גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אני מקבל מתגייסים צעירים שמיועדים להיות מכונאים, מבלי שראו מנוע מימיהם

גלי ההדף של קריסת החינוך הטכנולוגי בישראל ניכרים בצבא g אף שהוא נעשה יותר טכנולוגי ורווי במערכות מורכבות, הוא נדרש ללמד את המתגייסים מנקודת האפס, ולעתים עוברת שנה עד שהם יכולים למלא את התפקיד שאליו יועדו g "בעיה לאומית", מגדיר זאת קצין חימוש ראשי, תא"ל צביקה קראוס /

ספינות סיור חדשות מסוג "סופר דבורה", צוללות דולפין יקרות וספינות קרב שאמורות להגן על המים הכלכליים של ישראל, הן רק חלק מתוכנית ההצטיידות הנרחבת של חיל הים לשנים הקרובות. כדי שכלים כאלה ישוטו ויצללו, החיל הלבן כבר שוקד על בניית מערך טכני שיתמוך בהם על המזח.

"אני נמצאת בתפקיד כבר שנתיים, והעיסוק המרכזי שלי הוא לדאוג שחס וחלילה לא תהיה לי בעוד שנתיים או שלוש מעטפת שלא תדע לתמוך מספיק טוב בצי הצוללות ההולך ומתעבה. וכן, אני בהחלט דואגת", אומרת ל"גלובס" ראש מספן כוח אדם של החיל, אל"מ מיכל תשובה.

35% מבין המתגייסים לחיל הים משובצים למערכים הטכניים שלו ואמונים על התחזוקה השוטפת של כלי השיט ושל מערכות הלחימה המורכבות. ככל שהחיל ימשיך בתוכניות ההצטיידות שלו בשנים הקרובות, שיעור זה עוד עתיד לגדול. אלא שמנגד, מערכת החינוך לא מקיימת עתודה ראויה שצה"ל יכול לסמוך עליה: "יש לנו יותר ויותר יעדים ופחות ופחות מתגייסים", אומרת תשובה.

מצוקת המחסור בבוגרי חינוך מקצועי היא לא נחלתו הבלעדית של חיל הים, ובעשור האחרון היא מורגשת היטב בכל היחידות הטכנולוגיות בצבא: "זו בעיה לאומית", אומר קצין חימוש ראשי, תא"ל צביקה קראוס, "על כל חייל טכנולוגי אחד שאני קולט, אני זקוק לחייל טכנולוגי נוסף. נוצרה כאן מצוקה שמשפיעה על הצבא כולו וביתר שאת על חיל החימוש - שהוא חיל טכנולוגי מאוד, וצרכן מרכזי של בוגרי מסלולי הלימוד הטכנולוגיים. מדובר באלפים שאמורים למלא אצלי את השורות".

בדיקה מקיפה שעשה בשנת 2008 מרכז המחקר והמידע של הכנסת אודות המשבר בחינוך המקצועי העלתה, כי 15% מכלל חיילי החובה שירתו באותה התקופה במערך הטכנולוגי של צה"ל, שהוגדר כ"אחד המערכים הקריטיים" שלו. כשמספר בוגרי החינוך המקצועי יורד באופן עקבי כבר עשורים, יחידות הצבא מוצאות עצמן מול מתגייסים טריים שלא החזיקו מימיהם מברג, וספק רב אם ראו אי-פעם תמונה של בוכנה.

מנתוני הצבא עולה, כי הרחבת החינוך העיוני לצד סגירת מסגרות בחינוך המקצועי, מאלצת אותו להכשיר במסגרות פנימיות בין 35% ל-50% מהמתגייסים המשובצים למקצועות טכניים שונים. מנתונים שהובאו במסגרת בדיקת מרכז המחקר של הכנסת עולה, כי בשנת 1997 עמד שיעור בוגרי י"ב מהנתיב המקצועי שהתגייסו לצה"ל על 13.2% מכלל המתגייסים. בשנת 2000 המספר כבר הידרדר ל-10.5%, ובשנת 2008 השיעור היה 8.85%.

"בעיית החינוך לא אמורה להיות של צה"ל"

לצד הירידה הקבועה במספר המתגייסים בעלי רקע טכנולוגי, בצבא מעידים גם על ירידה באיכות המיומנויות של בוגרי החינוך המקצועי, בהיבטים המקצועיים והמעשיים. גם אלה שכן נחשפו טרם גיוסם לחינוך מקצועי, נחשפו בעיקר להקניית אוריינות טכנולוגית עיונית ופחות לתכנים מקצועיים מעשיים.

רבים מבין בוגרי הנתיב הטכנולוגי שנקלטים ביחידות הצבא מוגדרים כבעלי יכולות פחותות בתחומים טכנולוגיים מסורתיים כמו מכניקה, חשמל ואלקטרוניקה, ומתאפיינים בפחות מוטיבציה למלא תפקידים בתחומים אלה במערך הטכני. והצבא, שמשקיע הון בפיתוח או ברכש של טכנולוגיות מתקדמות, צריך אותם יותר ויותר.

"מה תפקידי כאיש צבא?", שואל בשיחה עם "גלובס" קצין בכיר, "בהגדרה, התפקיד שלי הוא לספק הגנה, להתכונן למלחמה ובשעת הצורך גם להילחם. בעיית החינוך לא אמורה להיות הבעיה שלי, אבל אני נאלץ להידרש אליה כי אף אחד אחר לא עושה את זה במקומי. פעם זה היה הרבה יותר פשוט: היה פה חינוך מקצועי, המתגייסים היו מגיעים לבקו"ם וכל אחד היה יכול לקחת את מי וכמה שהוא רוצה. היום, אף שהצבא נעשה יותר ויותר טכנולוגי ורווי במערכות מורכבות שמחייבות תחזוקה אינטנסיבית, אני מקבל מתגייס צעיר שמיועד להיות מכונאי, בלי שראה מנוע מימיו. מדובר בבחור מצוין עם יכולות אישיות גבוהות, אבל הוא עשה בגרות של 5 יחידות בתיאטרון או בקולנוע. אני צריך ללמד אותו מקצוע מנקודת האפס. יש הרבה מאוד מתגייסים שרק לאחר שהם עולים על מדים, הם רואים לראשונה בחייהם מנוע".

באין חינוך מקצועי נרחב, חילות צה"ל מקיימים בתי חרושת עצמאיים לחיילים טכנולוגיים, בניסיון לענות על הצרכים המבצעיים היום-יומיים שלהם. זה עולה להם בזמן יקר ובעיקר בהמון כסף: בשנות ה-80 נדרשו לצבא חודשיים או שלושה כדי להעביר לחייל צעיר את ההכשרה הדרושה לביצוע תפקיד טכנולוגי. באין רקע כזה למתגייסים כיום, הליכי ההכשרה ממושכים, ולעתים עוברת שנה שלמה עד שמתגייס יכול למלא תפקיד שיועד לו.

"ההכשרה שאני אעשה היום לבוגר תיכון עיוני כדי שיהיה מכונאי של טנק מרכבה סימן 4, תימשך לפחות 10 חודשים", אומר קצין חימוש ראשי, תא"ל קראוס. "אני לא יכול לקצר את ההכשרה, כי אין למתגייס כזה אפילו את היסודות הבסיסיים לגבי בטיחות בעבודה. אני צריך אנשים שיראו מכונה וידעו על מה מדברים איתם, אבל כמעט שאין כאלה".

תשובה, מצידה, מקווה שתוכניות לשוחרות, שעליהן פורס החיל את חסותו במספר בתי ספר, יתנו מענה הולם יותר למחסור בבעלי המקצוע שיתחזקו את הסטי"לים העתידיים.

"אנחנו מייצרים בינם לבין מערכות האמל"ח והמנועים של ספינות המשמשות את חיל הים היכרות בשלב מאוד מוקדם. בשנתיים האחרונות, אנחנו רואים שזה מתחיל לעבוד אבל לפני כן, שיעור הנשר מקורסי הכשרה שעשינו לבוגרים של חינוך עיוני היה בלתי נסבל: בין 33% ל-50%. זאת הייתה תקופה קשה, בין השנים 2005 ל-2010, שרצינו לאייש צ'יפים (מכונאים ראשיים) בספינות דבורה. הם לא אשמים: הם פשוט לא התאימו ולא התחברו לזה, לנו לא הייתה ברירה ושיבצנו אותם לזה, וזה מה שיצא. זה מצב קיצוני שליווה אותנו תקופה ארוכה ועלה לנו לא מעט כסף, כי בעקבות המחסור החתמנו אנשים שכן הצליחו בהכשרה לשירות קבע. וכל זה קורה בזמן שהצבא היה בעיצומה של התייעלות", היא מספרת.

אלתורים למען הבטחת כוח אדם מקצועי רלוונטי, נעשים גם בחיל החימוש. בזכות אחד כזה, מקווה תא"ל קראוס לעתודה של כמעט 6,000 תלמידים ש"יהיו צבועים" עבור חיל החימוש: "יצרנו קשרים עם 120 בתי ספר ברחבי הארץ שיעשו תוכניות של שוחרות, ובסופן הם יבינו את השפה שלנו ויהיה להם קל יותר להשתלב אצלנו בבוא העת. היוזמה באה מצדנו, היא כרוכה גם בתקציבים והכול על רקע צורך מובהק. ורק לחשוב שבשנות ה-80 הצבא קיבל את הבחורים האלה מן המוכן", אומר קראוס.

תוכנית היעדים שלו כוללת גם פנייה אל החרדים - בניסיון לרתום אותם אל שורות החיל וקראוס מציין כי הוא לא מוצא סיבה שגם חיילות חרדיות לא ישמשו כמכונאיות של טנקי מרכבה סימן 4. "החרדים הם פוטנציאל גדול לחיל החימוש ובכלל זה גם בנות. נשים יכולות לשרת בכל מקצוע - בין אם מדובר בתחומי החימוש, המערכות האופטיות, אלקטרוניקה ומכונאות. כל אחת יכולה להיות בסדנה, לטפל בטילים ובמערכות נשק ולעשות את זה טוב מאוד. אני ערוך לזה ומחכה בכיליון עיניים שיבואו".

ובכל זאת, דברים מתחדשים: לפני כשבועיים הושק מחזור ראשון להכשרה מקצועית של חיילי חימוש שעומדים לפני שחרור, למען השתלבות עתידית בתעשיית הפלסטיקה. הקורס ייעשה במכללת שנקר ויימשך 3 חודשים, בהשתתפות צה"ל, היחידה להכוונת חיילים משוחררים והתאחדות התעשיינים.

"הם יקבלו תעודה. הם יוצאים לשוק העבודה עם מקצוע, ימצאו עבודה במפעל שקרוב לבתיהם וירוויחו יפה. אין לי ספק בכך", אומר קראוס. הוא עצמו בוגר התיכון המקצועי המיתולוגי, בסמ"ת בחיפה, במגמת מכונות: "בעוד שנה אני פורש מצה"ל וחלום חיי הוא לנהל בית ספר טכנולוגי. אעשה את זה באהבה", הוא אומר.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים