גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכניות פינוי-בינוי: למה הפרויקטים נתקעים לשנים ארוכות?

מאכרים שסוחרים בחתימות שהוציאו מדיירים תמימים, שהפכו לבני-ערובה, ויזמים מתחרים שמיהרו להחתים כמה שיותר דיירים - החתימות שתוקעות תוכניות פינוי-בינוי לשנים

מימוש פרויקטים של פינוי בינוי הוא עניין רווי מכשולים, הקשורים בדרך כלל בסחבת בוועדות התכנון או בדיירים סרבנים. במקרים מסוימים, הפרויקטים תקועים אף שמדובר במתחם מוכרז, עם תוכנית מאושרת, והסכמה של 100% מהדיירים לביצוע הפרויקט. הסיבה: הדיירים חתמו ליותר מקבלן אחד על הסכמה לביצוע הפרויקט, או לחילופין חתמו לקבלן חתימות שסוחר בהן ודורש מיזמים מיליוני שקלים בעבור החתימות.

לדברי עופרה אברהמי וברכת קלימשטיין לוי, שותפות ב"חושן ניהול פרויקטים" המנהלות בין היתר תוכניות פינוי בינוי עבור רשויות מקומיות, העובדה שדיירים ממהרים לחתום על הסכמים עם יזמים או עם גורמים שונים לפני שהתאגדו יחד, עשויה לעתים לחרוץ את דינו של הפרויקט לשנים של עיכובים.

אחת הדוגמאות לכך היא במתחם "פרי מגדים" בשכונת נחלת יצחק בתל-אביב. "זהו מתחם קטן עם מעט דיירים ומעט דירות מגורים, וכמה עסקים כמו מוסכים ומזון", מספרות אברהמי וקלימשטיין לוי. "במתחם קיבלה תוקף תוכנית להקמת מגדל מגורים בן 22 קומות, עם 75 דירות ו-500 מ"ר שטחי מסחר. עיריית תל-אביב תומכת מאוד בהתחדשות עירונית במתחם מאחר שיש לו חשיבות אורבנית למזרח העיר. התוכנית שחלה על המתחם אושרה כבר לפני שלוש שנים, ועד היום לא הגיעה למצב של הוצאת היתרי בנייה על אף שרוב הדיירים מעוניינים בפרויקט. הסיבה היא ששני יזמים שונים (אפגד ונוה ש.צ), החתימו את הדיירים על הסכמים, ומאז הפרויקט תקוע. כל אחד מהיזמים הציע תמורה אחרת לבעלים - יזם אחד נותן תמורה טובה יותר לבעלי דירות המגורים, ויזם שני נותן תמורה טובה יותר לבעלי העסקים במתחם. אם היה מדובר ביזם אחד, הבעיה הייתה נפתרת, אך ברגע שיש יותר מיזם אחד, הכל תקוע" הן מספרות.

דוגמה נוספת לפרויקט שהתעכב שנים בגלל חתימות לשני יזמים שונים, הוא פרויקט פינוי בינוי ברחוב החולה ברמת גן. במבנים שברחוב החולה 8, 10 ו-12, ישנן 48 דירות ישנות. לאורך השנים קודמה במקום תוכנית לפינוי בינוי ביוזמת עיריית רמת גן, שכללה מגרש נוסף ברחוב החולה 14 שבבעלות אפריקה ישראל והקבלן מתי מגן. אלא שבמקביל להליכי התכנון, חלק מהדיירים במתחם חתמו על הסכמה לביצוע הפרויקט עם חברת אפריקה ישראל, וחלקם עם מרכז הבנייה הישראלי. התוכנית עברה גם את הוועדה המחוזית, שביקשה להפקיד את התוכנית להתנגדויות, אלא שאפריקה ישראל מצאה עצמה מקופחת בזכויות הבנייה, והחליטה לצאת מהפרויקט עם המגרש שבבעלותה. כתוצאה מכך, הוועדה המקומית ברמת גן משכה את התוכנית, והפרויקט נתקע.

סוחרים בחתימות

במקרים אחרים, גורמים שאינם יזמים, מוצאים לנכון להחתים דיירים, עוד לפני שבכלל מקודמת תוכנית במתחם, ואחר מכך סוחרים בחתימות הדיירים כבמניות. לדברי עמוס דבוש, סמנכ"ל השיווק של י.ח דמרי, "התופעה מוכרת מאוד. לא מעט אנשים שאינם מבינים בתחום או לחילופין שאינם מסוגלים לקדם תוכניות, נכנסים למתחמים, חלקם עם תוכניות בנין עיר מאושרות וחלקם לא, מחתימים חלק מהדיירים בלי שידעו אפילו על מה הם חותמים, ואחר כך מנסים לסחור באותן חתימות במחירים מופקעים, לעתים תוך בקשת שותפות בפרויקט בלי שום בסיס כלכלי הגיוני".

דבוש מוסיף כי מקרים כאלה גורמים בחלקם נזק כבד לענף ולקידום תוכניות פינוי בינוי, כיוון שעד שימכרו ליזם את החתימות במחיר שהם רוצים לקבל, הם מחזיקים את הדיירים כבני ערובה ומעכבים את התפתחות המתחמים שנים רבות. "בפתח תקווה, למשל, קידמנו פרויקט במתחם מסוים, ופתאום צצו הסכמים שהביא מתווך מלפני שלוש שנים שאנשים בכלל לא זכרו שחתמו עליהם, ומשכנו את ידנו מהפרויקט בעקבות זאת.

"קיימים מקרים חמורים עוד יותר, שבהם קבלני חתימות מגיעים אחרי שיזם כבר פעיל במתחם, ומציעים הצעה משופרת מזו שהציע היזם, רק כדי להחתים מספר של דיירים ולהחזיק בחתימות, אפילו שאין להם קשר ליזמות נדל"ן".

"יש בהחלט מקרים בהם חברה תשלול מראש טיפול במתחם פינוי בינוי בגלל העובדה שיש כמה דיירים שכבר חתמו על מסמך מול מתווך או 'מאכר'", אומר ישי איצקוביץ' ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'. "זו אחת השאלות הראשונות שיזם שואל את הנציגות לפני התחלת קידום הפרויקט. זה מפיל לא מעט פרויקטים כי ריבוי חתימות מרתיע את החברות. לפעמים בעלי דירות חותמים על מסמך בלי לדעת שהמשמעות שלו היא שהם מחויבים לא לנהל משא ומתן עם אף גוף אחר למשך חמש שנים. במקרים אחרים גם ראיתי חוזים שאמרו שהחוזה תקף חמש שנים מיום שיש 80% מחתימות לפרויקט. זה אומר פחות או יותר תקופת זמן בלתי מוגבלת".

בשבוע האחרון שיגר צבי וילנאי, דייר במתחם לה גרדיה 9-21 בתל-אביב, שהוכרז על ידי הממשלה כמיועד לפינוי בינוי, מכתב לשאר דיירי המתחם בו הוא מסביר כי חלק מהדיירים מיהרו לחתום על הסכם עם יזם מבלי שהתאגדו לפני כן, וזאת למרות שהמתחם מוכרז, והממשלה מממנת את הכנת תוכנית בנין העיר במתחם.

"כידוע לכם כמה בעלי דירות כבר חתמו על חוזה מול יזם, זאת על אף החשש שהעליתי יחד עם בעלי דירות נוספים, כי קבלת החלטה והתחייבות מול היזם טרם אישור התב"ע עלולה להשאיר בידי היזם רווח ניכר על חשבוננו". עוד מציין וילנאי במכתבו כי חלק מהדיירים מיהרו לחתום ליזם על הסכם בלי שנערכה בדיקה כלכלית של הצעתו. "לצערי, חלק מהדיירים בחר לקשור את גורלו עם היזם לפני שבדקנו מה ניתן להשיג במכרז בין יזמים", כתב.

ציפיות לא ריאליות

עו"ד אילן שרקון, שותף בכיר במשרד שרקון בן עמי ושות', מכיר גם הוא את התופעה: "לצערי מדובר בתופעה שכיחה של לא מעט קבלני חתימות שהולכים ומחתימים דיירים על מסמך כלשהו, הם לא אנשים שבהכרח מכירים היטב את תחום הנדל"ן והם גם לא יזמים שבסוף ירימו את הפרויקט, אלא ינסו למכור את החתימות לקבלן או ליזם. לצערי קורה לא מעט שבפרויקט פועל יזם רציני שניסח הסכמים לדיירים על פי תחשיב כלכלי רציני ואז מגיע קבלן חתימות ונותן ציפיות לא מבוססות לדיירים ואחר כך קשה לדיירים לרדת מהציפיות. למרות שההצעה של היזם היא ההצעה הקונקרטית, הדיירים יעיפו את ההצעה המשופרת בלי להבין שאין לה כיסוי".

שרקון מצביע על כך שהמדינה שגתה שהשאירה את נושא ההתארגנות לדיירים. "בעבר המדינה הייתה יוזמת פרויקטים של התחדשות שכונות, אך היא בחרה להפריט אותם, וזרקה את האחריות על דיירים שלרוב אינם מסתדרים ביניהם. לכן חברות כלכליות ברשויות מקומיות מקדמות בעצמן את הפרויקטים האלה, תחת פיקוח כלשהו, והדבר מונע כניסה של מאכרים לפרויקטים מהסוג הזה. הצורה האידיאלית בהקשר הזה הוא לערוך מכרז בין יזמים אחרי שהתב"ע מאושרת, ואחרי שהדיירים כבר מאוגדים ומאורגנים יחד".

משרד השיכון: "נתקן את החוק, שכל דייר יידע בדיוק על מה הוא חותם"

תופעת ה"מאכרים" לא נעלמה מעיני המחוקק, וכבר תקופה ארוכה שבמשרד השיכון מנסים למצוא פתרון לבעיה המעסיקה את היזמים, הקבלנים והדיירים. אחד הפורומים שדן שנושא זה הוא פורום השולחן העגול שמרכזת עינת גנון, מנהלת אגף תכנון ובינוי ערים במשרד הבינוי והשיכון, ובו משתתפים עורכי דין, מהנדסים, נציגי רשות המסים, מהנדסי ערים ועוד. לא פעם, נושאים שעולים בפורום זה מבשילים מאוחר יותר לכדי חקיקה, וכך גם קורה בסוגיית המאכרים בתחום ההתחדשות העירונית.

גנון, שאחראית על כל התחום ההתחדשות העירונית במשרד השיכון, מספרת כי צעד ראשון בהסדרת כל נושא החתמת הדיירים וטיפול בסוגיית המאכרים כבר נמצא בשלבים מתקדמים: "יש כבר החלטת ממשלה בנושא והנוסח מוכן. הכוונה היא לתקן את חוק פינוי בינוי פיצויים ("חוק הדייר הסרבן", א.ח.) ולהכניס סעיף הקובע שחוזה שדייר חותם עליו במתחם פינוי בינוי יהיה תקף רק אם חתימת הדיירים על המסמך לוותה על ידי עורך דין שאימת את החתימה. הכוונה היא שכל דייר שיחתום יידע בדיוק על מה הוא חותם, מה כולל החוזה ומה ההשלכות של החתימה גם על העתיד. המטרה היא למנוע מצבים כמו אלה שאנחנו נתקלים בהם היום, שריבוי חתימות מונע קידום פרויקטים".

הגשת התיקון לכנסת מתעכבת, מתוך רצון להכניס עוד תיקון בנושא מקביל. גנון: "התיקון השני שעכשיו עובדים עליו והוא עדיין לא בשל לחלוטין מתייחס למתן תנאים דומים לפרויקט פינוי בינוי ולפרויקט תמ"א 38 על פי התיקון השני (בנייה והריסה מחדש) בסוגיית הדייר הסרבן. נכון להיום בפינוי בינוי יכולים הדיירים לתבוע את הדייר הסרבן בתביעת נזיקין, כלומר תביעה כספית. מדובר בהליך שנמצא היום בתהליך עבודה מול משרד המשפטים". עד שהתיקון השני לא יוסדר, הנושא לא יעבור לאישור הכנסת.

גנון: "בינתיים, גיבשנו כמה המלצות בנוגע למה צריך להיות בחוזה שדייר חותם עליו במתחם פינוי בינוי. זו יוזמה שלי ושל חברי השולחן העגול. המסמך עתיד להתפרסם באתר משרד השיכון כבר בשבועיים הקרובים והוא עתיד לעזור לדיירים להבין על מה לחתום ועל מה לא".

אחד מעורכי הדין הפועלים רבות בתחום ההתחדשות העירונית וחבר גם בדיוני השולחן העגול, ישי איצקוביץ' ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', אומר: "אפשר להכניס עוד כמה התניות בכתבי ההחתמות שדייר חותם עליהם. למשל, להתנות תוקף של כתב החתמות כזה במספר או באחוז של בעלי דירות שיחתמו, וכן להציע להגביל את תוקפן של ההתחייבויות, ובפרט באשר לאי ניהול משא ומתן עם אחרים, לתקופה קבועה".

המלצה לדיירים: להתארגן בעצמם, לעשות מכרז בין היזמים

הדבר הראשון שדיירים צריכים לעשות, לדברי אברהמי וקלימשטיין לוי, הוא לבחור גוף מקצועי שייצג את כל בעלי הנכסים במתחם, מאחר שריבוי מייצגים מקטין את הכלכליות של הפרויקט ליזם על חשבון תמורה מקסימלית לדיירים. לדברי השתיים, כשכל הדיירים מאוגדים תחת גורם מקצועי אחד שמכין עבורם מכרז, ניתן לנהל תהליך המונע חשדנות בין הדיירים לבין עצמם ובין הדיירים ליזמים העונים למכרז ואף יוצר ציפיות ריאליות לתמורה.

"לעתים כאשר גורמים פרטניים מחתימים דיירים טרם גיבוש התב"ע הם מציעים תמורות לא ריאליות ביחס לזכויות של התב"ע שמתאשרת וכתוצאה מכך קשה לדיירים לחתום על תמורה נמוכה יותר ממה שהוצע להם בתחילת הדרך".

"אינטרס משותף"

לפני שבועיים אושרה תוכנית פינוי בינוי במתחם הציונות בשכונת קרית יובל בירושלים המציעה 266 יחידות דיור. "משלב התכנון הראשוני של המתחם, הסברנו לדיירים שחשוב מאוד שלא יחתמו באופן פרטני לאף יזם, אלא שקודם יתאגדו יחד באמצעות גורם מקצועי, שייצג את האינטרס של כל הדיירים במשותף, ושידע לאמוד עבורם את התמורות הריאליות בפרויקט".

לבדוק את ההיתכנות

אחת ההתארגנויות שבאות למנוע ריבוי יזמים, או כניסה של קבלני חתימות לפרויקטים שטרם הבשילו, היא המודל שפיתחה החברה לפיתוח והתחדשות עירונית, בבעלות האדריכל גיל שנהב ועו"ד יריב בר דיין. החברה מייצגת אך ורק את הדיירים במתחם, מספקת להם כלים מקצועיים לארגוניים לפעול כגוף מגובש בעל יכולת עצמאית, מלווה את הליך אישור תוכנית בנין העיר בוועדות התכנון, ולאחר אישור התוכנית עורכת מכרז לבחירת יזם.

המודל החברתי שאותו מיישמת החברה לפיתוח והתחדשות עירונית מונה 5 שלבים: התארגנות קבוצת דיירים ופנייתם לחברה במטרה לקדם פרויקט במתחם מגוריהם; בדיקת היתכנות הפרויקט מבחינה, כלכלית, משפטית ותכנונית; ארגון וגיבוש הדיירים תחת מטריה מקצועית אחת; ייצוג הדיירים והגשה לאישור הועדות תב"ע חדשה ובקשה הכרזת המתחם להתחדשות עירונית; החברה מפרסמת בשם הדיירים מכרז סגור ליזמים או קבלנים מובילים. הדיירים בוחרים את היזם שיוביל את הפרויקט ולאחר אישור התב"ע בוועדה המחוזית וקבלת היתר בניה, הפרויקט יוצא לביצוע.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע