גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצחון הדיפלומטיה

שחרור האסירים מסמן את סוף עידן האפאצ'י והאוטובוסים

מי שרצה להבין תסכול חמאסי מהו, יכול היה לעקוב אחר ראיון קצר שהעניק הפעיל הפוליטי מועאוויה א-סופי לערוץ טלוויזיה פלסטיני הלילה אחר חצות. היו אלה דקות של ציפייה דרוכה ברמאללה ובמחסום ארז להגעתם של 26 האסירים המשוחררים.

"איננו בונים על ההתערבות הבינלאומית כדי לשחרר את אסירינו", אמר המרואיין הנמרץ, חבר בתנועת "אל-אחראר" התומכת בחמאס, "הפתרון היחידי הוא חטיפת חיילים. ראינו את המנהרה שנמצאה מתחת לאדמת חאן יונס. זו ההוכחה לכך שההתנגדות הפלסטינית אינה שוכחת את אסיריה, ובקרוב בעזרת האל תנקה ההתנגדות את בתי הכלא".

אבו מאזן לא היה פנוי להאזין למלים האלה (הוא היה עסוק בהחלפת נשיקות עם 21 האסירים, שאך הגיעו למוקטעה), אבל ברמאללה נוהגים להתייחס אליהן בביטול. על איזו התנגדות מדברים האחים מחמאס, מגיבים ברשות, הרי הדיפלומטיה היא זו שהחזירה את האסירים האלה הביתה.

האסירים ששוחררו הלילה הם חלק מ-104 פלסטינים המרצים מאסר עולם, שביצעו מעשי רצח לפני הסכם אוסלו. זוהי הפעימה השנייה בעסקה, וצפויות שתיים נוספות. האחת תתבצע סמוך לחג חנוכה, השנייה בראשית השנה הבאה. הסכמת ישראל לעסקה הייתה יריית הפתיחה לשיחות שלום עם הרשות, בתיווכו של שר החוץ האמריקאי, ג'ון קרי.

עסקת ה-104 ייחודית ושונה מכל קודמותיה. לידתה אינו במשא-ומתן שראשיתו בשביית חיילים ישראלים בידי חמאס או חיזבאללה, אלא היא נועדה לשמש מחווה ישראלית לפתיחת השיחות. כל המשוחררים הם רוצחים או כאלה שהורשעו בניסיונות רצח, וביצעו את מעשיהם לפני כניסתו לתוקף של הסכם אוסלו. ברשות אף מתגאים בכך שישראל נתנה, אך לא קיבלה דבר. הצהרה שצליליה נעימים לאוזן פלסטינית, אבל היא בלתי מדויקת בעליל. בין שני הצדדים מתקיים שיתוף פעולה ביטחוני הדוק מאוד, רחוק מעין הציבור, שאותו הגדיר אבו מאזן באחרונה "הטוב ביותר אי פעם". במגעים האלה מעניקים אנשי הביטחון של הרשות סיוע חשוב למאמצי הסיכול של השב"כ.

בעסקה הזו קטף אבו מאזן שלל דיווידנדים. במשך שנים ארוכות תבעה הרשות מישראל לשחרר עבורה אסירים ביטחוניים כצעד בונה אמון. אבו מאזן ואנשיו טענו בפני ירושלים, כי לעסקאות האלה השפעה חיובית לטווח ארוך על שני הצדדים. בכוחן לחזק את הרשות ואת מעמדה בציבור. ככל שתהיה הרשות חזקה יותר, אמרו, היא תוכל להיאבק בגילויי קיצוניות באזורים שתחת אחריותה, ובתאי חמאס והג'יהאד האיסלאמי. כך תצא גם ישראל נשכרת.

ממשלות ישראל סירבו בעקשנות לשחרר אסירים מרצונן הטוב, ונהגו לעשות זאת תחת לחץ בלבד. לאבו מאזן התייחסו כאל נודניק. העסקה הזו הראתה להנהגת הרשות כי מאמציהם השתלמו. היא גם אותתה לצדדים, שמעורבות אמריקאית כבדת משקל היא היחידה שיכולה להזיז את ישראל.

הצלחת העסקה אף ממחישה לציבור הפלסטיני ולחמאס, כי יש אלטרנטיבה לשחרור אסירים, שאיננה כרוכה באלימות או בחטיפת חיילים. הראיס הפלסטיני מקפיד בנאומיו להזכיר לכולם, במיוחד לישראלים, כי חיילים ישראלים שמגיעים בטעות לשטחי הרשות זוכים לטיפול הגון ומוחזרים לישראל. זאת בשעה שחמאס משקיעה מאמץ כביר לחטוף אותם. "באלימות ידנו על התחתונה", נוהג אבו מאזן לומר, "הצד הישראלי חזק יותר, וביכולתו לגרום לנו אבדות והרס".

מחזקים את אבו מאזן

ראש הממשלה בנימין נתניהו היה נחוש לבצע את הפעימה הזו, למרות התנגדות חריפה בקואליציה. חלק מהשרים הזכיר לו את העלייה החדה ברף האלימות הפלסטינית דווקא בחודשים שבהם מתבצעת העסקה. שלוש סיבות סייעו לראש הממשלה להמשיך במתווה בכל זאת. הראשונה - התחייבותו לג'ון קרי ולברק אובמה בפתח שיחות השלום עם הרשות. נתניהו אף מצא בסיוע הביטחוני שמעניקה הרשות לישראל בסיכול פיגועים בגדה צידוק מוסרי לשלם עבורו באסירים.

הסיבה השלישית נבלעה בתוך השיח הציבורי הכואב שמלווה את שחרורם של רוצחים מתועבים כמותם, אבל היא בהחלט מסוג ההנחות שחולפות בראשי מנהיגים במצבים כאלה. העובדה שכל אחד מהם ריצה כשני עשורים בכלא לפחות מקלה במעט על השחרור. ותיק המשוחררים הלילה, עיסא עבד רבו, נעצר ב-1984. הוא רצח את זוג האוהבים רון לוי ורויטל סרי, שהתבודדו להנאתם בחורשת מנזר כרמיזן בירושלים. האחרון שבהם ישב בכלא 19 שנים וחצי. זהו חאזם שבייר, פועל מעזה, שרצח את ניצול השואה אייזיק רוטנברג, בעת שזה היה בגבו אליו באתר בנייה בפתח תקווה.

אבו מאזן בימים טובים, בעיצומו של משא-ומתן עם ישראל, אחרי ההכרה הבינלאומית בזכותו למדינה, וכאשר אמריקה מעניקה לו חיבוק אמיץ. בשמי חמאס, לעומת זאת, מתקדרים העננים: אחרי ההינתקות מסוריה ומאיראן, שהעניקו לה חסות ומגן במשך עשרות שנים; אחרי הסתלקות פטרוניהם באחים המוסלמים מהשלטון במצרים, ובלעדי אחד החשובים בבכיריה, מפקד הזרוע הצבאית אחמד ג'עברי, שנהרג מאש צה"ל בנובמבר 2012.

היו ימים שבהם השיח בין הפלסטינים לישראל התנהל באמצעות מסוקי אפאצ'י מצד אחד, ואוטובוסים מתפוצצים מצד שני. עשור שנים אחרי, אפשר בהחלט לומר כי שני הצדדים פתחו דף חדש. האם הימים האלה ימשיכו ויובילו לפריצת דרך במשא-ומתן לשלום? שני הצוותים מסתגרים בחדרי הדיונים ושומרים על שתיקה רועמת. הניסיון מלמד, כי האפלה תקשורתית היא עדות להתקדמות בחדרי הדיונים, וכי דווקא משברים חריפים דוחפים את הצדדים להדלפות וחילופי האשמות. בינואר או בפברואר 2014 תושלם הפעימה האחרונה בעסקת האסירים - ואז נדע יותר האם הושג דבר מה בערוץ המדיני.

הכותב הוא הפרשן לענייני ערבים של גל"צ

עוד כתבות

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?

דרוזים בדרום סוריה מניפים את דגל ישראל / צילום: ap, Fahd Kiwan

לא רק נשק וסייבר: מודל עסקי חדש למעצמה האזורית ישראל

מההכרה בסומלילנד, דרך הצטלבות אינטרסים עם סעודיה ועד הגנה על מיעוטים בסוריה ● ישראל נתפסת יותר ויותר ככוח המייצב היחיד במזרח התיכון ● כך עלייתה כמעצמה אזורית מתורגמת להזדמנויות כלכליות של מיליארדים שגם המשקיעים מזהים ● טור אורח

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

הסדר חוב חדש לנוחי דנקנר: יעביר לבנקים מיליונים במזומן ויפרד מנכס בירושלים

דנקנר, לשעבר בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי שקרסה, לא הצליח לעמוד בתנאיו של השלב הראשון ● בהסדר החוב החדש, ישלם 5 מיליון שקל במזומן, וישעבד את זכויותיו על נכסים שירש מאביו, יצחק דנקנר ז"ל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

תל אביב ננעלה בעליות; מדד המניות הביטחוניות זינק במעל 3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7% ● חוזה חדש לאלביט במדינה באסיה פאסיפיק ● הפניקס ומדיפאואר יקימו מיזם משותף לרכישת מרכזים מסחריים בארה"ב ● ירידות בחוזים בוול סטריט בצל פתיחת החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד, טראמפ: "לא ידעתי על זה" ● מיטב: מעדיפים מניות ואג"ח ממשלתיות על פני אג"ח חברות

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

"ביזוי הכנסת , מחטף", דרמה בוועדת הבריאות: הדיון פוצץ אחרי שמשרד הבריאות הודה שעקף את הוועדה

נציג משרד הבריאות הודה בדיון כי המשרד ושר הבריאות "כבר חתמו" על שינוי התקנות בנושא הוצאת טיפולים בתחום התפתחות הילד וסיוע לנשים יולדות מפוליסת ביטוחי השב"ן, וזאת בניגוד להחלטה קודמת ● בתגובה, זעמו חברי הכנסת וקראו "מחטף" וגם "חוסר שקיפות, ביזוי הכנסת וניצול ציני"

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

למרות איומי ארגנטינה: נאוויטס מחפשים עוד נפט באיי פוקלנד

חברת נאוויטס חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם חברת JHI, שהינה הבעלים של רישיון חיפוש הסמוך למאגר סי ליון ● אם אכן יתגלה עוד מאגר נפט - יהיה ניתן לחבר אותו לתשתית שנאוויטס בונה בסי ליון הסמוך, מה שיהפוך אותו לרווחי במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ שולף ״נשק״ חדש נגד איראן

הנשיא איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

מושגים לאזרחות מיודעת. מענק איזון / צילום: Shutterstock

הממשלה רוצה לשנות את הקצאת הכספים לרשויות המקומיות. מה המשמעות?

אחרי שנים של מענקים לרשויות המקומיות, כעת הממשלה מתכננת רפורמה • מה עומד מאחורי המענקים האלה, ואיזה שינוי אמור להתבצע? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

מצלמה של עין שלישית / צילום: עין שלישית

לראשונה: משרד הביטחון אישר מכירת מניות בחברה ביטחונית לקבוצה אמירתית

לגלובס נודע כי אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני אישר את העסקה לפיה קונגלומרט EDGE מאבו דאבי ישקיע כ־10 מיליון דולר תמורת 30% ממניות עין שלישית, ויהפוך לבעל המניות הגדול בה ● המטרה: שילוב המערכות הישראליות במוצרי הקבוצה ומכירתן בשווקים גלובליים

הפגנות הרפתנים בשבוע שעבר / צילום: מטה מאבק החקלאים והרפתנים

פיצוי של מיליוני שקלים: האוצר מציע לרפתנים לפדות מכסות חלב

ע"פ הודעת משרד האוצר, רפתנים שיהיו מעוניינים למכור את מכסות החלב שלהם יקבלו מיליוני שקלים כפיצוי ● זאת, כדי לאפשר להם להסתגל לשינויים המבניים בענף בעקבות הרפורמה במשק החלב ● בינתיים, הקולות החריפים מהקואליציה מתגברים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כמעט שמונה שנים, דחה ביהמ"ש בקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה נגד אל על, במסגרתה נטען כי החברה גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו תל אביב-מומבאי

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

הניסוי המחתרתי שעשו נשים בלינקדאין - והתוצאות המפתיעות

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

דרישה להזרמת מיליונים לסלייס מעוררת מחלוקת על אחריות בעל השליטה לקריסה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס, עתר לביהמ"ש נגד דרישת הממונה על שוק ההון כי יזרים 71 מיליון שקל לכיסוי הגירעון בחברת הגמל שבמרכז פרשת ההונאה ● גולדברג טוען כי מנסים לגלגל אליו חובות עתק בעוד שהרגולטור מזהיר מפני מתן חסינות למי שהכשל אירע במשמרת שלו

פרופילים מזויפים ואזהרות מנוכלים. ההונאות ברשת לא מפסיקות להשתכלל

המהלך של רשות ניירות ערך למאבק בתופעת ההונאות הפיננסיות ברשת

הונאות ההשקעה תפסו תאוצה בשנה האחרונה, כאשר מתחזים לשמות כמו אמיר ירון וגילעד אלטשולר שטפו את הרשתות ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע בדרך לקידום חקיקה שתקנה לה סמכות להסיר תכנים כוזבים ● החשש: המהלך עלול להיתקע עם הכניסה לשנת בחירות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה, סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי מגיעה להכרעה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הטיח במשרד האוצר כי מדובר ב"פרקטיקה עבריינית" וקומם את החשב הכללי יהלי רוטנברג, שהגיב לו במכתב שהגיע לידי גלובס ● "הצגת פרקטיקה מערכתית מוכרת כ״מעילה״ או כ״מפעל עברייני״ אינה רק שגויה, היא מסוכנת. היא מטשטשת את ההבחנה בין מחלוקת לגיטימית על מדיניות ותקצוב לבין הטחת האשמות חמורות בדרג מקצועי"

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

275 מיליון דולר: חוזה חדש לאלביט במדינה באזור אסיה-פסיפיק

אלביט תספק חליפות לוחמה אלקטרונית מתקדמות להגנה עצמית אווירית, כולל מערכת דירקם נגד טילים מבוססת אינפרה-אדום ● בנוסף תספק החברה מערכת הגנה על מטוסים קטנים ובינוניים, כולל מסוקים