גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נא להכיר: ארנונה כאמצעי לעידוד ושליטה בתמהיל העסקים

המס העירוני מאפשר לפנק הנהלות בנקים בת"א, לייצר עבודה לצעירים בירושלים, להתגאות בפריחת ההיי-טק ברעננה ולייסד בשפלת יהודה את "דרך היין"

כשראש רשות רוצה לקדם פעילות מסחרית מסוימת, הכלי היעיל ביותר שיש בידיו הוא צו הארנונה. חברת ערך - מיסוי עירוני וניהול נדל"ן, מציגה כמה דוגמאות לשימוש במס העירוני ככלי לקידום מדיניות.

הבירה הפיננסית

בתחום הבנקאות הגדילה לעשות תל אביב, אולי מתוך כך שהיא מעוניינת לשמר את מעמדה כבירה הפיננסית של ישראל. סניף בנק, שירות נדרש באזורים רבים של העיר, ישלם ארנונה בגובה 1,264 שקל למ"ר לשנה. לעומת זאת, הנהלות בנקים, מרכזי הדרכה וחברות בנות של בנקים, שאותם יכול הבנק להעביר בקלות לעיר אחרת, ישלמו בתל אביב הרבה פחות מסניף לשירות הקהל. התעריפים הם 658 שקל, 519 שקל ו-461 שקל למ"ר לשנה בהתאמה. מדובר בחיסכון של מיליוני שקלים שחוסכים הבנקים בשנה על שטחי הנהלה ומשרדים ובוודאי מהווים פיתוי להשאירם בעיר.

היי-טק בשרון

דוגמא נוספת היא העיר רעננה, המעוניינת למשוך אליה חברות היי-טק ולמקם אותן באזור בולט, הניכר לעיני העוברים בכביש החולף על גבולה כדי להפגין את עליונותה בתחום.

חברת היי-טק המנהלת את עסקיה בשטח 500 מ"ר באחד ממגדלי המשרדים שבצומת רעננה צפון, תשלם 70 שקל למ"ר לשנה. זאת בעוד שחברות היי-טק הממוקמות באיזור אחר ברעננה ישלמו פי שניים - 139 שקל למ"ר לשנה.

עיריית רעננה אף ביקשה השנה לקבל אישור להפחתה נוספת בארנונה לחלק מחברות ההיי-טק. לשם השוואה, חברות תוכנה בתל אביב משלמות 150 שקלים למ"ר לשנה. אם לא די בכך, עיריית תל אביב מערימה קשיים על בתי תוכנה החפצים להיכנס תחת קטגוריה זו, זאת בעוד שעיריית רעננה מקלה מאוד בהיבט זה.

בני ברק נגד קולנוע

בבני ברק נרשמה תופעה אחרת: מצד אחד, העירייה רוצה למשוך אליה הנהלות בנקים וביטוח ולהתחרות בת"א ובפ"ת הסמוכות החפצות גם הן בעסקים כאלה.

כך, בעוד שהארנונה למ"ר בסניף בנק בבני ברק היא 1,264 שקלים לשנה, הרי שהארנונה על שטח המשרת את הנהלת הבנק היא 422 שקלים למ"ר לשנה. מדיניות תעריפים דומה ננקטת ביחס למשרדים גדולים שבהם הארנונה נמוכה ב-40% לעומת משרדים קטנים. מדיניות זו מיושמת כדי למשוך לעיר חברות גדולות הצורכות שטחים גדולים.

לעומת זאת, בני ברק אינה מעוניינת שיהיו בשטחה בתי קולנוע, אולי כי עסקים מסוג זה אינם מתאימים לאופי שהעיר רוצה לשוות לחוצותיה ולסגנון הבילוי של תושביה. כך, הארנונה לבתי קולנוע היא 281 שקל למ"ר לשנה, התעריף הגבוה ביותר בצו הארנונה על עסקים שאינם בנקים. כדי לקבל סדרי גודל נראה כי ערים אחרות, למשל ראשון לציון, גובה מקולנוע בערך 100 שקל למ"ר לשנה, (התעריף משתנה קצת, בהתחשב בגודל האולם). ברמת גן הסמוכה לבני ברק הארנונה על בית קולנוע נעה סביב 80 שקל למ"ר לשנה, ומשתנה בהתאם לאזור שבו ממוקם בית הקולנוע.

