפכנו לסוג של עבדים. אני מאמין שחלק מהאלימות של בני נוער שרואים היום היא תולדה של העובדה שאנחנו ההורים כל-כך עסוקים בלהביא פרנסה הביתה, שאנחנו שוכחים להיות עם הילדים שלנו ולחבק אותם בזמן. זה קשה. אבל בסוף צריך לשלם חשבונות, חוגים וגם לשלם את החינוך חינם".

- איך אתה מסכם את השנה האחרונה?

"בשנה האחרונה, בחלק גדול מהזמן תפקדתי כסוג של עסקן. התעסקתי יותר במסביב, בהישרדות, בפגישות עם שרים, בלדפוק על דלתות בכנסת. זה לא נעים, לא טוב, לא כיף אבל תכלס כל הזמן המשכנו לעבוד ולהביא את הסיפור של ההיא משלומי שיש לה בעיה עם הרווחה או ההוא מקריית שמונה עם גידול בראש שאף מוסד חינוך לא רוצה לקבל".

- למה החדשות המקומיות הגיעו למצב הזה, שכל כמה חודשים הן מתנדנדות מעל תהום בגלל חוסר בסיס תקציבי?

"זה בעיקר רגולציה. אבל אני יכול להגיד לך, וזה לא מס שפתיים, שהיום בכנסת הדברים קצת שונים. פגשתי את מיקי לוי, סגן שר האוצר, יותר מפעם אחת. פגשתי את יו"ר ועדת הכלכלה, אבישי ברוורמן. הם מאלה שרוצים ומנסים לעזור. גם שר התקשורת רוצה שהחדשות המקומיות יתקיימו אבל לא על חשבון משלם המסים. לא על חשבון הציבור. עכשיו מחפשים לזה מתווה הגיוני".

- מה יהיה בסוף?

"אנחנו כמו מפעל טקסטיל בערד או מפעל מתכת בקריית שמונה. יש פה מפעל קטן שמעסיק 30 עובדים ואי-אפשר לסגור אותו. עם המאבק והרוח הגבית של ארגון העיתונאים ועם שר תקשורת וסגן שר האוצר שרוצים לעזור, אני מאמין שנסתדר. אני לא אתן שיסגרו. לא מאמין שזה יקרה, גם אם העובדים יצטרכו לפתוח חברה כקולקטיב ולהמשיך לשדר את החדשות המקומיות".

תקלה בתקשורת

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?