גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות הזכייה בנובל: הנתונים לא מצביעים על בריחת מוחות

אהוד גזית, המדען הראשי של משרד המדע: "אין בישראל בריחת מוחות כמו שמכירים ממדינות אחרות. המון מדענים ישראלים דווקא מאוד רוצים לחזור"

זכייתם של הנובליסטים האמריקנים, בעלי העבר הישראלי, נפלה עלינו בדיוק בימים שבהם ממילא נדונה תופעת בריחת המוחות בפרט והישראלים בכלל מן הארץ. על פי הטוענים לקיומה של בריחת מוחות, ישראל כמדינה וכן האקדמיה הישראלית אינן מציעות תנאים אטרקטיביים מספיק כדי להשאיר כאן אנשים שיש להם ברירה. היעדר תקנים אקדמיים, תקציבי מחקר נמוכים ומדינה שלא תמיד סימפטי לחיות בה, דוחקים את טובי בנינו החוצה.

מנגד, יש הטוענים כי מה שאנחנו מכנים "בריחת מוחות" הוא בסך הכול התפתחות טבעית של קריירה אקדמית. כשעומרי כספי משחק ב-NBA או יוסי בניון בליברפול, לא מדברים על "בריחה". טבעי כי חוקרים ששואפים גבוה, ירצו לעשות זאת במקום הכי מוערך, הכי מקושר, הכי מתוקצב. לאור זה, העובדה כי האקדמיה הישראלית הצליחה בכל זאת להשאיר אצלה חמישה נובליסטים, מעידה על ההיפך מבריחת מוחות.

אז יש או אין בריחת מוחות? על פי נתוני משרד המדע, בשנת 2011 שהו בחו"ל שלוש שנים ויותר כ-5% מהאקדמאים הישראלים. על פי נתוני מכון טאוב, ב-2007-8 (שנות המשבר התקציבי הגדולות של האקדמיה הישראלית, מצב שמאז השתפר), שהו בחו"ל 29 מרצים שמקורם בישראל על כל 100 שנשארו בארץ. באותה התקופה, רק 1.1 אנשי סגל יפניים, או 3.4 צרפתים מכל 100, עברו לארצות הברית.

אהוד גזית, המדען הראשי של משרד המדע, אומר כי: "אין בישראל בריחת מוחות כמו שמכירים ממדינות אחרות. הדוגמא של אריה ורשל היא מצוינת: הוא רצה להישאר כאן, העדיף את ישראל. אם היה לו תקן, היה נשאר. בריחת מוחות אמיתית מתרחשת כשאנשים משכילים פשוט לא רוצים לחיות באותה מדינה, אבל המון מדענים ישראלים דווקא מאוד רוצים לחזור".

- אז מה הבעיה?

"אנחנו המדינה עם המספר הגדול ביותר של מדענים לנפש. ומבחינת תקנים אקדמיים אנחנו איפה שהוא באמצע. וזו הבעיה. כתוצאה מכך, כאלף אנשי סגל מובילים באוניברסיטאות בחו"ל, הם ישראלים. רבים מהם היו חוזרים לו היה להם תקן".

האם ניתן לעצור חלק מן העזיבה על ידי הגדלת התקציב? למרות היעדר מידע רשמי, בהחלט נראה שכן. כאמור, מספר החוקרים הגולים עלה בשנים הקשות 2007-2008 לעומת 2003-2004 שקדמו להן, וזאת למרות שאלו היו שנים לא מוצלחות לכלכלת ארה"ב.

בל נשכח גם שישראל היא גם יבואנית מוחות. זוכה פרס פרופ' נובל רוברט אומן היה גרמני ואמריקני לפני שהשתקע בישראל. פרופ' אברהם הרשקו זוכה פרס נובל בכימיה, נולד בהונגריה. נציין גם כי כל אחד מן החוקרים הישראלים זוכי פרס נובל (וגם הרוב המוחלט של החוקרים המצליחים האחרים), עשה בחו"ל חלק נכבד מן המחקר הזוכה. כלומר, כל אחד מהם גם ייבא ידע מחו"ל.

עוד נציין כי השיעורים גבוהים ביותר של "בריחה" הם בקרב בוגרי אוניברסיטאות לעומת מכללות (מה שרמז על כך שמדובר בהגירת הזדמנות ולא בהגירת בריחה). השיעור הגבוה ביותר של השוהים הוא בקרב בוגרי מכון ויצמן למדע - 17.8%, לאחריו הטכניון עם 9%, האוניברסיטה העברית עם 7.1%, תל אביב (6.9%) בן-גוריון (4.3%) ובר אילן - 2.9%.

קרוב ל- 6.7% מאלה ששהו מעל שלוש שנים בחו"ל בשנת 2010, חזרו עד 2011.

לדברי גזית: "צריך להחזיר חזרה אנשים לא רק צעירים. היינו שמחים להחזיר "כוכבים" בגיל 50, כמו ורשל, שבזמנו לא קיבלו תקן אבל מאז הוכיחו את עצמם. צריך להקדיש לנושא כמה עשרות מיליוני שקלים. הבאת "כוכבים" שכבר עובדים באוניברסיטאות בחו"ל, תיתן דחיפה מאוד גדולה למדע בארץ, לשם הטוב של האוניברסיטאות ולקשרים".

מדענים המעוניינים לחזור לישראל מוזמנים להיעזר היום בתוכנית הממשלתית להחזרת מוחות בראשות ד"ר נורית אייל, העוזרת במציאת משרות לאקדמאים בעלי תואר ראשון ומעלה, ששבים ארצה.

בנו של פרופ' לויט: "מי שנמצא במצב כלכלי בעייתי רוצה לעזוב את הארץ"

אדם לויט, בן 30, הוא בנו של הזוכה הטרי בנובל פרופ', מיכאל לויט. כמו אביו, שנולד בדרום אפריקה ומתגורר היום על הקו בין ישראל לארה"ב, גם לויט הבן נדד רוב חייו בין מדינות - ישראל, ארה"ב ואנגליה, אך הוא רואה עצמו היום כישראלי. "כילד, לא הרגיש לי מוזר לנדוד בין מדינות", הוא אומר בראיון ל"גלובס", בהתייחס לטענות לגבי בריחת מוחות.

כיום לויט מתגורר בישראל, אבל הוא לא מתחייב להישאר כאן לתמיד. "היום העסק שלי מצליח ולכן נוח לי מאוד להישאר פה. מי שמצליח מבחינה כלכלית, בונה את הבועה שלו. ועדיין, זה מוזר לי שחברים שלי, זוגות שמורכבים, נניח, מעורך דין ורופאה, מתקשים לסגור את החודש, כשבארה"ב הם היו בוודאי זוג אמיד.

"אם הייתי במצב כלכלי לא טוב, לא הייתי נשאר. אני חושב שהקוטביות השבוע סביב הנושא, נובעת מכך שרבים שנשארים פה אבל מצבם הכלכלי לא טוב, בעצם היו רוצים לעזוב, ולא תמיד יכולים".

אולם, לא כסף הניע את אביו לעזוב את הארץ לאחר שהיגר אליה והתבסס בה. "אז במכון ויצמן היו מרוויחים משכורת של מורה, אבל מה שמשך אותו בסטנפורד אלו האמצעים לביצוע המחקר.

לגבי הזכייה הוא אומר: "ידעתי שאבי הוא מדען נחשב. הבנתי זאת ביתר שאת כשהייתי סטודנט, ופתאום חבר שלי שמגיע גם הוא מהתחום, התרגש תמיד לפגוש אותו ומסר לי שכל החברים שלו מהחוג רוצים גם הם לפגוש אותו".

עם זאת, הוא לא היה בטוח כי ההערכה תתורגם לפרס. "תמיד אומרים שזה עניין פוליטי ואבא שלי לא אדם פוליטי".

לדברי לויט, אביו תמיד הונע מסקרנות. "הוא תמיד רוצה להבין הכול, הוא תמיד פתר חידות ובעיות ותמיד ניסה לנסח הסברים פורמליים לפתרון. נניח, אני זוכר בילדותי אותו כותב על דף אלגוריתם לפתרון קובייה הונגרית. גם היום אם תסתכלי בלפטופ שלו, נדיר שהוא כותב מיילים. הוא בדרך כלל פותר בעיות".

כילד, אדם לויט למד מאביו מתימטיקה עוד לפני שהתחיל ללמוד בבית הספר. השניים חולקים גם תחביב נוסף. לויט הוא ממייסדי קהילת Midburn שמפעילה בישראל אירועים ברוח כנס Burning Man, כנס אמנות רדיקלית ואקולוגיה הנערך בכל שנה בלב המדבר במדינת נבדה בארה"ב. בעידוד בנו, הגיע מייקל לויט לאירועי ברנינג מן ונהנה כל כך, שחזר שנה לאחר מכן עם אשתו. "אולי הוא הנובליסט היחיד שהיה פעמיים בברנינג מן", אומר לויט.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר