גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתם עוד תשלמו: בזן וחברת החשמל כורעות תחת נטל החוב

שתי חברות האנרגיה הוותיקות והגדולות בישראל חולקות צרה משותפת: הצורך להתמודד עם חוב ענק שמגיע ל-83% מהמאזן ■ אם ייאלצו החברות האלה להגיע להסדר חוב, תהיה זו פגיעה של ממש בציבור ■ צפו בנתונים המלאים

חברה שהוצאותיה עולות על הפסדיה נמצאת בדרך לסיום השנה בהפסד. חברה שהוצאותיה גבוהות באופן כרוני מהכנסותיה נמצאת בדרך לפשיטת רגל או להסדר חובות בשלב ראשון. כלל היסוד הזה נלמד בשיעור הראשון של לימודי חשבונאות. האם הוא רלוונטי לשתי חברות האנרגיה הוותיקות והגדולות בישראל, בזן וחברת החשמל?

לכל אחת מהחברות יש מאפיינים, תנאי שוק ואתגרים משלה. לחלק מהאתגרים אופי זמני: חברת החשמל עומדת לצלוח בשלום את משבר הגז המצרי שאילץ אותה להגדיל את הוצאותיה לרכישת דלקים במיליארדי שקלים. בזן החלה להפעיל בהצלחה את הפצחן המימני, מתקן הזיקוק הענקי שרכשה בעלות של כחצי מיליארד דולר. ואולם לשתי החברות יש בכל זאת צרה אחת גדולה ומשותפת - הצורך להתמודד עם נטל חובות ענק. שיעור החוב של שתי החברות מגיע כיום ל-83% מהמאזן - מינוף שצריך להדיר שינה מעיני הדירקטורים שלהן. לנטל החובות הזה יש השפעה מהותית על הרווחיות השוטפת של שתי החברות. הנתון המעניין ביותר בדוחות הכספיים של החברות הוא זה הנוגע להוצאות המימון (תשלומי ריבית פירעונות והוצאות חוב אחרות). בזן, למשל, שילמה ב-2012 לא פחות מ-440 מיליון שקל הוצאות מימון, וחברת החשמל - 2.7 מיליארד. הדבר המטריד במיוחד בנתונים המופיעים בטבלה המצורפת כאן הוא שבשתי החברות השתוו לאחרונה הוצאות המימון לרווח הגולמי: לחברת החשמל זה קרה ממש לאחרונה, במחצית הראשונה של השנה. לבזן - בסיכום שנת 2012.

ההיגיון החשבונאי אומר שבמקרה כזה חייבות שתי החברות להגדיל במידה ניכרת את הכנסותיהן ואת ההון העצמי שלהן, ולא - הסדר חוב יהיה כנראה תוצאה בלתי נמנעת, שתתרחש במוקדם או במאוחר. הסדר חוב כזה, נזכיר, יפגע פגיעה של ממש בציבור הרחב, המושקע בשתי החברות במיליארדים רבים באמצעות קרנות הפנסיה והגופים המוסדיים.

איך נפלנו לבור

על תחלואי חברת החשמל דומה שנכתב כבר הכול. עלויות השכר הגבוהות, המיליארדים שנעלמו בקרן הפנסיה והחשמל חינם. כל אלה נחשפו ומטופלים על ידי הרגולטורים הרבים שעוקבים אחר כל צעד בפעילות החברה - רשות החשמל, הממונה על השכר באוצר, רשות החברות והחשב הכללי. כל ניסיונות החברה להתייעל בשנים האחרונות עלו בתוהו. אפשר להאשים בכך את ועד העובדים, אבל הממשלה שלא הצליחה להביא לרפורמה בחברת החשמל אשמה לא פחות. ראו לדוגמה את הניסיון הכושל של המנכ"ל הקודם עמוס לסקר להביא לפרישתם של כ-2,000 עד 2,500 מתוך 13 אלף העובדים בחברה. לפי חישוב שנעשה ביחידת הממונה על השכר באוצר פרישה המונית כזו הייתה מפחיתה את הוצאות התפעול של חברת החשמל בסכום של עד מיליארד שקל בשנה. בכישלון אשם לא רק הוועד, שהתנגד לתוכנית, אלא גם הממשלה שלא נתנה ללסקר גב.

אבל לצד עלויות השכר הגבוהות סובלת חברת החשמל מבעיה כרונית נוספת ולדעת רבים גדולה בהרבה. תעריף החשמל הנוכחי אינו מכסה את מלוא ההוצאות של החברה. הסיבה לכך היא שרשות החשמל, האחראית על קביעת תעריף החשמל, מסרבת להכיר לחברת החשמל בהוצאות רבות שלה, למשל חריגות שכר. כמו כן, הרשות הכניסה לתעריף מקדם התייעלות, שמפחית את התעריף המוכר לחברת החשמל באופן אוטומטי בכל שנה, במטרה ליצור תמריץ להתייעלותה. אלא שכאמור החברה אינה מסוגלת להתייעל. התוצאה: פער אסטרונומי בין העלות המוכרת לבין העלות בפועל.

לפי תחשיב שנערך על ידי כלכלן עבור הוועד, עמד הפער בשנים האחרונות על כ-2 מיליארד שקל בשנה בממוצע. את הפער הזה מממנת חברת החשמל באמצעות הגדלת החוב של החברה. התנהלות בעייתית אחרת שהביאה להגדלת החוב הייתה השקעות של מיליארדי שקלים בתחנות הכוח. כך למשל משקיעה חברת החשמל בשנים האחרונות סכום כמעט דמיוני של 8 מיליארד שקל בפרויקט להפחתת פליטות של חלקיקים מזהמים מארובות תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון. בשלב מסוים הבינו הדירקטורים בחברת החשמל שהם עשויים לשאת באחריות על הוצאת כספים כה רבים מקופתה המדולדלת של החברה למטרות לא חיוניות - ואסרו עליה להמשיך לממן את השקעותיה באמצעות גיוסי חוב.

הבעיה העיקרית שמעיבה על בזן היא מרווחי הזיקוק, או ההפרש בין מחיר חבית נפט למחיר התזקיקים המופקים ממנה - בנזין, סולר, דלק סילוני ואחרים. מרווחי הזיקוק נקבעים על ידי כוחות ההיצע והביקוש העולמיים והאזוריים, ולבזן אין עליהם שליטה.

ההשקעות הרבות שביצעה בזן בשנים האחרונות מומנו ברובן באמצעות הלוואות וגיוסי אג"ח. החוב הפיננסי הנקי (סולו) של החברה עומד נכון להיום על 4.6 מיליארד שקל. הוצאות המימון של החוב הגיעו ב-2012 ל-440 מיליון שקל. חברה כמו בזן רוכשת כ-60 מיליון חביות נפט בשנה. חישוב פשוט מראה שעליה להרוויח 3 דולרים לפחות על כל חבית נפט שהיא רוכשת רק כדי לעמוד בהחזרי החוב השוטפים שלה. בשנים טובות מאוד מגיעים מרווחי הזיקוק ל-8 דולרים לחבית. בתקופה האחרונה הם נעים סביב 4-5 דולרים ואף פחות מכך. בית זיקוק בעל מאפיינים דומים לזה של בזן זקוק למרווח של 5 דולרים כדי לכסות את הוצאותיו התפעוליות, כך שגם במצב של אפס הלוואות הייתה רווחיותה של בזן אפסית, בהינתן מרווחי הזיקוק הנוכחיים.

בתוספת הוצאות המימון, החברה נמצאת בבעיה קשה מאוד. השאלות הקשות שצריכות להיות מופנות לדירקטוריון בזן הן מדוע אושרו תוכניות השקעה שמחייבות גיוס חובות בהיקף כה גדול, כיצד אושרה חלוקת דיבידנד בסך מיליארד שקל ומדוע קיבלו בכירים בחברה חבילות שכר ואופציות בהיקף מיליוני שקלים.

ואיך יוצאים ממנו

בעיית החובות איננה יוצרת איום מיידי על בזן וחברת החשמל, אך אם לא תטופל יהפוך הר החובות של שתי החברות לבלתי ניתן לשליטה. הנושים יתחילו לפקפק ביכולת החברות להחזיר את החוב ויפעלו כדי להגן על עצמם. מרגע שכדור השלג יתחיל להידרדר יהיה קשה מאוד לעצור את הנפילה.

בזן הכריזה לאחרונה על תוכנית התייעלות שבמסגרתה יפרשו עובדים מהחברה ויגויס הון ממשקיעים. היכולת הזאת שיש לבזן כחברה פרטית אינה עומדת לחברת החשמל הממשלתית. מצד שני, לבזן אין שליטה על מרווחי הזיקוק - ואם אלה לא ישתפרו מהותית, האופק של החברה ימשיך להיראות רע.

לחברת החשמל אין אפשרות לבצע תוכנית התייעלות ללא הסכמת הוועד ובעצם ללא רפורמה כוללת בחברה. האפשרות של הנפקת מניות אינה עומדת על הפרק וכמוה גם הכנסת שותף אינה ריאלית. בחברת החשמל מצפים כיום בדריכות לתוצאות הרבעון השלישי של השנה, שנחשב באופן מסורתי הרבעון החזק ביותר של החברה. תחילת הזרמת הגז ממאגר תמר לצד הימנעות מהורדת תעריפי החשמל אמורות לשפר דרמטית את המצב התזרימי של החברה. אם זה לא יקרה, יעמדו בפניה רק שתי אפשרויות לפני הגעה להסדר חוב: הזרמת הון ממשלתית או העלאה ניכרת של תעריף החשמל.

ועד עובדי חברת החשמל הזמין לאחרונה חוות דעת כלכלית שתמליץ למדינה כיצד לחלץ את החברה מהבור שנקלעה אליו. בוועד משוכנעים שדירקטוריון החברה אינו מבין את חומרת מצבה ושההנהלה חסרת אונים. משום כך, הם - הוועד - צריכים לנהוג כמבוגר האחראי. חוות הדעת, שהוכנה על ידי כלכלנים שמכירים היטב את משק האנרגיה, ממליצה למדינה על שורת צעדים קשים לעיכול שבמרכזם העלאת תעריפים והזרמה מיידית של הון בהיקף מיליארדים רבים. היקף פירעונות החוב של חברת החשמל בשלוש השנים הקרובות יגיע לסכום אסטרונומי של כ-25 מיליארד שקל.

הכלכלנים ממליצים למדינה לשאת ב-50% מהיקף הפדיונות האלה שיוצגו כשטרי הון. הזרמת ההון הכוללת הנדרשת מגיעה ל-17.5 מיליארד שקל, והיא כוללת גם המרת הלוואות מדינה צמיתות בהיקף 5 מיליארד שקל להון עצמי. לגבי התעריף, ממליצים הכלכלנים לשנות את המבנה שלו באופן שיכיר במלוא העלויות של החברה, ולהקפיא את מקדמי ההתייעלות עד שנת 2015.

בזן מול חברת חשמל

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה