גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנהלת פלאפון והוועד על סף חתימת הסכם קיבוצי

בצד תוספות שכר, תקציבי רווחה ומנגנון למניעת פיטורים שרירותיים - יקוצצו מאות משרות בהדרגתיות ■ ההסכם עשוי לעודד עובדים בחברות נוספות ■ יו"ר ההסתדרות עופר עיני: "כשייראו את ההסכם בפלאפון לא יאמינו"

ההסכם הקיבוצי הראשון בתולדות ענף הסלולר בישראל צפוי להיחתם בימים הקרובים בחברת פלאפון - כך נודע ל"גלובס".

נציגי ועד העובדים וההנהלה נמצאים בדיונים מרתוניים ביממה האחרונה במלון במרכז הארץ, שמיקומו המדויק נשמר בסוד, ועורכי הדין של הצדדים עסוקים בניסוחים אחרונים.

באופן אירוני, פלאפון הייתה עד לפני 10 חודשים סמל למאבק כוחני בהתאגדות עובדים ומי ש"זכתה" לפסק דין הרשום על שמה, שיצר תקדים מרחיק לכת ואסר על כלל המעסיקים להביע עמדה בעניין התארגנות עובדיהם בשום צורה.

גורמים המעורים בפרטי ההסכם מדברים על "שינוי דרסטי" בתנאי ההעסקה של העובדים, שיכלול תוספות שכר; קרנות השתלמות; מנגנון מיוחד למניעת פיטורים שמחייב היוועצות עם הוועד וכולל מודל מוסכם להכרעה במקרה של מחלוקת; מנגנון למניעת שחיקת שכר באמצעות קידום אוטומטי; תקציב רווחה מיוחד שיכלול כפי הנראה סבסוד גני ילדים ועוד.

גם יו"ר ההסתדרות עופר עיני הביע התלהבות מהתוצאה המסתמנת, ואמר בישיבה סגורה: "כשייראו את ההסכם בפלאפון, לא יאמינו שאך לפני שנה זו הייתה חברה שיכלו לפטר בה את מי שרוצים".

אבל חגיגות הניצחון של ההסתדרות ושל עובדי פלאפון, בראשות ברק לוי ואיתמר אביטן, ילוו ככל הנראה גם בתחושה צורמת. ל"גלובס" נודע כי בצד הסכם העבודה הדרמטי, הוועד נאלץ להסכים גם לצמצום כוח-האדם בחברה.

הנהלת פלאפון התחייבה, ככל הנראה, לבצע את הצמצום קודם באמצעות אי-איוש תקנים של עובדים שעזבו מרצון, אולם המהלך צפוי לכלול גם פיטורים. צמצום כוח-האדם ייעשה בהדרגה על פני שנתיים ואפילו שלוש, כאשר בסוף התהליך יקוצצו מאות משרות.

עם זאת, גורמים בוועד ציינו היום (ג') כי עדיין לא הושגה הסכמה סופית בעניין צמצום כוח-האדם.

ועד עובדי פלאפון בלם עד היום מהלכי פיטורים גדולים בזכות ההתארגנות, אולם גם אנשיו מכירים בצורך של החברה לצמצם את היקף כוח-האדם לאור התחרות בתחום הסלולר ובענף התקשורת כולו, ועל רקע צמצום משמעותי שנעשה כבר בחברות המתחרות.

במסגרת ההסכם תיקבע תקופת "זמניות", ככל הנראה של שנתיים, כך שהנהלת החברה תוכל לפטר עובדים המוגדרים "זמניים" גם ללא הסכמת הוועד. את יתר העובדים, שיוגדרו "קבועים", ניתן יהיה לפטר רק לאחר היוועצות עם הוועד, כאשר במקרה של מחלוקת ההכרעה בעניין תעבור לוועדה פריטטית, שבה יישבו בכיר בהסתדרות ובכיר בפלאפון.

מומחים למשא-ומתן קיבוצי ומקורות המעורים במשא-ומתן שהתנהל בפלאפון מודים כי יצירה של "עסקת חבילה", שכוללת הישגים רבים מחד ופיטורי עובדים מנגד, היא בעייתית בלשון המעטה ויוצרת קושי בהצגתה לעובדים ולציבור הרחב.

מצד שני, נראה כי בוועד העובדים של פלאפון מעדיפים "להניח על השולחן" את סוגיית הפיטורים ולהתמודד עם הביקורת שהם עשויים לספוג, מאשר לחתום על הסכם שמציג רק הישגים תוך "הסכמה שקטה" לפיטורים בהמשך הדרך.

אחד המומחים ציין כי ממילא ההתארגנות בפלאפון נולדה, בין היתר, על רקע החשש מפני פיטורים, כך שעצם המנגנונים שנקבעו למניעת פיטורים שרירותיים הם הישג משמעותי, גם אם לא מדובר במניעה מוחלטת של פיטורים.

הנהלת פלאפון אישרה את הדברים, ומסרה כי "פלאפון וועד העובדים נמצאים בעיצומו של משא-ומתן מתקדם לקראת חתימה על הסכם קיבוצי".

יצוין כי הרווח הנקי של פלאפון צמח ברבעון השני של 2013 ב-5% והסתכם ב-161 מיליון שקל, אולם רשם ירידה של 17% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.

כבר לא גוררים

המאבק של עובדי פלאפון, או אם תרצו - המאבק של הנהלת פלאפון בהתאגדות עובדיה, הפך לאחד האירועים המשמעותיים בשנה האחרונה שסימלו את גל ההתאגדויות במגזר הפרטי.

הנהלת פלאפון הגיבה ביד קשה למהלך ההתאגדות, ומנהלים בחברה לחצו על עובדים למשוך את הצטרפותם להסתדרות.

ועד העובדים התגלה כנחוש וכריזמטי במיוחד, ולמרות הלחץ הכבד המשיך לארגן את העובדים תוך הפגנות יומיומיות מול בתיהם של המנכ"ל גיל שרון והבעלים שאול אלוביץ'.

שתי נקודות מפנה הכריעו את המאבק לטובת העובדים: הראשונה היא החלטת ההנהלה לגרור את כלי הרכב של העובדים השובתים, ובהם ראשי הוועד, אף שהיו בהם חפצים אישיים כולל כסאות בטיחות לילדים. חלק מכלי הרכב נגררו מתוך חניית ההסתדרות, מושבו של היו"ר עיני, שהתקומם על כך. המהלך גרר ביקורת נוקבת גם מצד מעסיקים.

הנקודה השנייה היא פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, שאסר כאמור על המעסיקים להביע כל עמדה וביטוי בעניין התאגדות עובדיהם - פסיקה שגררה גם היא ביקורת מצד המעסיקים על הנהלת פלאפון, שלכאורה "הביאה עליהם את המכה".

4 ימים בלבד לאחר הפסיקה, הודיעה ההנהלה כי היא מכירה לראשונה בהתאגדות העובדים ומוכנה למשא-ומתן. בהזדמנות זו הודתה לראשונה ההנהלה כי העובדים נקטו בשביתה חלקית מספר שבועות.

"צרת רבים"

חתימה על הסכם בפלאפון צפויה להעניק רוח גבית דווקא להנהלת סלקום, שגם היא הכירה לאחרונה בהתאגדות עובדיה.

הסכם קיבוצי נתפס במקרים רבים על-ידי המעסיקים כמשקולת על צווארם, כך שריבוי "משקולות" כאלה בענף עשויה להיתפס כ"צרת רבים, חצי נחמה", כלומר התחרות בין החברות תתנהל מנקודת פתיחה מאוזנת יחסית.

בפרטנר מתקיים באחרונה תהליך התארגנות איטי במסגרת ההסתדרות הלאומית; ואילו עובדי הוט התאגדו במסגרת ארגון כוח לעובדים, אולם החברה הוציאה את כל מערך השירות הטכני ושירות הלקוחות למיקור חוץ.

עיקרי ההסכם

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן