גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופשה בחו"ל: שיט חלומי בנורבגיה - ארץ הטבע הנשגב

השיט לאורך קו החוף הנורבגי אינו דומה בשום דבר לקרוז רעשני עם צוות הווי ובידור. זוהי הצדעה לשקט, לנוף, לבעלי החיים, לערים ולכפרים הקטנים שלאורך הדרך

כבר העלייה לספינה אותתה שכאן זה הולך להיות אחרת. אמנם שיט, אבל שום דבר שמזכיר "קרוז" ונגזרותיו הקולניות, כשהבידור, ההאבסה וכל הגירויים כלולים. ההפלגה הזו היא הצדעה לשקט, לנוף, לבעלי החיים, לצורת חיים בדלנית ומאוד ירוקה. גם אוכלוסיית הנוסעים שונה. המשתתפים מכבדים את מה שהם רואים - קרחונים, צוקים, מפלים, גשרים, מגדלורים, שחפים, להקות דגים - בין אם הם צופים בהם מעל הסיפון העליון ובין אם דרך חלון ענק בסלון אלגנטי בצורת חצי ירח, שורה ראשונה לנוף.

לתחושתי, כשאלוהים ברא את העולם, הוא חשב על נורבגיה. בעיניי זו הארץ הכי בראשיתית, הכי טבע נשגב. טביעת היד העוצמתית ניכרת בארץ הפיורדים. הקפטן מנווט במיומנות בין המעברים הצרים של קירות הפיורדים. המעברים האלה הם תופעת טבע שנוצרה עקב נסיגת הקרחונים, לשונות ים ארוכות, החודרות לתוך היבשה בצבעי כחול עמוק וממגנט.

ה-Hurtigruten היא ספינת תעבורה. הקו ההיקפי שלה מפליג בפיורדים במשך 12 ימים בין העיר ברגן, שמכונה "השער לפיורדים", לעיר קירקנס שבגבול עם רוסיה. עולים ויורדים ממנה אנשים שחוזרים הביתה או מפליגים לעבודה, יחד עם מכוניות, עם חבילות דואר ועם סחורות שמספקות את צורכיהם של דיירים במושבות ימיות מבודדות, וכאלה לא חסרות לאורך המסלול. תוך כדי הדינמיקה הידידותית הזו, כאלף נוסעים יכולים ללון בתא עם צוהר או עם חלון פנורמי ענק לים.

בצי החברה 11 ספינות שעושות את המסלול במקביל, צפונה ודרומה, במהלך כל חודשי השנה; גם בחורף, בזכות זרם הגולף שממתן את המים שלא קופאים. שטים, עוגנים ויורדים לחוף. טיול החורף בהורטיגרוטן הוא גם דרך לחוות טיול מזחלות רתומות לכלבי האסקי שבוטשים בשלג, או מרדף לילי אחר הזוהר הצפוני החמקמק.

עוד באטרקציות החורף: השמש השוקעת מעבר לאופק, ביקור במלון קרח שמקושט ביצירות נוזליות שהוקפאו, טיול לקוטב וחוויות ארקטיות בלתי נשכחות נוספות. כשחצינו את החוג הארקטי ועגנו ביבשה, כולם רצו לצלם גבעה שעליה ניצב גלובוס, שמיקם את הקואורדינטה המפורסמת 66/33 .N בחדר חיכתה לנו תעודת הוקרה, עם שם המשתתף, התאריך וחתימת הקפטן המאשר את המאורע.

רוב הנוסעים נורבגים בגיל העמידה פלוס, זוגות-זוגות כמו בתיבת נח. רבים עולים לסיפון העליון, הפתוח לרוחות ולמזג אוויר הפכפך. אלה תופסים שמש עם ספר ביד, אלה משוטטים חסרי מנוח עם מצפן ומפה, ואחרים טובלים בג'קוזי המבעבע במשך שעות, גם כשיורד גשם. הנועזים פחות ישבו בסלון מול חלון פנורמי כשמשקפות טלסקופיות בידיהם. כולם מדברים בשקט מופתי בשפת הטרולים שוברת השיניים.

קפטיינית הטיולים, שזה היה המסע ה-400 שלה בספינה, סיפרה ברמקול מה אנחנו רואים בדרך. בחדרים מכשיר טלוויזיה עם ערוץ GPS, שעדכן מיקומים. כדי לעקוב אחרי המסע ולדעת היכן נמצאים בכל שעה, חולק דף יומי להתמצאות. וגם כדי לדעת כמה זמן עוגנים, אם כדאי לרדת ולאיזה טיול כדאי להירשם, מתוך כ-45 אופציות במסע.

ספארי לווייתנים. רק עשרה מתוך 700 המפליגים קמו איתי, בשלוש לפנות בוקר, כדי להשתתף בהרפתקה ולתצפת על ה-יונק הגדול בעולם, הלוויתן השחור, שנמצא בסכנת הכחדה. אולי היתר ידעו שיידרשו לנו כשבע שעות של מעברים בין מעבורת לאוטובוס לספינת מחקר מיוחדת, כדי להגיע לפגישה. כאשר המדריך אמר שהגלים גבוהים ותנאי הים קשים, אף אחד לא לקח סיכון. כולנו, פה אחד, בלענו את הטבלייה הקטנה שחילק נגד בחילות.

כשעלינו לספינת המחקר, הבנו היטב למה הוא התכוון. מים שטפו את סיפון, ולמרות הבגדים הטרמיים הרוח הקפיאה. נוספו לכך החשש ואי-הוודאות אם ומתי יופיע כבוד הלווייתן. אבל כשהסונר של היצור הענק הזה פעם ונקש בקצביות מתחת לספינה, כולם רצו לתפוס מקום בחוד הספינה ולהשיג תמונה טובה של היונק המרשים. בהדרגה, הענק התגלה בפנינו במופע יחיד מרהיב. בכל פעם חשף חלק אחר בגופו. ההתפעמות מחוויית הצפייה בו ליוותה אותי ימים ארוכים.

ארוחה ויקינגית באיי Lofoten. עוד אטרקציה מומלצת היא ביקור באיי לופוטן - שרשרת איים הרריים ומיוערים המשתרעים לאורך כ-150 קילומטרים. הם מוקפים ומפורצים במאות איונים, שבהם כפרים קטנים עם בתי עץ צבעוניים, הבנויים סביב ובתוך לשונות הים.

בדידותם של מעט הכפריים הגרים בהם, בעיקר דייגי בקלה שיש להם בקתות בשטח, מעוררת הרהורים נוגים. הם מתפרנסים מייבוש הדגים, מהמלחתם ומשימורם. נשגבות הצוקים הפראיים, שנראים מהספינה כמו קיר מגן אימתני, מוסיפים נופך של הוד, ומושבת ציפורים מיוחדות באיים הדרומיים מוסיפה צלילי רקע מלנכוליים.

אפשר לעשות טיול רכיבה על סוסים איסלנדיים בשקיעה, או להשתתף בסעודה במוזיאון הוויקינגי. הארוחה כוללת בשר צלי בעל נימוחות מפתיעה. לאור עששיות, נמזג לכל אחד שיכר בגביע. שחקנים שרו בנורדית עתיקה ורקדו מהפולקלור הפגאני סביב מדורה קטנה מאולתרת. בלונדינים, גבוהים וחסונים, הם נראו ממש כמו צאצאי הוויקינגים. במוזיאון מוצגים דגמי ספינות חתירה ארוכות ומחודדות, חפצי פולחן, דברי יומיום, וניתן לרכוש רפליקות, כמו מצע לעכבר מחשב, עם ציור מקורי של ספינה ויקינגית עתיקה.

פיורד גרניגר ודרך הטרולים. כ-600 אלף איש בשנה מבקרים בפיורד Geiranger. רובם נשפכים מפתחי ספינות קרוז ענקיות. טיול יום כלל החלפה אינטנסיבית של סירות ואוטובוסים ועצירות צילום מדודות בדקות, מלחיץ למדי ולא מאפשר לנשום את היופי כהלכתו, אבל ככה זה כשכל העולם רוצה לחלוק את אותה פיסת נוף.

הסיבובים ב"דרך הנשרים" מעל הפיורד גורמים סחרחורת קלה. טוב שיש עצירות במפלים בדרך, ובתצפיות שבהן צריך נעלי הליכה טובות, כי יש טיפוס במדרגות ועל גשרונים, כדי להשקיף על דרך הטרולים המפותלת ב-11 לולאות ענק.

טיול לקרחון Svartisen. בעידן שבו קרחונים נמסים מעניין לבקר בקרחון השני בגודלו בנורבגיה. מפליגים ל-Ornes, מקום מבודד שבמרכז המבקרים שלו אפשר לטעום קוקטייל של מי קרחון מוקפאים עם וודקה. כדי לראות את הקרחון, השוכן בצד השני של הנהר, צריך בעיקר מזל - שקרני השמש יואילו לחשוף אותו מבעד לעננות הכבדה. עמדנו במשך כשעה וחצי, עם מטריות, מחכים לרגעי חסד שלא הגיעו. הנורבגים דרבנו את הזרים שביננו להמתין בסבלנות. זה המוטו שלהם בכל הנוגע למזג האוויר ההפכפך. הפעם זה לא עזר.

בנוסף לחוויות הטבע, במהלך ההפלגה עוגנים בכ-35 נמלים, חלקם בערים המרכזיות. לא מוכרחים לקחת את הסיורים המודרכים. אפשר להתאוורר קצת בטיול עצמאי. בעיר ברגן, למשל, מומלץ לקחת את הקרונוע (Funicular), שעולה לתצפית מרהיבה על כל העיר. אפשר גם לבקר בבית-מוזיאון של המלחין הלאומי אדוארד גריג, שנטוע מעל פיורד. כדאי מאוד לשמוע רסיטל פסנתר - חוויה מפעימה לשבת מול מקור ההשראה של המלחין ולשמוע איך הנוף חדר לתווים שכתב.

באוסלו אל תחמיצו את תערוכת הרטרוספקטיבה המרהיבה לצייר הלאומי אדוארד מונק, לרגל חגיגות 150 שנה להולדתו. התערוכה מוצגת עד סוף אוקטובר, אבל גם אחר כך אפשר יהיה ליהנות מהאוסף הקבוע בגלריה הלאומית.

כחמישה מיליוני תושבים יש בנורבגיה בסך-הכול, וכל היופי הזה פרוס בפניהם כל הזמן. אמנם קר וחשוך להם בחורף, המרחקים בין היישובים גדולים, והסטטיסטיקות מדברות על שיעור התאבדויות גבוה, אבל במדד האושר העולמי שהתפרסם לאחרונה, נורבגיה מדורגת במקום השני. אפשר להבין אותם.

מידע מעשי

מחיר הפלגה בתא רגיל פנימי, לשבוע: 983-1,581 אירו לאדם. המחירים יורדים בכ-25% בחורף, ומחייבים הרשמה מראש לפני 31 באוקטובר. לפרטים: www.hurtigruten.com

הסיורים המודרכים היורדים לחוף הם בתשלום נוסף. מחירי הסיורים נעים בין 30 קרונות (1.6 קרונה = 1 שקל), למשל לכרטיס כניסה למצודה, ל-2,000 קרונות עבור ספארי הלווייתנים. התשלום באונייה מתבצע אך ורק בקרונות נורבגיות, ולכן מומלץ לרכוש כרטיס מגנטי ייחודי בתחילת ההפלגה. אם מתבטלים סיורים בגלל מזג האוויר או בשל מיעוט נרשמים, התשלום מקוזז מיידית ולא צריך להיכנס לבירוקרטיה של החזרים מול חברות כרטיסי האשראי.

שום סוודר ישראלי לא יהיה טוב מספיק לקור הנורבגי, לכן לפני ההפלגה מומלץ להצטייד במעיל צמר עדין, עם בטנה מיוחדת, שהוא גם עמיד לרוח, של החברה הנורבגית sportwear. יש דגמים המשלבים צמר כבשים עם כותנה, שממש נעים ללבוש. המחיר הטוב ביותר שמצאנו היה דווקא בחנות מזכרות בברגן, 598 קרונות, לעומת חנויות כולבו, שעל אותו דגם גוזרות קופון של מחיר מופקע.

למי שחושש מבחילות בהפלגה (ומבחילות בכלל): בבתי מרקחת בנורבגיה מוכרים צמיד כפול, לשתי הידיים, במידה אחת למבוגרים ומידה נוספת לילדים. את הצמיד הזה, המכונה Sea Band, לא הסרתי מפרק היד אפילו בזמן שישנתי. הצמיד עולה כ-150 קרונות.

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד