גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רובוטים בשדה הקרב: סרטי המדע הבדיוני הופכים למציאות

תחום הבינה המלאכותית הופך להיות רלוונטי מתמיד עבור כוחות הביטחון ■ על הפרק: חיזוי החלטות האויב, ניטור מידע רלוונטי מתוך אינספור מאגרי נתונים ואפילו לחימה אמתית של רובוטים לצד חיילים בשדה הקרב

כשעל המסכים החלו לרצד פרטי המידע, הבינו באחד מגופי המודיעין בישראל שיש להם ביד קלף מנצח - אט אט עלו שמות ונתונים. לא, לא מדובר ברשימת המבוקשים של החיזבאללה או באנשי טרור שמתכננים את הפיגוע הבא, אלא ברשימת עשרות ומאות בני זוג בוגדים ברחבי הארץ. האמת שלא לכך התכוונו שם, אבל התוצאות, למרות שהיו מביכות במידת מה, חשפו את היכולות שמערכת כזאת יכולה לספק. כמובן שהבוגדים הם רק דוגמה, ובמציאות המטרה היא למצוא מידע אחר לגמרי.

המטרה היתה לאסוף נתונים ממקורות שונים, ביניהם מאגרי מידע וחיישנים, לעבד את המידע במהירות ולהצביע על חשודים מתאימים שפועלים עכשיו כדי שניתן יהיה לעקוב, לנטר או אפילו לחסל אותם, אם צריך.

אבל איך אפשר להשתלט על כל כך הרבה מידע בזמן קצר, עם כל כך הרבה משתנים, וכיצד ניתן לקחת מידע ממגוון בסיסי נתונים שבנויים אחרת, עם פורמט אחר, ולאחד אותם לשפה אחת?

כדי להצליח נדרשו הפעם המפתחים - אזרחים ואנשי צבא - לחקות את פעולת המוח האנושי, אחרת לא ניתן היה לבצע את המשימה. בדוגמה שלפניהם התברר שרבים מבין הבוגדים בישראל משתמשים באופן דומה בטלפון הסלולרי, במילים מסוימות ובשורה של פעולות שמסגירות את מעשיהם. כך הם נחשפו, כך גם פועל המוח שלנו - ואת זה ניצלו החוקרים.

"כשהמוח שלנו עובד הוא גם מעבד וגם ממיר את מה שהוא רואה לזרמים חשמליים על ציר הזמן. אמרנו לעצמנו 'בואו נעשה כמוהו'. אפשר להשתמש באותה טכניקה לצורכי חיקוי העתקת שיטות חישוב. המוח הוא 'ערימה' של ביליוני תאים. הכמות והקישוריות הן מכפיל הכוח והיכולות. נעתיק זאת לאופן הפעלת מחשב ונייצר יכולת חישוב מהירה, פתרון של בעיות מסובכות ומרובות ממדים. בשפה המקצועית זה נקרא רשתות ניורונים. זה יכול לעזור למשל למקבלי החלטות, הנדרשים להחליט בזמן קצר ותחת לחץ", מסביר תא"ל במיל' ד"ר דני גולד.

מדובר באיש רב זכויות שהיום הוא כבר יזם פרטי ומשמש חבר בוועד המנהל של עמותת טכנולוגיות מוח לישראל (Israel Brain Technologies) אשר הוקמה בשנת 2011 בהשראת חזונו של הנשיא פרס, במטרה להציב את ישראל בחוד החנית של תחום הנוירו-טכנולוגיה.

בתפקידו האחרון במערכת הביטחון היה ד"ר גולד ראש המנהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות במשרד הביטחון, והוא האיש שהמציא והוביל את פיתוח מערכת כיפת ברזל. הוא גם זכה בפרסים על יזמויות ופיתוחים טכנולוגיים-מבצעיים, אשר הביאו ליכולות יוצאות דופן של צה"ל. עכשיו, הוא עושה זאת בתחום הלוהט ביותר כיום בעולם - בינה מלאכותית.

הלוגיקה של כיפת ברזל

תחום הבינה המלאכותית בודק, בין השאר, איך רובוט או מערכת תוכנה יכולים לתפקד בצורה נכונה. כלומר, מנסים להגיע לרמת חשיבה אנושית ואף לעלות עליה.

האם אפשר למשל ללמד רובוט לעלות במדרגות באותה דרך שבה אנו מלמדים ילד קטן לעמוד במשימה? אם ננסה ללמד מחשב לעשות זאת, נידרש להגדיר מערכת מורכבת ביותר, שתכלול בתוכה מערכות ראייה והתמצאות במרחב, כדי שתוכל לטפס במעלה מדרגות הבית על סמך אלגוריתם מסוים שנכתוב ואשר ינסה לצפות מראש קשיים כלשהם.

נניח שעשינו זאת, והצלחנו. אבל מה יקרה אם נוביל את אותו "מוח אלקטרוני" לסולם או למדרגות נעות במקום למדרגות המוכרות? האם הוא יבחין בשוני, יקבל החלטות חדשות שאליהן לא תוכנת ויצליח לטפס גם על הסולם או המדרגות השונות? בשאלות כאלו ואחרות עוסק מדע הבינה המלאכותית.

זה בדיוק מה שעשו ד"ר גולד וצוותו כשפיתחו את כיפת ברזל. לדבריו, נעשה כאן שימוש במה שמכונה "לוגיקה עמומה": קבלת החלטות בחוסר ודאות. גולד מסביר כי "השתמשנו בחיקוי פעולת המוח. נעשה שימוש בשיטות אלגוריתמים שהעתקנו מהמוח למחשב כדי לפתור בעיות בזמן אמת במהלך יירוט. העתקה כזו מתוך היכולת של המוח מאפשרת אופטימיזציה של הרבה משתנים וקביעת הפרמטרים הדרושים להגנה על עיר מפני רקטות".

ואם זה טוב לכיפת ברזל, זה טוב לעוד תחומים ביטחוניים. למשל, זיהוי תקיפות סייבר, גילוי טרור ברשת, וזיהוי ומעקב אחרי חשודים.

בישראל פועלים כיום כ-100 סטארט-אפים שמשקיעים בחקר המוח האנושי. "ישראל מהווה כר פורה ומבטיח לבצע קפיצת מדרגה משמעותית במעבר בין מחקר לבין פיתוח טכנולוגיות מעשיות ופיתוח מערכות ויישומים בתחומים מסובכים, חדשים יחסית ועתירי אי ודאות. זאת ממגוון סיבות כגון: התעוזה, תרבות חברות ההזנק, מדינה קטנה אשר בה האקדמיה, התעשייה והלקוחות מקושרים, פתיחות לשיתוף פעולה בינלאומי ויכולת האינטגרציה הבין-תחומית שכה נדרשת בפתרון בעיות סבוכות", מנתח ד"ר גולד.

הכוונה היא להתמקד בחיבור בין מוח האדם למכונה. והצוות שהוא וחברי עמותת IBT - Israel Brain Technology מובילים משרטט שלושה תחומים עיקריים: הראשון, ללמוד מהמוח - להעתיק את פעולתו לתחומים שאנחנו צריכים ורוצים. השני, לדעת לתקשר עם המוח, והשלישי, להשפיע עליו. להבין איך ניתן לקבל ולהעביר אינפורמציה למוח האנושי.

העמותה קיימה לאחרונה בישראל את הכנס הבינלאומי הראשון, אשר אירח דוברים מן השורה הראשונה מהארץ ומהעולם בתחום וכמו כן במסגרת הכנס, הגיעה לסיומה התחרות הבינלאומית הראשונה, לפיתוחים פורצי דרך בתחום הנוירו-טכנולוגיה על סך מיליון דולר.

*** הכתבה המלאה - במגזין "מנטוק"

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה