גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

מהפצחן עד הדיבידנד: מפצחים את הידרדרותה של בזן

המינוף שהלך ותפח בקצב מהיר, הכסף שהלך לבעלי המניות במקום לצמצום האשראי, הגז שבושש להגיע והתחלופה הגבוהה בצמרת החברה - "גלובס" ממפה את הסיבות לקריסה בבזן

ניירות הערך של בזן עלו היום (ד') באחוזים בודדים, מתקנים רק חלק מזערי מהנפילה שחוו בשבוע האחרון. הקריסה המפתיעה בניירות הערך של החברה, שאיבדה כרבע משוויה בתוך ימי מסחר ספורים, משקפת את החשש של שוק ההון כי ענקית הזיקוק המקומית תידרש בזמן הקרוב לגיוס הון ואו לארגון מחדש של חובותיה הפיננסיים האדירים, המסתכמים בכ-5.5 מיליארד שקל.

בניגוד לחברות ההחזקה הגדולות במשק, שנדרשו להסדרי חוב בשנים האחרונות (אפריקה ישראל, אי.די.בי, אלביט הדמיה ועוד), בזן היא חברה תפעולית, מונופול דה פקטו, בעלת ביקוש קשיח למוצריה (דלקים). אם כך, כיצד מגיעה חברה שכזו, הנחשבת סמל ליציבות, ופועלת מאז שנות הארבעים של המאה הקודמת, למצב שבו היא נזקקת כיום להזרמת הון גדולה של הבעלים, או להסדר חוב מול נושיה, כדי שתוכל להמשיך ולתפקד.

הדרך למצב העגום שבו נמצאת היום בזן החלה להיסלל בשנת 2007, עת הופרטה החברה, והשליטה בה עברה מידי המדינה לידיהם של משפחת עופר (החברה לישראל) ודיויד פדרמן (חברת הפטרוכימיים). עופר ופדרמן, והאנשים שמינו לניהול ולדירקטוריון בזן, קיבלו במהלך השנים שחלפו מאז כמה החלטות קריטיות, שהתבררו בדיעבד כהערכה מוטעית של הסיכון הטמון בפעילות החברה, שסבלה גם מתנאי שוק ומגורמים חיצוניים אחרים שפעלו לרעתה.

"גלובס" משרטט את האירועים העיקריים שהביאו לכך שבזן, חברה הנסחרת במדד ת"א 25, הגיעה למצב שבו איגרות החוב שלה נסחרות בתשואות זבל דו-ספרתיות, המשקפות חשש לחדלות פירעון.

1. בניית מתקן הפצחן המימני (המיד"ן). טרם הפרטת בזן פעלו בתי הזיקוק של חיפה ואשדוד כמקשה אחת. חלק מהותי ממרווח הזיקוק - ההפרש בין מחיר הנפט הגולמי שרוכש בית הזיקוק למחיר תוצרי הזיקוק שהוא מוכר - נבע מכך שחלק מתוצרי הביניים בתהליך הזיקוק בחיפה הועברו לבית הזיקוק באשדוד, שבו היה קיים מתקן שנקרא פצחן קטליטי, אשר הפך את אותם תוצרים לתזקיקים קלים ורווחיים יותר.

עם הפיצול, והפרטת בתי הזיקוק לשני בעלי שליטה שונים (פז רכשה את בית הזיקוק באשדוד), הסתיים שיתוף הפעולה ביניהם, וכדי שבזן תוכל לשמור על אותה רמת רווחיות, היה צורך בהקמת הפצחן המימני, מתקן היודע להפיק יותר תזקיקים מחבית נפט נתונה. באוקטובר 2008 קיבל דירקטוריון בזן, בראשות יוסי רוזן, את ההחלטה להקים את הפצחן, וההערכה אז הייתה, כי עלות הקמתו תעמוד על כ-670 מיליון דולר, וכי הוא יחל לפעול בשנת 2011.

למשבר הפיננסי שפרץ בעולם באותה תקופה היו שתי השלכות על המהלך; הראשונה הייתה הוזלת עלות הקמת הפצחן ל-530 מיליון דולר, והשנייה - דחייה בהקמתו ובהפעלתו, כך שבסופו של דבר הוא החל לפעול באופן מלא רק בתחילת השנה הנוכחית.

2. השקעות באיכות הסביבה ובמתקנים חדישים - למרות שבשנים שטרם ההפרטה הציגו בתי הזיקוק רווחיות גבוהה להפליא, לא ביצעה המדינה, ששלטה בהם, השקעות במתקנים אשר יצמצמו את היקף הזיהום שנגרם בתהליך הזיקוק, ובחידוש מתקני הזיקוק.

המשמעות הייתה כי באותו רגע שבו עברה בזן מידיה של המדינה לידי עופר ופדרמן, היו צריכים בעלי הבית החדשים לעמוד בתנאי רגולציה מחמירים, ונאלצו לבצע, באמצעות בזן, השקעות בהיקף של מאות מיליוני שקלים במתקנים שיעמדו בתקנים המחמירים של איכות הסביבה. אלו, יחד עם השקעת הענק בפצחן, אילצו את בזן להגדיל את היקף האשראי שהיא לוקחת מהגופים המממנים, והמינוף של החברה גדל באופן מהיר.

3. התנהלות פיננסית שפגעה בחברה - הגם שהיה ברור שבזן עומדת בפני תוכנית השקעות בהיקף אדיר לאחר העברת השליטה בה, החליט דירקטוריון החברה לאשר חלוקות דיבידנד מסיביות. גם לאחר ההחלטה על הקמת הפצחן היקר, החליט דירקטוריון החברה לבצע חלוקה של 75 מיליון דולר בשנת 2010. זאת בעקבות רווח חשבונאי גדול שנבע משערוך ההחזקה בחברה הבת כרמל אולפינים, לאחר שזו מוזגה לבזן.

בסך הכול, למן ההפרטה חילקה בזן דיבידנדים בהיקף של כמיליארד שקל לבעלי מניותיה דיבידנדים - סכום אשר אם היה נשאר בקופתה היה מקטין את היקף האשראי שהיא נאלצה לקחת בשנים האחרונות, וכך כנראה לא הייתה ניצבת כעת מול שוקת שבורה.

4. ניהול בעייתי - הצורך בשינוי ארגוני משמעותי בבזן, לאחר שיצאה מבעלות ממשלתית אך עדיין התנהלה כחברה ממשלתית, הוביל החל מ-2011 לתחלופה גבוהה בצמרת ההנהלה. במאי 2011 החליף פינחס בוכריס, מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, את ישר בן מרדכי, שכיהן כ-11 שנים בתפקיד.

בוכריס קיבל חברה אשר לא תפקדה היטב בצד התפעולי, ושם הוא מיקד את עיקר פעולותיו. הוא החליף את כל שדרת הניהול הוותיקה של החברה בניסיון לשנות את ה-DNA שלה, אך הזניח את הצד הפיננסי, שבו ההידרדרות הייתה מהירה. לבסוף, הלחץ שהפעיל עליו פדרמן להראות תוצאות נתן את אותותיו, ולאחר שנתיים בלבד בתפקיד עזב בוכריס ביולי האחרון. במקומו מונה אריק יערי, אחד מחברי ההנהלה הבכירים של טבע.

5. עיכוב באספקת גז טבעי - אחת מההשקעות הגדולות שביצעה בזן לאחר ההפרטה הייתה בהקמת מתקנים אשר יוכלו להעביר את בית הזיקוק לפעולה באמצעות גז טבעי, מהלך שצפוי היה לחסוך עשרות מיליוני דולרים מדי רבעון.

אלא שכאן נכנס גורם בלתי צפוי - המדינה השתהתה בחיבור צנרת הגז הארצית לבזן, בשל מחלוקת על קרקעות עם הדרוזים, שהצינור עבר בשטחם. רק לאחר פרק זמן ארוך, שגבה מבזן עלויות תפעול גבוהות, חובר בית הזיקוק למערכת ההולכה. אלא שהתברר שגם אז השמחה הייתה מוקדמת - בזן חתמה על הסכם לאספקת גז עם ספקית הגז המצרי EMG שקרסה, ולאחר מכן התברר שגם במאגר ים תטיס של קבוצת דלק אין מספיק גז. בסופו של דבר, רק החל מהרבעון השני של השנה הנוכחית מקבלת בזן את אספקת הגז המלאה הנדרשת להפעלתה.

6. תנאי השוק - בסופו של דבר, הנחות הבסיס בדבר הרווחיות שיכול לייצר בית הזיקוק, שהובילו לכך שהחברה לישראל והפטרוכימיים רכשו את מניותיהם בו לפי שווי של 6.6 מיליארד שקל, התבררו כלא נכונות. מרווחי הזיקוק, שמהם נגזרים רווחיה של בזן, היו אמנם גבוהים באמצע העשור הקודם, אולם בשנים שחלפו מאז, ובמיוחד בשנתיים האחרונות, הם ירדו לרמה נמוכה יותר, מה שהביא לסגירה של לא מעט בתי זיקוק באירופה בתקופה זו. על רקע זה יכולת ייצור המזומנים של בזן, שנדרשה אף לעמוד בהוצאות מימון כבדות בגין האשראי שנטלה למימון השקעותיה, הייתה קטנה מהנדרש.

לסיכום, הגדלת המינוף למן רכישת השליטה בבזן, הובילה למצב שבו אין לחברה כרית הגנה פיננסית גדולה מספיק מפני אירועים לא צפויים, כגון העיכוב באספקת הגז הטבעי. כדי להיחלץ מהמדרון החלקלק שבו היא נמצאת כעת, יצטרך דירקטוריון בזן להחליט בזמן הקרוב באיזה כיוון לפעול - הגדלת נזילות החברה באמצעות הזרמת הון והנפקת זכויות, ביצוע הסדר חוב מול מחזיקי האג"ח, או הגעה להסדר כולל שיכלול גם את הבנקים - גורם המימון העיקרי של החברה. המשימה של אריק יערי, המנכ"ל החדש שנכנס לתוך הקלחת הרותחת הזו לפני שלושה חודשים, מאתגרת במיוחד, ובגלל הלחץ בצד הפיננסי, אין לו כמעט מרווח לעשות טעויות בצד התפעולי.

הסיבות שהביאו להידרדרות מצבה הפיננסי של בזן

הקמת הפצחן המימני - לאחר הפיצול מבית הזיקוק באשדוד בו היה קיים פצחן קטליטי, נדרשה החברה להקים את הפצחן המימני בעלות של 530 מיליון דולר

בנוסף נדרשה החברה לבצע השקעות נוספות במתקנים בחצר הזיקוק, בין היתר על מנת לעמוד ברגולציה מחמירה של איכות הסביבה, מה שהגדיל את היקף החוב של החברה

למרות תוכנית ההשקעות האדירה, חילקה בזן דיבידנדים בהיקף של כמיליארד שקל מאז ההפרטה, שהקטינו את ההון העצמי והגדילו את המינוף הפיננסי

הצורך בשינוי ארגוני בחברה הממשלתית לשעבר, והצורך המיידי במעבר לרווחיות הוביל להחלפה תכופה של הצמרת הניהולית של החברה בשנתיים האחרונות

עיכוב באספקת הגז הטבעי הביא להגדלת הוצאות התפעול של בית הזיקוק בעשרות מיליוני דולרים מדי רבעון

מרווחי הזיקוק בשוק היו נמוכים ממה שהעריך דירקטוריון בזן, כך שקצב ייצור המזומנים של החברה היה נמוך משמעותית מההערכות המוקדמות

מגע הקסם של עקיבא מוזס התפוגג בשערי בזן

בספטמבר אשתקד, לאחר 13 שנים בתפקיד מנכ"ל כיל (ו-38 שנים בחברה), פרש עקיבא מוזס מתפקידו. תקופתו בכיל נחשבה להצלחה כבירה, במהלכה הפכה לפרת המזומנים של קבוצת החברה לישראל, בין היתר בחסות גאות המחירים בשוק האשלג העולמי.

משסיים את תפקידו בכיל, החליט עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, להציב את מוזס בתפקיד יו"ר בזן, בתקווה כי ישחזר את ההצלחה שרשם בכיל, יחזיר את בזן לפסי רווחיות, ובתוך כך גם את ההשקעה הכושלת של החברה לישראל בה.

מוזס, שצבר הון של כ-300 מיליון שקל לאורך שנותיו בכיל, קיבל תגמול נאה גם בבזן - שכר של כ-158 אלף שקל לחודש עבור שני שלישים משרה, וחבילת אופציות שכעת נמצאת הרחק מהכסף.

אלא שבשנה בה הוא נמצא בתפקיד, לא חולל מוזס את המהפך המיוחל. כך, התרסקות המניה בימים האחרונים רק העמיקה את ההפסד של החברה לישראל על השקעתה בבזן, שאותה רכשה, בדומה להשקעה כושלת אחרת שלה - צים, מידי המדינה.

תזכורת: בפברואר 2006, לקראת מהלך של פיצול והפרטת בתי הזיקוק באשדוד ובחיפה, רכשה המדינה מידי החברה לישראל את מניותיה בבתי הזיקוק (26%), בתמורה ל-677 מיליון שקל. לאחר שהמדינה רכשה את המניות התבצע הפיצול, ובית הזיקוק בחיפה הונפק בפברואר 2007 תחת השם בזן.

בהנפקה רכשה החברה לישראל כ-37% ממניות בזן תמורת 2.42 מיליארד שקל, לפי שווי שיא שאליו לא שבה החברה מעולם. לאחר ההנפקה המשיכה החברה לישראל לרכוש מניות, ועד אוקטובר 2007 רכשה מניות בזן נוספות בהיקף כספי של כ-425 מיליון שקל, כך שסך השקעתה בבתי הזיקוק הגיע לכ-2.85 מיליארד שקל.

עד שנת 2010 עוד חילקה בזן דיבידנדים, אשר חלקה של החברה לישראל בהם עמד על כ-435 מיליון שקל. ואולם, נכון להיום עומד שווי ההחזקה של החברה לישראל במניות בזן על 890 מיליון שקל בלבד, כך שבשקלול הדיבידנדים שקיבלה, היא נמצאת בהפסד של כ-1.5 מיליארד שקל על השקעתה.

אם בעבר נראה היה שמשפחת עופר מרוויחה מעסקאות עם המדינה (עיין ערך "שיטת השקשוקה"), הרי שהיום, לאור המשברים שחוות צים ובזן, נראה שדווקא המדינה היא זו שעשתה עסקאות מצוינות עם משפחת עופר.

מניית בזן

עוד כתבות

הבנקים לא מגלגלים את הירידה בריבית לנוטלי המשכנתאות / איור: גיל ג'יבלי

הריבית ירדה, אבל הבנקים לא ממהרים להוזיל את המשכנתא

הריבית במשק ירדה בשנה האחרונה באחוז שלם, אבל רק חלק מההקלה הגיעה לציבור ● יועצי משכנתאות מדווחים כי הבנקים העלו את המרווחים שלהם, ולפעמים פי שניים, לעומת המצב לפני כמה חודשים ● אישוש לכך ניתן למצוא גם בנתוני בנק ישראל

אילון מאסק, מייסד spaceX / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"פצצת זמן": מניית SpaceX בדרך לשבוע דרמטי, ויש מי שצופה מפולת

היום תפרסם חברת החלל של אילון מאסק את הדוחות הראשונים שלה בתור חברה ציבורית ● יומיים לאחר מכן יתבצע השחרור הראשון של מניות חסומות של בעלי מניות ותיקים, מה שעלול ליצור לחץ שלילי על המניה ● אך עם סיום המהלך, בסוף השנה, האנליסטים צופים זינוק מטאורי

עמרי פז, מנכ''ל ויגן פרנדלי / צילום: גלעד אילוז

הפרסומת שנפסלה לשידור בארץ, אך תעלה בקרוב באנגליה ובארה"ב

מה שטוב לאירופה, לא טוב לישראל: הפרסומת החדשה של עמותת ויגן פרנדלי נפסלה לשידור בטלוויזיה ובבתי הקולנוע ● רק ערוץ אחד הסכים לשדר, אך חזר בו, וכעת הצדדים מצויים בסכסוך משפטי ● בשבוע הבא תעלה הפרסומת בבתי הקולנוע בארה"ב ובערוצי סטרימינג באנגליה

ערן זינמן ורועי מן, מנכ''לים משותפים במאנדיי / צילום: נתנאל טוביאס

14 מיליון דולר: המנכ"לים שפיטרו 600 עובדים ומבקשים שכר כפול

רועי מן וערן זינמן, היזמים והמנכ"לים של חברת מאנדיי, מבקשים מהאסיפה הכללית של החברה תוספת שכר מדורגת שתביא אותם לרמה של 14 מיליון דולר כל אחד ● לאחרונה הודיעה החברה על פיטורי 600 עובדים

פגיעת כטב''מ ליד נמל התעופה של דובאי (ארכיון) / צילום: ap

"חשבו שהם עברו לגור בשווייץ, ופתאום מצאו את עצמם בתל אביב"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מהמרת שמלחמת התשה תוביל אותה לניצחון, המציאות החדשה של הבנקאים בדובאי והרב הראשי של היהודים שגרים באיראן ● כותרות העיתונים בעולם

הצנזור הראשי, תא''ל קובי מנדלבליט / צילום: דובר צה''ל

הצנזורה מעכבת פרסום אייטם של כתב גלובס ללא הסבר

גלובס מביא לידיעת הציבור החלטה חריגה של הצנזורה לעכב עד להודעה חדשה פרסום כתבה, ללא נימוק ביטחוני שניתן להתמודד עמו ● זהו מקרה נוסף שבו מתעוררות שאלות בנוגע לאחידות מדיניותה

וואלה

וואלה תפצה עיתונאית שפונתה ב-7 באוקטובר ממפלסים ופוטרה בשל "היעדרויות מהמערכת"

עורכת וואלה סלבס, מיטל קויפמן, תפוצה ע"י וואלה בכ-53 אלף שקל, זאת לאחר שבית הדין לעבודה קבע כי היא פוטרה תוך הפרת חובת תום-הלב ● בוואלה טענו כי קויפמן לא עמדה ביעדים שהוצבו לה, אך בית הדין ציין כי נקבע "רף דרישות בלתי ריאלי המציב את העובדת המפונה בפני כישלון ידוע מראש" ● וואלה: "פסק הדין שגוי מעיקרו"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חברת ההלבשה שמציגה צמיחה דו־ספרתית בהכנסות וברווחים

דלתא מותגים הציגה צמיחה של 27% ברווח הנקי על רקע התרחבות פעילותה בישראל ובאירופה, ובזכות המשך הצמיחה במותגי הזכיינות ועלייה במכירות מותגי החברה ●  ויליפוד הציגה גידול דו־ספרתי ברווחיות הגולמית והתפעולית, אותו ייחסה למחירי קנייה נוחים יותר, בעקבות התחזקות השקל מול הדולר והאירו

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט / צילום: טל שחר

זינוק ברווחים והסכם ענק עם גוגל: אנלייט מזנקת ומעלה תחזיות ל-2026

ענקית האנרגיה המתחדשת מציגה זינוק של פי 5 ברווח הנקי ל-31 מיליון דולר ועלייה של 55% בהכנסות, ברקע המרוץ לניצול הטבות המס בארה"ב ● החברה מעלה את הרף התחתון של תחזית ההכנסות ל-790 מיליון דולר, מדווחת על הסכם ענק מול גוגל וממשיכה להגדיל את המינוף לצורכי פיתוח

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ מחריף את הטון: "הזדמנות אחרונה לאיראן לפני שנערוף את ראשם"

בעוד שהאיראנים טוענים כי הם לא מנהלים שיחות ישירות מול האמריקאים, הנשיא טראמפ הגיב בחריפות: "הם דו-פרצופיים בצורה בלתי נתפסת" ● צה"ל: חיסלנו בעזה מחבל שהחזיק ברום ברסלבסקי ● מתקפה אמריקאית חריפה על החיסולים בעזה: "הורגים חפים מפשע, ישראלים נראים תאבי דם" ● שר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע בשידור על הדחת אלוף פיקוד המרכז - ללא סמכות ● עדכונים שוטפים

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל Wix / צילום: אלן צצקין

אחרי הטלטלות: רבעון חיובי ל-Wix; עקפה את התחזית ברווח ובהכנסות

חברת האינטרנט Wix, שפיטרה לאחרונה קרוב ל-1,000 עובדים והפחיתה תחזיות, צמחה ברבעון השני ב-14.9% בהכנסות ● צופה גידול משמעותי ברווחיות הגולמית של Base44

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: באדיבות BioCatch

אקזיט שני בשנתיים: החברה הישראלית שנמכרת ב-2.4 מיליארד דולר במזומן

ויזה רוכשת את חברת ביוקאץ', שפיתחה מערכת לזיהוי ומניעה של הונאות במערכת הבנקאית באמצעים ביומטריים והתנהגותיים ● רק לפני שנתיים נמכרה ביוקאץ' לקרן פרמירה ב-1.3 מיליארד דולר

הזירה בראשון לציון / צילום: דוברות מד''א

"אני יריתי בו": החשוד ברצח עורך הדין הסגיר את עצמו למשטרה

צוותי מד"א מצאו את הקורבן ללא דופק וללא נשימה וקבעו את מותו בזירה • החשוד הוא תושב רמלה בשנות ה-30 לחייו שמוכר למשטרה • החשד: לקוח של עורך הדין נכנס למשרדו, ירה בו - ונמלט

חביות נפט / צילום: Shutterstock

מגדילה שוב את המכסה: אופ"ק תעשה הכול כדי להישאר רווחית במלחמה

אופ"ק הודיעה על הגדלת מכסות הפקת הנפט מספטמבר, אך בפועל רוב המדינות אינן מצליחות להגיע גם למכסות הקיימות ● מחירי הנפט ירדו בעיקר בשל ציפיות להרגעת המתיחות עם איראן ואפשרות לפתיחת מצר הורמוז ● במקביל, ארה"ב שברה שיא ביצוא נפט, ואילו סין סופגת את הירידה באספקה העולמית

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock, Felix Tchvertkin

בעוד חודש, 4 חברות לפחות יפעילו קו לניו יורק. מינימום לכרטיס: 1,400 דולר

דלתא ויונייטד צפויות לחזור לחגים, ישראייר ממתינה לקבלת אישור להפעלת הקו - ובכך היצע המושבים לניו יורק יוגדל לרמה שלא נראתה הרבה זמן ● בדיקה מעלה כי הכרטיסים עדיין יקרים

כבאיות בדרכן למוקדי שריפה (אילוסטרציה) / צילום: ap, Mahmoud Illean

השריפה ליד בן שמן נבלמה: כביש 1 וכביש 6 נפתחו, עומסים באזור

השריפה סמוך לבן שמן נבלמה ● כביש 6 וכביש 1, שנחסמו בשל השריפה, נפתחו אך באזור ישנם עומסים

הכור האטומי פאקס, הונגריה. הייצור בו הופחת, והוא עלול להיות מושבת / צילום: Reuters, Balint Szentgallay

הכורים נעצרו: אירופה מגלה את נקודת התורפה של אנרגיה גרעינית

הונגריה, רומניה וצרפת השעו הקיץ את ייצור החשמל בכורים גרעיניים ● אירופה, שפעלה לעצמאות כלכלית והתנתקות מגז ונפט, מגלה שגם לזה עלול להיות מחיר

בניין הביטוח הלאומי בירושלים / צילום: Shutterstock

מי שמחוץ למעגל העבודה ישלם יותר: תוכנית האוצר לכיסוי הבור בביטוח לאומי

​באוצר פרסמו לאחרונה תחזית מדאיגה, לפיה ב־2029 ביטוח לאומי לא יצליח לעמוד בהתחייבויות ● בין הסיבות: הרחבת מעגל הזכאים והטבות נרחבות לאוכלוסיות שאינן במעגל התעסוקה ● בין הצעדים המקודמים: הקשחת תנאי הזכאות והעלאת דמי התשלום רק למי שאינו עובד

מייקל ברי ואלכס קארפ / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

מייקל ברי הימר נגד מהפכת ה-AI - פלנטיר סיפקה לו שיעור כואב

מייקל ברי בנה פוזיציה דובית גדולה נגד אחת מכוכבות הבינה המלאכותית, אך פלנטיר ממשיכה לספק תוצאות ולשבור את תזת הפסימיים ● כמה זה עלה לו והאם אלכס קארפ ירקוד?

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: עינת לברון

חודש בלבד אחרי שנחתמה: התפוצצה העסקה בין חיים כצמן וצחי אבו

היחסים בין הצדדים עלו על שרטון, לאחר שצחי אבו, בעל השליטה בארי נדל"ן שרכשה את ג'י סיטי של חיים כצמן, הכניס לעסקה שותפים נוספים ● בחודש שעבר הודיעו הצדדים על רכישת השליטה בחברת הנדל"ן המניב (26%) תמורת 661 מיליון שקל