גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דני דנקנר: אם מישהו היה מזכיר שוחד, הוא היה עף מהמשרד

יו"ר בנק הפועלים לשעבר - המואשם במתן שוחד בסך 1.1 מיליון שקל ליו"ר המינהל לשעבר יעקב אפרתי, באמצעות מאיר רבין, כדי לקדם אינטרסים של תעשיות מלח - טען: "לא דיברתי עם רבין על שוחד, לא נרמז שוחד ולא נקרץ שוחד"

"אני דוחה את טיעוני השוחד נגדי בתוקף. לא דיברתי עם מאיר רבין על שוחד, לא נרמז שוחד, ולא נקרץ שוחד בשום דרך. אם מישהו היה מזכיר שוחד, הוא היה עף מהמשרד שלי באותה שנייה. שילמתי לרבין כספים רק כי הייתי צריך מישהו שיביא לי מידע פנים ממינהל מקרקעי ישראל ויקדם את האינטרסים של חברת תעשיות מלח מול הגורמים הפוליטיים" - כך העיד היום (ג') איש העסקים דני דנקנר במשפט פרשת הולילנד.

באחת מפרשיות המשנה של התיק שמתנהל בבית המשפט המחוזי בתל-אביב דנקנר עומד לדין באשמה כי נתן שוחד לראש מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, יעקב אפרתי, באמצעות רבין, כדי שיקדם אינטרסים של חברת תעשיות מלח, שהייתה בבעלות משפחת דנקנר, בנוגע לשינוי ייעוד קרקע. זאת באמצעות רבין, עוזרו של עד המדינה המנוח שמואל דכנר ואחיינו של אפרתי.

דנקנר החל למסור את עדותו במשפט הולילנד 5 ימים אחרי שהורשע על-ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, במסגרת הסדר טיעון, כי בעת שהיה יו"ר בנק הפועלים פגע בניהול התקין של הבנק כשפעל בניגוד עניינים, קיבל בתחבולה הלוואה מהבנק ועבר עבירות של מירמה והפרת אמונים.

לפי כתב האישום בפרשת הולילנד, בתחילת שנות האלפיים נתן דנקנר לרבין, בשמה של תעשיות מלח ומטעמה, כ-1.1 מיליון שקל, כדי שיעבירם לאפרתי. זאת, תוך שימוש במערכת כוזבת של כיסוי חשבונאי, שנועדה להסוות את מתן כספי השוחד.

אפרתי מואשם כי לקח לפחות 45 אלף שקל מכספי השוחד; בתמורה, טוענת הפרקליטות, פעל אפרתי לקידום הסדר מקרקעין עבור תעשיות מלח, שעניינו שינוי ייעוד קרקעות בעתלית ובאילת - מייעוד של תעשיית מלח לייעוד של מגורים, תיירות ומסחר ומתן זכויות בקרקע.

"מקושר ובקיא"

"רבין הוצג בפני בשנת 2002 על-ידי אביגדור קלנר כמי שמאוד מקושר במינהל, בקיא במסדרונות המינהל, בקיא בביורוקרטיה במינהל ומקושר ליעקב אפרתי ולאנשים נוספים, לרבות היועצי המשפטיים. ידעתי שרבין הוא עובד שכיר בחברה של דכנר", תיאר דנקנר את יחסיו עם רבין.

בהמשך ניסה להסביר דנקנר מדוע תעשיות מלח נזקקה לשירותיו של רבין. "מבחינת תעשיות מלח הייתה טיוטת הסכם לחתימה מ-4 במארס 2001, וההסכם נעצר. ראינו שזה לא מתקדם, אבל לא היינו צריכים 'מאכער' שיעזור לנו באישורי המינהל, כי המינהל בשלב הזה כבר היה איתנו, למרות שההסכם עדיין לא נחתם. אבל היינו שותפים בעסקה, והיינו צריכים מישהו שייתן לנו אינפורמציה ויגיד לנו איפה הדברים תקועים. מישהו שיגיד מה עובר, איך עובר, למה עובר. בהמשך הדרך היינו צריכים את אישור מקרקעי ישראל להסכם וסיוע בגזרה הפוליטית, כמו במשרד הפנים שקשור ב'תב"עות', בכל מיני דברים".

בשלב זה התערב השופט דוד רוזן ואמר לדנקנר כי הוא עדיין אינו מבין מדוע שכרה תעשיות מלח את שירותיו של רבין ושילמה לו יותר ממיליון שקל. "הרי משרדי עורכי הדין של רם כספי ויורם ראב"ד נתנו לך שירותים משפטיים באותה עת. כשמשרדים כאלה פונים למינהל, המינהל מתייחס אליהם ברצינות. משרד רם כספי לא יודע איך להתנהל מול משרד המשפטים? אתה מזלזל במשרדי עורכי הדין", הטיח השופט בדנקנר והמשיך והקשה עליו: "לפני שעו"ד יורם ראב"ד חושב משפטית, הוא חושב מה הוא רוצה להוציא. המשפטים זה כבר הכסות. עורכי הדין יודעים בדיוק איך הדברים עובדים. למה אתה צריך בשביל זה את רבין?".

"אינפורמציה מבפנים"

דנקנר השיב: "אני צריך את רבין, כי אני צריך מישהו שמכיר את המינהל שיבוא ויגיד איפה הדברים נמצאים, לקבל מידע פנים ממה שקורה כדי שאדע איפה אני עומד. מה מונע את מעבר ההסכם למועצת המינהל. שכרנו את שירותיו של רבין מסיבה נוספת - הביורוקרטיה וסחבת בכל התהליך".

לדברי דנקנר, "אנחנו 6 שנים אחרי חתימה על הסכם, כדי לאשר את זה אנחנו צריכים שתיעשה עבודה גם במקומות פוליטיים, כמו במשרד הפנים, שקשור לתוכניות בניין עיר. טיוטת ההסכם כבר הייתה, ולעורכי הדין שלנו לא הייתה יכולת, חוץ מלהרים טלפון ולשאול מה קורה. הערך המוסף של ה'מאכער' רבין הייתה לתת אינפורמציה מבפנים, איפה הדברים עומדים".

השופט התערב שוב: "איזה מידע מאיר רבין יכול להביא לך? לא שילמת לו 100 שקל אלא סכומים נכבדים. מה ביקשת שיביא לך? מה הנחית אותו?" דנקנר ענה: "למשל, את הידיעה שקרן קיימת מתנגדת לעסקה - קיבלתי מרבין. בעקבות המידע הזה שכרנו את שירותיו של מיכה גולדמן (ח"כ לשעבר - ח' מ'). המקומות האלה משחררים את כל הפלונטר. רבין סייע לנו גם להיפגש עם סגן שר הפנים באותה תקופה, דוד אזולאי מש"ס. רצינו לראות איפה הדברים תקועים ולשחרר אותם".

דנקנר ציין כי לאורך השנים הוא עבד עם לא מעט "מאכערים" בנוסף על רבין, כמו למשל מיכה גולדמן ובוריס קרסניק. "אפשר לאהוב את זה או לא לאהוב את זה, אבל זו עובדה", אמר. "עורכי הדין שלי, יורם ראב"ד ורם כספי, ידעו על רבין. גם הדירוקטוריון שלי ידע. שום דבר לא היה במחשכים".

"תופעה ידועה"

בתחילת הדיון היום אמר פרקליטו של דנקנר, עו"ד נבות תל-צור, כי עובדות היסוד בתיק הן לא במחלוקת, אלא הפרשנות שלהן. "מאיר רבין קיבל מדנקנר כספים. אבל תמיהות וסימני שאלה הם לא ראיות במשפט פלילי. יש הסבר לדברים האלה, וההסבר הוא שרבין פעל כ'מאכער' עבור דנקנר וקיבל כספים על עבודתו", אמר תל-צור.

לדבריו, יחסי דנקנר-רבין הם חלק מתופעה ידועה של פעילות באמצעות לוביסטים ויועצים. "זה הכרח בל-יגונה, וזו הייתה התשובה של היזמים לבעיות הביורוקרטיה. אנחנו נוכיח שהתיאוריה של השוחד היא לא נכונה", אמר תל-צור.

דנקנר מכחיש, כאמור, את המיוחס לו בכתב האישום, ולדבריו, טענת השוחד נגדו "מופרכת, אין לה כל אחיזה במציאות, והיא איננה נתמכת בראיה כלשהי".

לגרסת דנקנר, הסכם העקרונות להסדר המקרקעין בין מינהל מקרקעי ישראל לבין תעשיות מלח - שלטענת הפרקליטות כדי לקדמו הועברו כספי שוחד - אושר לאחר טיפול שנמשך 17 שנה, ורק לאחר דיון מקיף וממצה, שעבר את כל האישורים המתאימים של הדרגים הבכירים ביותר.

בעדותו היום טען דנקנר עוד כי אין רגולטור במדינה שלא עסק בקרקעות חברת המלח החל מאמצע שנות ה-90. "מבקר המדינה, היועץ המשפטי לממשלה, היה נדמה שכל מי שהיה לו רישיון עריכת דין עסק בנושא הזה", ציין.

זקן: "אנשים רצו את קרבתי כדי להגיע לאולמרט"

לפני תחילת עדותו של דנקנר במשפט הולילנד, הסתיימה היום עדותה של שולה זקן בתיק. לקראת סוף עדותה שאל אותה השופט רוזן האם היא מבינה שבמהלך העדות היא הודתה כי ביקשה שוחד מדכנר עבור אהוד אולמרט. השופט התייחס בכך לכספים שביקשה זקן למימון סקר בחירות של אולמרט.

זקן השיבה: "הוא נתן כסף כי ביקשתי ממנו, וכי הוא ידע שאהוד חשוב לי. הוא ידע שהעבודה חשובה לי. הוא ראה את ההתייחסות שלי לאהוד".

קודם לכן העידה זקן כי בשנות עבודתה היא ידעה שאנשים רוצים את קרבתה כדי להגיע לאולמרט, אך לדבריה, דכנר לא היה אחד מהם.

"דכנר, בחוכמתו, התקרב אליי בגלל יחסו אליי וללא קשר לאולמרט. אם אולמרט היה יודע שאני סוגרת דלתות בפני מישהו, הוא היה מגיב בצורה חריפה", אמרה זקן.

לדבריה, "מי שמכיר אותי יודע שמרגע שעברתי לתחום הציבורי, דלתי הייתה תמיד פתוחה כדי שאף אחד לא יחשוב שהוא מפריע לי. המדיניות של אהוד הייתה לענות לכולם, הקטן והגדול, באותה צורה".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין