גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלכר: "המשק הישראלי במצב טוב, אבל סובל מאי-שוויון"

בלכר, אחד המועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל: "הפחתות ריבית נוספות לא נראות אפקטיביות לטיפול בבעיית תיסוף השקל" ■ "בנקים מרכזיים מקבלים החלטות פוליטיות ולא ברור מה תהיינה ההשלכות של ההתערבות בטווח הארוך"

"הדאגה בעקבות התיסוף המתמשך של השקל היא מובנת, אבל הפחתות ריבית נוספות לא נראות אפקטיביות לטיפול בבעיה הזו. ייתכן כי יש מקום לשימוש בכלים נוספים ולאו דווקא מוניטריים, כגון מס על תנועות הון לטווח קצר, כפי שננקטו במדינות אחרות כמו צ'ילה, שם המהלך התברר כאפקטיבי למדי". כך אומר פרופ' מריו בלכר, אחד המועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל, בראיון ראשון ובלעדי ל"גלובס" מאז ששמו עלה כאחד המחליפים האפשריים של פרופ' סטנלי פישר.

בלכר צפוי לנחות היום (ה') בוושינגטון, שם הוא אורח, כמדי שנה, בכנס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית בה כיהן שנים רבות כבכיר בארגון. בלכר ישתתף ב-8 סמינרים, במפגש השנתי של ארגון המוסדות הפיננסיים הבינלאומי וגם במפגש השנתי של ה-30-G, הפורום העולמי של הנגידים, שם הוא גם אורח של קבע. כמו כן, הוא צפוי להיוועד עם כמה נגידים מכהנים.

עד כה, שמר על שתיקה מוקפדת ועיתוי שבירתה אינו מקרי ונעשה ימים ספורים לאחר שנודע כי ישנה מחלוקת קשה בקרב חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל סביב המדיניות המוניטרית הנוכחית, ורגע לפני ההכרזה על זהותו של הנגיד החדש על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד, שנמצא אף הוא במפגש בבירת ארה''ב.

מטבע הדברים, מסרב בלכר באופן עקבי להתייחס לכל פרט שקשור לתהליך הבעייתי וחסר התקדים של בחירת הנגיד. 102 ימים נמצא בנק ישראל ללא נגיד ומבלי שכלל יודעים מהי זהותו, מצב שאין לו אח ורע.

ובחזרה למשק הישראלי, בלכר מסביר כי יבוא ההון שהביא לתיסוף השקל פוגע בתחרותיות של הייצוא הישראלי, אך סבור כי 'זה מחיר ההצלחה'. "בסיבוב האחרון, כאשר המשקים המתפתחים החלו לאבד גובה והמטבעות שלהם החלו להיחלש אל מול הדולר, ראינו שהשקל נותר יציב ולא נפגע. לגבי השקל, לא ראינו היפוך מגמה. זה מעיד על חוזק מבני של המשק הישראלי ועל כך שלא מדובר בתקופה טובה בלבד", הוא מדגיש וזה למעשה גם המסר שלו - המשק הישראלי במצב טוב. "במצב הבינלאומי הנוכחי שבו היציאה מהמשבר נעשית בקצב לא מהיר במיוחד, הבעיות באירופה טרם נעלמו ושיעורי הצמיחה במשקים המתפתחים יורדים - הכלכלה הישראלית נראית יציבה ומשביעת רצון במובן המאקרו-כלכלי". לדבריו, "המשק שוב עבר לעודפים חיצוניים (עודף בחשבון השוטף במאזן התשלומים), ישנה יציבות מחירים ועלייה בתעסוקה. שיעור הצמיחה אמנם יורד, אבל הוא מספק".

אחרי השבחים מצביע בלכר על הנקודות הפחות טובות, אבל ניכר כי בשלב זה הוא אינו מעוניין להביע ביקורת: "אני לא אומר שאין סיכונים או שאין בעיות. ישנה בעיה ברורה של מחירים גבוהים מאוד בשוק הדיור לצד בעיה של חלוקת הכנסות, שקשה לפתור אותם בתקופה קצרה". גם סוגיית אי-השוויון מטרידה את בלכר, אבל הוא שב ומדגיש כי "באופן כללי, המשק במצב טוב ולמרות שיש צורך לתקן עיוותים - נקודת הפתיחה היא טובה".

להציל את העולם

בלכר, בנקאי מרכזי המתמחה במדיניות מוניטרית, חוזר שוב ושוב על נושא בוער עבורו: תפקידם של הבנקים המרכזיים במערכת הכלכלית אחרי המשבר של 2008. "הבנקים המרכזיים לקחו על עצמם את המשימה 'להציל את העולם', וניתן לומר שהם הצליחו לא רע. עם זאת, קשה מאוד לדעת מה תהיינה התוצאות של התערבות כל כך עמוקה וחזקה בטווח הארוך", מסביר בלכר שסבור כי "היום, תפקידם של הבנקים המרכזיים התרחב מאוד וישנו חשש מרתיעה או מריאקציה מצד הציבור והמערכת הפוליטית כלפי אותה התערבות יתר שעלולה להיתפס כמוגזמת".

בלכר, שהיה מבין הראשונים שאמרו בקול רם כי ההתערבות היתרה של הבנקים המרכזיים גרמה להם לקבל החלטות פוליטיות, נותן היום כדוגמה את העובדה כי "לשימוש בשיעורי ריבית כל כך נמוכים יש השלכות מרחיקות לכת על חלוקת ההכנסות, שהוא נושא פוליטי גרידא".

לכן, הוא טוען כי "הבנקים המרכזיים עומדים בפני אתגר רציני: לשוב למדיניות מוניטרית רגילה מבלי להפסיד עצמאות ומעמד".

לגבי תמונת המאקרו הבינלאומית, בלכר סבור כי במרכז העניינים ממשיך לככב הנושא של שינוי הכיוון של המדיניות המוניטרית האמריקנית, או לפי מילותיו 'תום עידן הנזילות האינסופית', עם הנסיגה מתוכנית ההרחבה הכמותית (QE3). "יש דעות שונות לגבי התוצאה הצפויה של השינוי הזה", הוא אומר, "אבל בכל אופן, כניסה לשטח לא ידוע מביא לגידול באי-הוודאות וגם לעליות בתשואות של האג"ח האמריקניות, למרות שבפועל עדיין לא קרה כלום".

עוד קובע בלכר כי "הנורמליזציה של המדיניות המוניטרית במדינות המפותחות תיקח זמן".

למרות היותו אופטימי, התחזיות שלו לגבי שלושת הגושים הכלכליים הגדולים אינן מרנינות במיוחד. "הסכסוך המפלגתי בארה"ב מונע הפעלת מדיניות פיסקאלית מסודרת. בסופו של דבר, ברור לכל בר-דעת שיהיה הסכם בנושא החוב, אך התהליך הזה יוצר חוסר ודאות ובמיוחד ירידה באמון הצרכנים שפוגע בקצב ההתאוששות האמריקנית. הצרכנים רואים איך הממשל לא מצליח להעביר חוק בריאות פשוט בקונגרס, וזה יותר חוסר ודאות וחששות".

לדבריו, הבעיות באירופה לא נפתרו לגמרי ונותרו סיכונים בסקטור הפיננסי המאיימים להאריך את המיתון בגוש. "אסור לשכוח ש-6 שנים אחרי תחילת המשבר, התמ"ג של גוש האירו נמוך עדיין בכ-2% לעומת רמתו ב-2007".

לגבי המשקים המתפתחים, עוד נושא שבלכר מתמחה בו, הוא טוען כי הם "אמנם רושמים שיעורי צמיחה גבוהים לעומת המשקים המתקדמים, אבל הכיוון הוא של ירידה ויש בהחלט ממה לחשוש".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"