גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו מדינה דו-קוטבית שצריכה טיפול פסיכולוגי דחוף"

הנריקה צימרמן הוא התגלמות העיתונאי החדש - הוא מספק לבדו ידיעות חדשותיות ל-5 כלי תקשורת ב-5 שפות, לפעמים בפער של 5 שניות זו מזו

כשהנריקה צימרמן היה בן 11 החליטה אמו שהגיעה השעה ללמד את הילד פרק חשוב בהלכות החיים ולתת לו הרצאה בנושא חינוך מיני. "חיינו בחברה מאוד שמרנית בפורטוגל, אבל היא חשבה שזה חשוב, והיא הסבירה לי את הכול בפירוט שאני חושב שאז גם בגיל 30 לא היו נותנים", הוא נזכר. "למחרת, באתי לבית הספר והחלטתי לספר לכל הילדים את מה שלמדתי. זאת הייתה ההרצאה הראשונה בחיים שלי, ואני חושב שיותר לא הצלחתי לזכות שוב בכזאת תשומת-לב".

בבית הספר לא ראו את העניין בעין יפה, והאם זכתה לשיחת נזיפה מהמנהל, אבל מאז מנסה צימרמן לשחזר את החוויה, להדהים את הקהל בעלילה פנטסטית שתהיה טובה מכדי שתהיה אמתית, לכבוש את העורכים שלו עם הזווית המקורית שעליה לא חשבו, ובקיצור, להביא את הסיפור.

את הסיפורים שלו הוא מספר כיום בלא פחות מ-5 שפות. לצופים בישראל הוא מוכר בעיקר בזכות כתבותיו ב"אולפן שישי" של חדשות ערוץ 2, ונוסף על כך הוא משמש זה כ-20 שנה כתב לענייני המזרח התיכון של ערוץ הטלוויזיה הספרדי "אנטנה 3", ככתב של רשת הטלוויזיה הפורטוגלית SIC. בתקופה האחרונה הוא גם מכין כתבות באנגלית ובצרפתית לערוץ הבינלאומי החדש i24news שמשדר מישראל, ולערוץ הטלוויזיה הסיני הבינלאומי CCTV. וזה בלי להזכיר את העיתון הקטלאני "לה ואנגרדיה", שגם עבורו הוא מדווח על הנעשה במזרח התיכון.

"המשבר הכלכלי בספרד דווקא פתח לי דלתות", הוא מספר. "היתרון הגדול שלי הוא שאני יכול לנהל את עצמי. והיום אני בעצם לוקח את אותו חומר גלם שמעניין אותי בנושא מסוים ומגיש אותו בכל מקום בדרך אחרת".

- נשמע מאוד מבלבל.

"למי שלא חווה את זה על בשרו זה באמת נשמע נורא מבלבל, אבל אני גדלתי ככה, בכמה שפות. 20 ומשהו שנה אני משדר ככה - בפערים של 5 שניות. אני מסיים שידור חי בשפה מסוימת ואומרים לי 'עכשיו שפה אחרת', ואני עובר, ומעולם לא טעיתי בקטע הזה".

הוא מקרין נימוס ואלגנטיות זרים, אירופיים, אבל האמת היא שצימרמן, 54, נמצא בלבנט כבר מגיל 16 (עם הפסקה קצרה של שליחות בת 4 שנים בספרד), אחרי שהגיע לביקור בארץ בחופשת הקיץ והחליט לא לחזור לבית ההורים בפורטוגל. לטלוויזיה ולעיתונות כמקצוע הוא התגלגל רק בראשית שנות ה-30 לחייו, כשערוץ אנטנה 3 הספרדי הציע לו לסקר מטעמו את ועידת השלום במדריד.

"זה היה בשבילי בית ספר מדהים, חוויה מרתקת, וכשחזרתי - חזרתי עיתונאי, והחלטתי שזה מה שאני הולך לעשות", הוא אומר. "הרגשתי שבתחום הזה אני יכול לשלב את שתי האהבות שלי: תקשורת וישראל".

עברו עוד שנים לא מעטות עד שנחשף גם לצופי הטלוויזיה המקומיים, כשהחל להכין כתבות ל"רואים עולם" בערוץ הראשון. בהמשך התגלגל ל"אולפן שישי" בערוץ 2, שם ב-3 השנים האחרונות ניתן לצפות בכתבות שלו מדי כמה חודשים. "מי שבאמת נתנו לי את הצ'אנס החזק שם זה אבי וייס (מנכ"ל חדשות 2, י"כ), שנדמה לי שאהב את הדברים שעשיתי, וגולן יוכפז (לשעבר עורך "אולפן שישי" וכיום מנכ"ל חדשות 10). גולן הוא שדחף אותי פנימה, הוא איש מרשים מאוד, עיתונאי ברמ"ח איבריו", הוא אומר.

ועכשיו אתם מתחרים. בערוץ 10 העלו מהדורה חדשה שמנסה לקרוא תיגר על הדומיננטיות של "אולפן שישי", אבל בינתיים העסק שם לא ממש מתרומם.

"נכון, אבל יכול להיות שהמצב הזה ישתנה בצורה זו או אחרת, ותחרות היא תמיד בריאה וחיונית. אני מאמין שצריך לתת להם זמן וזה טוב מאוד אם ערוץ 10 יתקדם. הם יצאו מתקופה של חוסר ודאות גדולה ומנסים עכשיו לעשות סדר באורוות. אני מכיר טוב את גולן ואני אומר: הוא ייתן פייט. אני משוכנע שאם הוא עשה את המעבר הזה, הוא הולך לתת פייט גדול. ושוב אני אומר - זה מצוין".

- אחת הביקורות על "אולפן שישי" היא שהוא יותר מדי ממלכתי וממסדי. אתה מסכים עם הביקורת הזאת?

"תראה, היו תקופות שחשבתי שהוא יותר ממלכתי. יש פה אולי בעיה ברגע שאתה מנצח ומביס בצורה כזאת כל תחרות, ולא משנה מהי. כי ערוץ 10 עושה עבודה טובה, ובכל זאת הוא מובס בפערים גדולים".

קשרים עם החמאס

הכתבות של צימרמן ב"אולפן שישי" מתבססות בדרך-כלל על הקשרים שיצר מחוץ לישראל (ועל הדרכון הזר שלו), בעיקר במדינות המזרח התיכון, אבל כמובן תוך הדגשת הזווית הישראלית והיהודית. חלקן אנקדוטות חביבות ולא מזיקות כמו ביקור במגדל הגבוה בעולם בדובאי, או בעלות כותרת פנטסטית מהסוג שכל עורך יתקשה לסרב לה, כמו "הקשר היהודי של אוסמה בן-לאדן", אבל הרבה מהן בעלות מטען משמעותי יותר, בעיקר בכל מה שקשור לאירועי האביב הערבי בשנים האחרונות במצרים ובסוריה, ולעולם הערבי בכלל. בסוף השבוע הקרוב (ה-18 באוקטובר), למשל, עומדת להיות משודרת ב"אולפן שישי" כתבה שלו ובה רשמיו מביקור שערך במחנה הפליטים הענק - השני בגודלו בעולם, לדבריו - שבצפון ירדן, אליו נמלטים מאות אלפי סורים.

ההישג העיתונאי האחרון שלו הוא דווקא התיעוד המצולם הנדיר של האפיפיור פרנסיקוס במעונו בוותיקן, זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד ("הייתי מאוד סקפטי עד השנייה שנכנסנו למתחם הוותיקן ובעצם גם אחר כך. בלב כבר חשבתי 'וואו, איזה פלופ זה הולך להיות'").

אחד הדברים שהכתבות שלך מתאפיינות בהם, הוא הסיקור והתיעוד של אירועים וגורמים לא-ישראליים במזרח התיכון, כשמטבע הדברים בהרבה מקרים מדובר בקשרים שאתה צריך לתחזק עם אויבים מרים של ישראל.

"כשנכנסתי לעיתונות השארתי את הרגשות בצד, וכמו כל עיתונאי שרוצה לחפש סיפור פיתחתי קשרים עם החמאס, עם הג'יהאד האסלאמי. הם אולי חשדו שאני ישראלי או יהודי, בכל זאת צימרמן, אבל בשנים הראשונות, כשלא הייתי מאוד ידוע, זה נשאר בצד. גם כשגילו למשל שאני יודע עברית לא החרימו אותי, כולל השייח' יאסין, אגב. מי שבא אחריו, רנטיסי, היה אנטישמי בצורה מחרידה".

- והיו סיטואציות שחשת בהן בסכנה?

"ודאי, היו סיטואציות. תראה, כשאני התחלתי בשנות התשעים זה היה עולם אחר. ב-1997 הנשיא קלינטון עמד להגיע לביקור בעזה, ואני הלכתי אז לראש הג'יהאד האסלאמי, עבדאללה שאמי, כי חשבתי שהוא יכול להתנגד לביקור. והוא אמר לי 'אני רוצה לראות את קלינטון מת מחר פה בעזה'. זה שודר, הסוכנויות התחילו לצטט את זה, ואז המפיק הפלסטיני שלי מעזה מתקשר אליי בבהלה ואומר לי: 'תשמע, הסי.איי.אי והמשטרה הפלסטינית באו לעצור את שאמי ועוד 10 מנהיגים של הג'יהאד, בגלל הריאיון שלנו'. ואני למחרת צריך להיות בעזה לסקר את הביקור של קלינטון, להסתובב בעיר, וזה לא היה פשוט, זה היה מפחיד אפילו.

"אחרי כמה חודשים, שחררו את שאמי ובאתי לדבר איתו, לדעתי הוא כבר ידע שאני יהודי וישראלי, ובכל זאת הוא קיבל אותי, אבל כשיצאנו משם, אני והמפיק, סגרו עלינו חבורה של אנשים והתחילו לצעוק שאנחנו מהמוסד. רצנו לאוטו, ופשוט הסתלקנו משם, וזה היה קטע מאוד לא נעים".

- ואיך אתה מרגיש היום בביקורים במדינות ערב, במדינות המפרץ למשל?

"אני שומר על כללי זהירות מסוימים, אבל לדוגמה אני לא מסכים - וזה קרה לי כבר כמה פעמים - שמנהיגים ערבים, כולל מאוד קרובים לפה, מציעים לי שמירה צמודה. אני לא מסכים, כי אני חושב שזה מזיק עוד יותר".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה