גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופשה בחו"ל: שיט חלומי בנורבגיה - ארץ הטבע הנשגב

השיט לאורך קו החוף הנורבגי אינו דומה בשום דבר לקרוז רעשני עם צוות הווי ובידור. זוהי הצדעה לשקט, לנוף, לבעלי החיים, לערים ולכפרים הקטנים שלאורך הדרך

כבר העלייה לספינה אותתה שכאן זה הולך להיות אחרת. אמנם שיט, אבל שום דבר שמזכיר "קרוז" ונגזרותיו הקולניות, כשהבידור, ההאבסה וכל הגירויים כלולים. ההפלגה הזו היא הצדעה לשקט, לנוף, לבעלי החיים, לצורת חיים בדלנית ומאוד ירוקה. גם אוכלוסיית הנוסעים שונה. המשתתפים מכבדים את מה שהם רואים - קרחונים, צוקים, מפלים, גשרים, מגדלורים, שחפים, להקות דגים - בין אם הם צופים בהם מעל הסיפון העליון ובין אם דרך חלון ענק בסלון אלגנטי בצורת חצי ירח, שורה ראשונה לנוף.

לתחושתי, כשאלוהים ברא את העולם, הוא חשב על נורבגיה. בעיניי זו הארץ הכי בראשיתית, הכי טבע נשגב. טביעת היד העוצמתית ניכרת בארץ הפיורדים. הקפטן מנווט במיומנות בין המעברים הצרים של קירות הפיורדים. המעברים האלה הם תופעת טבע שנוצרה עקב נסיגת הקרחונים, לשונות ים ארוכות, החודרות לתוך היבשה בצבעי כחול עמוק וממגנט.

ה-Hurtigruten היא ספינת תעבורה. הקו ההיקפי שלה מפליג בפיורדים במשך 12 ימים בין העיר ברגן, שמכונה "השער לפיורדים", לעיר קירקנס שבגבול עם רוסיה. עולים ויורדים ממנה אנשים שחוזרים הביתה או מפליגים לעבודה, יחד עם מכוניות, עם חבילות דואר ועם סחורות שמספקות את צורכיהם של דיירים במושבות ימיות מבודדות, וכאלה לא חסרות לאורך המסלול. תוך כדי הדינמיקה הידידותית הזו, כאלף נוסעים יכולים ללון בתא עם צוהר או עם חלון פנורמי ענק לים.

בצי החברה 11 ספינות שעושות את המסלול במקביל, צפונה ודרומה, במהלך כל חודשי השנה; גם בחורף, בזכות זרם הגולף שממתן את המים שלא קופאים. שטים, עוגנים ויורדים לחוף. טיול החורף בהורטיגרוטן הוא גם דרך לחוות טיול מזחלות רתומות לכלבי האסקי שבוטשים בשלג, או מרדף לילי אחר הזוהר הצפוני החמקמק.

עוד באטרקציות החורף: השמש השוקעת מעבר לאופק, ביקור במלון קרח שמקושט ביצירות נוזליות שהוקפאו, טיול לקוטב וחוויות ארקטיות בלתי נשכחות נוספות. כשחצינו את החוג הארקטי ועגנו ביבשה, כולם רצו לצלם גבעה שעליה ניצב גלובוס, שמיקם את הקואורדינטה המפורסמת 66/33 .N בחדר חיכתה לנו תעודת הוקרה, עם שם המשתתף, התאריך וחתימת הקפטן המאשר את המאורע.

רוב הנוסעים נורבגים בגיל העמידה פלוס, זוגות-זוגות כמו בתיבת נח. רבים עולים לסיפון העליון, הפתוח לרוחות ולמזג אוויר הפכפך. אלה תופסים שמש עם ספר ביד, אלה משוטטים חסרי מנוח עם מצפן ומפה, ואחרים טובלים בג'קוזי המבעבע במשך שעות, גם כשיורד גשם. הנועזים פחות ישבו בסלון מול חלון פנורמי כשמשקפות טלסקופיות בידיהם. כולם מדברים בשקט מופתי בשפת הטרולים שוברת השיניים.

קפטיינית הטיולים, שזה היה המסע ה-400 שלה בספינה, סיפרה ברמקול מה אנחנו רואים בדרך. בחדרים מכשיר טלוויזיה עם ערוץ GPS, שעדכן מיקומים. כדי לעקוב אחרי המסע ולדעת היכן נמצאים בכל שעה, חולק דף יומי להתמצאות. וגם כדי לדעת כמה זמן עוגנים, אם כדאי לרדת ולאיזה טיול כדאי להירשם, מתוך כ-45 אופציות במסע.

ספארי לווייתנים. רק עשרה מתוך 700 המפליגים קמו איתי, בשלוש לפנות בוקר, כדי להשתתף בהרפתקה ולתצפת על ה-יונק הגדול בעולם, הלוויתן השחור, שנמצא בסכנת הכחדה. אולי היתר ידעו שיידרשו לנו כשבע שעות של מעברים בין מעבורת לאוטובוס לספינת מחקר מיוחדת, כדי להגיע לפגישה. כאשר המדריך אמר שהגלים גבוהים ותנאי הים קשים, אף אחד לא לקח סיכון. כולנו, פה אחד, בלענו את הטבלייה הקטנה שחילק נגד בחילות.

כשעלינו לספינת המחקר, הבנו היטב למה הוא התכוון. מים שטפו את סיפון, ולמרות הבגדים הטרמיים הרוח הקפיאה. נוספו לכך החשש ואי-הוודאות אם ומתי יופיע כבוד הלווייתן. אבל כשהסונר של היצור הענק הזה פעם ונקש בקצביות מתחת לספינה, כולם רצו לתפוס מקום בחוד הספינה ולהשיג תמונה טובה של היונק המרשים. בהדרגה, הענק התגלה בפנינו במופע יחיד מרהיב. בכל פעם חשף חלק אחר בגופו. ההתפעמות מחוויית הצפייה בו ליוותה אותי ימים ארוכים.

ארוחה ויקינגית באיי Lofoten. עוד אטרקציה מומלצת היא ביקור באיי לופוטן - שרשרת איים הרריים ומיוערים המשתרעים לאורך כ-150 קילומטרים. הם מוקפים ומפורצים במאות איונים, שבהם כפרים קטנים עם בתי עץ צבעוניים, הבנויים סביב ובתוך לשונות הים.

בדידותם של מעט הכפריים הגרים בהם, בעיקר דייגי בקלה שיש להם בקתות בשטח, מעוררת הרהורים נוגים. הם מתפרנסים מייבוש הדגים, מהמלחתם ומשימורם. נשגבות הצוקים הפראיים, שנראים מהספינה כמו קיר מגן אימתני, מוסיפים נופך של הוד, ומושבת ציפורים מיוחדות באיים הדרומיים מוסיפה צלילי רקע מלנכוליים.

אפשר לעשות טיול רכיבה על סוסים איסלנדיים בשקיעה, או להשתתף בסעודה במוזיאון הוויקינגי. הארוחה כוללת בשר צלי בעל נימוחות מפתיעה. לאור עששיות, נמזג לכל אחד שיכר בגביע. שחקנים שרו בנורדית עתיקה ורקדו מהפולקלור הפגאני סביב מדורה קטנה מאולתרת. בלונדינים, גבוהים וחסונים, הם נראו ממש כמו צאצאי הוויקינגים. במוזיאון מוצגים דגמי ספינות חתירה ארוכות ומחודדות, חפצי פולחן, דברי יומיום, וניתן לרכוש רפליקות, כמו מצע לעכבר מחשב, עם ציור מקורי של ספינה ויקינגית עתיקה.

פיורד גרניגר ודרך הטרולים. כ-600 אלף איש בשנה מבקרים בפיורד Geiranger. רובם נשפכים מפתחי ספינות קרוז ענקיות. טיול יום כלל החלפה אינטנסיבית של סירות ואוטובוסים ועצירות צילום מדודות בדקות, מלחיץ למדי ולא מאפשר לנשום את היופי כהלכתו, אבל ככה זה כשכל העולם רוצה לחלוק את אותה פיסת נוף.

הסיבובים ב"דרך הנשרים" מעל הפיורד גורמים סחרחורת קלה. טוב שיש עצירות במפלים בדרך, ובתצפיות שבהן צריך נעלי הליכה טובות, כי יש טיפוס במדרגות ועל גשרונים, כדי להשקיף על דרך הטרולים המפותלת ב-11 לולאות ענק.

טיול לקרחון Svartisen. בעידן שבו קרחונים נמסים מעניין לבקר בקרחון השני בגודלו בנורבגיה. מפליגים ל-Ornes, מקום מבודד שבמרכז המבקרים שלו אפשר לטעום קוקטייל של מי קרחון מוקפאים עם וודקה. כדי לראות את הקרחון, השוכן בצד השני של הנהר, צריך בעיקר מזל - שקרני השמש יואילו לחשוף אותו מבעד לעננות הכבדה. עמדנו במשך כשעה וחצי, עם מטריות, מחכים לרגעי חסד שלא הגיעו. הנורבגים דרבנו את הזרים שביננו להמתין בסבלנות. זה המוטו שלהם בכל הנוגע למזג האוויר ההפכפך. הפעם זה לא עזר.

בנוסף לחוויות הטבע, במהלך ההפלגה עוגנים בכ-35 נמלים, חלקם בערים המרכזיות. לא מוכרחים לקחת את הסיורים המודרכים. אפשר להתאוורר קצת בטיול עצמאי. בעיר ברגן, למשל, מומלץ לקחת את הקרונוע (Funicular), שעולה לתצפית מרהיבה על כל העיר. אפשר גם לבקר בבית-מוזיאון של המלחין הלאומי אדוארד גריג, שנטוע מעל פיורד. כדאי מאוד לשמוע רסיטל פסנתר - חוויה מפעימה לשבת מול מקור ההשראה של המלחין ולשמוע איך הנוף חדר לתווים שכתב.

באוסלו אל תחמיצו את תערוכת הרטרוספקטיבה המרהיבה לצייר הלאומי אדוארד מונק, לרגל חגיגות 150 שנה להולדתו. התערוכה מוצגת עד סוף אוקטובר, אבל גם אחר כך אפשר יהיה ליהנות מהאוסף הקבוע בגלריה הלאומית.

כחמישה מיליוני תושבים יש בנורבגיה בסך-הכול, וכל היופי הזה פרוס בפניהם כל הזמן. אמנם קר וחשוך להם בחורף, המרחקים בין היישובים גדולים, והסטטיסטיקות מדברות על שיעור התאבדויות גבוה, אבל במדד האושר העולמי שהתפרסם לאחרונה, נורבגיה מדורגת במקום השני. אפשר להבין אותם.

מידע מעשי

מחיר הפלגה בתא רגיל פנימי, לשבוע: 983-1,581 אירו לאדם. המחירים יורדים בכ-25% בחורף, ומחייבים הרשמה מראש לפני 31 באוקטובר. לפרטים: www.hurtigruten.com

הסיורים המודרכים היורדים לחוף הם בתשלום נוסף. מחירי הסיורים נעים בין 30 קרונות (1.6 קרונה = 1 שקל), למשל לכרטיס כניסה למצודה, ל-2,000 קרונות עבור ספארי הלווייתנים. התשלום באונייה מתבצע אך ורק בקרונות נורבגיות, ולכן מומלץ לרכוש כרטיס מגנטי ייחודי בתחילת ההפלגה. אם מתבטלים סיורים בגלל מזג האוויר או בשל מיעוט נרשמים, התשלום מקוזז מיידית ולא צריך להיכנס לבירוקרטיה של החזרים מול חברות כרטיסי האשראי.

שום סוודר ישראלי לא יהיה טוב מספיק לקור הנורבגי, לכן לפני ההפלגה מומלץ להצטייד במעיל צמר עדין, עם בטנה מיוחדת, שהוא גם עמיד לרוח, של החברה הנורבגית sportwear. יש דגמים המשלבים צמר כבשים עם כותנה, שממש נעים ללבוש. המחיר הטוב ביותר שמצאנו היה דווקא בחנות מזכרות בברגן, 598 קרונות, לעומת חנויות כולבו, שעל אותו דגם גוזרות קופון של מחיר מופקע.

למי שחושש מבחילות בהפלגה (ומבחילות בכלל): בבתי מרקחת בנורבגיה מוכרים צמיד כפול, לשתי הידיים, במידה אחת למבוגרים ומידה נוספת לילדים. את הצמיד הזה, המכונה Sea Band, לא הסרתי מפרק היד אפילו בזמן שישנתי. הצמיד עולה כ-150 קרונות.

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?