גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשואת זבל של 53%: מחזיקי האג"ח של אס.די.אס במצוקה

מחר ידווחו SDS והחברה האם סטאר נייט למחזיקים על יכולתן לעמוד בהתחייבויות האג"ח שלהן, שנסחרות בתשואות זבל של עד 53% ■ האסיפות מתקיימות לאחר ש-SDS דיווחה על הסדר עם אחד הנושים שלה, שכלל תספורת של 65%

מחר (ב') בצהריים יתכנסו במשרדי נאמן האג"ח הרמטיק שתי ישיבות מחזיקי אג"ח: של חברת סטאר נייט, שבשליטת מוטי סולומון, ושל החברה-הבת אס.די.אס (SDS), שבה מרוכזת כל פעילותה של סטאר נייט . על סדר היום: מתן דיווח מצד החברות על מצבן העסקי, ועל יכולתן לעמוד בהתחייבויותיהן במועד. זאת בעוד שאג"ח SDS, בהיקף של כ-34 מיליון שקל, נסחרות בתשואת זבל של 53%, ואילו התשואה באג"ח סטאר נייט, בהיקף של 10 מיליון שקל, עומדת על 43%.

האסיפות הנ"ל מגיעות לאחר שהחברה-הבת, אס.די.אס, דיווחה בשבוע שעבר על הסדר חוב דה-פקטו עם אחד המשווקים שלה. SDS הודיעה כי "משווק זר, אשר זכאי לקבל 7.46 מיליון שקל בגין עמלות מעסקאות שבהן התקשרה החברה, חתם על הסכם כי חלף מלוא יתרת החוב לניצע, תשלם לו החברה סך של 500 אלף דולר ב-17 תשלומים חודשיים".

נוסף על כך, יוקצו למשווק מניות אשר יהוו כ-4.99% מהון המניות של החברה, אשר שוויין הנוכחי עומד על כ-860 אלף שקל. המניות יהיו חסומות למכירה במשך חצי שנה, ובהמשך ניתן יהיה למכור אותן באופן מדורג.

החשבון עבור אותו משווק הוא פשוט: כנגד החוב הקיים של SDS הוא מקבל ני"ע ומזומן בשווי של 2.6 מיליון שקל - 35% מהיקף החוב כלפיו.

עבור מחזיקי האג"ח של SDS מדובר בחדשות מדאיגות: הנכונות של אותו משווק לוותר על כמעט שני שלישים מהחוב כלפיו - כשגם החלק שהוא מקבל הוא בתשלומים ובמניות שלא ברור מה יהיה ערכן בעתיד - מלמד כי הנ"ל הגיע כנראה למסקנה שעדיף לקבל משהו עכשיו, ולא להצטרף לתור הנושים העתידי, במקרה שמצבה הפיננסי של החברה ימשיך להידרדר.

הוצאות ההנהלה מתנפחות

SDS היא חברה תעשייתית-ביטחונית שבה שולט ואותה מנהל סולומון, אשר הגיע מעולם היהלומים. שלושת תחומי הפעילות המסורתיים של החברה היו ייצור מוצרי ראיית לילה (פעילות המרוכזת בחברת נגה-לייט), השבחת כלי טיס ומערכות מוטסות (חברת ראדום) וייצור מוצרי בטיחות לתעשיות הביטחוניות (חברת מגם).

למרות שהיא נחשבת לשחקן קטן בשוק התעשייה הביטחונית הישראלית, הצליחה SDS בשנים 2009-2011 להגדיל באופן משמעותי את היקפי הפעילות שלה, בעיקר בזכות חוזים שבהם זכתה לאספקת מערכות ראיית לילה לצבא הודו.

את השנים הללו סיימה SDS עם הכנסות מצטברות של כ-550 מיליון שקל, ועם רווח מצרפי של כ-39 מיליון שקל. חלק גדול מהרווח, כ-27 מיליון שקל, חולק כדיבידנד למשקיעים בשנים 2011-2012. גם בחברה האם סטאר נייט חולקו בשנים אלו דיבידנדים של כ-20 מיליון שקל, אשר חלקו של סולומון בהם נאמד בכ-9 מיליון שקל.

ההצלחה הגדולה, שבאה לידי ביטוי גם בעלייה בשווי החברה - שהגיע ליותר מ-80 מיליון שקל באותה תקופה, הגדילה את התיאבון של סולומון, ובשלב הזה למעשה נזרעה הפורענות שהובילה למצב הנוכחי שבו נמצאת הקבוצה.

בחסות ההצלחה יצאה SDS למסע רכישות, שכלל שורה ארוכה של חברות אשר הקו המחבר בפעילותן היה, שרובן נמצאות בשלב כזה או אחר של פיתוח המוצר שלהן, ולא חברות בעלות הכנסות ותזרים מזומנים קבוע.

כך נרכשו חברת אוקיאנה, שעוסקת בתחום השליטה והבקרה התת-ימיים, חברת ODF, שפועלת בתחום הראייה האופטית הכלל-כיוונית, MSE, אשר מפתחת כוונות השלכה מודרניות, ו-Light And Strong, חברה העוסקת בתחום החומרים המרוכבים, והיא אחד מקבלני המשנה שמייצרים את המעטפת החיצונית של המל"טים של אלביט והתעשייה האווירית.

SDS אף מכרה את הבניין שבו ישבה בפתח תקוה, ושכרה מבנה מפואר יותר בסמוך (המבנה שבו ישבה בעבר חברת ITL), תוך שהיא משקיעה במעבר ובשיפוץ המבנה מיליוני שקלים.

במקביל לעלייה בהיקף הפעילות גדלו גם הוצאות החברה, שכללו הוצאות הנהלה וכלליות - שצמחו בשל מספר גדול של מנהלים שהתווספו לקבוצה, הוצאות על יועצים, שכר דירקטורים, וכמובן גם שכר ההנהלה הבכירה.

עלות השכר של חמשת בכירי SDS עמדה ב-2010 - שהייתה שנת שיא בהכנסות - על 6.1 מיליון שקל. האלוף במיל' גיורא איילנד, המשמש כנשיא החברה, תפקיד שהינו ייצוגי וללא אחריות ניהולית, זכה לשכר של 1.5 מיליון שקל, מתוכם כ-1.2 מיליון שקל בגין עמלה. בשנתיים הבאות ירד השכר המצרפי של חברי ההנהלה - ל-3.8 מיליון שקל ב-2011, ול-4.9 מיליון שקל ב-2012. בנו של מוטי, גיא סולומון, אשר מכהן בתפקיד מנכ"ל סטאר נייט USA, אף זכה בשנה זו לשכר בהיקף של 610 אלף שקל.

"עדיין לא אלביט"

אחד מאנשי התעשייה הביטחונית המובילים בארץ סיפר לנו בעבר על פגישה שהייתה לו בחברה. "כשהציגו לי את SDS הרגשתי כאילו יוסי אקרמן מציג בפני את אלביט מערכות. הפריסה של החברה - מוצרים וציוד לאוויר, לים, ליבשה, קסדות, אלקטרואופטיקה - לרגע זה היה מבלבל. להחזיק קבוצה של 11 חברות זה מאוד מרשים בשקפים, אבל קשה מאוד לניהול, ובסוף היום זו עדיין SDS, ולא אלביט".

וזו כנראה הבעיה המרכזית שהביאה את SDS ואת החברה האם שלה למצב הנוכחי - חוסר ידע או יכולת ניהולית למנף את כל קבוצת החברות שנרכשו, באופן שייצרו סינרגיה. החברות נמצאו בשלבי הפיתוח של מוצריהן, ו-SDS נדרשה להזרים להן כספים, מה שהפך לבעיה בשנת 2012.

בשנה זו הלקוח הגדול של החברה, צבא הודו, וגורמים ממשלתיים נוספים במדינה, הקפיאו את ההזמנות שלהם. העצירה בתזרים המזומנים לא לוותה בהקטנת ההוצאות התפעוליות באופן מיידי, וכך נקלעה החברה למשבר.

את 2012 סיימה SDS עם הפסד של 29 מיליון שקל, ואת המחצית הראשונה של 2013 עם הפסד של 11.8 מיליון שקל. הפסדים אלו העבירו את החברה לגירעון בהון העצמי של 11.4 מיליון שקל.

בתחילת השנה הנוכחית הובא לחברה אלי ונציה, מנכ"ל ITL לשעבר, בניסיון לנסות להציל את המצב. SDS הצליחה למכור בפרק זמן קצר שתי חברות, ODF ואוקיאנה, וכך הצליחה החברה לעמוד בתשלום האג"ח האחרון בחודש מאי.

אלא שלונציה לא ניתן להוציא לפועל את תוכנית ההבראה הכוללת שרצה לבצע בחברה, שכללה מכירת חברות נוספות, וכך סיים את תפקידו בחודש יוני האחרון. בשבוע שעבר נראה שגם ליו"רית החברה, אילנית חייק, נמאס מהמצב, והיא התפטרה מתפקידה לאחר ארבע שנים.

מחזיקי האג"ח של SDS, אשר רובם מחזיקים פרטיים (רק 11% מהיקף הסדרה מוחזק על-ידי מוסדיים), חוששים ליכולת החברה לעמוד בתשלום הבא. זאת בעוד החברה האם סטאר נייט, אשר לה יש זה כבר הערת "עסק חי", צריכה לשלם בחודש הבא למחזיקי האג"ח שלה כ-2 מיליון שקל, בעוד שבקופתה היו בסוף חודש יוני מזומנים בהיקף של 100 אלף שקל בלבד.

sds

סטאר נייט

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