גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חכם, חד, מאתגר: הכירו את הצופה החדש

הצופה החדש - החכם - מחפש משמעות, הופך לחד יותר, מאתגר ■ לכן ערוצי השידור השונים עולים מדרגה ומספקים תוכן בועט, אחר ולא מתפשר

בזמן שכולם מתווכחים מה זאת טלוויזיה, מי יוצר אותה, לאיזה מסך ואיך עושים מזה כסף - אנחנו מרוויחים. תכירו את הצופה החכם.

טקס האמי האחרון היווה אישור מאוחר להכרה בתוכן האיכותי שמוגש לנו, הצופים, איפה ואיך שנרצה. עם 14 מועמדויות ל-3 סדרות הייתה נטפליקס "יצרנית התוכן החדשה" בשיחת היום. מה שעשה שירות הסטרימינג בפשטות היה להבין שהצרכנים שלו רוצים תוכן איכותי וטוב. קשה לזהות את החדשנות שמתיימרת לייצג "בית הקלפים", לא קשה בכלל להגיד שזאת דרמה מצוינת שהביאה לנו במאי ושני שחקני קולנוע מעולים וכבשה אותנו.

נהירת הקולנוענים לטלוויזיה נסללה בשנים האחרונות עם שינוי האיכות וגדלי המסך הביתי ועם הביקוש לתוכן דרמתי ומגוון בערוצי הכבלים בארה"ב ובערוצי ברודקאסט בעולם. מצד השחקנים והיוצרים עצמם, קראנו עד כמה ההזדמנות לפתח דמות משמעותית יותר במיני סדרה או עונת כבלים, לעומת סרט באורך שעתיים. כמו גם מיעוט ה"עונות" של הקולנוע - בלוקבאסטרים לקיץ וסרטי אוסקר לחורף. בהשוואה לאלו, הספקטרום הטלוויזיוני משופע הזדמנויות.

הסינמטיות הקולנועית שמוגשת לנו בדרמות הטלוויזיוניות העשירה את המדיום הביתי בפרשנות ויזואלית ועומק לירי של דמויות. אי אפשר בלי כמה שמות של מהגרי בימוי ענקים, כמו דיוויד פינצ'ר, גאס ואן סנט, אלן בול, טוד היינז, מרטין סקורסזה ולאחרונה ג'יין קמפיון עם "קצה האגם", שמזיזה לגמרי את הסמן בין שתי האמנויות הללו.

הצלחת הסדרה "שובר שורות" יוחסה בראיונות רבים לצפייה המאוחרת דרך נטלפיקס. הטיעון הזה נכון. באיחור מה אחרי הדור הצעיר, שצופה לרוב בעונות שלמות מוקלטות או און דימנד, למדנו גם אנחנו לצפות כך. הצורך הזה, שזכה לכינוי "בינג'ינג", אכן הולך ומתעצם אצלנו. הוא הופך מיני סדרות לאטרקטיביות במיוחד, כי אפשר להספיק לצפות בהן בסוף שבוע בודד. הוא הופך סדרות עבר לאטרקטיביות במיוחד, כי לכל אחד יש את הסדרה ה"היא" שהוא לא הספיק לראות ועכשיו ההרגל החדש מראה שהיא עדיין רלוונטית. לרבים ה"היא" הייתה לאחרונה - בעקבות מותו הטראגי של ג'יימס גנדולפיני - "הסופרנוס". סדרה שסימנה נקודת מפנה קודמת בהתפתחות הצפייה, כאשר HBO הציעה לנו לשלם עבור צפייה בסדרה חדשה של דיוויד צ'ייס על משפחת פשע. אנחנו, שזיהינו שכנראה יש פה משהו משתלם - הסכמנו.

שוב מגרים את בלוטות הטעם

השנה זה סקסי להגיד נטלפיקס, אבל "שובר שורות" היא סדרת כבלים מבית AMC והושקה ב-2008. אותו ערוץ ששנה לפני כן הביא לנו את "מד מן". כמו ערוצי כבלים וערוצים בתשלום נוספים - שואוטיים, FX, ערוצים שלפני חמש שנים לא חלמו על פרסי אמי או גולדן גלוב. כולם הרגישו שהצופה מחפש משמעות, הופך לחד יותר, מאתגר. לכן צריך לעלות מדרגה ולהתמודד עם הביקוש לתוכן בועט, אחר, תובעני ולא מתפשר.

חידוד הטעם שלנו פתח גם דלת חדשה לצפייה בסדרות בשפות אחרות. אצלנו בעיקר מ"סקנדי", מדינות צפון אירופה, לאחרים גם משם וגם בעברית עם "חטופים". ב-2011 שידר בבריטניה ערוץ BBC4 (ערוץ כבלים/לוויין קטן ציבורי) את הסדרה הדנית "The Killing". זה אמנם ישב במשבצת השפה הזרה הקבועה שלו, אבל כמות הצופים שהגיעה הייתה חריגה ועמה ההבנה שהשפה איננה עוד חסם לצפייה. זאת ועוד, שפה זרה מביאה ניחוח טרי ומסקרן, מחוזות מרגשים לכבוש, תחושת גלובליות נעימה, והיא מדליקה מחדש את בלוטות הטעם של המגויסים נגד המסך הביתי.

ב-2013 העז כבר ערוץ 4 הבריטי (ברודקאסט מסחרי/ציבורי) לשדר בפריים-טיים דרמה צרפתית - "Les Revenants". ואנחנו יודעים מה בריטים חושבים על צרפתית, כל שכן צרפתים. וזוהי רק ההתחלה. גם בלגיה השיגה משבצת שידור בבריטניה עם "Salamander", ובקרוב אנו צפויים להתוודע למספר מיני סדרות איכותיות ממחוזות ארדואן.

גלגול נוסף בעולמות התוכן הזר הוא האדפטציות. אצלנו מתגאים בהצלחה המסחררת של "הומלנד" והיא מצטרפת לרשימה מכובדת של דרמות שנעו על פני הגלובוס וקיבלו פרשנות לוקאלית ייחודית בכל עצירה. הגלגול הנוכחי של "The Bridge" מעורר סקרנות בכל פרשנות שונה שלו. האחרונה (הושקה ב-16.10) בבריטניה עם "The Tunnel".

כולם מדברים על מכשיר נייד חכם, טלוויזיה חכמה ואיך נצפה בכל המסכים החדשים. אך מי שתכלס התחדד ומרים את רף הציפיות וגורם לגורמים חדשים בשוק להפוך ליצרני תוכן, הוא אנחנו - הצופה החכם.

* הכותבת היא מנהלת החדשנות במחלקת הפיתוח של קשת

עוד כתבות

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

השופט יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר השופט עמית בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב (ה') בירושלים ● "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"

פאנל בהשתתפות עדי קין קרני, עלי בינג, יעל סלומון ומעיין הראל / צילום: שלומי יוסף

נציג אגף התקציבים: "מס הגודש יקרה. זו תהיה איוולת לא לעשות את זה"

פאנל בכנס תשתיות לעתיד של גלובס עסק בפרויקט המטרו, האתגרים, המימון וההתקדמות ● בפאנל השתתפו סמנכ"לית קו M2 בנת"ע עדי קין־קרני, סגן הממונה על התקציבים עלי בינג, סמנכ"לית מינהל התכנון יעל סלומון, סמנכ"לית תשתיות במינהל רשות החברות מעיין הראל

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוזיל את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

משרדי ענקית ציוד השבבים ASML / צילום: ap, Peter Dejong

עקפה תחזיות ומפטרת: מה היה בדוחות ענקית השבבים?

ASML דיווחה על צמיחה של כ-29% בהכנסות לעומת הרבעון הקודם, ועקפה את צפי האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה ● ההזמנות החדשות שהתקבלו ברבעון הרביעי עקפו בפער גדול את תחזיות האנליסטים ● חברת השבבים דיווחה גם על פיטורים של כ-1,700 עובדים בהולנד ובארה"ב ● המניה קופצת בקרוב ל-7% בבורסה באמסטרדם

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כ"כ דחוף?"

השופטים רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת השידור עד 1 במרץ, כולל סביב זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ●  מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

ארז בלשה, מייסד ומנכ''ל קרן ג'נריישן / צילום: שלומי יוסף

מנכ״ל ג'נריישן על משבר התשתיות: "הפתרון חד משמעית במגזר הפרטי. למדינה יש תפקיד חשוב בהסרת החסמים"

מנכ"ל ג'נריישן ישראל, ארז בלשה, אמר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי הפתרון לפיתוח התשתיות נטוע במגזר הפרטי, ש"מביא יכולות שאין במגזר הציבורי" ● בלשה מסביר כי השירות הנמוך של התחבורה בישראל קשור ל"מחסור בנהגים ובנתיבים עמוסים"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

כ-70 אלף ישראלים עזבו את ישראל בשנת 2024. כמה חזרו?

לפי נתוני הלמ"ס, מספר הישראלים שעזבו את ישראל במהלך שנת 2024 הגיעה לכ-70 אלף, ואילו כ-19 אלף ישראלים חזרו מחו"ל ● מבין העוזבים כ-40% היו בגילאי 39-20, כאשר גברים רווקים עוזבים יותר מנשואים ונשים נשואות עוזבות יותר מרווקות

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

בצה"ל מזהים: חמאס העמיק את משילותו ברצועה בחסות שלב א' של ההסכם

דיווח: טראמפ שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● יועצו של ח'אמנאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לתל אביב ● עדכונים שוטפים

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

יוני חנציס, מנכ''ל קבוצת דוראל אנרגיה, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל דוראל: "חברות האנרגיה בנקודת שינוי היסטורית"

יוני חנציס, מנכ"ל דוראל, דיבר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על החסמים לייצור חשמל סולארי בישראל, על הפוטנציאל של חברות האנרגיה המתחדשת וגם על התוכניות להנפקה

מימין: איל ברוש, אביב רווח, עומר מילר / צילום: אקליפס מדיה

אביב רווח חושף את אדפטיב6: גייסה 44 מיליון דולר לשוק הענן הרותח

היזמים הסדרתיים אביב רווח ואיל ברוש חוזרים עם חברה חדשה, שנועדה הפעם לתחומי תשתיות הענן והבינה המלאכותית: אדפטיב6, שגייסה עד היום 44 מיליון דולר בשני סבבים ● בחברה טוענים כי המערכת שלהם מסוגלת לחסוך בין 15% ל-35% מסך הוצאות הענן

אברהם נובוגרוצקי / צילום: תמר מצפי

ברוב גדול: זה נשיא התאחדות התעשיינים החדש

אברהם (נובו) נובוגרוצקי זכה ב-523 קולות מול המועמד צורי דבוש שקיבל רק 219 קולות ● הוא יחליף את רון תומר שכיהן בתפקיד בשש השנים האחרונות

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב–לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהורדת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ"ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל