גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השוק האמריקאי יתקן מטה השנה; שיא חדש בשנה הבאה"

טוביאס לבקוביץ', אסטרטג המניות הראשי של סיטיגרופ, לא חושש מסופו המתקרב של הראלי בשוק המניות בארה"ב ■ בראיון ל"גלובס" הוא גם מספק המלצות

המדד האמריקאי S&P 500 נמצא כיום ברמות שיא של כל הזמנים, לאחר שעלה מתחילת השנה ב-20%. על רקע זה יש לא מעט משקיעים שחוששים כי סופו של הראלי בשוק המניות האמריקאי קרוב מאי-פעם. טוביאס לבקוביץ', אסטרטג המניות הראשי של סיטיגרופ, הוא לא אחד מהם.

בריאיון ל"גלובס" לבקוביץ' אמנם מתריע: "ה-S&P עשה מהלך יפה, אך נראה ששוק המניות האמריקאי קצת מקדים את זמנו. לא נתפלא אם עד סוף השנה נראה תיקון של כ-6%"; אך ממהר להרגיע: "בטווח הארוך יותר הדברים נראים אחרת. אנחנו ממשיכים להאמין שבסוף 2014 ה-S&P יעמוד על 1,900 נקודות, כלומר גבוה בכ-8% מרמתו הנוכחית".

לדברי לבקוביץ', החודשים הקרובים צפויים להיות מאתגרים יחסית, אולם בתחילת השנה הבאה צפוי שיפור בכלכלה האמריקאית - בדגש על צמיחה ותעסוקה. "סקרים שנערכו בארה"ב בנוגע להעסקת עובדים, מצביעים כי בקרב חברות רבות ישנה כוונה להגדיל את מצבת העובדים", הוא אומר. ברקע, נזכיר, נתוני תעסוקה מעודדים פורסמו בשבוע שעבר בארה"ב, ולפיהם מספר תביעות האבטלה החדשות ירדו ב-12 אלף ל-350 אלף מבקשי עבודה, וכי שיעור האבטלה בספטמבר ירד ל-7.2%.

לבקוביץ', שמתמחה במניות בשוק האמריקאי, והגיע לארץ לטובת השתתפות בכנס משותף עם בית ההשקעות פסגות, אוהב לדבר במטאפורות. כששאלנו אותו לדעתו על השביתה האחרונה בוושינגטון ועל ההחלטה של הסנאט לגלגל את משבר תקרת החוב ל-2014, רגע לפני שארה"ב הפכה חדלת פירעון, הוא השיב: "האמריקאים פשוט בועטים בפחית תקרת החוב של ארה"ב במורד הרחוב, ולא יותר רחוק מזה. הבעיה הזאת לא תיפתר בקרוב, אבל מצד שני לא מדובר בגורם שיעיב על השווקים בצורה רצינית".

התמקדות במגזרים

אחרי כמעט 3 עשורים בוול סטריט (הוא החל את דרכו כאנליסט ב-1985 וכיום הוא מסקר את שוק המניות האמריקאי ברמת המקרו), לבקוביץ' בהחלט מרשה לעצמו לחייך. לפני כשנתיים פיתח האנליסט הוותיק את "תיאוריית השור הזועם" (Raging Bull" Theory"), שבינתיים מוכיחה את עצמה. התיאוריה גורסת, כי במהלך 5-10 השנים הקרובות השוק האמריקאי צפוי לצמוח, והיא מנבאת פוטנציאל אדיר לכלכלה האמריקאית בטווח הארוך. הרעיון מתבסס על 5 מגמות, שלפי לבקוביץ' יובילו לגידול חד ברווחי החברות שנכללות ב-S&P.

לדבריו, פתרון הבעיות הפיסקליות של ארה"ב קרובות לסיום, מה שיתרום להעלאת הוודאות בשוק המניות. בנוסף, ארה"ב חפצה בעצמאות אנרגטית. "ארה"ב הפכה תחרותית הודות למצבורי גז עצומים. אנחנו ממש ערב הסעודית של הגז", הוא אומר בחיוך.

בסיטיגרופ גם מאמינים, כי מחירי הבתים בארה"ב כבר הגיעו לשפל, כלומר מכאן המחירים יכולים רק לעלות. המשמעות היא התעוררות הן בקרב הקבלנים וקרנות הריט והן בקרב הבנקים. לבקוביץ' מנבא, כי לאורך זמן מגזר הדיור צפוי להפגין התאוששות.

מגמה נוספת בתיאוריה, היא הזיכרון הטוב יחסית של הדור שנולד אחרי "הבייבי בומרס" (אלה שנולדו אחרי מלה"ע השנייה, בתקופה שבין 1946-1964). הילדים שנולדו בתקופה הזאת מזרימים הון לשוק המניות, כי אין להם שום זיכרון רע ממנו.

המגמה האחרונה, היא השינויים שחלו בכלכלה העולמית, אשר בעקבותיהם ארה"ב הופכת לאטרקטיבית עבור התעשייה. "חברות אמריקאיות החלו להחזיר את מפעלי התעשייה ממזרח אסיה לארה"ב, וישנה עלייה במספר החברות המערביות שמעבירות את הפעילות - בעיקר מסין. הסיבה לכך היא הזינוק במחירי הנדל"ן והגידול בעלויות ההובלה הימית".

"בהשקעות חשוב להסתכל על התמונה המלאה. אני אוהב להסתכל על הדברים בשני אופנים - גם כאנליסט שמכיר את החברות וגם ככלכלן מקרו", אומר לבקוביץ', שממליץ להתמקד בהשקעה מגזרית. "אנחנו ממליצים על חברות במגזרים כמו פיננסים וביטוח, נדל"ן וטכנולוגיות מידע. גם בתחום ההיי-טק יש פוטנציאל, אבל בחברות חומרה בלבד", הוא אומר. מנגד, בסיטי ממליצים להתרחק מרשתות הפארמה וחברות הביוטכנולוגיה, טלקום וביטוחי בריאות.

מהן המניות המומלצות על ידי מחלקת המחקר של סיטי? בטבלה המצורפת תמצאו מניות ממגזר הצריכה כמו חברת האופנה ראלף לורן, רשת בתי הקפה סטארבקס, יצרנית האופנועים הארלי דיווידסון וכן את חברת פרוקטר אנד גמבל. בפיננסים אלו הן מניות בנק JP מורגן, קרן ההשקעות הפרטית בלקסטון וקרן הריט מייסריץ'. בנוסף, הם ממליצים על חברות טכנולוגיה כמו ebay, אפלייד מטריאלס, טקסס אינסטרומנטס; ועל החברה הגדולה בעולם לייצור ביטחוני, לוקהיד מרטין.

טוביאס לבקוביץ'

מצב משפחתי: נשוי 3

תפקיד נוכחי: אסטרטג המניות הראשי של סיטיגרופ

תפקידים קודמים: אנליסט מניות בבית ההשקעות סלומון סמית' ברני (שמוזג לתוך סיטי), אנליסט תעשייה בסיטי. מאז 2011 בתפקידו

השכלה: תואר ראשון במסחר מאוניברסיטת Concodia במונטריאול, ובוגר בית הספר למינהל עסקים של בוסטון

עוד משהו: בשנת 2002 הוא זכה בתואר "אחד מ-30 האנשים הכי חכמים בעולם ההשקעות" של המגזין SmartMoney

המניות האמריקאיות

עוד כתבות

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך כי מבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

מרכז שיטור קהילתי חיפה / צילום: בר - אל

מאות שקלים בשנה: המס העירוני החדש שישלמו תושבי חיפה

לראשונה יתווסף לחשבונות הארנונה בחיפה "היטל שמירה", שנועד למימון כוח שיטור עירוני חדש ● התעריף עומד על 2.32 שקל למ"ר, בדומה למקובל ברשויות נוספות כמו תל אביב ורעננה, לצד התייקרות הארנונה הכללית ב־1.626%

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; נובו נורדיסק מזנקת ב-9% נוספים

הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט יינעל מוקדם

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

מפעל של תאת לשיפוץ מטוסים. ממימושי קרן פימי / צילום: אתר החברה

שיאן המימושים בבורסה בת"א: ישי דוידי מכר השנה מניות ב־2.6 מיליארד שקל

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית