גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יהיה מלך ירושלים

קרב צמוד בבבחירות העירוניות: 47% תומכים בברקת, 41% בליאון

חמישה ימים לפני הבחירות המוניציפליות מגיע הקרב על ראשות עיריית ירושלים לשיא: הפער בין משה ליאון, מועמדם של אריה דרעי ואביגדור ליברמן, לראש העיר המכהן ניר ברקת הצטמצם ל-6% בלבד. סקר מכון המחקר של רפי סמית שנעשה עבור גלובס והג'רוזלם פוסט מגלה כי הקרב צמוד ממה שאפשר היה לדמיין: ברקת מקבל 47% ואילו ליאון 41%. מדובר בלא פחות מדרמה.

אם רק לפני חודשיים, כשעלה שמו של ליאון עלתה מיד השאלה "משה מי?" והסקרים ניבאו לו אחוזים בודדים חד ספרתיים, חמישה ימים לפני קו הגמר עומד הפער על אחוזים בודדים.

אי אפשר שלא להיזכר במערכת הבחירות ב-96', כשחמישה ימים לפני יום הבחירות עמד הפער בין שמעון פרס לבנימין נתניהו על 6%, לטובתו של פרס. גם אז המרוץ בין השניים התחיל בפערים עצומים. נתניהו היה זה שנדרש להשיב על השאלה "ביבי מי?" כשהוא יוצא לקרב עם שברי אחוזים בודדים של תומכים.

הפער הזה הלך והצטמצם מדי יום בעזרתו האדיבה של שרון, שהשיג את תמיכת הרבנים, ובעזרתו של אדם נוסף, קראו לו אביגדור ליברמן. הוא זה שהוציא אנשים לצמתים, הוא זה שהסיע מצביעים לקלפיות, הוא זה שניצח את הבחירות עבור מועמד שלא ידעו כמעט מי הוא עד יום הבחירות.

אותו הליברמן בדיוק עומד עכשיו מאחורי ליאון. אם יצליח ליברמן לשחזר את ההישג, מי שהלך לישון עם פרס וקם עם נתניהו, ילך לישון עם ברקת ויקום עם ליאון. לא מן הנמנע שזה יהיה התסריט בבוקרו של יום רביעי הבא.

מי כמו איל ארד, היום האסטרטג של ברקת וב-96' בכיר מאוד במטה נתניהו, מכיר את היכולות של ליברמן. בימים הקרובים הוא ינסה למצוא את האנטי וירוס ולהגדיל את הפער.

הסקר הזה שמנבא קרב צמוד של ממש ואולי אפילו מהפך, מתסיס את כל המערכת הפוליטית. ההשלכות שלו על הפוליטיקה הארצית לא פחותות מהשפעתו על ירושלים.

החרדים, על פי הסקר, התחילו לרדת מהגדר תוך שהם נוהרים לכיוון ליאון ומקצתם זולגים למועמד הנוסף, אפשטיין. בהפוך על הפוך הסקר משרת דווקא את ברקת: הוא יכול להעיר את החילוניים בירושלים ואת הציונות הדתית שמפחדים פחד מוות מכך שהעיר תיפול בידיים של החרדים שוב. זה יהיה הקלף העיקרי של ברקת בימים הקרובים. במטה שלו מתמקדים עכשיו בדרבון הצבעת חילוניים, גם באמצעות ארגון שונים כמו רוח חדשה, הישיבה החילונית ועוד רבים אחרים.

כשהקרב צמוד הכל יקום ויפול על ארגון יום הבחירות. אדישות תשרת את ליאון, מוטיבציה להצביע יכולה להעניק לברקת את הניצחון. השאלה היא על כמה יעמדו אחוזי ההצבעה, מה יעשו המתלבטים וכמה מעברי קולות יהיו. במערכת הבחירות הקודמת קיבל ברקת 117 אלף קולות. הצביעו לו גם ליכודניניקים, גם רוסים. השאלה מי מהקהלים האלה נשאר אתו. גם אפשטיין מסוגל ליותר, והוא עלול או עשוי לקחת לליאון עוד קולות מהחרדים, מה שיצור פיצול במחנה החרדי ויגדיל את הפערים לטובת ברקת.

הסיפור בירושלים לא פשוט, שלא לומר מורכב ומסובך שכן לא מדובר על התמודדות בין ברקת לליאון אלא בהרבה מעבר לכך. ברקע נמצאים שני ענקי הפוליטיקה הישראלית, נתניהו, ליברמן. בעוד מקומו של ליברמן היה ידוע משריקת הפתיחה, מקומו של נתניהו באצטדיון טדי לא ברור.

בימים האחרונים נמצא ליברמן, המשמש יו"ר ועדת החוץ והביטחון, רק באופן פיזי בדיונים. כל תשומת הלב שלו והאנרגיות הנפשיות שלו מופנות ומרוכזות למרוץ בירושלים. השבוע, במהלך הישיבה נכנס ליברמן ויצא כמה פעמים, ולא לשירותים. הוא ניהל שיחות טלפון לפרקי זמן ארוכים. אם מאמציו יישאו פרי, זה יהיה הניצחון הראשון מתוך שני המבחנים הגדולים שצפויים לו בשבועות הקרובים.

יש עתיד?

מעטים הם ראשי הרשויות שנשארים נאמנים למפלגתם לאחר הבחירות. רון חולדאי ומוטי ששון למשל, הם יוצאים מהכלל. למרות שהעבודה מיובשת כבר כמה שנים באופוזיציה, הם ממשיכים לעמוד בראש רשימות של המפלגה. וזה חריג. 80% מראשי הערים בארץ היו בעבודה כשהיא היתה בממשלה.

בתהליך איטי כולם עברו לליכוד. ראש עיריית שדרות, דוד בוסקילה, למשל, שהיה חבר העבודה עשרות שנים, עבר לליכוד, מבלי שגדל על ברכי זבוטינסקי, שמוליק ריפמן, מאבות מפלגת עבודה, היום אצל ליברמן, והרשימה ארוכה. כמו כולם, שניהם יודעים שרק חבירה למפלגת השלטון תאפשר להם קבלת תקציבים.

ככה זה אצל ראשי ערים. כשהמפלגה בשלטון הם איתה, אבל אם היא לא מחזיקה באוצר או בראשות הממשלה, אין להם שום מחויבות והם עוברים לינוק מעטיני השלטון של המפלגה הבאה.

ההחלטה האסטרטגית של "יש עתיד" להריץ 17 מועמדים לראשות ערים ו-45 רשימות לרשויות היא לא רק הימור כלכלי (שינוי וקדימה התרסקו על רקע הבחירות המוניציפליות שמצריכות השקעה כלכלית אדירה), אלא גם פוליטי ותדמיתי. אם הצלחה או כישלון של ליברמן ודרעי בבחירות בירושלים מתורגמת לפוליטיקה הארצית, אז עבור יאיר לפיד מדובר במבחן כוח גדול פי כמה. ליש עתיד אין אידיאולוגיה, היא גם לא מפלגה שורשית, היא מפלגה שבנויה על הפנים של איש אחד, לפיד. וואן מן שואו. מרבית המועמדים שהמפלגה מריצה הם עלומי שם שנסמכים על האפיל הציבורי של לפיד ועל המותג יש עתיד. ירידה בפופולריות שלו - תביא לכישלון שלהם.

בתחילת הדרך, כשהמפלגה היתה בשיא כוחה היתה דהירה להתמודד ברשימות מטעמה. לא מעט מתמודדים רצו להגיע בזכות ההצלחה של לפיד אל שולחן ראש העיר. אבל כמה חודשים ועשרות פוסטים בפייסבוק מאוחר יותר, המותג יש עתיד כבר לא מה שהיה. בתל אביב למשל, נשמעות טענות שסקרי עומק גילו ששימוש במותג יש עתיד מבריח מצביעים, הוחלט להצניע את המותג בשילוט הבחירות של הרשימה שבראשה עומד דן להט. במפלגה מכחישים.

אם לפיד יצליח לכבוש מספר רב של רשויות - הוא ישחק אותה בענק. אם מבחן הכוח הפוליטי הראשון שלו אחרי הבחירות יסתיים בכישלון- מכאן המדרון חלקלק.

הבאזז של בוז'י

נובמבר מסתמן כחודש מכריע לפוליטיקה הישראלית. בתחילתו ההכרעה במשפט ליברמן, בסופו הפריימריז על ראשות העבודה. עד לפני כשבוע העריכו במפלגה שמה שהיה הוא שיהיה, שבזכות המנגנון המפלגתי המשומן וצבא המצביעים של יחימוביץ'- שבז'רגון העבודה נקראים גם גדודי עז אדין אל קסאם- תגבר יו"ר העבודה על בוז'י הרצוג המתמודד מולה בזירה. בימים האחרונים החל בעבודה ובמפלגות אחרות באז שבוז'י הוא זה שלוקח את הבחירות על ראשות המפלגה.

המומנטום החיובי של בוז'י, או השלילי של יחימוביץ', התחיל כבר לפני כמה שבועות אבל התעצם השבוע כשהאמינות של יו"ר המפלגה, שהיתה הנכס העיקרי שלה, חטפה מכה קשה. הסמים שעישנה הם לא הסיפור, אלא אובדן הקלף החזק שלה, כשיום לאחר שהתוודתה שעישנה, התברר שבראיון לוואלה אמרה את ההיפך הגמור במצח נחושה.

סקרי עומק פנימיים שנעשו השבוע מנבאים תיקו בין יחימוביץ' להרצוג, כש-25% ממתפקדי המפלגה עדיין לא החליטו למי יצביעו. קשה מאוד לחזות מראש הצבעות בפריימריז, אבל אם המספרים נכונים, זו בשורה מצויינת עבור הרצוג.

אי אפשר להתעלם מהעובדה שהאופוזיציה בהנהגתה של יחימוביץ' מתפקדת יותר טוב מזו שהיתה בתקופת לבני וגם לא מכך שיו"ר המפלגה נהנית מתמיכתם של החלקיקים החופשיים, אלה שהתפקדו בזכות החריש העמוק שלה ושהצטרפו למפלגה רק בגללה, אבל הערכות זהירות מדברות על כך ש"השאהידים", שהתאבדו בשבילה בבחירות ובפריימריז, כבר לא בטוחים שזו הדרך להגיע לגן עדן. על אף התומכים שהתקררו, את יחימוביץ' משרת המנגנון המפלגתי, אבל לא בטוח שזה מספיק כשמנגד השטח, ההסתדרות ועופר עיני, ונאמניו של עמיר פרץ שנותרו במפלגה, עובדים עבור הרצוג. בוז'י אולי נתפס כעדין ומתוק אבל כיריב הוא מר כלענה.

הדם הרע שזורם בין עיני ופרץ ליחימוביץ' והרצון של שניהם לשוב לעמדות כוח ואחיזה במפלגה מביא לזרועותיו של הרצוג ראשי מרחבים בהסתדרות ותומכים של השניים שמרגישים כלפי יחימוביץ' לא פחות מתיעוב. כרגע הקרב צמוד מאוד.

היחסים בין השניים קורקטיים. בוז'י תוקף אבל שומר על ביקורת עניינית ונקיה. אפילו על סוגיית הסמים לא פצה פה למרות שיכול היה לעשות מזה מטעמים. על הזגזוג של יחימוביץ' בסוגיה שמעו גם בלעדיו. צדיקים, אמר אמש איש מפעיליו, מלאכתם נעשה בידי אחרים.

בניגוד להערכות הרווחות, במחנה הרצוג מתעקשים בתוקף שאם לא יהיה מהלך מדיני נועז, לעבודה בראשותו של בוז'י לא תהיה שום סיבה להצטרף לממשלה. גם במערכת הפוליטית מעריכים שבמושב הקרוב לא יהיה כל שינוי קואליציוני. נתניהו אינו מעוניין להכניס שינויים. מבחינה פרסונלית לפיד ובנט הם לא הקאפ אוף טי שלו, אבל הוא מאוד מרוצה מהממשלה הנוכחית בהיבט הכלכלי.

תפיסת השוק החופשי הזהה לשלושתם, מזכירה לו את הממשלה ב-2003, שבה כיהן כשר אוצר. גם אז היה ההרכב זהה לזה של היום. ליכוד ושינוי (עכשיו זה יש עתיד), ללא חרדים. אז היה לו טומי, עכשיו יש לו את יאיר. הדבר האחרון שנתניהו צריך זו פרישה של לפיד לאופוזיציה. זה יכול לעשות ללפיד רק טוב. הוא יצטרך רק לנאום, ואת זה הוא עושה מצוין.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?