טוסקנה במטה יהודה

ממקום אחר לחלוטין של תחום עיסוק מתייצבת מועצת מטה יהודה בבואה לקבוע תעריפים לעסקים בתחומה. כמי שחפצה לקדם את היקבים במועצה ולהפוך את האזור לחבל ארץ מוביל בתחום כמו מקומות דומים בעולם - נאפה ואלי בקליפורניה וטוסקנה באיטליה. הנה כי כן, בשטח המועצה פעילים קרוב ל-30 יקבים והמועצה גובה מהם ארנונה בסך 12 שקל למ"ר לשנה, זאת לעומת 56 למ"ר לשנה בתעשייה אחרת שאינה יקב יין.

מענה טלפוני בבירה

בבירה ירושלים מעוניינים למשוך סטודנטים, מתוך שאיפה ליצור עתודה חילונית ולהחיות את מרכז העיר. זה מה שיכול להסביר את שיעור הארנונה הנמוך שגובה עיריית ירושלים ממרכזי מענה טלפוני (call center), מוקדים היכולים בקלות לעבור לעיר אחרת ושרוב המועסקים בהם הם סטודנטים (וגם לא מעט נשים חרדיות, אוכלוסיה נוספת שבעיר מעוניינים לתמרץ לצאת לעבודה). העירייה גובה מהבנקים ארנונה שנתית בגובה 422 שקל בלבד למ"ר על שטחי המוקד הטלפוני - לעומת 1,264 שקל למ"ר עבור שטח הנמצא בשימוש אחר של הבנק.

כשמדובר על שטח בהיקף 500 מ"ר, החיסכון השנתי הוא 421 אלף שקל. היינו במקום לשלם ארנונה בגובה 632 אלף שקל, ישלמו הבנקים ארנונה בגובה 211 אלף שקל לשנה. זהו בלי ספק חיסכון משמעותי ביותר.

הגדולות לנתניה

העיר נתניה רצתה למשוך אל שטחה חנויות מכר ענקיות (מי אמר איקאה?). לשם כך כנראה היא קבעה תעריף ארנונה מיוחד למסחר: חנות ששטחה מעל 15 אלף מ"ר תשלם 62 שקל למ"ר לשנה. את משמעותו האמיתית של תעריף זה מבינים כששמשווים אותו לתעריף המסחר שגובה עיריית נתניה מחנויות אשר שטחן קטן יותר.

חנויות קטנות ישלמו תעריף שקופץ כמעט פי שניים - 106 שקל למ"ר ברוטו לשנה לכל שטח מסחרי של עסק הקטן מ-15 אלף מ"ר. כלומר, כל חנות כמעט בעיר.

חבל מודיעין: קודם לפתות, אח"כ לייקר

עסקים הזקוקים לשטחים לוגיסטיים גדולים במיוחד זיהו את המועצה האזורית חבל מודיעין הממוקמת במרכז הארץ, סמוך לכביש 6, לנתב"ג ולמקומות מרכזיים נוספים. היא הייתה אטרקטיבית במיוחד בזכות תעריפי הארנונה הנמוכים. החברות הקימו בה מרכזים לוגיסטיקה ענקיים והמועצה שיתפה פעולה באמצעות תעריף נמוך במיוחד. או אז, לאחר שהמועצה אכלסה את מרבית האזור, היא הגישה בקשה לשרי הפנים והאוצר להעלות את הארנונה למ"ר ברוטו לשנה ל-60 שקל, בעוד שהתעריף הנוכחי הוא 35 שקל.

אפשר לומר שחבל מודיעין התחכם לתושביו. שכן לכאורה כעת יש בידו לקוחות שבויים שהשקיעו הון עתק בהקמת מרכזים לוגיסטיים תוך בניית תקציב לפי ארנונה של 35 שקל למ"ר. חשוב להדגיש שאף תעריף זה "זוחל" כלפי מעלה בהתאם לעלייה המותרת בתעריפים.

בקשתה של המועצה לייקור לא אושרה עד כה.

יש רשויות נוספות המבקשות להעלות תעריפים לתחומי פעילות שונים, אולם לא קיבלו אישורי שרים לכך.

העדפה ושיעור הנחה בארנונה

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק