גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופשת אבהות לגברים? השכירים בטוחים שהכל מגיע להם

בלה-לה-לנד שקיים פה, לעצמאים יש רק חובות ולשכירים רק זכויות ■ העצמאים יוצרים, מסתכנים, עובדים סביב השעון ללא הגנות - בעוד שהשכירים קוטפים משכורת, פנסיה, הבראה, חופשה, ימי מחלה, חופשת לידה; ועוד מתלוננים

זהו? משבר בטבע ובבילון וכבר שוכחים את העיקר? אל תתנו לדרמות האלה להיות ה"איראן" של הצדק החברתי, אותו איום גדול אך רחוק, המסיט מן האיום העצום והקרוב אף יותר: היוזמה ההזויה למתן חמישה ימי חופשת אבהות על חשבון המעסיק, ובעיקר תפיסת-היסוד המפלה מעסיקים, שמאחוריה.

כי מה ששכירים-שאין-להם-מושג-מה-זה-עסק, כולל נבחרי ציבור שאין-להם-מושג נקודה, לא מבינים הוא, שעם כל הכבוד לתאגידי הענק מי שעושה את הכלכלה, את קרביה, את גלגלי מנועיה, את הליבה שמהותה היא עשייה אמיתית, יומיומית, סיזיפית, הם דווקא העסקים הקטנים והבינוניים, הלא-סקסיים, שלא נסחרים בבורסה ושאיש לא קורא עליהם בעיתון.

סכנת ההתמוטטות שלהם אמורה להיות הדאגה מספר אחת של כולנו, וזה מה שיקרה אם נמשיך עם חקיקת דיני עבודה פסאודו-מתקדמים שרק מעוותים עוד ועוד את חוסר הצדק החברתי המובנה כיום נגד המעסיקים כולם, קל וחומר הקטנים שבהם.

נו באמת... רק חמישה ימי חופשת אבהות על חשבון המעסיק? למה לא 20? למה לא חודשיים? למה לא קניית סל לידה מלא לתינוק, כולל עגלה יוקרתית, על חשבון המעסיק? למה לא מימון רופאה מיילדת פרטית פלוס דוּלׇה, על חשבון המעסיק? למה לא חופשה מפנקת בצימר בצפון להורים הטריים והילוד, בצירוף מטפלת, על חשבון המעסיק? ואם כבר חושבים על זה: למה לא חופשת לידה מלאה לאֵם על חשבון המעסיק - לא חבל על הביטוח הלאומי? יש לו כל כך הרבה הוצאות אחרות...

אם אתם חושבים שזו בעיה רק של עצמאים, אתם טועים. כפי שמניות משפיעות עליכם גם אם אתם לא משקיעים בהן ישירות (דרך עלייה/ירידה בשווי קרן הפנסיה שלכם, למשל), כך גם חוסן או התמוטטות של עצמאים יתגלגל אליכם לכיס.

אתם, אני, כולנו צ-ר-י-כ-י-ם, לצורך יציבותנו הכלכלית, את הנגר, השרברב, המסגר, המעסיקים 1-3 פועלים גג. אנחנו צריכים גם את הארכיטקט, רופא השיניים, רואה החשבון המעסיקים מזכירה ועוד כמה עובדים בודדים. וכמובן, גם את הבוטיק, הירקן, טכנאי המחשבים שעובדים לבד או עם בן/בת הזוג ואולי עוד איזה בן משפחה (mom & pop shop). דאגה להישרדותם ולרווחתם היא אינה "טובה" שעושים להם - זה ביטוח כלכלי לכולנו!

אז מי, מי ממציא חדשות לבקרים חוקים פסאודו-חברתיים המקבעים עיוותים היסטוריים בדיני עבודה? אני אגיד לכם מי: שרים הרוצים להסיט את תשומת לב הציבור ממשרדם הלא מתפקד וחברות כנסת פסאודו-פמיניסטיות, המקבעות את תפקיד האשה כקורבן, והנטועות אי שם בשוק העבודה של שנות השבעים.

אלה כאלה מקבלים רוח גבית חזקה ממקהלת השכירים של "מעמד הביניים", שלה רק רפליקה אחת ברפרטואר: "אכלו לי שתו לי", ובבסיסה תפיסת עולם קורבנית של ילד מפונק: "מגיע לי".

עצמאים הם כיום לשכירים מה שהחילונים זה מכבר לחרדים: שק חבטות משולב בעטין חוקי-כלכלי, וכל זאת באיצטלה ערכית מוטעה ומטעה של "צדק" ושל דֶמון נצלני מול קדוש מעונה.

בלה-לה-לנד החוקי והנורמטיבי שנוצר פה, לראשונים יש רק חובות, לאחרונים - רק זכויות. הראשונים עושים את העבודה הקשה של יצירת תעסוקה יש מאין, לקיחת סיכונים כלכליים ועבודה סביב השעון כדי להישאר עם הראש מעל המים, ללא שום הגנות, שכספי המיסים הגבוהים הנגבים מהם, היו אמורות לספק. זאת בעוד שהאחרונים קוטפים, עם או בלי השקעה רבה, גם משכורת, גם הפרשה לפנסיה, גם דמי הבראה, גם חופשה רגילה, גם ימי מחלה וכעת גם אבהות. לקינוח הם צוברים מיני עילות למיני תביעות, ואחרי כל זאת, עוד שומרים לעצמם את הזכות לטעון לאי-צדק מובנה כנגדם. עולם הפוך.

הנה כי כן, עוד בגדי מלך חדשים הנפיקה לנו המטווייה המחוקקת שלנו. ועל-כן אין מנוס מלחשוף שוב: גם המלך הזה עירום. ואלה הן הסיבות לכך:

1. מה קשור?

חוצפה מצד ח"כ תמר זנדברג לומר כי "מדובר בהצעה מאוזנת לכל הצדדים", שעה שהמעסיקים, שהצעת החוק מגלגלת אליהם את מירב ההוצאה, כלל אינם צד בה. וזה רק קצה הקרחון. זנדברג ממשיכה: "כולם צריכים להבין שימי ההורות הראשונים הם אירוע שמצדיק חופשה מיוחדת, הניתנת לגברים". על כך אין חולק, אבל אז בא השוס: "החלחול של התובנה הזאת יהיה בעל תועלת למשק, לחברה ולמשפחה, הרבה יותר מהעלות הכספית".

הו, איך אני אוהבת חמלה ומוסר כשמישהו אחר נדרש לשלם עליהן! איזו צביעות שלא תיאמן של ה"צדק" "החברתי" מתוכו מודרים המעסיקים, א-פריורית ובאופן עקבי! אם זה כל-כך "בעל תועלת למשק, לחברה ולמשפחה, הרבה יותר מהעלות הכספית", אז למה המדינה לא מממנת חופשת אבהות? איפה הביטוח הלאומי? אם התפיסה היא כל-כך שוויונית, למה חופשת לידה כן וחופשת אבהות לא?

ויש פה גם כשל לוגי חמור של חוסר קשר בין סיבה לתוצאה: הריון ולידה הם עניין של בני הזוג. למרות שהמעסיק אינו צד בעניין, הוא תמיד נדרש לשלם את החשבון: למצוא מחליפה, להכשיר, להיות תחת אי-וודאות על מועד חזרתה של העובדת מחופשת הלידה שגם בו הוא אינו צד, להתארגן סביבו וכך הלאה. זהו אבסורד וחוסר צדק חברתי מהותי. ואכן, כל דיני העבודה בנדון ה-ם אלה שישירות מפחידים מעסיקים (ומעסיקות) לקלוט נשים בגיל הפוריות.

יש בעיה אמיתית ומהותית של חוסר שיוויון בין גברים לנשים בהורות לילדים קטנים, אבל היא חברתית עוד הרבה לפני שהיא תעסוקתית. הקושי התעסוקתי הוא פועל יוצא של הנורמות החברתיות. ומה נבחרי הציבור הנכבדים עושים? במקום לפתור או להקטין את בעיית הליבה הזו, הם מטפלים, רק חוקית ולא נורמטיבית, בסימפטומים שרק מחריפים אותה!

איך? מחוקקים אינספור דיני עבודה שהנחת היסוד שלהם היא שנשים בגיל הפוריות הן קורבן של המעסיק (במקום של בני זוגן, משפחתן והחברה כולה) - וכך הופכים דווקא אותו, את המעסיק, לקורבן האמיתי.

מה יותר "בגדי המלך החדשים" מזה? יוצרים נורמה מדומה על אמת הפוכה לחלוטין ועם לחץ חברתי נורא מחשיפת האמת הזו, בדיוק כפי שחלקכם יטען נגדי שאני, כביכול, נגד נשים, שכירים וצדק חברתי בכלל. לאלה מבינכם אזכיר מראש: סוציאליזם חזירי הוא גרוע בדיוק כמו תאומו, הקפיטליזם החזירי!

למה?

א. כי זה קל. מי רוצה עכשיו להתחיל חריש עמוק שישנה את הנורמות החברתיות, הג'נדריות והזוגיות כך שהורות תהיה שוויונית, ואז כל האיזון בית-עבודה יצטרך להיבנות מחדש, בראייה חדשה, לא ג'נדרית?

ב. כי זה זול למדינה (אך מובן שזו חשיבה קצרת-טווח בלבד: החיסכון לקופת המדינה יתגמד לנוכח אובדן המיסים כשעסקים יתמוטטו).

ג. כי זהו מסלול פוליטי ירוק ומהיר לגזירת קופון "חברתי" לשרים וח"כים, שעיקר כוחם בנראות ולא בעשייה ממשית.

2. גונב מגנב פטור?

הניחו לרגע בצד את כעסכם הסופר-מוצדק על תאגידי ענק מסוימים, העושקים את המדינה ואותנו ישירות במגוון דרכים ושזה מכבר איבדו כל מצפן מוסרי-אנושי וקשר למציאות. על-כך יש להעניש אותם בראש ובראשונה צרכנית (כי לא ניתן לחוקק עצמנו לדעת). אבל, אסור לשפוך את התינוק המים ולהעניש, אפילו אותם, על סוגייה בה הם בבירור הקורבן ולא המקרבן. בטח ובטח שהדבר נכון לגבי המעסיקים קטנים.

3. מחלה?

דייק להגדיר זאת עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "לעובד אין זכות להיות חולה, אלא יש לו הזכות לקבל תשלום בגין ימי מחלה כאשר הוא באמת חולה... במשך השנים עוותה התכלית המרכזית של תשלום בגין ימי מחלה וימי המחלה הפכו לזכות".

ואני מוסיפה: עצם העובדה שנדרש היה "להתלבש" על זכאות קיימת כלשהי בדיני העבודה מוכיחה כשלעצמה את היותו של החוק המוצע טלאי לא ראוי. אילו הדבר כה חשוב למחוקקים הנכבדים, ולו היו עושים את עבודתם נאמנה, היו מתכבדים ופועלים לחקיקה אמיתית, שעניינה יחסי האב עם המדינה, ולא מגלגלים זאת לפתחו של המעסיק.

לסיכום, יוזמי החוק, כבוד השר אריאל וח"כ זנדברג, בואו אני אגיד לכם מה יהיה "בעל תועלת למשק, לחברה ולמשפחה" - שנבחרי הציבור יבואו לעבוד ולא לעבודה, ושכל היעדרות מישיבת ועדה או מליאה תנוכה משכרם כמו יום חופשה, כאחד האדם, ואם יימצאו באותו זמן במזנון - גם יחטפו קנס. הנה, זה צדק חברתי! למה שלא תקדמו חוק?

■ הכותבת היא מנכ"ל BossProblem, הפורטל להצלחה בעבודה,
יועצת ארגונית בכירה ופסיכולוגית חברתית.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת